Macskajajreceptek, taxisok és Puzsér a könyvespolcra

Belehúzunk az idei novemberbe, hiszen már a várost is karácsonyosra díszítik, a boltokban egyre több Mikulás tűnik fel, pici karok húzzák az embert a különböző színű télapók közelébe, még akkor is pszichedelikus élmény, ha az ember amúgy nem piál és nem él semmilyen kábítószerrel.

macs

A másnaposság érzését eltaszítva, háziasszonyi teendőknek is eleget téve elsőként vegyük kezünkbe Cserna-Szabó András és Darida Benedek: Nagy macskajajkönyv, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című könyvét. Ebben alibiből találhatunk 66 receptet, ugyan másnaposság ellen, de melyik pasinak tűnne ez fel, ami viszont sokkal izgalmasabb, hogy a szerzők bizony bebizonyítják, a múlt igazán nagy arcai Szókratésztől kezdve mind óriási partik után alkották műveiket. Szerzőink magukat sem kímélve hatoltak be a felfedezetlen területre, és megírták a másnaposság regényes kézikönyvét, egyúttal megalkották a katzenjammerológia tudományát is. A mű javított, jelentősen bővített kiadásában már 40 írásban ismertetik a legnagyobb piás művészeket és halhatatlan alkotásaikat, amitől az a szörnyű gyanú ébred bennünk, hogy a remekművek döntő többségét semmirekellő szeszkazánok alkották, macskajajosan fetrengve - írja a könyv ajánlója, amiből az is kiderül, hogy akinek ez ismerős, az nem téved: a mű a szerzőpáros 2007-es Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk, főzzünk másnaposan! című művének "javított, jelentősen bővített" kiadása.

Az idei novembert kizárólag erős idegzetű olvasóknak ajánljuk, csak semmi elérzékenyülés miazmás, így a magas szintű kultúrával eltöltött sosem drága időt a világért se Liptai Claudia béna lányregényével, sokkal inkább Bognár Péterrel, és az ő Bulvár című remekével töltse, beleolvastunk, szerintünk megéri.

taxis
Ami minket illet, egy bizonyos taxitársaságot egy ideje bojkottálunk, amiért minket hibáztatnak, hogy nem tudnak a ház előtt megállni, de most itt a remény, hogy Kordos Szabolcs Taxisvilág című könyvéből kiderül, mitől is ilyen reménytelen eset a magyar taxis. Mondjuk, minket az sem lepne meg, ha önt egyáltalán nem izgatnák a taxisok, hanem csak kikapcsolódni szeretne, és nem görcsölne rá a közelgő ünnepekre. Amennyiben ön a tévé helyett az olvasást választja, novemberre a  A halál jár Pemberleyben című P.D. James krimi lesz a könyve. Az író ezúttal Jane Austen közkedvelt regénye, a Büszkeség és balítélet szereplőit vonja be egy gyilkosságról és érzelmi zűrzavarokról szóló történetbe.
 
Ha a taxis túl kevés, a híradó meg túl sok önnek, akkor itt van A Bin Laden akció - Így végeztünk a terroristával című dokuregény, ami egy tengerészgyalogos elmesélése alapján mutatja be, hogyan végeztek az amerikai köz legnagyobb ellenségével. Akkor ajánlott, ha ön jobban tudja elképzelni az akciófilmeket, mint ahogy a rendezők megvalósítják azokat. Tökéletesen megértjük, ha a Bin Ladenes könyvet inkább a pasijára hagyná, ebben az esetben viszont önnek találták ki Magyar László András A kapzsi hóhérné, Történetek nőkről a XVI-XVII. században című művét, amelyben elbeszéléseken keresztül ismerhetjük meg a méregkeverők, prostik, apácák, hóhérfeleségek, csalók, mártírok, és kuruzslók életét.
 
És hogy a lassan felnövő gyereknek is legyen olvasni- és nézegetnivalója, ott van a szerzők reményei szerint méltán botrányos, képregényekkel tűzdelt alkotás Puzsér Róbert tollából a Szélsőközép, Eötvös Gábor és Trencsényi András rajzaival. Mondjuk, előtte azért legalább lapozzuk át, hátha.
Oszd meg másokkal is!
Mustra