Máté Gábor mostantól a K:antinban ül

Készpénzmentes kávézót, ajándékboltot nyitottak a frissen átalakított Katona József Színházban, ami multikulturális tér is lett egyben. Nincs többé ruhatáros néni, van viszont póló bennfentes Katonásoknak. Csak pénze nincs senkinek, kiváltképp a nézőknek.

Készpénzmentes kávézó megnyitójára invitáltak minket a Katona József Színházba, merthogy ez egész Európában egyedülálló dolog. Arról van szó, hogy a színház kapui ezentúl mindig nyitva állnak majd, ha kávézni támad kedvünk, de fizetni az előadások szüneteit leszámítva csak bankkártyával fogunk tudni. Menjen bele a Portfolio.hu abba, hogy ez most akkor jópofa vagy sem, mi inkább foglalkozunk az idén harminc éves, teljesen átalakított Katonával.

Hol vagy, jó ruhatáros néni?

Azért írjuk, hogy átalakított és nem felújított, mert a műhelymunkák nagy rajongója, Máté Gábor előtt végre megnyílt a lehetőség, hogy egész színházát egy nagy műhellyé, új típusú kulturális térré alakíttathassa: így az egykori nézőtér egy hangár lett, ami a trendi befejezetlenség érzését kelti. Ugyan Európában számos ilyen színház van, tény, hogy mi eddig szinte mindenhol a “kérem a jegyeket, tegyék le a ruhatárban a kabátot, fáradjanak fogyasztani, majd üljenek a helyükre” formához szoktunk.

Azon felül, hogy az ügyvezető igazgató és a társulat, na meg maguk a nézők is fiatalosabban, lazábban érezhetik maguk ebben a közegben, azt próbáltuk megtudni, miért is van ilyen óriási szüksége Budapest legnépszerűbb színházának a készpénzmentességre. “Én úgy érzem, hogy már csak a köztudatban van így, hogy a Katona a legnépszerűbb, de a mindennapokra lebontva nem teljesen igaz” – kezdte Máté Gábor Díványnak adott interjúját. “Amióta én vagyok itt a főnök, azóta napról napra tapasztalom, hogy elmaradásunk van. Már közel sem elég létrehozni valamit és kiírni, hogy előadás van. Ha beülök a fodrászhoz, hogy levágatom a hajam, és közben megkérdezik, mit csinálok, én meg megmondom, mindig az a válasz, hogy a Katonába nem lehet jegyet kapni. Én meg pontosan tudom, hogy lehet. Van előadás, amire tényleg nehéz, de a többire azért lehet."

A készpénzmentes kávézó mellett ajándékbolt is üzemel ezentúl a Katonában, itt legfőképp a színház művészeivel és az előadásokkal kapcsolatos tárgyakat lehet megvásárolni. "Próbanyitás van, egy hete üzemel a bolt, de máris nagyon nagy az érdeklődés a táskák iránt. A színészek is lelkesek, örülnek, hogy szerepelhetnek az ajándéktárgyakon, viszont a társulatból még alig látták a kész előteret ebben a formában. Most is láttam pár színészt bejönni, kíváncsian nézték, milyen lett. "

A terek nagy rajongójaként ismert rendező egyelőre nem mint színpadot képzeli el a K:antin nevű kávézót, de úgy véli, kiállításokat, esteket, vagy valamilyen érdeklődésre számot tartó eseményt is rendeznek majd itt, egyelőre azt várják, hogy beinduljon. Ugyan a színészeknek másik büféjük van, Máté azt szeretné, ha sok időt töltenének majd a K:antinban is, állítja, ő így fog tenni.

Kabarégondolkodás helyett okoskodás

Visszatérve a arra, miért is van szüksége a színháznak pont készpénzmentességre azt az őszinte választ kaptuk, hogy az átalakításba és a kávézóba beszálló MasterCard nélkül nem lett volna meg a keret az átalakításra. "Nagyon fontos a támogatás, mert ha nem lenne a kártyatársaság, akkor sok minden másképp lenne. A kávézót egy külsős cég üzemelteti, ők a bérleti díjat hosszú időre előre kifizették – ez a pénz is, mindenünk benne van ebben az átalakításban. Magunkra voltunk utalva, hiszen ebben semmilyen állami támogatás nincs. Gyakorlatilag úgy működünk, mint egy magánszínház, nagyon oda kell figyelni a kasszára."

Ön jár a K:atonába?

"Semmiben nincs kabarégondolkodás, mindent pályáztatunk és próbálunk kiokoskodni" - tette hozzá Máté, aki hálás, amiért ilyen jó operatív és gazdasági igazgatóval van megáldva, akik értenek a pénzhez. "Nem mondom, hogy rákényszerültem, de tény, hogy én is egyre jobban képben vagyok, ami a pénzügyeket illeti, nincs már olyan távol tőlem ez az egész."

Amellett, hogy a honi színházi világ persze szerinte is nagy bajban van, fő problémaként inkább a nézők pénztelenségét emelte ki. "Ha meghirdetünk egy előadást nem biztos, hogy megnézik, de ha kiírod, hogy hány százalék kedvezményt adsz, akkor jönnek. És ez nem azért van, mert smucigok az emberek, hanem mert tényleg nincs pénzük. Minden árengedmény számít."

Támogatókat akkor igyekeznek keresni, ha illik a darabhoz, de amúgy is mindent közbeszerzési pályázatokhoz kötnek ma már, próbálják a legjobbat kiválasztani közülük. Október tizenötödikén viszont gálaestnek nem szívesen hívott gálaestet tart a Katona, ennek keretein belül ünnepli harmincadik születésnapját a színház. Az est egy családias parti akar lenni, amihez azért valami műsort is szolgáltatnak, de nem ez lesz a lényege. Szerintünk leadhatná a gálát a tévé, mint régen, de Máté Gábor ezen csak nevetett, majd közölte, ez egyáltalán nem olyan dolog, ami érdekli őket. "Kerestük már ezzel kapcsolatban őket, még csak nem is válaszoltak. Korábban szerettünk volna dokumentumfilmet is készíttetni a színházról, de fülük botját sem mozgatták."

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra