STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Rejtvényfejtéstől nem lesz Alzheimeres idős korában

2012. augusztus 2., csütörtök 19:57

Néha nem árt kikapcsolni a tévét és a számítógépet, kiülni a teraszra, meginni egy csésze teát, és elővenni egy rejtvényújságot. A keresztrejtvény közel 90 éve része mindennapjainknak, mégsem tudunk róla túl sokat. Mióta fejtünk keresztrejtvényt? Hasznos időtöltés vagy időpocsékolás? Tényleg jó agytorna? Többnyire ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

stockfresh 367315 crossword-puzzle sizeS

A rejtvény a Hasznos Mulatságok hetilapban jelentkezett először 1817-ben önálló rovatként. Betűrejtvények és rébuszok a XIX. század második felének szatirikus élclapjaiban is voltak, a Jókai Mór szerkesztette Üstökösbe például Arany János is készített fejtörőket. De most ugorjunk át kicsit a tengeren túlra, ahol az első mai értelemben vett keresztrejtvényt 1913. december 21-én a vasárnapi mellékletben közölte a New York World című napilap (aminek az amerikai-magyar Joseph Pulitzer volt a tulajdonosa 1883-tól 1911-ig). Az első keresztrejtvényt a Liverpoolban született, később New Yorkba költözött újságíró, Arthur Wynne készítette. Magyarország nem sokat késlekedett, az első magyar keresztrejtvény a Ma Este című lapban jelent meg először 1925. január 22-én. A rejtvény szerzője az a Kristóf Károly volt, aki az 1957-ben induló Füles Magazin egyik alapítótagja volt.

Karinthy és a rejtvények

Karinthy Frigyes a Viccelnek velem című humoreszkeket, paródiákat tartalmazó kötetében olvashatjuk, mit is gondol a keresztrejtvényekről.

indadino

„Mióta a világ legnépszerűbb lapjai egyre-másra hirdetik a nagy rejtvényversenyeket, rejtvényderbiket – Amerikában ötvenezer dolláros keresztrejtvény-versenyt tartottak – a dolog kezd izgatni. A régi könyv- és sósborszeszdíjak kora lejárt, ma autót, családi házat, helyes kis birtokot, életjáradékot és negyvenkettes ágyút sorsolnak ki a nyerők között – előrelátó embernek, aki előtt nem közönyös saját és családja jövője, komolyan illik foglalkozni ezzel a tudománnyal, mely szerencsés esetben satöbbi... A többi pálya még ennyire se biztos. Komolyan munkához láttam. [...] Már-már tökéletesnek hittem magam, amikor ez történt. Valaki feladta a következő rejtvényt: Kas saison Ka. Három hétig törtem a fejem. Nem tudtam megfejteni, hiába próbáltam a "saison" szót "évad"-nak magyarul, "season"-nak angolul és "Fahrzeit"-nek németül alkalmazni. Belebetegedtem a dologba. Egy napon ötéves unokaöcsém, aki akkor tanult olvasni, meglátta jegyzeteim közt és silabizálni kezdte. És fél perc alatt elolvasta, magyar nyelven, így: Kassai sonka. Azóta nem fejtek többé rejtvényt.”

Alzheimer-kór ellen fejtsen rejtvényt!

Ma Magyarországon közel 3 tucat rejtvényújság közül válogathatunk, közel száz év alatt nem csökkent a rejtvényfejtési kedv hazánkban, sőt! Szinte minden női magazinban, napilapban, bulvárlapban ott van 1-2 rejtvény, amit a reggeli kávé mellett meg is fejthetjük: ha tudjuk, hogy hívták a gyilkost a Támadnak az űrtehenek című filmben, máris egy olcsó és savanyú vicc olcsó és keserű poénjára cicceghetünk egyet. Azt azért be kell látnunk, nem leszünk atomfizikusok, ha megfejtjük a Fülesben eddig megjelent összes rejtvényt, de azért mégiscsak kapunk valamit ezektől a fejtörőktől. Például sokkal kisebb eséllyel leszünk Alzheimeresek, ha rendszeresen rejtvényt fejtünk. A New York-i Yeshiva University Albert Einstein orvosi karán végzett kutatási program alapján az ezredforduló környékén bebizonyosodott, hogy a gyakran olvasó, rejtvényt fejtő, idős emberek mintegy 60 százalékkal csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A kutatók 2003-ban arra a megállapításra jutottak, hogy a már kialakult betegség tüneteit és lefolyását jelentős mértékben enyhíti, illetve lassítja a fiatalabb évtizedekben folytatott intenzív szellemi tevékenység – mint például a rejtvényfejtés.

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés