Ne üljön otthon a költészet napján!

József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon a költészet napját. Ennek alkalmából számos budapesti programot tudunk ajánlani.

Kávészünet zenekar
Kávészünet zenekar

Kilencvenhat költő olvassa fel verseit a költészet napján szerdán, a Thália Színház Mikroszkóp Színpadán a második Versmaratonon, amely az idén kiegészül egy egynapos költészeti könyvvásárral. A délelőtt 11-től este 11-ig tartó rendezvény a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió, a Thália Színház és a Könyves Szövetség szervezésében valósul meg.– írja az MTI.

Az Örkény Színház Mit érdekelne engem a költészet...? címmel kortárs magyar költők műveiből készült összeállítással ünnepli a költészet napját. A verseket Bíró Kriszta színész-rendező válogatta, a műsorban a színház színészei és meglepetés vendégek tűnnek fel.

Az Írók boltjában Benne vagy? címmel várják az érdeklődőket 10 és 19 óra között. A rendezvény keretében bárki felolvashatja kedvenc versét, emellett ismert költőkkel lehet találkozni. A meghívottak között van többek közt Kemény István, Gyukics Gábor, Kukorelly Endre, Mesterházy Mónika, Németh Gábor, Rácz Péter és Sajó László. Öt órakor egy flashmob keretében a József Attila című verset olvassák majd fel az egybegyűltek.

Az Erzsébet téri Akváriumban a Kávészünet ad koncertet. A zenekar olyan klasszikus és kortárs költők verseit zenésítette meg, mint Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Ady Endre, József Attila, Varró Dániel, Karafiáth Orsolya vagy Lackfi János.

A költészet napján a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában 17 órakor rendezik annak a szavalóversenynek a döntőjét, amelyet a szervezet hirdetett középiskolások számára. A tizenkét döntős mindegyike egy Márai-költeménnyel és Márai egy kortársának versével lép a zsűri elé. A szavalóverseny zsűrijében mások mellett ott lesz Czigány György Prima Primissima-díjas költő, Szersén Gyula Jászai-díjas színművész, Kubik Anna Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének Radnóti-díjas elnöke és Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke is.

A József Attila Emlékhelyen már 10 órától kezdődnek a programok. Tíz órától drámajáték-foglalkozásokat tartanak kisiskolásoknak, emellett az intézmény Eszmélet című kiállítása ingyenesen lesz látogatható. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben 15 órakor Gyermekrajz-kiállítás nyílik a költészet napi versillusztrációs pályázat munkáiból. A tárlaton mintegy 180 munkát állítanak ki a szervezők. A IX. kerületi programokat színesíti a Ferencvárosi Pincegalériában B. Müller Magda fotográfus Nem én kiáltok című, este hat órakor nyíló kiállítása, illetve a magyar és a világirodalom verseit játszó Strófa Trió koncertje a Ferencvárosi Művelődési Központban este hat órakor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra