no

Tévézés csontvázzal és felhőn alvó lánnyal a kocsmafalon

Egy harmadéves tervezőgrafikus hallgatópáros, Bölecz Lilla és Nyári Eszter kiállításán jártunk. Álombéli farkasok és helyzetkomikum a Szimpla Kert falain.

Portfolio Points 2008 óta biztosít bemutatkozási lehetőséget Budapest Belvárosában fiatal fotósoknak, festőknek, grafikusoknak. Az évente kétszer (tavasz-ősz) megrendezésre kerülő kiállítás-sorozatnak főként kávézók, mozik, kis galériák, klubok, műhelyek nyújtanak otthont.

A Szimpla Kert a Kazinczy utcában egy a sok romkocsma közül. Ami igazán különlegessé teszi a felhozatalban, talán az, hogy a legromabb romkocsma Budapest legmenőbbnek nyilvánított utcájában.

A KREA két tervezőgrafikus hallgatójának kiállítása a Szimpla Kert első emeletén található, a kocsma egyetlen nem dohányzó térében. Fejenként nagyjából 20-20 művel borították be a falat a lányok, láthatunk iskolai vizsgafeladatokat és hobbiból otthon gyártott, főként figurális grafikákat is. A kiállítás címe, a DUEL az alkotók közös munkájára utal; a „dual”, mint kettős, és a „duel", mint párbaj, hiszen a bemutatott anyagok között szerepelnek ugyanannak a feladatnak a különböző megoldásai is.

A kiállítást a lányok kérésére egyik tanáruk, Kocsis Nagy Noémi művészettörténész nyitotta meg, aki a blogjában is beszámol a megnyitóról. A kiállítást, először Bölecz Lilla munkáit a következőképpen méltatta: "Lilla sajátos álomvilágot hozott létre magának, amelyben egy hozzá nagyon hasonló lány a főszereplője a kis, rajzos jelenteknek. Ezekben a művekben, mint egy folytatásos regényben, a hősnő felhőn alszik, amiből nagy kövér cseppek potyognak, szerelmével csókot vált a biciklin és leesnek a bringáról, a fiúval tévét néz egy pohár bor, pizza és egy kedélyes csontváz társaságában, a kanapén, farkasaival az álmok ködös-tejes, süppedős világában úszik, vagy az esőben kutyát sétáltat. A tussal megrajzolt munkáit fedőfestékkel vagy elektronikusan, photoshoppal színezi,  történetei szomorkásak, de vidámak is egyben és rendkívül életszerűek, feszültséget keltenek és mindenképpen érzelmeket váltanak ki belőlünk. Ha csupán egy mondattal szeretnénk Lillát jellemezni, akkor ő a nagyon grafikus típus, aki vonalakban képzeli el azt, amit megalkot."

Nyári Eszterről Kocsis Nagy Noémi a következőket mondta: "Ami Esztert illeti, egy teljesen más személyiséggel van dolgunk. Grafikusnak induló, de mégis festőien gondolkodó emberről van szó, aki ugyan rajzol a szó szoros értelmében, de színfoltokban tárja elénk a témáit és színesen látja a világot. Művészi eszköze a mindig és mindenhol jelen lévő humor, geg. Alakjainak arcán tükröződik a malícia, gúny és fellelhető itt a helyzetekben megbúvó komikum, amivel ő a világra tekint, vagy inkább célzás arra, ahogy szemlélnünk kellene a körülöttünk lévő történéseket. Ez pedig sokkal szimpatikusabb, mint búnak ereszteni a fejünket és pesszimistán állni hozzá mindenhez."

Kíváncsi voltam, hogyan kaphatja meg ezt a lehetőséget két tervezőgrafikus hallgató, arra is, hogy úgy egyáltalán mekkora lehetőség is ez pontosan. Kérdéseimre Bölecz Lilla válaszolt.

„A sulitól kaptunk egy emailt, amiben azt írták, itt a lehetőség, hogy csináljanak nekünk egy kiállítást a Portfolio Points keretein belül, itt a Szimpla Kertben. Igent mondtunk. Csak mi kaptunk ilyen levelet a suliban, ami elég nagy szó. EZ az egész valamikor ősszel derült ki, nem volt sok időnk a megnyitóig. Mivel egyikünknek sem volt még kiállítása, ezért nem tudom pontosan, mekkora lehetőség is ez valójában. Tény, hogy az ölünkbe pottyant, és azt hiszem, nem kis dolog ez szakmailag.”

A lányok barátnők és osztálytársak is egyben, és a közös munka sikerén felbuzdulva újabb közös projekten törik a fejüket, bár Bölecz Lillának legközelebb a Drunken Tailor kocsmában is lesz önálló kiállítása.

Romkocsmában kiállításra járni azért is lehet érdemes, mert olyan dolgok történhetnek a nézővel, amik egy szokványos, steril kiállítóteremben sose. Miközben Bölecz Lillával nyugodtan beszélgettünk a Szimpla Kertben a kiállításról, arról, mennyire jó is az, ha az ember megtalálja azt a szakmát, amit érdemesnek tart arra, hogy tanulja, majd művelje is, a semmiből hirtelen ott termett egy lány, aki 150 forintért répát árult. Vettem egyet, mert ismerek egy dagadt nyulat.

Vajon végül a DUAEL-ből, a kettősségből és a párbajból ki kerül ki győztesen: Eszter vagy Lilla? Mélázó sztorizgatás vagy lényegretörő humor? Döntsék el Önök.

Nyári Eszter munkáit itt tekinthetkik meg, Bölecz Lilláét pedig itt.

A DUEL kiállítás a Szimpla Kertben december 8-ig látogatható, nem csak répaévőknek, nem csak nyulaknak ajánljuk.

Oszd meg másokkal is!
no

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek