SPIRIT

Szektából szabadult a fiam

2010. június 29., kedd 10:24

szekta_mEgy korábbi cikkünkben már írtunk a különböző vallási közösségekről. Most három személyes vallomás következik, olyanoktól, akik személyesen, vagy közvetve tapasztalták meg, hogy egy önjelölt vallási csoportosulás milyen mélyre képes hatolni az emberi pszichében. Szektaveszély testközelből.

Muszáj hinni valamiben

Általában egy fiatal akkor menekül valamilyen szektába, ha meglazultak a családi kapcsolatai. Ez része lehet a korai vagy kései dackorszaknak, lázadásnak. Megszabadulni a szülőktől egyfajta szabadságérzettel ruházza fel a gyermeket, ám ez nem tartós, hiszen az új közösségben is keményen meg fogják követelni tőle az alázatot. Mire észreveszi, hogy rabszolga, általában már késő. Ha észreveszi egyáltalán. Már személyes küldetésemnek tekintem, hogy minél több ember figyelmét hívjam fel arra, hogy a probléma valós, létezik, és az Isten mentse meg őket attól, hogy megtapasztalják - meséli Ilona, akinek a fia másfél éve szabadult egy ismertebb gyülekezetből, de azt, hogy melyikből, nem akarta elárulni, és interjúnk során is arra törekedett, semmilyen módon ne legyen felismerhető. Egy gyerek nem feltétlenül választ józanul vallást, nincs mérlegelési alapja, ezért gyakran egyszerűen beszippantják a tömegbe, és ő csak hagyja magát. A vallás szép dolog, meg szükség is van rá, hiszen muszáj hinni valamiben, de a későbbi probléma elkerülhető lenne azzal, ha előtte gondosan tájékozódnánk az irányzat felől. Erre a célra ott az internet, ami kiváló terep erre. A szekták általában a nagy világvallásokból szakadtak ki, és ha már vallást akarunk választani, válasszuk magát a törzsvallást.

Szakember bevonásával sikerült kihozni

Ilona elmesélte, hogy bár a fia csak pár hónapot töltött a közösségben, már ez alatt a rövid idő alatt is alapvetően átformálták fiatal lelkét. 19 éves volt, és a szobája pillanatok alatt megtelt röpiratokkal, könyvekkel és a barátait is elkezdte téríteni, akik elfordultak tőle, kinevették. Velünk nem próbálkozott, lévén egy erős és szkeptikus apa és egy józan anya állt mögötte. Sok esettel ellentétben, nála a kíváncsiság volt a gyenge pont, nem a rossz családi háttér, ugyanis átlagos gyerekkort tudhatott maga mögött, stabil szülői háttérrel. Egy szakember bevonásával sikerült leülni vele és beszélgetni - addigra minden pénzét a szervezetnek adta, több műszakos munkát vállalt, rabszolga lett. Mivel egy alapvetően kényelmes gyerek, a szakértő segítségével - aki rávilágított a tényekre - hamar otthagyta őket. Ahol csak tehetem, igyekszem felhívni minden anya figyelmét, hogy figyeljenek oda, ha azt tapasztalják, hogy a gyerek viselkedése megváltozik.

Tudatosan kidolgozott érvek

A lelki béke, a harmónia árucikké vált, és ezt tudatosan használják ki a különböző alternatívákat, elméleteket kínáló szekták. Általában olyan elvrendszert állítanak, ami látszólag észérvekkel győzi meg a filozófiákban járatlan, kétségbeesett elmét - így az alany bármire rábólint. Ehhez viszont kell néhány markáns szektavezető, aki személyes ráhatással irányítja az illetőt, egészen a csatlakozásig, sőt még azon túl is. A szekták általában élesen szembefordulnak a történelmi egyházakkal, sőt gyakorta a társadalomnak is hátat fordítanak, és rendszerint ez eredményezi a közösségek, családok felbomlását, baráti kapcsolatok megszűnését.

A tested és a lelked is a cégé

Egy cég számára az a tökéletes alkalmazott, akinek a testét és a lelkét is birtokolhatja. Mariann évekkel ezelőtt egy hirdetésre jelentkezett, ami tisztes munkát és sok pénzt ígért. Elkezdtem, és észre sem vettem, hogy lassan szekta taggá válok - meséli. Egy MLM cégről van szó, és eleinte én is csak azért mentem, mint sokan mások: egy barátom hívott, és tudtam, hogy hülyeség, de nem akartam megbántani. Bámulatos, hogy milyen munkát végeztek rajtam, már a tájékoztató előadás alkalmával. Meggyőztek, hogy tényleg vagyonokat kereshetek, ha árulom a cuccaikat. Már magát az első előadást is profi módon felépítették, volt egy műsorvezető, aki vidám, laza hangulatban, viccelődve elaltatta a gyanakvást, és én is azt hittem, hogy ez egy laza dolog. Már akkor nagyot néztem, amikor az első sor hisztérikusan röhögött a moderátor meglehetősen sekélyes poénjain - persze, meg volt rendezve - a végén pedig felszólította azokat a tagokat, akik már havi 1 milliót keresnek, ezek az illetők (a teremben összegyűltek fele!) aztán szépen kiálltak a színpadra, és megtapsoltatták magukat.

Féltem, hogy elkezdenek tréningezni

Ezzel a műsorral nem győztek meg, nyilván kamu volt - folytatja Mariann, aki nem emiatt szállt be, hanem mert jól jött volna neki egy kis mellékes kereset. Elkezdtem én is árulni. Onnan tudtam meg, hogy kinek is dolgozom, amikor az egyik ismerősöm felhívta a figyelmem, hogy ez ahhoz a bizonyos szektához tartozik. Utánanéztem és tényleg. Azonnal kiléptem, mert nem akartam, hogy ez a hibbant szervezet általam is gazdagodjon. Tudtam, hogy piramisjátékban vagyok, noha ők többször mondták, hogy ez nem az. De az. Ugyanez a módszer egy ismert ingatlanos cégnél is működik. Ha maradtam volna, tudom, hogy elkezdenek tréningezni, és egyszer csak azt veszem észre, hogy a könyveikből tanulok, és tanfolyamaikon veszek részt.

Az ígért biztonság helyett agresszivitás

A szélsőséges vallási nézetek választása valamilyen szinten a társadalom hibája is, hiszen elérhetetlen eszményképeket állít a nők és férfiak elé, akik minden áron teljesíteni kívánják, amit a reklám és a divat követel tőlük. Ha az illető nem tudja elérni az áhított külsőt, mobiltelefont vagy autót, akkor csalódott lesz, és befordul: ha kívül nem tudott elérni semmit, akkor belül próbál sikerérzetet indukálni - a szekták pedig erre várnak. Az egyes szekták módszertana jelentősen eltér, de egyben feltétlenül megegyeznek: a hívek fanatikusak, és általában térítéskötelesek, ami azt jelenti, hogy mindenkit meg kell próbálniuk bevonni a nyájba. Már az elején tudatosítják az új taggal, hogy biztonságban van, végre hazaért, itt barátok közt van, sőt, mostantól ők az egyetlen bizalmasai. A tömörülések lényeges jellemzője lehet még az agresszív fellépés, a bosszúállás is, hiszen a probléma egyik fő oka az, mikor a törvényességet túllépve követik, üldözik azokat a tagjaikat, akik kiléptek szervezetükből.

Folyton számon kértek

Kata viszonylag szerencsés volt, mert simán elengedték. Azért szabadultam egyszerűen, mert látták, hogy ennél tovább nem tudnak nálam menni. Miért csatlakoztam? Azért, mert keresztény vagyok és azt hittem, ők is azok. Anélkül, hogy megnevezném őket, csak körülírnám: párosával járnak, mindenhova becsöngetnek, és mindig van náluk valami színes szórólap. A harmadik alkalommal beengedtem őket a konyhába, gondoltam, elcsevegek velük, amíg pucolom a zöldségeket. Kicsit zavart, hogy mindent a világvégére kerekítettek ki, amiben még lehet is valami. De tényleg nem lehet lerázni őket, nem hagyják abba, amíg végig nem mondták a szöveget. Egyre sűrűbben jöttek, én pedig tényleg szívesen beszélgettem azzal a két kedves hölggyel. Kata számára az első igazán taszító dolog az volt, hogy fiát is látványosan be akarták szervezni. Egyik alkalommal elhoztak egy fiatal srácot is, azzal a szöveggel, hogy „látták, van fiam, és ezekről a dolgokról ő is biztos szívesen beszélgetne egy vele egykorú fiúval". Mivel ismerem a fiamat, tudom, hogy egyelőre a zene meg a csajok jobban érdeklik, mint a vallás, így leszereltem őket, pedig erősködtek, hogy na, majd ők megmutatják neki a Bibliaelemzés szépségeit. Ez volt az első dolog, ami taszított. Aztán több ízben elhívtak istentiszteletekre, ahova több ízben nem mentem el. Az háborított fel, hogy utána számon kérték tőlem, hogy mit csináltam helyette, miért nem mentem, hol voltam? Aztán hívogattak még egy darabig telefonon, majd amikor kicsit megemeltem a hangom, végre lekoptak.

Az erkölcsileg és filozófiailag kifogásolható szekták zöme tisztában van azzal, hogy működésük nagy port kavarhat, és ezzel a kilépett ex-hívők is tisztában vannak, akik nem feltétlenül jártasak a vallások, szellemi irányzatok között. Részben ezért is nevezhetők áldozatoknak. Ezért hiányos, ködös, olykor ellentmondásos magánvéleménnyel vannak, amelyek megmaradnak a szubjektív nézőpont kategóriájában és csak ritkán lépik át azt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.30 06:56:29ArgonX

  Elég felületes, semmitmondó cikk volt. Semmi olyan nem derül ki belőle, amit idáig ne tudtam volna. Ennél még a Velvet is alaposabb cikket ír...

 • 2010.06.30 08:36:17Luella Menendez

  Bocs, de nem lehet nem észrevenni, hogy az ilyen cikkek többsége rendszerint megrendelésre születik.

  Vagy valami olyan, történelmi egyházat képviselő egyén tollából, akit mélységesen sért, hogy a sajtó a pedofil botrányaikat szellőzteti és a hitéleti szempontból igényesebb emberek messziről kerülik őket, tájukra sem néznek. A látogatottságuk amúgy is jócskán megcsappant, mert rengeteg ember bort iszik és vizet prédikál. Ami ugye nem nagyon hiteles...

  Számos olyan közösségben, ahol tényleg nagy az összetartó erő, ott azért működnek a dolgok, mert ténylegesen biblikus alapra helyezték a közösséget - szóval nem az úgynevezett személyi kultuszról szól, ami nem is összeegyeztethető a fentiekkel.

  Persze óvatosnak kell lenni a különféle közösségek elbírálásánál, kiválasztásánál, de az ilyen cikkek sajnos mindenkire fújnak, aki nem történelmi egyház tagja. • 2010.06.30 09:06:57anagramma

  teljesen egyetértek. melyik sztori volt az, ahonnan a fia "szabadult"? hiszen alig volt még benne. ezek a dívány cikkek röhejesek, semmitmondóak, egy sémára készülnek. Ja, és a tartalom nem fedi a cikkcímeket.... : (

 • 2010.06.30 09:15:50flashgordon

  Nekem tetszik a cikk. nyilvánvaló, hogy triviális dolgokat ír le de ettől függetlenül sajnos ezeket még mindig le kel írni. Tekintettel arra, hogy még mindig vannak megvezethető emberek, akiket beszippant ilyen-olyan szekta.

 • 2010.06.30 09:40:45Hallgatka

  Nos szerintem probléma, hogy alapvetően csak a történelmi egyházakat támogatja a cikk. Mert az is kérdéses ilyenkor, hogy ki a történelmi. Mert pl: a pünkösdieket sem szokták történelminek tekinteni, pedig az is már 100 éve létezik és az már történelem de a húsz év is történelem. Aztán az is kérdéses, hogy egy jól ható vezető valóban szekta vezér minősül é, mert akkor elég sok multis manager is ennek minősül akkor ezek a cégek is szekták? Tehát a cikk sok kérdést vet föl. Még az is kérdés lenne, hogy ha már szektának minősítünk valamit mi alapján tesszük. Mi az a mérce ami alapján egy vallási szervezet szektának minősül? Mi alapján áll föl egy ilyen mérce? A biblia alapján mert akkor némelyik Tradicionális egyház is ebbe a minősítésbe kerül. Tehát ha ilyet írunk cikkben akkor határozzuk meg mi alapján sorolunk valakit ide vagy oda mert az így teljes. Arra azért tényleg illik figyelni, hogy kinek a milyen tanítását követjük és mennyire meg alapozott, de szerintem ezek a cikkek nem elegek ahhoz, hogy erről jó képet tudjunk kialakítani, mert legtöbbször a cikk írója sem ismeri ezeket a szervezeteket vagy az alap okmánynak tekintett iratokat (bibliát stb.).

 • 2010.06.30 09:57:43luvpattinson

  Volt olyan ismerősöm, akit beszippantott egy szekta, és a saját szülei sem tudták, mi van vele. Nagy szerencsén múlott, hogy ki tudott jönni és még az miatt, hogy mi lesz, ha elkapják, évekig senkinek sem beszélt róla. Nem, hogy a családja, még ő sem biztos, hogy rálát, mi ment ott. Szerintem ilyenekről többet kéne beszélni.

 • 2010.06.30 10:56:14bollista

  Egy időben én is elég tanácstalan és csalódott voltam az életemmel. Magamra ismertem ebben a mondatban:
  "Ha az illető nem tudja elérni az áhított külsőt, mobiltelefont vagy autót, akkor csalódott lesz, és befordul: ha kívül nem tudott elérni semmit, akkor belül próbál sikerérzetet indukálni"

  Én is kóstolgattam a különféle "instant megoldást kínáló tanokat", és egyet értek a cikk írójával.
  Elképesztő, hogy a jelenlegi jogrendszer nem lép fel az ilyen életeket tönkretevő kizsákmányolás ellen. Rengeteg tanácstalan "kereső" ember esik áldozatául ezeknek az ocsmány ragadozóknak.
  E bűncselekménynek a megállítása viszont azért tűnik mégis lehetetlennek, mert áldozatok nem érzik magukat áldozatnak, ragaszkodnak az elnyomóikhoz.

  attól tartok nincs igazság basszameg...

 • 2010.06.30 11:01:55shyrkahn

  Alapvetően rosszul kezelik a cikkek a szektában lévőket, térítőket. Ők nem a gonosz megtestesítői, mint ahogyan azt a sorok között oly sokszor olvassuk. Ők is áldozatok. Hittek valamiben, belementek és továbbra is hisznek benne és ezekszerint szeretnének mindenkit az általuk jónak tartott dologba belevinni. Az ördögi körből (amit Ők nem látnak) nehéz kiszállni. Van minden közösségben gonosz és jó is. Az alapvető probléma a szektákkal nem az abba csatlakozó emberek, hanem maguk az erkölcsi, robottá süllyesztő szabályok és elvek. Ezeket persze valakik kitalálták és ha ezek a valakik tudatosan önös érdekből tették ezt, akkor nyilván Ők azok, akik elítélhetőek egyáltalán. Az alapvető problémáról még sohasem olvastam egyetlen cikkben sem. Ha valakit érdekel én fél évig jártam ilyen gyülekezetbe és tapasztalataimat, illetve azt is, hogy mi is az igazi probléma ezekben a szektákban, szívesen megosztom. Egyelőre dióhéjban annyit, hogy a szekták többsége lelkileg bezsarol, beprogramozza az embereket, ami alól - ha az ember tényleg elhiszi, amit állítanak - nehéz menekülni, mert a saját hitünk ellen kell küzdeni. Olyan mintha le akarnál szokni valami káros szenvedélyről. Nehéz eldobni egy 10 éve dohányzó embernek a cigit. Még akkor is, ha tudja, hogy az káros a tüdejének és elriasztja azokat, akik utálják a cigifüstöt. Aki hisz Istenben és a világvégében, és abban, hogy ez a világ alapvetően lehetne jobb is, annak könnyen el lehet hinteni ezekkel kapcsolatos szép dolgokat. Ezekkel önmagukban nincs probléma. A gond ott kezdődik, amikor minden rosszat az Ördöggel magyaráznak... szép lassan elér oda az ember, hogy a saját szülei ellenkezését és kéréseit is az ördög művének hisz, és ugye a legfőbb rossznak nem akarunk engedelmeskedni. Hogyan mehet ilyen messzire az ember? Sokan nyilván csóválják a fejüket, hogy miként képes az ember idáig süllyedni. Képes rá. Nem kell más hozzá, csak hit Istenben a legfőbb jóban és egy jobb világban. Akik hisznek és kapcsolatba kerülnek ilyen közösséggel, tényleg tájékozódjanak a neten. Rengeteg hamis prófécia fűződik a szektákhoz és ugye ezek a hamis proféciák ugye éppen azt jelzik, hogy szektákkal van dolgunk (lásd Biblia, szó szerint elszakadtakat ír), amik kerülendők (lásd szintén a Bibliát több helyen is).

 • 2010.06.30 11:12:58shyrkahn

  Még csak annyit azok számára támaszként, akik éppen járnak ilyen gyülekezetekbe, hogy Én pl , azért szakadtam el, mert a neten rátaláltam a gyülekezettel kapcsolatos egyértelmű hamis próféciákra (ezeket nyilván nem hangoztatják szivesen). Most is kereszténynek vallom magam és - éppen mert nem vagyok még megkeresztelve - szeretnék körültekintően választani magamnak vallást, mert önmagában kevés az ember és elveszik, eltérül a világban található sok rosszban. Közösségre szüksége van, csak nem mindegy, hogy annak a közösségnek mik az alapjai és céljai. Úgy is mondhatnám: nem mindegy, hogy az a közösség tényleg Isteni, azaz egy jobb világ felé irányuló elveket próbál e követni, vagy sem.

  A szekták mindig megítélnek és elítélnek minden rajtuk kívülálló és bíráló/elzárkozó embert, mert Ők az ördög terveit teljesítve próbálják őket eltéríteni a jótól. Ezt így hiszik. Ez a majdnem tökéletes agymosás.

 • 2010.06.30 12:25:11egy ős hívő

  A cikk elég egyoldalú és hiányos.
  Természetesen a szekta fogalom mint már más is megjegyezte, azt jelenti, hogy eltér a Bibliától. Ezt pedig a nagy egyházakra is ráillik. Sőt a mai egyházak kezdenek visszatérni az eredetihez miközben pont őket szektázzák. Ismerek valakit egy karizmatikus gyülekezetben aki bár kábítószerezett, lopott stb és ez nem érdekelte az anyját, de amint megtért, csatlakozott az említett gyülekezethez, az anyja azonnal még a sajtót is felhasználta, hogy világgá kürtölje, hogy elrabolták a fiacskáját. A mai világban az a normális ha valaki züllik, családellenes, homokos, leszbikus, iszik, narkózik, rabol és pedofíl. Az pedig elítélésre méltó, ha esetleg megváltozik és családot alapít, becsületesen dolgozik és nem iszik, nem dohányzik.

  Miért? Miért nem csatlakozhat valaki egy felekezethez, ha neki az örömöt ad. Miért kell a szüleire hallgatni akkor is ha gázosak. Miért az a normális aki az életével semmi jót nem tett, vagy semmit nem tudott felmutatni? Miért lenne jobb ha egy pedofil egyházhoz csatlakozna, mint egy életet adó egyházhoz, stb?

  Természetesen nyilván megválogatva és nem vakon. Ugyanis ha kereszténység akkor a Biblia a mérce és ahol ezt emberi okoskodással átírják azt elkerülve. Mint Jehovisták, Mormonok merthogy a Biblia az eredetekről és a napjainkról és jövőről is korrektül beszámol és nem szorul kiegészítésre. Természetesen a csatlakozó személy kerülje, hogy a vezetőit Istennel felcserélje, mert minden ember és pásztor ember és nem tévedhetetlen.

  Azzal pedig azért nem értek egyet, hogy az ember a saját szájíze szerint válasszon vallást, mert ha Isten teremtette az embert akkor ő szablya meg a játékszabályokat és nem mi teremtmények. Egy ország királya a protokollt maga szablya meg és nem az alattvaló dönti el, hogy ő hogy szeretne hozzámenni.

  Ha pedig valakiről, vagy valamelyik egyházról kiderül valami azt igenis napvilágra kell hozni, mert ezzel lehet másokat védeni.

  Még egy dolog, lehet, hogy valakinek az rossz, hogy a gyereke egy felekezethez csatlakozott, de olyanról is tudok, hogy a gyereket ugyan el tiltották, kiszakították, pedig ott jól érezte magát és a gyerek öngyilkos lett a birka szülők miatt. Az jobb? Egy sülőnek tudomásul kellene venni, hogy a gyerek egy kor felett önálló ember és nem biztos, hogy az a jó neki ami a szülőknek.

 • 2010.07.01 07:54:41orphan

  A cikk valóban felületes és szinte minden alaposságot mellőző, nem gondolom hogy ezt így ebben a formában kellene komolyan venni.
  A szektás fenyegetés sajnos valós, egyre többen keverednek bele az ilyen fajta agymosásokba. Hosszasan lehetne sorolni az ilyen kereszténynek mondott, valójában a kizsákmányolásra épülő egyházakat. Az az elkeserítő, hogy gyakorlatilag mindenkinek az ismerősei között van olyan aki áldozatává vált egy ilyen szervezetnek.
  Jó ideje már nem csak a keresztenység eszméivel operáló szekták hálózzák be az embereket, hanem olyanok is vannak akik mindenféle ezoterikus keveréktudással bolondítanak meg emberek. Elhitetnek velük minden képtelenséget felsőbb erőkről (amiket persze a közember - azaz mi - nem érthetünk úgysem), reinkarnációról, varázserőkről, ami a végén már odáig fajul hogy torzul a világképük, az emberi kapcsolataik felborulnak és teljes lényüket ezeknek a hazug tanoknak rendelelik alá. Sajnos nem a levegőbe beszélek, több nagyon közeli ismerősöm vált ilyen áldozattá. Korábban messziről kerültek minden ilyen vallást és hiedelmet, most meg gyakorlatilag agymosottak. Nem vicc, komolyan hisznek az emberi repülő képességében, többek között meggyőzödésük hogy a semmiből köveket lehet létrehozni, hogy a Star Wars története valós és rengeteg hasonló borzalom. Elhagyták korábbi, biztos munkahelyeiket és most gyógyító központban dolgoznak, abban a tudatban hogy mindent a szívinfarktustól a rákig kézrátétellel tudnak gyógyítani és mindenkinek képesek feltárni az előző életeit és ezáltal győzködni őket arról hogy csak ők tudják jobbátenni az életüket.
  A fenyegetés igenis valós, mivel egyre mélyebbre süllyednek ebbe az egészbe és gyakorlatilag mindent ennek a szektának vetnek alá. Nevesíteni nem akarom ezt az egészet, de úgy gondolom hogy ez mindenkit elriaszt.
  Azt nem értem hogy miért nem tiltják az efféle csoportosulásokat, mikor gyakran uszítás, csalás, vagy még ennél is súlyosabb bűncselekmények állnak mögötte.

 • 2010.07.01 07:59:16Aviata

  Én minden esetre, rettenetesnek tartom, amikor a XXI.sz.-ban, a kortársaim, ókori, középkori mitológiai lényekben, mesealakokban hisznek.
  A vallás a mában valós veszélyeket hordoz, a vak hit pedig láthatjuk az újságok címlapjáról is, hova vezet.
  Létezik ám teljes élet, ateista, naturalista, és szkeptikus gondolkodás mellett.
  De a vallási mém ma is szedi az áldozatait.
  Na, meg a horoszkóp készítés, halott látás, angyal tanfolyam, reikizés stb...stb... is nagy biznisz:(
  De avult fixaideáidról nem kívánok vitát nyitni.
  Számodra Isten a teremtő, és " Biblia az eredetekről és a napjainkról és jövőről is korrektül beszámol".
  Tiszteletben tartom mémedet, noha számomra ez olyan mint amikor egy felnőtt hiszi a Húsvéti nyuszit.

 • 2010.07.01 13:00:24orphan

  Tulajdonképpen nekem az a véleményem, hogy azok fordulnak ilyen tanokhoz, fogódzókhoz akiknek valami hiányzik az életükben és a megoldást rá nem a realitással próbálják megtalálni, hanem egy olyan lebutított tévhittel, ami megoldásnak kínálkozik nekik. Kezdetben úgy érzik, hogy megtalálták a megoldást "minden problémára" ezzel, később pont a saját hitük fogja felemészteni őket és egyre mélyebbre süllyednek a mocsárban.
  Azt hiszem hogy azok keresik és gyakorolják ezeket a tanokat, akik nem képesek megoldani bizonyos lelki eredetű problémákat (amik akár gyerekkoran akár felnőtt korban elszenvedett sérelmekből erednek) és ezért egy egyszerű utat keresnek, ahol azt gondolják hogy megoldást lelnek. Az ilyen eltévelyedőket szokták beszippantani a szekták. A másik ok pedig a valahova tartozás, a közösségbe való kerülés szándéka lehet.

 • 2010.07.01 13:59:08Aviata

  Igazad van.
  Ezek a téveszmék úgy szedik az áldozataikat, hogy vagy belenevelik, agymosás gyerek kortól, vagy pedig a mentális megingás estén lecsapnak a leendő hívükre.
  És ha a lelki problémák mellé az ismerethiány, butaság, megvezethetőség is társul...Nehezen menthető az áldozat.
  Nagy részük, észre sem veszi, hogy kiütötték az agyát, és tán még élvezi is.

 • 2010.07.02 05:09:44Alex Malex

  Csak néhány gondolat:

  A vallás nem egy szabadidős közösségi tevékenység. Egész embert kíván és inkább magányos. Mellesleg a Bibliában is ez van. Nem kellene meglepődni azon, hogy aki komolyan veszi a hitét, az kikerül a nem hívők közösségéből. Sőt, bármilyen közösségből. Lukács 14,26

  Nincs ember hit nélkül. Mindenkinek van elképzelése arról, hogy mi fog történni, mi a helyes irány, mi a helyes teendő. Mind saját magára nézve, mind másokra nézve, mind elméletileg, mind gyakorlatilag.

  A vallási közösségek nem rosszabbak, mint bármilyen közösség, akár a nemzetállamnak nevezett nagyobb közösség. Itt is vannak hatalomra vágyó emberek, akik bort prédikálnak és vizet isznak. A különbség a közösség céljában van. A nemzetállam a benne élők életminőségének növelését tűzi ki célnak, a vallási közösség az istennek tetsző életet. Eredményeik ugyanúgy siklanak ki.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta