SPIRIT

Rajzold ki magadból a traumát

2010. július 1., csütörtök 10:23

gyerekrajz_mA rajzolt ház nagysága az egót jelképezi, az ablakai a kíváncsiságot, a háztető és a cserepek pedig a világgal szembeni védekezést mutatják meg. Egy írásszakértővel beszélgettünk arról, milyen lelki folyamatok követhetők nyomon egy gyerekrajzból.

Minden gyerek örömmel rajzol, pláne, ha nem mondják meg neki, hogy mit. Az ábrák, az általuk használt színek, a rajzok kontúrjai mind üzenetek a szülőnek. Ezekben korábban átélt traumákat is fel lehet tárni.

A rajzokon a gyermekek tudatos és tudattalan érzelmei mellett, akarati élete, énképe és a világhoz való viszonyulása mutatkozik meg. Ugyanúgy, ahogyan a kézírás, a rajz is üzenet, amely nemcsak a témájával közöl valamit, de a kidolgozás módjával, a technikával is.

Elvész a kreatív naivságuk

A kreativitás fejlesztése szempontjából az iskola előtti időszak a legalkalmasabb a gyermek életében. Ilyenkor a valóság és a fantázia még szoros egységben él, és ekkor kezd el fejlődni a szociális viselkedés is. Egy 4-5 év körüli gyermek még nem képes önmagát jól kifejezni, de lerajzolja azt, amit lát a világból, vagy, amit nem tud, vagy nem akar elmondani a családról.

Amire pedig a valóságból nem sikerül logikus magyarázatot találnia, azt sajátos módon, önmaga alkotóképességére hagyatkozva színezi ki. Később ezt váltja fel fokozatosan egy korlátozottabb, sémákra épülő, elvárásokon és szabályokon alapuló gondolkodásmód. Az iskolába bekerülve, már a felnőttek alkotta szabályok szerint kezdenek élni, és kreatív naivságuk egyre inkább háttérbe szorul.

A legtöbb szülő inkább csak kíváncsiságból viszi el gyermekét rajzelemzőhöz, de olykor az is előfordul, hogy rajzelemzést tanult óvoda pedagógusok szólnak a szülőnek, ha észreveszik, hogy megváltozott a gyerek csoportbeli viselkedése, és a szülők beleegyezésével ők rajzoltatnak a gyerekkel, hogy kiderítsék, mi állhat a különös viselkedés hátterében.

Ha jobb oldalra rajzol, apához kötődik

Mivel nehéz meghúzni a felnőtt szellemi érettség határát egy bizonyos életkorban, ezért egy 18 éves fiatalnál mind a felnőtt mind a gyermek rajz elemzését is elvégzik. Ez leginkább pályaorientációs kérdések megválaszolásában tud segíteni. Darvas Ágnes írásszakértő, grafológus évek óta foglalkozik rajzelemzéssel, többnyire kisebb gyerekekkel:

„A szülők általában a gyerek egyik spontán rajzát hozzák magukkal, majd egy irányított, azaz meghatározott nap, ház és fa szimbólumok köré épített rajzot kérek tőle. Ezen kívül bármit rajzolhat még, de ezeknek a szimbólumoknak szerepelnie kell a rajzon. A ház nagysága mindig az önkép fejlettségét, az egót jelképezi, az ablakai a világra való kíváncsiságot jelentik, a háztető és a cserepek pedig a világgal szembeni védekezést mutatják meg. A másik két szimbólum, a fa az érzelmeiről, és azok megélésről, míg a nap és annak sugarai a szeretet kifejezéséről és kapott mennyiségéről mesélnek."

02

Ha a lap aljára rajzol, testi kontaktusra vágyik

Ágnes az asztalra közel húszféle színű ceruzát készít ki, s a gyermek kedve szerint választhat színeket. Már maga a papírtartás, az, hogy álló vagy fekvő rajzot készít a gyerek, önmagában is kiinduló pont az elemzéshez. Ahogy az is, hogy a lapon hova helyezi el az ábrázolt dolgokat, és a lapnak melyik része van jobban kidolgozva. Ezt nevezi a grafológia térszimbolikának. Így, ha a papír felső része a hangsúlyosabb, akkor a gyerek már kezd fogékonyabbá, kíváncsivá válni a szellemi értékek iránt. A lap alsó részét betöltő rajz esetén viszont, még mindig nagy szüksége van a biztonságra, a testi kontaktusra. Ha a rajz a lap bal oldalára tolódik, akkor inkább az anyai kötelék a hangsúlyos, míg a jobb oldalra csúszó rajz, az apai dominanciára utal. A baloldali ábrák nagysága és szélessége a gyermek én-képét is mutatják. A nagy és széles ábrák pozitív énképről, míg a kisebb és keskenyebb ábrák szorongásról tanúskodnak.

01

„A készletben van fekete grafit, és fehér színű ceruza is. Az, hogy milyen színeket választ a gyerek, és pontosan milyen ábrákat rajzol, mind jelent valamit. A vidám, élénk színű (piros, sárga, narancs kék, zöld...) rajz a harmonikus lelkiállapot mellett a gyerek érzelmi életéről, akaratosságáról és határozottságáról árulkodik. Míg a többségében sötétebb, barnás, szürkés, föld színek jelenléte a papíron problémákra utalhat. A pasztellszínek használata egy érzékenyebb, visszafogottabb személyiségre vall. Egy szín többszöri, hangsúlyos használatából kiderül a gyerek szeretet iránti éhsége, a magas fokú intelligenciája, az agresszivitása, de az apahiányról is árulkodhat, azzal összevetve, hogy milyen szimbólumhoz használta ezeket."

Ha átlépi a kontúrt, szabályszegő

A rajzelemző végig ott ül a gyerek közelében, és figyeli, ahogy rajzol. Egy-egy hosszabb vonal meghúzásából így tud következtetni az érzelmi állapotára is. Ha több rövidebb szálkás, szakadozott vonalból áll össze, akkor az, az aprólékos megfigyelésre és analitikus gondolkodásra utalhat, de a lendületes egy végpontból-végpontba végződő hosszú vonal az erős, dinamikus érzelemnyilvánítást jelentheti.

A vonalak formája is mutatja a gyerek személyiség jegyeit. A laza, puha, gömbölyű vonalak egy könnyen alkalmazkodó, nyitott, a szülők által befolyásolható természetről árulkodnak, míg a keményebb, hegyes és egyenes vonalak egy akaratos, gyakran öntörvényű, határozott, ezért nehezen irányítható természetről.

Az öntörvényűség jelei

A szabályok tiszteletére és a normakövetésre utal a körvonal és a rajzok beszínezése. „Ha egy gyerek grafittal rajzolja meg az ábrák kontúrját, az a társadalom által felállított elvárásokat jelenti. Ha a grafit kontúron belül színez, akkor nem lépi át ezeket a szabályokat, ha kicsit kimegy a vonalon túlra, akkor már megpróbálkozik a normák megszegésével. Ha egy bizonyos színnel rajzol kontúrt és ugyanazzal színez is, akkor a saját maga által használt szabályokról beszélhetünk, hogy megmarad e azon belül, vagy átlépi e. Ilyenkor a szülő feladata, hogy játékos módon, erősítse benne a szabálytudatot."

03

Darvas Ágnes külön kiemeli, hogy a szülőnek nem azt a következtetést kell levonnia gyermeke rajzelemzéséből, hogy nem jól neveli a gyerekét. Még akkor sem, ha kiderül a rajzból, hogy valami probléma van. „Hanem, hogy egy olyan eszközt kap a kezébe, ami segíti abban, hogy mitől váljon jobb szülővé, vagy hogy lássa, mi az a probléma, amit önmagától nem tud megfogalmazni, vagy nem akar kimondani gyermeke. A rajz a gyerek éppen aktuális érzelmi állapotát tükrözi, de a korábbi trauma jelek is egyértelműen megmutatkoznak, ahogy az is, hogy kb. hány éves korában szenvedte el azokat, és hogy mindez anyai vagy apai oldalról történt e. Ilyen lehet egy válás, vagy, amikor az egyik szülőtől nem kap elegendő figyelmet, szeretetet, de hasonlóan kiderülhet, amikor testvér-elfogadási problémákkal küzd. A szülő a rajzelemzés megállapításait nem minden esetben fogadja el. De ha elfogadja, elgondolkodik azon, hogyan segíthet a gyereknek a probléma megoldásában."


Ha kíváncsi vagy gyermeked rajzelemzésére: www.kezjegy.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.01 14:06:56gyzsofia

  Elég általánosra sikerült ez a cikk. Tudom, hogy nem lehet mindent beleírni egy ilyen cikkbe, de akkor kicsit árnyaltabban kellett volna fogalmazni szerintem.
  Erről a témáról lehet egy 3000 oldalas könyvet írni, és nem hiszem hogy ki kéne jelenteni, hogy ha ezt rajzolja a gyerek az ezt jelenti. maximum azt mondhatjuk, hogy JELENTHETI. Az így kiragadott példák (amik állítóak) félreérthetőek. Rengeteg olyan jelentése lehet egy jelnek amit így kiragadva nem tudjuk megmondani. Pl. A jobb oldal nem csak Apát jelenthet hanem a jövőt is, és még ezer dolgot. Ezt egy szakember teljes elemzés alapján meg is tudja mondani.
  Ezt már a grafológiai írásnál is észre vettem. Ha ilyen a g betüd akkor ilyen vagy.
  Aki tanulta az tudja hogy EGY JEL NEM JEL!!

  Ha valaki kiváncsi a ygermeke rajzának jelentésére az inkább menjen el egy szakértőhöz, és csináltassa meg vele az elemzést (ez igaz az íráselemzésre is), és ne vonja le a rajzból autómatikusan, hogy ha ba oldalt rajzol a gyerek, akkor az apját biztos kevésbé szereti.

  Zsófi

 • 2010.07.02 12:14:14Sügér

  Szerintem tök jó kis cikk...
  Zsófi ez a cikk szakértővel készült és Ő mondta ezeket...olvasd el újra. De inkább segítek" Darvas Ágnes írásszakértő, grafológus évek óta foglalkozik rajzelemzéssel, többnyire kisebb gyerekekkel"

  Ez a "tudomány" általánosít...legtöbbször ezt jelenti...
  De nem értek hozzá és így nem megyek bele Én olyan dolgokba amihez nem értek.

 • 2010.07.03 10:15:23valakimas

  Gyűlölöm ezeket a "normakövető" és hasonló kifejezéseket. Olyan emberek alkotják őket, akik nem elég kreatívok, de van elég eszük ahhoz, hogy a tehetséges embereket gátolják inkább, minthogy ők maguk felvállalnák önmagukat. És nem írom ide, hoyg tizstelet az ilyen olyan kivételnek. Óriási kárt okoz ez a szemlélet az egyes embereknek, és rajtuk keresztül a társadalomnak. Ha valaki látta a Gattaca című filmet, hát az pontosan ábrázolja az efféle "hivatalos", szakmai és közelfogadottságnak örvendő szabály alapú berorolás baklövéseit.
  Jézust a normakövető zsidók feszítették meg anno, pedig jó ember volt.
  Ennek mai korszerű következménye, amire sem ez a cikk, sem más nem szokott kitérni (vajon miért nem?), hogy a kreatív embereket nem tartják megbízhatónak a cégeknél, nem alkalmasak vezetőnek, mert nem nylnak sgget, mert van annyi merszük, hogy nemet mondjanak bizonyos erkölcsi határon túlmenű undorító parancsok végrhajtására.
  Tiszteltetem az összes szociológust, pzsichológust, aki csak ontja az efféle okosságot, publikálja ezeket, s közben a fürdővizzel kiönti a gyereket - munkájukkal gátlástalanul kiszolgálják ezt a tendenciát. Legyenek rá büszkék, van mire. Eichmann is büszke volt annak idején szakmailag, hogy megoldotta a Führer koncepcióját. Szakmailag kiváló munkát végzett, azt ugye mégse tartjuk jónak összességében ?
  Hát jó lenne felébredni, hogy a trásadalmat emberek alkotják, és mindenki annak is születik. Ha eldeformálják őket akármilyen érdekek mentén , akkor a társadalom is deformált lesz. Csak akkor nehogy azok akarják megjavítani, aki eichmannkodtak a rombolásban, mert az necces.
  Kezit csókolom!

 • 2010.07.03 10:26:22valakimas

  Kritikus helyzetben a normakövető emberek azok, akik nem tesznek semmit, nehogy kilógjanak a sorból. 1944-ben sok zsidó (magam nem vagyok az, nem haza beszélek) nem halt volna meg, ha az emebrek sokasága nem normakövető. Nem lehet ebből megélni, ez csak illúzió.
  Bajban mutatkozik meg ki mennyit ér, és nagyon nem számít, hoyg mennyire vagy nromakövető, ha nem tudsz ott lennia szeren, amikor kell. Nem tudsz "legény lenni a gáton".
  Előző bejegyzésemhez annyit, hogy sikeres vezető vagyok, sosem adtam el magam, szóval nem egy sértett lúzer bejegyzése, még mielőtt ez felmerülne. Azért merek ez ellen szólni, mert tudom, hogy lehet másképp is jól csinálni az életet. Sokat rombolnak a fenti szabályok már gyerekkorban is az önbizalmon, különösen az engedelmes, jó gyerekekben. Jó lenne elgondolkozni a "szakmabelieknek" ezen. Mire is olyan büszkék ?

 • 2010.07.05 07:05:51gyzsofia

  Kedves Sügér!

  Azt láttam, hogy szakértővel készült, és majdnem biztos vagyok benne hogy nem a szakértü mondta azt hogy ez t meg azt jelenti. Hanem azt, hogy ezt meg azt jelentheti. Nem mindegy a fogalmazás.

  Ez a tudomyány csak annyira általánosít, amennyie a pszichológia. Rengeteg kutatásra épül, és rengeteg kiforrott dolog van benne. A pszichiáter is csak megtippel milyen gyógyszer lesz a betegnek jó. Azt ha nem jön be majd kipróbálunk egy másikat.

  Az egyiket az egyetemen oktatják. A másik OKJ-s képzés (3 éves). Ez nem kártyavetés.

  És nem kértem mást, csak azt hogy ne állitsuk egy dologról, hogy ez így van hanem mondjuk azt hogy ez az egy jel ezt jelentheti. Az orvos se mondja azt a fejfájásodra hogy agyrákod van hanem megvizsgál egy csomó más jelet is, ami ezt vagy megerősíti, vagy nem.

  Zsófi

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta