SPIRIT

Keresztény szimbólum vagy a sátán jele?

2010. február 13., szombat 12:25

A triquetra eredetének egyértelmû meghatározása nehéz feladat. Bár a triquetrát sokan egyszerûen egy keresztény hármasság-szimbólumnak gondolják, a helyzet ennél egy kicsit bonyolultabb.

A szó eredete


triquetra_alapA triquetra szó a latin tri- ("három") és a quetrus ("sarkos", "sarokkal rendelkező") szavak összetétele. Eredeti jelentése így "háromszög", és az idők során több szimbólumot is illettek ezzel a névvel. A triquetra ma már azonban azokat és csak azokat a szimbólumokat jelenti, amelyeknek az alapját három, egymáshoz képest 120°-os szögben elhelyezett vesica piscis (magyar nevén kettős kör vagy mandorla) képezi. Bár a latin "quetrus" tő miatt a szó kiejtése triquetra lenne, a triquatra kiejtés is elterjedt, de spanyol nyelvterületen például triquetának is hívják a jelet.

 

A triquetra kialakulása


triquetra_valknutA triquetra egyik előfutárának az ókori görög világban széles körben elterjedt triskelét tartják, amiről a sorozat előző cikkében szóltunk. És valóban, a triskele kelta, spirális változata már valamelyest hasonlít a triquetrára. A mai triquetrára már jobban hasonlító szimbólumokat találhaunk többek-között észak-európai rúnaköveken és korai skandináv pénzérméken. Mivel ezek a térség pogány időszakában keletkezett leletek, magát a szimbólumot is pogány vallási jelképnek tartják. Ez a jel hasonlít a korai skandinávok által használt Valknutra (másik nevén Ódin-csomó), így olyan elméleteket is ismerünk, mely szerint Ódin szimbóluma lehetett ez a fajta triquetra.
A triquetra "végleges", azaz ma elterjedt változata a kelta kereszténységhez köthető. A kelta kereszténység a korai középkorban a kelta területeken gyakorolt kereszténység volt, ami szertartásaiban és több elképzelésében is eltért a római katolikus kereszténységtől. Számos kelta mitológiai elképzelés tovább élt a kelta kereszténységben: a tizenegyedik századi Lebor Gabála Érenn (Hódítások könyve) például az ószövetségi teremtéstörténet részévé tette a korábbi kelta teremtéstörténetet, a korábbi istenalakok közül többen szentként kerültek a kereszténységbe (ilyen Szent Brigitta, aki Brighid istennő keresztény változata), és több kelta szimbólum maradt fenn keresztény jelentéssel.
triquetra_halakEz a mai triquetra keletkezésének legvalószínûbb története. Mivel a keltáknál eleve fontos volt a hármasság, az olyan elképzeléseket, mint a szentháromság, könnyen át lehetett ültetni az ő kultúrájukba. Adott volt számos szimbólum, és ezek között abban a triquetrában, amely a rúnaköveken látható, fel lehet fedezni a keresztény ichthys-, azaz hal-szimbólumot (a görög , "hal" szó fonetikus átírásából) - ismerünk olyan ábrázolást is, ami konkrét halakat használ. A triquetrát három ichthys-szimbólummal rajzolva így a régi pogány hármasság-szimbólum és a szentháromság egyszerre jelenik meg. A körrel kiegészítve pedig a szentháromság egységét éppúgy megjeleníti a triquetra, mint az idő és az élet körforgásának pogány elképzelését. Ezért is maradhatott fenn ilyen sokáig, ennyi különböző kultúra szimbólumaként a triquetra.

triquetra_ichtysItt egyébként megjegyzendő, hogy a keresztény hal-szimbólum maga is kereszténység előtti: az ichthys szó egyes területeken anyaméh értelmezésben is szerepelt, a másik görög szó a halra pedig "delphos" volt, ami szintén anyaméhet és halat is jelent egyszerre. Az ichthys-szimbólumot korábban használták többek között a görög Aphrodité és az egyiptomi Ízisz istennők jelképeként is.

 

Mit jelent és mit nem jelent ma a triquetra?


triquetra_ujMivel a triquetra a hármas számhoz kötődik, mely szám szinte mindegyik mitológiai rendszerben valami fontosat jelent, első, kora középkori megjelenései óta több vallás és irányzat használta fel. Több csoportosulás vallotta már magáénak a szimbólumot, mások pedig, főleg napjainkban, mindenáron a jel "gonosz" mivoltát kívánták bizonyítani.
Az angol nyelvterületen általánosan elterjedt, tizenhetedik századi King James bibliaváltozat egyik felújított, huszadik század végi változatának borítóján a középkori értelmezésnek megfelelően a szentháromság jeleként tûntették fel a triquetrát. Ezen Amerikában (ahol bizonyos keresztény felekezetek és szervezetek nagyon érzékenyek a kereszténység nem-keresztény kapcsolataira való bármiféle utalásra) többen felháborodtak és több ízben egyenesen lesátánistázták a más felekezetek által megdícsért Biblia kiadóját. Hasonlóan a triquetra-szimbólum használatáért tartják többen sátánistának a P.O.D. amerikai rockegyüttest is, holott az együttes tagjai épp azért használják a triquetrát, hogy kihangsúlyozzák keresztény mivoltukat. A triquetra szimbólumának befeketítése nemrégiben még olyan elméleteknek is teret adott az Egyesült Államokban, hogy a jel sátánista szimbólum hiszen ha nagyon akarunk, beleképzelhetünk három darab 6-os számot, és kész a baj. (Kevesen tudják egyébként, hogy az egyik legrégebbi, az egyiptomi Oxyrhynchusban előkerült papirusz, amin a Jelenések könyvéből található egy részlet, nem is a 666-ot, hanem a 616-ot jelöli meg a Sátán számaként.)
A triquetra számos további értelmezéssel rendelkezik. A kilencvenes évek végén a Bûbájos boszorkák tévésorozat népszerûsítette a jelet, ami csak ráerősített a kelta mitológiát előszeretettel felhasználó New Age körök triquetra-használatára. Itt aztán végtelen számúra gyarapodott az értelmezések száma, a férfi-nő-semleges elképzeléstől kezdve a Nagy Istennőnek nevezett istenalak három arcán keresztül a születés-élet-halálig. Ezek az értelmezések kedvesek, de nagy általánosságban nincsen alapjuk. Van olyan New Age szerző, aki még feng shui jelként is jegyzi a triquetrát, ami azért vicces, mert keleten ez a szimbólum egyáltalán nem elterjedt, főleg nem a feng shuiban, ami teljesen saját szimbólumrendszert használ, nem pedig nyugatit.

A triquetra tehát egyike azoknak a szimbólumoknak, amelyek számos kultúra találkozása és egymásra hatása során fejlődtek ki, és amelyek hidat vertek a kereszténység és a pogány vallások közé, rámutatva, hogy talán kicsit értelmesebb dolog lenne a különböző vallások és vallási irányzatok közti hasonlóságok, egyezések és egyező gyökerek alapján békésen viszonyulni egymáshoz, mint a különbségek alapján gonosznak bélyegezni egymást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta