SPIRIT

Hipnózis – Csak ha te is akarod

2009. november 28., szombat 12:26

A hipnotizált személy nem vehető rá bármire, ahogy a filmekben, mert ez egy különösen éber állapot – viszont hozzáférhetsz tudatalattidhoz, és ott a lényeg: tudatos elméd hazugságokkal traktál viselkedésed mozgatórugóit illetően. Interjú a terapeutával, első rész..

article-type-interju


hipnozisNézem a Helyszínelőket, újabb gyilkosság, az áldozatot ezúttal hipnózisban ölik meg. Nem ez az első film, amelyben így vagy úgy, de előjön a hipnotizálás, főleg annak a negatív (mint az majd a cikkből kiderül: hamis) oldala. Biztos te is láttál-olvastál már olyan sztorit, amelyben egy kétes kinézetű alak hipnotizál valakit, akit aztán megerőszakol, vagy titkokat csal ki belőle, esetleg bankrablásra, gyilkosságra veszi rá, végső soron átformálja a személyiségét. 

Ilyen előzetes „tudással” érkezem Radosavljevic-Szilagyi Zoránhoz, aki hipnoterapeuta - a világ legjobb hipnózis iskolái közé tartozó floridai Omni Hypnosis Center-ben tanult a legendás Mr. Gerald Kein -től.

Beszélgetésünket rögtön azzal kezdi: minden ilyen filmes sztori egy nagy humbug, hipnotizálni ugyanis csak azt lehet, aki hagyja, és csak olyan változást lehet elérni benne, amit ő is akar. 

 

- Sokan úgy hiszik, a hipnózis egyenlő az alvással – mondja –, pedig a kettőnek nincs köze egymáshoz. Hipnózisban sokkal éberebbek vagyunk. Emiatt az a félelem is alaptalan, hogy a hipnózisból nem lehet felébredni. Tévhit továbbá, hogy hipnózis alatt a páciens kiadja féltett titkait - a mentális éberség miatt ez képtelenség, ráadásul, ha valamit nem akarsz, azt nem is teszed meg a hipnózis alatt.
 

Eddig azt soroltad, mi nem a hipnózis. Akkor mi? 

Ahhoz, hogy mindenki megértse, messzebbről kell kezdenem. Három elménk van - ezek nem, vagy csak nehezen kommunikálnak egymással - : tudatos, tudatalatti, tudattalan. A tudatos elme négy dolgot művel: analizál és döntéseket hoz (megvizsgál egy problémát és megmondja, hogyan oldjuk meg), ide tartozik az akaraterő és a memória is. A tudatos elme további feladata, hogy megindokolja, miért viselkedünk úgy, ahogy, csak az a baj, hogy ez az indoklás soha nem igaz. 
 

Mondj egy példát, hogy jobban megértsem!

A dohányos ember azt mondja, azért cigizik, mert megnyugtatja. A túlsúlyos pedig azt mondja, azért eszik, mert unatkozik vagy ideges. Ezek az indokok sosem igazak! Tudod, miért kezd dohányozni valaki? Mert biztonságérzetre vágyik, ami egyébként alapvető szükséglete mindenkinek. Kamaszkorban (amikor a legtöbben rászoknak a cigire) úgy érezzük, a szülők helyett inkább egy iskolai csoport jelenti a biztonságot, akik, ha cigivel kínálnak, úgy érzed majd, te is része vagy a bandának. A tudatalattink azt mondja: a dohányosok közt elfogadnak, biztonságban vagy! Vagyis kamu, hogy a bagó azért kell, mert megnyugtat. 
 

Vagyis a tudatalattinkba „betáplált” dolgok alapján viselkedünk így vagy úgy… Mik és hogyan kerülnek bele?

A tudatalattink olyan, mint egy számítógép: ha nincs benne program (szoftver), nem működik. Ha pedig megváltoztatjuk a programját, az újnak megfelelően működik majd. A programok, amelyeket „beleteszünk” tulajdonképpen a fogantatás pillanatától a jelen percig átélt tapasztalataink, minden, amit láttunk, hallottunk, éreztünk, szagoltunk. A tudatalatti nem felejt! Míg a tudatos elme elfelejti, vagy éppen megőrzi a múltbeli dolgokat, a tudatalattink olyan, mint egy videokamera: minden tapasztalásunk örökre belekerül, de emellett makacsul rögzülnek benne a negatív szuggesztiók is. 
 

Például, ha egyfolytában azt mondogatom magamnak: kövér vagyok…? Mert akkor nem mondom többet… 

Bármit is gondolsz-mondasz tudatosan, az nem igazán befolyásolja a tudatalattidat. Ha az, amit tudatosan mondasz magadnak, nem egyezik a tudatalattidban alkotott önképpel, akkor nem fog valóra válni Hiába próbálsz fogyni, a kövér emberről alkotott kép a tudatalattidban olyan erős, hogy nem fog sikerülni. 
 

És ha mától azt mondogatom: vékony vagyok? A pozitív gondolkodás, úgy tudom, hat a tudatalattira.

A tudatalatti lusta, nem szereti elvégezni azt, az egyébként nehéz munkát, hogy elfogadja a pozitív szuggesztiókat, vagyis a te példádnál maradva azt, hogy „vékony vagyok!” Ezek a pozitív szuggesztiók márpedig alapvető fontosságúak, ha azt akarjuk, hogy megváltozzon az életünk - például lefogyjunk, leszokjunk a cigiről. Csak sajnos, ha a tudatalatti azt hallja, hogy „vékony vagyok”, azt válaszolja: nem, ez nem egyezik meg a rólad korábban alkotott képpel, amely szerint te kövér vagy. A tudatalatti tehát nem mindig értékel reálisan, inkább ahhoz képest értékel, amilyen információk korábban belekerültek. És mivel lusta, inkább megtartja a dolgokat úgy, ahogy vannak, és elutasítja a pozitív szuggesztiót. Hozzáteszem: amilyen nehezen nyílik a pozitívra, a negatív szuggesztiókat annál könnyebben befogadja. 
 

Ez a működési elv állhat amögött is, hogy sokan képtelenek leszokni a dohányzásról?

Igen, gondolj csak bele! Elhatározod magadban, hogy leszoksz a bagóról. A tudatos elméd erre azt mondja: csodálatos, támogatlak, egészségesebb leszel! De ahhoz, hogy valóban le is tedd a cigit, ezt a szándékot be kell juttatnod a számítógépbe, a tudatalattidba, és meg kell változtatnod a programot. 
 

Egyszerűen hangzik - kérdés, hogyan lehet bejuttatni? 

Nem olyan egyszerű, ugyanis a tudatos és tudatalatti elme között van a kritikus faktor, amelynek egy feladata van: megakadályozni a változásokat a tudatalattiban. Ez felteszi a kérdést: átengedhetem a szuggesztiót? A tudatalatti azt mondja: „várjunk csak, már húsz éve cigizik, kell neki a bagó a biztonságérzet miatt, arról nem is beszélve, hogy ha beengedem ezt a kérést, akkor újra kell programozzam magam, ááá, inkább elutasítom ezt a szuggesztiót…”
 

Gondolom, itt jön képbe a hipnózis... 

Igen, a tudatalatti tartalomhoz hipnózisban tudunk hozzáférni, mégpedig a kritikus faktor megkerülésével. 

 

Mi történik a hipnózis során? Valóban ki lehet gyógyulni a legkomolyabb betegségekből is? És vajon tényleg létezik fájdalommentes szülés? Folytatjuk!

 

cikk-tipus-linkek

Egészen harmincéves koromig nem mertem egy nőhöz sem közeledni, aztán elhatároztam,  azért is megpróbálom - vázolt egy igen személyes példát Feldmár András arra, hogyan átkozta meg az édesanyja és hogyan küzdötte le először a félelmeit. | Feldmár András: Az adrenalintól alig hallottam, mit mondtam

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta