SPIRIT

Boldogságtitkok 1. – Ne felejtsd el élvezni!

2009. június 30., kedd 06:56

boldogsag1Állandó boldogságkeresés az életünk: tetteink, akarásaink, érzelmeink mögött az a vágy húzódik meg, hogy megtaláljuk a boldogság kék madarát, s ha megtaláltuk, kaparintsuk meg, és el se engedjük, mert ő már a miénk – eközben persze cudarul szenvedünk.


Mert elfelejtjük a legfontosabbat, azt, amit egy kedves barátom az El Caminóra igyekvőknek tanácsol:

„Ne felejtsd el élvezni az utat!”

Hát így vagyunk mi az egész élettel, robotolunk, hogy meglegyen mindenünk, futunk a vágyaink után, miközben eltelik az élet, és végül rájövünk, hogy valójában nem is éltünk. Mert azt hisszük, ha elérünk valahová, ha birtokolhatunk valamit vagy valakit, akkor boldogok lehetünk. Ám az öröm pillanatnyi, mert már a következő kilométerkőre gondolunk. S miközben haladunk egyik állomástól a másikig, a jövő vágya elnyomja bennünk a jelen boldogságának lehetőségét.

E „nem élés” mögött saját tudati kondicionáltságunk áll. A létről és a boldogságról ugyanis egészen más fogalmaink vannak, mint ami a tényleges valóság.

Földi létünk folytonos változás, ezt elfogadva és együtt mozogva vele a boldogság állapotait tapasztalhatjuk meg. A feltétel az, hogy átadjuk az irányítást felsőbbrendű énünknek, aki a jelenben dönt, a jelenben cselekszik, s így kiragad minket a külső erők fogságából.


Az élet különböző aspektusairól alkotott elképzeléseink egónk szüleményei. Az egónk pedig nem a valódi énünk. Csak azonosítjuk vele önmagunkat… ám így téves képet alkothatunk magunkról, amelynek semmi köze a valódi lényiségükhöz.

Az ego csak a múltban és a jövőben létezhet. A boldogság megélésére pedig – ahogyan azt a megvilágosodott mesterek egybehangzóan állítják – csak a jelenben képes az ember. Ezért az ego által vezérelve nem lehet megtapasztalni a boldogságot, a szenvedést viszont annál inkább. Az ego félrevisz, elhúzza az orrunk előtt a mézesmadzagot. Csakhogy, amint elérjük, kiderül, nem méz vár ránk, hanem keserűség.


Folytatjuk – holnap, a jelennel!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta