SPIRIT

Babonáink – Belzebub ölebe

2009. december 16., szerda 10:45

fekete-macskaValódi fenevaddal folytatjuk, aki magának a Sátánnak is a kedvence, boszorkányok tanácsadója, mindenki réme – habár szemtől szembe nem árt senkinek, csak akkor, ha átmegy előttünk. Persze, hogy a fekete macskáról van szó.

cikk-tipus-altalanos

Sorozatunk saját babonáinkról kíván megemlékezni, az eredeti, Kárpát-medencei babonákról, amelyek kétségtelenül vannak annyira érdekesek, mint példáual a karibiak vagy az afrikaiak, mégis kezdenek feledésbe merülni. Nem akarjuk őket sem népszerűsíteni, sem cáfolni - beérjük annyival, hogy megemlékezünk róluk. Amíg még van miről.
 

Hogy mi módon került a közönséges házicica ebbe a gyanúba, az megmagyarázható. Először is: „a szeme világít a sötétben”. Nem igaz. Nem világít. Arról van csupán szó, hogy az illető látószervben mikroszkopikus prizmafelületek vannak, amelyek az emberi szemnek már láthatatlan, szórt fényt gyűjtik össze és verik vissza. Hogy ez aztán az állatnak mire jó, azt senki sem tudja, de így működik a macskaszem. Meg aztán ez az éjszakai kisragadozó jobban szereti a homályt, mint a napfényt, márpedig a hagyomány szerint éjfélkor csak a kísértetek és rosszlelkek mászkálnak. Meg a férfinép, haza a kocsmából. 

Sokat ártott a fekete macskák imidzsének a Szent Inkvizíció is, amely a boszorkányokkal együtt gyakran megégette az állati testben élő "bizalmasaikat" is. Márpedig boszorkánysággal többnyire egyedülálló nőket vádoltak meg - és mi van abban csodálatos, ha egy gyermektelen, netán öregecske hölgy befogad egy kóbor kandúrt, hogy ne legyen egyedül? 

Térjünk viszont a babona tárgyára: mikor veszélyes ez a „fenevad”? Főként ha átmegy előttünk. Ha jobbról balra teszi, akkor sem számíthatunk semmi jóra, de ha balról jobbra, az egyetlen segítség azonnal sarkonfordulni és hazamenni, aznap pedig már semmibe sem fogni. Különben semmi sem ment meg a sorozatos balszerencsétől, elemi csapásoktól és házi békétlenségtől. 

Különben pedig a legnagyobb balszerencsét akkor hozza, ha valahogy beszabadul a baromfiudvarba. 


cikk-tipus-linkek

• Babonás éjszakák (Luca-nap) 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta