SPIRIT

Az asztrológia rövid története

2009. május 3., vasárnap 16:56

Nem könnyű önmagunkkal szembenézni. Márpedig az asztrológia saját külső és belső világunkkal szembesít. Olyan tükör ez, amelybe pápák, művészek, eretnekek és teológusok is bele-belepillantottak. Rudolf császár nem bízta a véletlenre – ha már bolygóállások, Keplerrel csináltatta.

Az asztrológia megmutatja, milyen lehetőségeink nyílnak az élet különböző területein, mit érdemes megtenni – és mitől érdemes tartózkodni. Utóbbit prognózisnak vagyis előrejelzésnek nevezik. Olyankor folyamodik ehhez az asztrológus, amikor a hozzá forduló például azt szeretné megtudni, van-e jövője egy általa kiötölt terv megvalósulásának, mikor érdemes valamibe belekezdeni vagy éppen munkahelyet változtatni.

Az asztrológia tehát a fejlődésünket elősegítő lehetőségeket, egyéni utakat mutatja meg. A szakember – látván a születési képletet, más néven a horoszkópot – segítséget nyújthat azzal, hogy felfedi ezeket. Ám csak akkor teheti ezt magas szinten, ha már kellő mélységig jutott saját maga megismerésében.


Csillagok helyett a zodiákus

Akár elutasítja, akár elfogadja valaki az asztrológiát, jó, ha tudja: e tudomány nagyon ősi, a „hivatalos” kutatások szerint kb. hétezer éves. Már csak emiatt is érdemes figyelmet szentelni rá. A kezdetektől a mai asztrológiai gyakorlatig nagy változáson ment keresztül ez a tudomány. A régmúlt asztrológusai ténylegesen csillagfejtők voltak, hiszen akkoriban még a csillagképeket vették figyelembe – egészen a Kr. e. 500 körüli időkig –, amikor is elkezdték használni a zodiákust, azaz a tizenkét állatövi jelet.

Paksi Zoltán asztrozófus erről így ír: „Csak az utóbbi 2000–2500 évben »feledkeztek el« a fényről – vagyis a csillagokról. Az igazi, a tényleg ősi asztrológia tehát 2500 évvel ezelőttre tehető.” A csillagképeket manapság csak az asztrozófus veszi figyelembe a képletek elemzésénél. Az asztrológusok az állatövi jelek, az asztrológiai házak és a bolygók jelentéstartalmára, azok összefüggéseire, analógiáira hagyatkoznak a horoszkóp „megfejtésénél”.


Tudósok, pápák és eretnekek

Ha belepillantunk az asztrológia történetébe, híres gondolkodókkal találkozunk, olyan nevekkel, mint Galilei olasz természettudós, Giordano Bruno olasz filozófus vagy Aquinói Szent Tamás teológus, Domonkos-rendi szerzetes. Az asztrológiát vallási szempontból sokszor elítélik, ami azért is furcsa, mert csak meg kellene nézni – az említett Aquinói Szent Tamáson kívül –, hány egyházi személy nevére bukkanhatunk az asztrológia nagyjai között.

A pápák szolgálatában kiváló asztrológusok álltak, akik többnyire papok voltak. Némely pápa maga is értette: ilyen volt II. Szilveszter vagy például II. Gyula, aki asztrológiai számításokkal jövendölte meg koronázásának napját. A világi hatalom képviselői szintén nem nélkülözhették udvari asztrológusaik tanácsait.

Regiomontanus (Müller János) Mátyás királyt szolgálta. A magyar királyhoz egy betegség kapcsán került: Mátyás olyan kórban szenvedett, amelyből orvosai nem tudták kigyógyítani. Végső megoldásként Regiomontanusért küldetett Königsbergbe, aki nemcsak rámutatott a problémára, hanem kezelési módot is javasolt. A gyógymód sikeresnek bizonyult, ezért Mátyás meghívta az udvarába asztrológusnak.

Kepler Rudolf császárnak készített horoszkópszámításokat. Jan-Baptiste Morin pedig Richelieu bíborost szolgálta. A bíbornok asztrológusa állítólag megjósolta az első és a második világháború kitörésének időpontját.

Ha végignézünk e rövid történeti betekintésen, megállapíthatjuk, hogy az egyén és a társadalom szemszögéből nézve az előrejelzések fontosak lehetnek, ám a valódi kincset az önismerethez segítő, bölcs asztrológiai fejtegetések jelentik, mert azok segítik az embert a változásban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta