SPIRIT

A balesetek konstellációja: nem kell, hogy megtörténjen!

2010. április 27., kedd 13:17

Súlyos hiba lenne azt feltételezni, hogy az Uránusz átvonulásait szükségszerűen balesetek és tragédiák fémjelzik. Ilyesmikre, bár látszólag váratlanul, mindenfajta előzmény nélkül következnek be, csak egy hosszabb történet utolsó fázisában kerül sor.

Acauz asztrológiai hagyomány a világosság pillanatai, zsenialitás, egyéniség kibontakoztatása mellett az Uránuszhoz társítja a baleseteket, válást, drasztikus, váratlan változásokat, a rákos megbetegedések és a pszichés zavarok bizonyos fajtáit is. Uránusz tranzitok (a bolygó átvonulásai a születési képlet bizonyos életterületein, pontjain) hatására fokozottan ki lehetünk téve ezeknek a veszélyeknek, az ún. uránikus személyiségek ( tehát Vízöntő karakterűek, azok, akiknek a képletében fontos szerepet játszik az Uránusz és a 11. ház) pedig az átlagosnál jobban vonzhatnak effajta tapasztalási tartományokat. Az előző cikkben (link) említett konstellációk emellett elsősorban a Kos, Rák, Bak, Mérleg jegyek elején, az Ikrek, Szűz, Nyilas, Halak jegyek legvégén születetteket érintik, ill. azokat, akiknek valamilyen horoszkóp elemük ezeken a pontokon található.
Azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megelőzés, magának a mintának a tudatosítása és más, egészségesebb, harmonikusabb megélési módok is lehetségesek, még ha nagyobb gyorsaságot, találékonyságot is igényelnek, mint más kozmikus ősprincípiumok esetében.

Előzmények

A Szent Lajos király hídja című regény nem csupán fikció: a tömegkataszrófák áldozataiban akkor is van valami közös, ha látszólag teljesen különböző családi, magánéleti vagy társadalmi háttérrel rendelkeznek. Álmok feldolgozásával foglalkozó terapeuták hosszan tudnák sorolni azokat a példákat is, amikor egy véletlen balesetnek akár több éves előzménye van a tudattalanban - csak a páciens nem vette álmai üzenetét
Az asztrológusok tapasztalatai szerint szintén léteznek bizonyos, balesetet vonzó mintázatok és tudatállapotok. Egy ilyen esemény létrejöttéhez pl. az erőpróbáló Uránusz hatások mellett Mars, Merkúr, súlyosabb esetekben Szaturnusz, Plútó hatásoknak is érvényesülniük kell, valamint az 1, 3, 6 házak jelképezte életterületek ( egyéniség, test, kommunikáció, mozgás, egészség, munka, napi szokások) is érintetté válnak - de természetesen ezúttal se gépiesen alkalmazható receptekről van szó.
Korunk egyik kórtünete, a kapkodás, több féle feladat egyidejű vállalása, a stressz, a diszharmonikus Uránusz hatásnak megfelelő tudatállapot tipikus példája. Mivel az ősprincípium nem sok figyelmet szentel az anyagi világ dolgainak, sőt, kifejezett ellenérzéssel viseltet iránta, a mi figyelmünk is elkalandozik, szórakozottá, szétszórttá válunk.

A jelenleg ható, Szaturnusz - Uránusz szembenállásnak megfelelő balesetminta potenciális áldozatai már jó ideje egy olyan helyzet foglyai, amely nem illeszkedik jelenlegi személyiségük igényeihez. Talán nem áll rendelkezésükre elegendő alkalom, mozgástér, perspektíva, hogy kibontakoztassák egyéniségüket, kötelességeik, napi rutintevékenységeik, családtagok, partner, munkahely, stb elvárásai miatt (Szaturnusz) el kell nyomniuk független, kreatív személyiségüket (Uránusz). Esetleg éppenséggel saját magukat korlátozzák: biztonságra törekvő, az újtól, járatlan utaktól, kockázatvállalástól rettegő személyiségrészeik nem engedik egészséges formában kibontakoztatni újító, egyéni utakat kereső vonásaikat.

Újabb esély a sorstól

Gyakran maguk is szenvednek az egszisztenciális csapdától,melybe önszántukból sétáltak be, de nemhogy nem tudnak kitörni belőle, hanem olyan, látszólag véletlen életeseményeket is vonzanak, melyek tovább csökkentik életterüket. Egyre ingerültebbekké, lázadozóbbakká válnak tehát, eleinte vergődnek, mint a bezárt ablaknak repülő madár, aztán apátiába süllyednek. Mígnem bekövetkezik a baleset.
Betegágyukon aztán végre elegendő időt szánhatnak magukra. Ha életveszélyből menekültek meg, talán azt is belátják, hogy törékeny, esendő emberéletük értékesebb annál, semhogy mások elvárásainak oltárán áldozzák fel, legyen szó akár életük legnagyobb szerelméről, legközelebbi hozzátartozóikról is. Máskor meg azzal a bizonyossággal lábadoznak, hogy valódi életfeladatuk betöltésével tartoznak sorsuknak (Szaturnusz) amiért az meghosszabbította földi idejüket.
Némelyikük csak egy ilyen tragédiát követően talál rá valódi hivatására. Julio Iglesias pl. hivatásos footballista volt míg egy olyan súlyos balesetet nem szenvedett, hogy orvosai kizárták lehetőséget, hogy újra járni tudjon. Lábadozása ideje alatt esze ágában sem volt kergetni a labdát, inkább megtanult gitározni és énekórákat vett. George Lucas szintén egy hajszál híján halálos balesetet követően kezdte el, még a kórházban Joseph Campbell, a világhírű antropológus könyveit olvasni. Ezek inspirálták a későbbiekben a Star Wars sorozat megalkotására.

Hogyan előzhetjük meg a baleseteket?

Az alábbi technikák alkalmazásához nem szükségesek asztrológiai ismeretek - a józan paraszti ész, egészséges önismeret, önmagunkkal és környezetünkkel szembeni őszinteség is megteszi. Ha azonban az említett konstellációk születési képletünk fontos területeit is érintik, akár az életünket is megmenthetik.


1. Vezetés közben ne vitatkozzunk a sofőrrel, utastársakkal, más autók vezetőivel. Ha mi ülünk a volánnál, inkább szálljunk ki a kocsiból és így rendezzük a vitát. Lehet, hogy nem vall túl jó modorra, de még az országút szélén is szerencsésebb kiüvöltöznünk magunkat, mint tehetetlen dühtől elvakítva egy árokban landolnunk

2. Ha azon kapjuk magunkat, hogy figyelmünk akkor is elkalandozik, „nem vagyunk testünkben", nem vagyunk jelen a pillanatban, amikor épp egy nagy figyelmet igénylő, netán veszélyes feladatot végzünk, hagyjuk abba azonnal tevékenységünket és foglalkozzunk azzal, amivel szeretnénk valójában. Ha ez nem lehetséges, kényszerítsük magunkat, akár erőszakkal is, hogy csakis aktuális feladatunkra összpontosítsunk

3. Az apróbb balesetek, figyelem kiesések sok esetben hónapokkal megelőzik a súlyosabbakat. Még komolyabb aggodalomra ad okot, ha folyamatosan elhagyjuk a holminkat, nem emlékszünk, hova tettük le azt a tárgyat, amivel pár pillanattal azelőtt babráltunk. Értékeink, különösen a részben a balesetek által is érintett 3. ház uralma alatt álló mobiltelefonunk, kerékpárunk, stb. elvesztése, meghibásodása még nagyobb figyelmet érdemel.

4. Végül, de nem utolsó sorban: ha rossz előérzeteink vannak, álmaink balesetre figyelmeztetnek, aznap ne üljünk autóba, halasszuk el a kirándulást vagy az üzleti megbeszélést, de akár repülőutunkat is. Minél erősebbek ezek a zsigeri ellenérzések, annál biztosabbak lehetünk ugyanis benne, hogy tudattalanunk, őrangyalunk, védőszellemünk - vagy, beállítottságunktól, világnézetünktől függően bárminek is nevezzük - lépett közbe az érdekünkben. Tartósan megmenekülni azonban csak akkor fogunk, ha tárgyalóasztalhoz ülünk vele, és kifaggatjuk az életünkben esedékes változásokról, ezeket pedig a gyakorlatban is végrehajtjuk (Ennek gyakorlati módjáról több cikk jelent már meg a Díványon: Párbeszéd álmainkkal, Az elnyelt vitalitás visszaszerzése, Átmenetek konstellációi).

szerzőnk asztrológus

katiasztro@vipmail.hu


Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.28 08:15:42Szamok Embere

  " jelenleg ható, Szaturnusz - Uránusz szembenállásnak megfelelő balesetminta potenciális áldozatai "

  Jól fizetnek ilyen hülyeségekért?

 • 2010.04.28 08:32:18kovacsbela

  Az aztrológia áltudomány!
  2+2 ről tudjuk, hogy nem 5, ugyanígy lehet tudni, hogy az asztrológia nem tud bizonyított igazságot állítani, bizarr összefüggésekből.
  Sokkal fontosabb kérdések is vannak a hosszú életnél: értelmesen éltél-e, az adott helyzetekben a lelkiismeretd szerint cselekedtél-e vagy a saját önző érdekeid alapján döntöttél. Az emberi személynek az élet tesz fel egzisztenciális kérdéseket, amire válaszolni kell. Te döntöd el, hogy felelősséget vállalsz és értelmesen élsz, vagy magyarázkodsz asztrológiával ködösíted a lelkiismereted. Te döntöd el, hogy amíg élsz értékes dolgokat teszel, vagy rettegsz a haláltól, és egyedül a hosszú élet dimenziójában látod magadat.
  Az emberi személy többre képes, mint a hosszú életre. Nem csak egészség és harmónia van, hanem másokért való élet, áldozat, önátadás, alázat, megértés, és hasonló értékek. Ebben a dimenzióban vagy felelős. Az asztrológiát meg nyugodtan el lehet felejteni, nem segít, csak árt.
  Te döntöd el, hogy lerészegedsz-e, hogy teli zabálod magadat, kielégíted az ösztönkésztetéseid, vagy az értékrended szerint az akaratodat szolgálatba állítod és értelmes életre törekszel. Te döntöd el, hogy kinek adsz hitelt.
  Szabadságod van az Életre, Felelősséged van a döntésekkel szemben, Akaratod van célok elérésére, Értelmed van a Célok belátására! Érzéked van az Értékek felismerésére!
  Élj így és nevess az asztrológián! :)

 • 2010.04.28 10:03:26Szarazinda

  Ááááááááááááááááááááááááááááááááá, miért, miért jutott oda a nyugati civilizáció, hogy középkori jellegű hiedelmek, irtózatos ostobaságok és babonák tudományos köntösben részei lettek a mainstream diskurzusnak????

  Hová tűnt 200 év felvilágosodás????? Ezt a tömény sötétséget, atyaúristen.

 • 2010.04.28 10:05:42Martian

  "Te döntöd el, hogy kinek adsz hitelt. Szabadságod van az Életre, Felelősséged van a döntésekkel szemben, Akaratod van célok elérésére, Értelmed van a Célok belátására! Érzéked van az Értékek felismerésére!"

  Ez így leírva jól hangzik, ugyanakkor a legtöbb embernek kevés fogalma van önmagáról, a saját késztetései forrásáról. Ezekkel az általános kijelentésekkel még könnyebb önigazolást gyártani, mint bármilyen rendszer használatával. Ugye tudjuk, hogy Hitler - a maga nézőpontja szerint - is csak a Legfőbb Jót akarta. :)

 • 2010.04.28 10:09:58Martian

  "2+2 ről tudjuk, hogy nem 5, ugyanígy lehet tudni, hogy az asztrológia nem tud bizonyított igazságot állítani, bizarr összefüggésekből."

  Ja és máris gyártottál egy önigazolást arról, hogy a bizonyosság behelyettesíthető a feltételezéssel! :))

 • 2010.04.28 11:54:24kovacsbela

  Az asztrológia nem tudja bizonyítani állításai igazság értékét. Következtetései, a jelenlegi tudományos módszerek szerint nem igazolhatóak, ok-okozati összefüggései hamisak. :)
  Erre gondoltam...

 • 2010.04.28 12:16:26kovacsbela

  1. A legtöbb ember nem érv semmire: pl. attól, hogy a legtöbb ember nem tudja, hogy a Föld gömb alakú vagy legalábbis gömbölyded, attól még az marad.
  2. Általános kijelentés: amit kiragadtál a szövegkörnyezetből önmagában annak tűnhet, azonban utaltam konkrétabb értékekre fentebb.
  Hitler a legfőbb jót akarta: ha nem az értelem és a lelkiismeret vezet rá arra, hogy megcáfoljuk Hitler igazát, akkor mi? Tudsz jobbat? Miért nem jó a népirtás? Erre mit használsz, hogy meválaszold?
  Ha van konkrétabb "rendszer", azt kíváncsian várom.

 • 2010.04.28 13:25:28Szamok Embere

  Nagyon egyszerű a dolog. Kiss Kati, meg az összes ilyesmivel pénzt kereső csaló fog egy-egy darab papírt, ráírják a legerősebb jóslataikat, lehetőleg kerülve az olyan általánosságokat, hogy balesetek várhatók hétfőtől, odaadják egy közjegyzőnek, aztán megnézzük, hogy ugyanazt mondták-e, és hogy mennyire találták el a valóságot. Ezzel párhuzamosan megkérünk ugyanerre ugyanannyi óvodást. Meglepődnék, ha szignifikáns eltérés lenne a két csoport sikeres jóslatainak aránya között.

 • 2010.04.28 13:27:36Szamok Embere

  A vevőket nem értem én sem, a szolgáltatók motivációjáról van elképzelésem.

 • 2010.04.28 15:54:17Szamok Embere

  Nagyon érdekes, de tökéletesen irreleváns. Elég volna fogni egy darab papírt, ráírni a jóslatokat, lehetőleg kerülve az olyan általánosságokat, hogy balesetek várhatók hétfőtől, odaadni egy közjegyzőnek, aztán megnézzük, hogy mennyire találták el a valóságot. Ezzel párhuzamosan megkérünk ugyanerre egy rakás óvodást. Meglepődnék, ha a hivatásos jós eredményei kiemelkednének ebből a masszából.

 • 2010.04.28 16:05:07Szamok Embere

  Miért tüntették el a szerző rendkívül hosszú hozzászólását?

  Ez abszolút felháborító.

 • 2010.04.28 18:14:48kovacsbela

  én is sajnálom, elég őszinte megnyilatkozásnak tűnt...

 • 2010.05.05 21:44:58zoe

  Minek vagytok itt? A hozzászóláshoz persze jogotok van, de nem építő csak romboló, akkor meg minek?
  Kiss Kati szuper vagy! Csak miattad látogatom ezt az oldalt!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta