SPIRIT

Még mindig nem hiszem el, hogy nekem is jár a boldogság

2011. május 14., szombat 19:02

Anyám azt mondta, hogy azok a boldog emberek, akik nem ismerik a szerelmet - meséli egy negyven feletti családanya, aki tudja, hogy belső korlátai miatt hagyta elmenni a nagy Ő-t. Félelmeinkkel nehéz szembenézni, ezért legtöbben inkább meg sem próbálják kihozni magukból a maximumot. Pszichológus szakértőnk azt is elmondja, hogyan lehet a korlátozó hiedelmeket segítő gondolatokká alakítani.

Mint az összes többi lelki jelenség, így az önkorlátozás gyökerei is a gyerekkorra nyúlnak vissza. Csehák Hajnalka pszichológus szerint a durva és erőszakos bánásmód, a sok értelmetlen tiltás és szabály ahhoz vezetnek, hogy már a korai években rengeteg belső korlát alakul ki.

„Akit gyerekként hagynak kibontakozni, az egész korán megtapasztalja a saját erejét, lehetőségeit, és megtanulja kezelni az ezzel természetesen együtt járó kudarc- és siker élményeket is. Az a gyerek, aki értelmetlen korlátok közé van szorítva, abban tanul meg élni, míg a külső megkötések lassan belső korlátozó hiedelmekké válnak, amiket felnőtt korban nagyon nehéz felismerni és leküzdeni. Sok ember meg sem látja a saját korlátait, hanem mindenért másokat hibáztat, vagy egyszerűen lusta ahhoz a belső munkához, ami a változáshoz kell. Magunkkal, a félelmeinkkel, az esetleges hiányosságainkkal szembe nézni nem könnyű feladat, a kudarcot pedig egyenesen katasztrófaként éljük meg. Így inkább meg sem próbáljuk kihozni magunkból a maximumot, mert azt gondoljuk, mi nem erre lettünk kalibrálva.”

Korlátozó hiedelmeink

A legtöbb korlátozó hiedelem vagy abból ered, hogy valamire nem érezzük képesnek magunkat ("én ezt úgysem tudom megcsinálni"), vagy abból, hogy valahol a tudattalan szinten nem tartjuk méltónak saját magunkat a boldogságra ("úgysem lesz soha normális kapcsolatom" vagy "soha nincs elég pénzem"). Vannak teljesen alaptalan félelmek is, amik akár a hétköznapjainkat is ellehetetlenítik: ezek lehetnek különböző fóbiák, babonák, vagy szélsőséges esetben akár kényszerbetegségek is.

Hihetetlen dolgok történtek velem

A korlátozó hiedelmeink elengedésének legjobb módja, ha szembe megyünk azzal, amitől félünk, és megbizonyosodunk róla, hogy képesek vagyunk helyt állni. Brigi (31) azt mondja, neki hatalmas erőt adott, mikor rájött, hogy tulajdonképpen bármire képes, ha bele mer vágni.

„Sokáig rettegtem az egyedülléttől, így éveket pazaroltam el olyan kapcsolatokban, amik csak leépítettek. Eljutottam egy olyan pontra, hogy ugrani kellett, és ugrottam is - életemben először egyedül, biztosító kötél nélkül. Hihetetlen dolgok történtek velem, jobban éreztem magam, mint valaha. Rájöttem, hogy egyedül is képes vagyok felépíteni az életem, hogy el tudom tartani magam, hogy meg tudom oldani a problémáimat. Hatalmas erőt nyertem abból a felismerésből, hogy nincs szükségem arra, hogy valaki másnak a hátán igyekezzem túlélni az életem. A szerelem is újra rám talált, de ebben a kapcsolatban már nem támaszt, hanem partnert keresek. A magánéletem után a szakmai életem forgattam fel, belevágtam abba, amit mindig is akartam: felmondtam a munkahelyemen, és saját vállalkozást indítottam. Rengeteg nehézség volt, és az elején nagyon féltem, hogy sosem leszek igazi üzletasszony, de végül rájöttem, hogy ezek alaptalan félelmek voltak.”

Hagyni kell, hogy beérjenek a dolgok

Csehák Hajnalka szerint a pozitív gondolkodás, az önmagunkba vetett hit mellett azért nagyon fontos az is, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, illetve, hogy kisebb lépésekben haladjunk.

„Ha túl sokat akarunk, irreális elképzeléseink vannak arról, hogy holnaptól asszisztensből vezérigazgatóvá válunk, akkor csúfos kudarcot fogunk vallani. Időt kell hagyni arra, hogy beérjenek a dolgok bennünk és körülöttünk is. Elég, ha a következő lépcsőfokot látjuk, és arra felküzdjük magunkat. Ahhoz, hogy a céljaink reálisak legyenek, nem árt tisztában lenni az értékeinkkel, erősségeinkkel, és ismernünk kell a gyenge pontjainkat is. A korlátozó hiedelmeinkkel nem egyszer, hanem nap mint nap, újra és újra meg kell küzdenünk, mire belső, pozitív meggyőződéssé tudjuk őket alakítani. Ehhez idő, kitartás, türelem, és sok-sok munka kell, és utána jönnek csak a kézzel fogható eredmények.”

Nem érdemlem meg a boldogságot

Korlátozó hiedelmek nem csak a képességeinkre vonatkozóan élnek bennünk, hanem az egész személyiségünket meghatározhatja egy-egy mélyre elültetett gondolat, ami aztán önbeteljesítő jóslatként működik. Katalin (41) példás családi életet él, mindene megvan, amit az ember kívánhat, mégsem volt sosem igazán boldog.

„Nagyon hosszú út vezetett odáig, míg felismertem, hogy a legnagyobb korlátozó hiedelmem az, hogy az én életembe nem jön el a szerelem. Nem is vágytam soha semmire, csak egy normális férfira, akivel családot alapíthatok, és nevelhetem a gyerekeimet. A házasságom sosem volt szerelmi kapcsolat, egyszerűen két józan, racionális ember megfontolt döntése nyomán született. Aztán pár éve jött egy férfi, aki minden elképzelésemet felborította - egyszer csak az én életembe is megérkezett a nagy ő, akit sosem vártam. Hosszas vívódás, hatalmas lelki tusák nyomán született meg bennem a döntés, hogy a családommal maradok. Nagy árat fizettem ezért: még mindig nem hiszem el legbelül, hogy nekem is jár a boldogság, hiszen hagytam őt elmenni.

Egy terápia során bukott ki belőlem egy mélyre temetett mondat, ami az egész életemet meghatározta: édesanyám azt mondta nekem, hogy azok a boldog emberek, akik nem ismerik a szerelmet, mert ők nem csalódnak. Úgy érzem, mire erre az egészre rájöttem, már túl késő, mert már elköteleződtem a normális polgári életem, a családom mellett, és ezt nem dobhatom oda egy bizonytalan érzésért. Az is lehet, hogy csak újabb és újabb korlátok közé szorítom magam, mert csak ezek között tudok élni. ”

Az vagy, amit magadról gondolsz

A gondolatok önbeteljesítő erejéről egyre több szó esik, hiszen minden változás belülről indul el. Hiába vágyik valaki karrierre, hangos sikerekre, ha legbelül egy szürke kis egérnek érzi magát. A siker nagyon nagy százalékban azon múlik, mennyire hisszük el magunkról, hogy mindenre képesek vagyunk.

Hiába vannak kiaknázatlan erőforrásaink, kompetenciáink, ha a korlátozó hiedelmeink megakadályoznak abban, hogy mindezt megéljük - mondja a pszichológus. "Ha úgy érezzük, nem vagyunk képesek helyt állni egy magasabb beosztásban, akkor ne csodálkozzunk azon, ha a környezetünkben is ezt fogják gondolni rólunk. A legtöbb korlát hátterében a kudarctól való félelem, a megküzdési stratégiák hiánya húzódik meg. A sikerhez hozzá tartoznak a nehézségek, a tévutak, a kisebb-nagyobb kudarcok is. A célig csak az ér el, aki képes megküzdeni ezekkel, és fel tud állni egy-egy esés után. Erre azonban nem tanítanak meg minket, így a kudarcélményeinket képtelenek vagyunk feldolgozni, vagy elnézni magunknak, így maradunk inkább a jól megszokott langyos vízben. Nagyon rendben kell lenni az önértékelésünknek ahhoz, hogy azt mondhassuk magunknak: ez most nem sikerült, de legközelebb menni fog, próbáljuk meg még egyszer. Ahhoz pedig, hogy megengedjük magunknak a boldogságot, szeretni kell önmagunkat.”

Így alakítsd át a korlátozó hiedelmet támogatóvá!

Ismerd fel! Az első lépés, hogy felismerd a negatív hiedelmeket, és ráébredj, hogy ezeknek a korlátoknak sokszor nincs racionális alapjuk.

Fordítsd meg a hiedelmet! Ahelyett, hogy gondolatban úgy kezdenéd a mondatot, hogy erre úgysem vagyok képes, mondd inkább azt, hogy képes vagyok arra, hogy...

Csak pozitívan! Minél pozitívabban állsz neki egy-egy kihívásnak, annál nagyobb eséllyel érsz el sikereket. Nem elég, ha valamiről pozitívan beszélsz, a gondolataidat is át kell formálni.

Fogadd el, hogy nem vagy tökéletes! Fontos, hogy fel tudd dolgozni, ha esetleg kudarc ér. Engedd meg magadnak, hogy néha hibázz, és legközelebb csináld jobban!

Tudatosan nézz szembe a félelmeiddel! Akár reális, akár irreális félelmeid, hiedelmeid vannak, a legjobb terápia tudatosan a mélyvízbe ugrani. Rá fogsz jönni, hogy sokkal többre vagy képes, mint gondolnád.

Ha nem megy egyedül, keress fel egy pszichológust, vagy egy NLP trénert. A Neuro Lingvisztikus Programozás hatékony és gyors módszer a korlátok lebontásásra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.14 22:27:40Elstron

  "A siker nagyon nagy százalékban azon múlik, mennyire hisszük el magunkról, hogy mindenre képesek vagyunk." - nem, a siker nagyon nagy %-ban a szerencsén, és / vagy kapcsolatokon múlik. Ennyi!

 • 2011.05.14 22:34:32reader613

  az előző kommentelők sima lúzerek, akik elhiszik magukról, hogy érdemes volt ezeket a sorokat ide finganiuk.

 • 2011.05.14 23:42:46Rowen

  Hiszem, hogy a női boldogtalanság legfőbb oka a vágy a boldogtalanságra. Legtöbb általam ismert leányka és érett nő tudatosan sodorja magát olyan élethelyzetekbe, ami után hosszasan sajnáltathatja magát és látványosan szenvedhet, még ha ehhez tudatosan is kell szétcincálnia a tutit.

  Jöhet a flém...

 • 2011.05.15 07:00:42Precízke

  ha Katalin való személy, és esetleg olvassa is a kommenteket: sose bánd, hogy a családodnál maradtál, a gyereked/gyerekeid bőven meg tudják majd hálálni
  a férjedet valamikor valamiért kiválasztottad, próbáld meg más szemmel nézni, hátha több is van benne, esetleg adj neki is újra esélyt!

  én nagyon nem hiszek ebben az "új életet kezdek, boldog leszek, felrúgom 3-4 másik ember életét, de magas ívben teszek arra, nekik mihez van joguk" filozófiában

 • 2011.05.15 08:35:23Elstron

  Precízke: ez tök jó lenne, csak az a baj, hogy EGYSZER élünk! A gyerekeknek az sem jó, ha az anyjuk olyan emberrel van, akit nem szeret, aki nem érdekli. Pff...

 • 2011.05.15 14:06:39Johnny Tinenbalm

  Elstron: és az jó, ha a gyerek azt látja, h a "boldogsághoz" az vezet, ha anyuka eldobja a megunt apukát és rohan egy olyan csóka karjaiba, akinek nem visszatartó erő, ha a másik házasságban van? arról nem is beszélve, h az ilyen férfi a legritkább esetben horgonyzik le a prédája mellett.

 • 2011.05.15 14:08:22Johnny Tinenbalm

  megjegyzem, Precízke kommentjében azt is aláhúznám, h ha van egy stabil alapja, megéri megkeresni a házasságban a boldogságot. ez a gyerekeknek is jó. a f*szról f*szra szállásnál mindenképp jobb...

 • 2011.05.16 08:05:31KoborMacska

  Johnny Tinenbalm: Latom erzed hogy a te felesegednek sincs mas oka veled maradnia mint hogy a tobbi agymosott, boldogtalan frusztralt szerencsetlen meg ne szolja a faszrol faszra szallasert.

 • 2011.05.16 08:26:23Precízke

  KoborMacska: egy nőnek azért érzelmileg is megterhelő "f*szról f*szra" szállni, nem biztos, hogy megéri az esetleges élvezetet...

 • 2011.05.16 09:01:46Ano Minusz

  Na tessék az előző kommentem meg se jelent, felháborító.

  A lényeg, ha addig netán megjelenik.
  Az vesse az első követ az ilyen nőkre, akik mernek lépni, akik merik a bizonytalan jót választani a stabil rossz helyett, aki megváltoztatott már lusta, renyhe, erőszakos, önző és nemtörődöm férjeket gondos, kedves, romantikus, szerető, kedveskedő családapákká és FÉRFIAKKÁ, nem férfi meg nem pasi meg nem ember hanem FÉRFI.

 • 2011.05.16 09:02:54Ano Minusz

  Jah, és miért kell általánosítani a boldogság keresését a méhecske-stílusra? Ezt azért még valaki megmagyarázhatná! Mert a kettőnek SEMMI köze egymáshoz.

 • 2011.05.16 09:36:36wattacukor

  Nekem nagyon tetszett a cikk, sokmindent érthetőn megfogalmaz amit eddig csak éreztem magammal és rengetegsok más emberrel kapcsolatban, és ez jó!!

  Johnny Tinenbalm: szerintem aki eljutott odáig hogy rájöjjön, nem az az igazi amiben él és váltani akar (beszéljünk a párkapcsolatról!) az nem feltétlen szálldosás orrba-szájba. Ez egy folyamat. Hosszú folyamat. Úgy gondolom, hogy akik ezt a cikket olvassák és értik, nem a szálldosós csoporthoz tartoznak. Tanúja voltam/vagyok több ilyen történetnek. Nem ilyen egyszerű mint amilyennek leírtad. Sokkal de sokkal bonyolultabb! Ezért aztán évekbe telik. Hosszú évekbe!

  Ano Minusz, egyetértek! A hapsikból nem nőt kell faragni a nők igényének kielégígésére hanem FÉRFIT!!! És tudni kell őket kezelni. :)

 • 2011.05.16 09:48:46wattacukor

  A cikk többi része is elgondolkodtató és nem hiszem, hogy reklám. Van, aki egészséges környezetben nő fel, neki ez egy kidobni való szemét. Viszont aki abban a kiváltságban részesült gyerekként, hogy "örülj hogy élsz" és társai, annak irtózatos küzdelem az egész élet. Röhej, de így van. Ha arra sem képes, hogy egy olyan döntést meghozzon, hogy ha fázik felvegyen egy pulóvert és ne rettegjen, hogy jól dönt-e, akkor ez nagyonis hasznos. Mert van, hogy csak ennyiről van szó. Lehet továbbgondolni, hogy akkor a többi komolyabb helyzet milyen nehézségeket okoz!
  Attól, hogy valaki nem képes a saját erejéből talpra állni és egy használható életet élni, attól még ember és jár neki hogy kapjon segítséget. Ez egy dobbantó, ahonnan ha jól ugrik, már egyedül is képes lesz tovább lépni. Vagy ugrani (szállni...? :D ).

 • 2011.05.16 13:05:33kéne 1 nick

  Elstron:
  Na de majd a következő életében vagy a mennyországban nagyon jó lesz, ha most szenved egy sort.
  :-)

  Precízke:
  Jaja, sokkal jobb az, hogy életében nem dug inkább, mert a férjével már nem akar (vagy a férje se vele).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta