SPIRIT

2012 és a legnépszerűbb világvége-elméletek

2011. április 24., vasárnap 18:21

Minél jobban távolodunk az eseménytelenül telt 2000. évtől, annál sűrűbben érkeznek az újabb világvége jövendölések. Ha már egyszer nem sikerült, a jósok akkor sem adják fel, hiszen a maja naptárra is rengetegen hivatkoztak. Ha megússzuk a 2012-t, 2036-ban az Apofisz nevű meteorral koccanhatunk. Összegyűjtöttük a slágerré vált világvége-elméleteket.

A világvége örökzöld téma, hiszen minden ember érintett benne, aki ezt a bolygót tapossa. A rémhírgyártó iparág lassan önálló szegmens is lehetne, egyelőre kiaknázatlan terület a terméktársítás kategóriában. Addig is vizsgáljunk meg néhány elkiabált, illetve még előttünk álló Apokalipszist!

Egy blogger megmondja a tutit

„Azért érdekes a téma, mert a futurológia létező tudomány" - meséli Mihály, aki történelem tanár és blogger, aki szerint maga a világvége fogalma is kérdéses. "Először is azt a kérdést kell feltenni, hogy mi számít ténylegesen világvégének, mit nevezünk annak? A középkori pestisjárványok világvégék voltak? A világháborúk minek számítottak? Vagy a lokális kataklizmák? Kellemetlenségnek, amin előbb-utóbb túl lesz az emberiség? Azért nehéz ezekre válaszolni, mert (szerencsére) nem volt még más viszonyítási alapunk, amihez egy világvégét hasonlítani tudnánk. Mert ezt tudja kínálni a történelem. Világvégének az a csapás számít, ami az emberiséget globális mértékben érinti.

A másik kérdéskör: 1989-ben miért nem volt téma az Y2K? Eddig miért nem hallottunk a maja naptárról, miért néhány éve került elő, és mit várunk 2012-ben? Egy nagy földrengést, cunamit vagy látványos égi tűzijátékot? Ezek a jövendölések inkább csak amolyan ugródeszkák, bulvárfogás néhány írónak és filmrendezőnek. Nem szabad túl komolyan venni mindent. A maja naptár és 2012-hiszti is felvet néhány kardinális kérdést: miért foglalkozunk pont a maja naptárral? Mert a többi ősi naptár nem kínál semmi izgalmasat? Mit értettek az ősi maják világ alatt? Érdemes-e adni egy olyan bölcsnek mondott, mégis barbár kultúra szavára, melynek tagjai egymás szívét tépkedték brutálisan, majd a hullákat a saját ivóvizükbe dobták, megmérgezve azt? Lehet-e világvégét napra pontosan megjelölni?”

2012 legendája

Kétségtelenül az utóbbi évek egyik legtöbbet vitatott témája a maja naptár. Sokak szerint ugyanis a naptár hamarosan véget ér, ami egyesek szerint a világ végét is jelenti majd. Ráadásul napra meghatározott időpontja is van: 2012. december 21. Carl Johan Calleman kutató olyan tudományos információkat gyűjt, amiből kiderül, mi a teendőnk a naptár végéhez közeledve. Calleman vezető kutatóként dolgozott a Washington Egyetemen, Seattle-ben, illetve a WHO szakértőjeként tevékenykedett. Írásai ma rendszeres hivatkozások a tudományos irodalomban.

Calleman 1979-ben tett először említést a maja naptár közeledő végéről. Azóta ő az egyetlen tudós, aki bemutatta, hogy a biológia fejlődése, története és a tudatosság szoros összefüggésben van a maja naptárral.

Calleman vizsgálatokat indított el a maja naptár természetét illetően, és felfedezett egy eddig ismeretlen értelmezést. Véleménye szerint minden egy kozmikus terv szerint fejlődik és történik. Elmélete szerint a maja naptár lett a hiányzó darab, ami lehetővé teszi, hogy lássuk a kapcsolatot a világ dolgai és saját magunk között. Calleman rájött, hogy a kozmikus energiák változásai a maja naptárban is megmutatkoznak, beleértve a változásokat az emberi gondolkodásban és kreativitásban. Szerinte a maja naptár leírja a történelmet, az univerzum eredetét és életét. A maja naptár olyan energiákat ír le, amivel Calleman szerint egy magasabb tudatformába lép át az emberiség – és ez 2011. október 28-án fog kiteljesedni.

Mi is a maja naptár?

A maja naptár körülbelül az ie. első századából származik. Sokak szerint jóval precízebb a ma használt naptáraknál. A naptár a legbonyolultabbak közé tartozik, rendszere rendkívül összetett, ugyanis az idő múlásának egy teljesen más megfigyelésén alapul, ellentétben más naptárakkal: a keresztények, a muszlimok, a zsidók és a buddhisták olyan csillagászati megfigyelésekre alapoztak, mint például a Föld Nap körül megtett ideje, vagy a Hold Föld körüli mozgása, azonban a maja naptár a természet ciklusait veszi alapul. A maja naptár szerint 2012. december 21-én véget ér egy ciklus, ami sokak szerint a Földön katasztrófákhoz vezet majd. A misztikusok és ezoterikusok szerint a változás inkább pozitív lesz.

Egy meteor a Föld felé robog

Következzék egy újabb elmélet, amelyik világméretű változást ígér. 2029-ben az Apofisz nevű aszteroida pályáját módosítja majd a Földünk, és ennek következtében 2036-ban akár össze is ütközhet velünk. Ennek esélyét csak latolgatják, de állítólag nem tesz majd kárt bolygónkban. Ez az esemény azért lóg ki a sorból, mert ez nem egy misztikus, hanem egy tudományos jövendölés. Az Apofisz úton van, ez tény. A NASA által fölfedezett égitest szélességét nagyjából 800 méterre becsülik. A dupla aszteroida nagyobbik darabja 3 óra alatt fordul meg tengelye körül. Az ilyen dupla aszteroidák általában úgy keletkeznek, hogy a napból kitörő energiák kettészelnek egy kisebb égitestet. A Föld közelében elhaladó aszteroidák 15 százaléka dupla. A NASA potenciálisan veszélyes égitestnek minősítette a szikladarabot, mivel nem lehet kiszámítani, hogy a jövőben merre halad majd.

Az örök versenyző: Nostradamus

Az elemzések szerint Nostradamus tavaly novemberre jósolt egy újabb világháborút. Egy orosz asztrológus, aki a mester munkáit tanulmányozta, hívta fel a figyelmet arra, hogy korábban félremagyarázták Nostradamus jövendölését, mert az egyik vers szerint 2010-ben a válság újra erőre kap, és a háborúskodás romba dönti majd a fél világot.

Nostradamus jóslata szerint a harcok során az emberiség nagy része elpusztul, s egy új kor köszönt be. Az orosz asztrológus szerint azonban a korábbi értelmezők tévedtek, ugyanis nem 2017-ben következik be mindez, hanem sokkal korábban, 2010 novemberében. Még azt is kiolvasta, hogy atom- vagy vegyi háború lesz.

Nostradamus írásainak elemzése egy önálló szakma, hiszen titokzatos sorait bőven félre lehet magyarázni. Verseiben nem konkrétumok vannak, hanem homályos költői hasonlatok, amelyek több mindent jelenthetnek. Az igazságtartalmát annak tükrében tudjuk megvizsgálni, hogy mi az, ami már bekövetkezett a jóslatokból.

Mit kínál a Biblia?

A Biblia közkedvelt kutatási terület a jóslatvadászok körében, különösen a Jelenések könyve, amelyik alapvetően a jó és a gonosz küzdelmét írja le, ám mégsem kapcsolható kizárólagosan az emberiség bizonyos történelmi eseményeihez. A leírt események egyaránt értelmezhetők az emberiség életében bekövetkezett vagy bekövetkező eseményre. A szerző Jánosnak nevezi magát, és azt állítja, hogy az általa megörökített élmények elragadtatásból származnak. Erős parabolákkal és költői képekkel, szimbólumrendszerrel dolgozik.

Michael Drosnin oknyomozó újságíró - aki a Biblia kódja c. bestsellerével tarolt világszerte - állítása szerint a Biblia szövege ősi kódot rejtet, mely a sikerek megfejtést követően feltárhatja a jövőt. A kódot számítógép segítségével fedezte fel a híres izraeli matematikus, dr. Elijahu Rips. Michael Drosnin a Visszaszámlálás című második kötetében súlyos prognózist állított fel, mely szerint 2006-ban egy terrorista szervezet nukleáris csapást mér a világra. Ez nem követezett be.

Sokan az asztrológiát tartják a legmegalapozottabb orákulumnak, de még az égitestek is cserben tudnak hagyni: 2005. május 5-én volt egy kisebb pánikhullám, amikor a három ötös szám mellett az összes bolygó egy vonalba sorakozott volna fel, kiszámíthatatlan jelenségeket okozva. Az együttállás azonban nem jött létre, és semmi emlékezetes kataklizmáról sem értesültünk.

Lesz még Y2K, csak máshogy fogják hívni

A szakértők vitatták az elméletet. Az elmélet szerint a 2000. évre történő számítógépes átállás egyáltalán nem lesz zökkenőmentes, ugyanis egyes számítógépek nem fogják tudni értelmezni a 2000. év rövidített megjelenését, a „00"-át, és összekeverik az 1900-as év rövidítésével. Mindez a világ rendszereinek összeomlását okozta volna. Szerencsére az átlépés új évezredbe apokalipszismentes volt.

2000 előtt közel 300 milliárd dollárt költöttek arra világszerte a számítógépes hálózatok fenntartói, hogy a dátumváltástól ne omoljon össze a számítógépvezérelte világ. 2009-2010 fordulóján eljött az Y2010-válság, amiről nem sokat hallottunk, mégis több tízmillió embert érintett világszerte. A lényege: ha egy bináris rendszer kap egy tízest (ami a 2010-es dátum beköszöntével visszatérő jelenség lesz) egy BCD rendszerből, 16-nak fogja látni, fordítva viszont a BCD rendszer nem is képes értelmezni, mit jelent. Egészen 2031-ig okozhat még félreértéseket a különböző országokban használatos dátumformátumok különbözősége.

A világvége téma örök trend

Sokan 1999-től is nagy változást vártak, augusztus 11.-i nagy napfogyatkozást előjelnek tekintették. Ezt a fogyatkozást egyébként Nostradamus is előre jelezte. Az 1999-es dátum misztikumára még néhány elvetemült szekta is rátett pár lapáttal, amikor a Sátán jelét vélte látni a dátumban, hiszen a három darab 9-es megfordítva pont 666. Az ebből táplálkozó pánikhangulatot az is erősítette, hogy 1999 közel esett 2000-hez. Ehhez csatlakozott a Jelenésekben említett a 2000. évre virradó ama „Végzetes éjszaka” legendája, de szerencsére Apokalipszis helyett csak az ezredfordulós bulik sepertek keresztül a világon.

Charles Berlitz Világvége: 1999 c. könyve valamiért még mindig kapható, és csak remélni merjük, hogy a közeli lejáratú 2012-es könyvek szintén a fel nem robbant petárdák sorsára jutnak majd. Whitley Strieber 2012 c. horror regénye szerencsére nem jóslat, csak fikció, melyben a földön kívüliek jelentik a fenyegetést. Az amerikai bestsellerszerző arról vált ismerté, hogy a '80-as évek közepén idegen lények rabolták el, erről több, az olvasókat és a kritikusokat erősen megosztó könyvet is írt. Mivel az UFO-láz alábbhagyott, írni mégis kell valamiről, nem hányhat fittyet a trendre. A hazai szerzőket sem hagyta hidegen a téma, például Szabó Judit: 2012 - A felemelkedés útja c. kötete is kapható. Akárhogy is nézzük, nagyon reméljük, hogy Roland Emmerich rendező mozivászonra álmodott jövendölését továbbra is csak DVD-n élvezhetjük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.24 19:16:38w55

  [link]

 • 2011.04.24 19:38:08vasgyuszi

  w55: nyeljél pengét :))) te reklámozó kötsög!

 • 2011.04.24 19:40:15SubaruStage2

  :D ha majd hivatalosan lesz világvége, akkor előtte marha nagy bulit csapunk!

  Ki jön?

 • 2011.04.24 19:45:18szórás

  lehet hogy ez mind jelei a világvégének, 1999 is az volt, 10-20-100 év pillanatok a világ életében

 • 2011.04.24 21:36:59brmbolec

  hát a valovilágot valahogy tobben kommentelik

 • 2011.04.24 22:30:05Nervus

  Isteni, hogy barmibe bele lehet magyarazni a vilagveget. Ha egy tyuk oriasi tojast tojik, az azt jelenti, hogy a tojas magassagat megszorozva a tojast tojo tyuk ketrecenek szamaval, megkapjuk, hogy mikor lesz vilag vege.
  Ha elmarad, akkor az egy jel volt, hogy vilagvege lesz. Eszem-faszom megall.

 • 2011.04.24 23:30:17waszabi

  Nem kell magyarázni. Csak gördítsd végig az Index főoldalát, vagy bármelyik hírportálét. Csupa háború meg szar. És ez van február óta és csak eszkalálódik. Valami nagyon nem stimmel, nem érzitek? Valami nem úgy megy, mint kéne, ez a benyomásom.
  Lehet, még könyörögni fogunk azért az aszteroidáért. Lassan megdögleni szarabb.

 • 2011.04.24 23:42:46taxi33

  "...dupla aszteroidák általában úgy keletkeznek, hogy a napból kitörő energiák kettészelnek egy kisebb égitestet."
  Aha. Tényleg értesz a témához. Gratulálok.

 • 2011.04.25 02:06:38Gerry.

  Hm, lehet a naptaruk marha preciz volt, de konkretan a kereket meg nem ismertek :D Persze ez olyan mint az ufovaras, es hit; aki akarja mindenben megtalalhatja a vilagvegere utalo motivumokat. A jehovai tanui ezt csinaljak mar 150 eve...

 • 2011.04.25 05:38:39magyar bucó

  waszabi:

  "Csupa háború meg szar. És ez van február óta"

  Melyik február óta?
  Mikor volt olyan, hogy sehol sem harcoltak?

 • 2011.04.25 07:45:10Gugyo

  Az Elit és a illuminátus/szabadkőművesek már több ezer éve tudják, hogy 12960 évenként (LIFE szó alfabetikus sorrendje) kataklizma éri a Földet. Nézzétek meg ezt a festményt S. Dalitól:
  Soft Watch At Moment of Explosion (1954) benne van a 9_11 (november 9, 2012) földrengés, napkitörés, jéghegyek és vulkánikus hegyek és a fenti évszám. A Vatikán is tudja (Sphere - Vatikán). Az Elit magának és lakosság 5%-nak épít föld alatti bázisokat titkos budget-ből. Megvárják míg a maradék túlélők megeszik vagy kinyirják egymást. Persze esélytelenek, a maradékból rabszolgát akarnak csinálni (MK-ULtra, Project Monarch), azonban a Nibiru (2012.11.17-20211.09) 2012.11.10 = ez a Sabbath amit a zsidók tudtukon kívül ünnepelnek (Figyelj: Eli(Sabbath, Elizabet - Eli(T), Alice) utáni 42 nap múlva(21.12.2012) a központi fekete lyukból érkező gamma villanás a növényzet és maradék élet jelentős részét is ki fogja pusztítani. Lady GaGa, Melancholia c. film, Madách Imre és az összes művész (Lovasi és Cseh Tamás) is erről énekelt, írt nekünk elkeseredetten. Az Elit nek ne higgyetek soha nem volt szembenállás, tudták mi lesz a páholyokban összefogtak, nekünk Való Világ és 99 Ft-os TESCO DVD jutott, hogy ne vegyük észre ha elkezdenek hullani a madarak az égből és haltetemek lepik el a partokat , mert összeomlott a Föld mégneses mezője már januárban. (The Core 2003). A Youtube on minde hírt hitelesen megtudhatsz magánemberektől naprakészen akik felteszik, hogy mi történt a környezetükben.
  Egyébként meg aki a mának él megértem, mert nem lehet tudomásul venni, hogy mi vagyunk a Z generáció és ennek nemsokára vége. Carpe Diem.

 • 2011.04.25 07:51:51Gugyo

  és még valami: a 9_11 benne van a TV2 Frizbi (freezbee - améhek már költözködnek és le fogják magukat hibernálni a super(jég)hivar- Holnapután c. film - közben) müsorának órájában is. Erről még beszéltek is cinikusan a műsorban (H.P. még hahotázott is), hogy milyen az óra számlapja de senki nem kérdezi meg miért. Aki nem hiszi el nézze meg az archív adásokban. Minden erről szól beletolják a pofánkba már régóta és a cinikusok közben röhögnek ez a beavatottság misztériuma, gúny és a közlési kényszer kielégítése. Közben a budai hegyekben és a Balatonfelvidéken atombunkereket építenek a sikkasztott közpénzekből minden oldalon, és össze tartja őket a ciikus cinkosság.

 • 2011.04.25 09:32:29sexmachine

  Cinkosok közt cinkes, aki cinikus. De eljövend a valóvilágvége, és Alekosz kettészeli a retardált gázpisztolyt egy halálos gammasugárnyalábbal.

 • 2011.04.25 14:29:17ebedli

  " Az 1999-es dátum misztikumára még néhány elvetemült szekta is rátett pár lapáttal, amikor a Sátán jelét vélte látni a dátumban, hiszen a három darab 9-es megfordítva pont 666. "

  1998 = 666 x 3, így '98-ra is volt már világvége-jóslat.

 • 2011.04.25 14:34:28pukancs

  Az a világvége, hogy egyes emberek másokat megtévesztve képesek ilyen baromságokat terjeszteni a médiában és sokan még be is dőlnek nekik.

 • 2011.04.26 10:02:14gigabursch

  Miért van az a megfoghatatlan érzésem már jó ideje, hogy ez az egész ugyanazoknak üzlet, akik 20 éve még Nostradamusból próbáltak meg iszonyatos pénzeket lehúzni?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta