SPIRIT

A férjem is beteg, de megtanultunk együtt élni - az Asperger szindróma, 2. rész

2011. március 20., vasárnap 18:57

Több szempontból is sorsszerű találkozás volt a miénk, és azóta is ő a leginspirálóbb ember az életemben - mondja férjéről az Asperger- szindrómával élő blogger. Az ilyen betegek képesek beilleszkedni a társadalomba, mégis megbélyegzik őket. Ezért kivételesen fontos számukra az elmúlt években kialakult közösség, ahova minden hasonló problémával küzdőt befogadnak.

Cikkünk előző részében megismerkedtünk Semotával, aki Asperger-szindrómával küzd, sőt, blogot vezet róla, ahol érzéseiről, világnézetéről ír.

Fotó: Mitchell Joyce
Fotó: Mitchell Joyce

A legtöbbjük meg tud felelni az elvárásoknak

”Amikor tudomást szereztem az AS-ről, eljátszottam a gondolattal, hogy szerzek egy hivatalos diagnózist, de végül letettem róla. Egyrészt elég macerás és sok pénzbe kerül, másrészt pedig nem látom világosan, hogy miféle előnyöm származhatna belőle” – meséli. Semota jelenleg úgy látja, Magyarországon egy ember megbélyegzett lesz, ha környezetében is megtudják, hogy AS-sel él. Pedig közösségükben a legtöbbjüknek van munkahelye, ahol sokszor fogcsikorgatva ugyan, de meg tudnak felelni az elvárásoknak. Szerinte az lenne a normális, ha a diagnózis hatására megértőbbek lennének a nehézségeikkel szemben.

A társadalom sokszor nem tud mit kezdeni az autistákkal

A lány számára önismereti szempontból sokat jelentett az AS-sel való találkozás, megkönnyítette saját maga elfogadását. Szerencsére sok olyan önsegítő praktikával találkozott, amelyek számára is működtek, és végre elindulhatott élete egy jobb irányba. „Nem hiszem, hogy az AS betegség lenne, inkább azt mondanám, hogy a képességek tipikustól eltérő eloszlásáról van szó. A neurotipikus (normális) ember képességgörbéje egyenletes, az aspergeres pedig bizonyos dolgokban nagyon jó, más dolgokban viszont nagyon-nagyon gyenge. Ezért sem tud a társadalom sokszor mit kezdeni az autistákkal, mert nem értik, hogy lehet az, hogy valaki tanulmányi téren lényegesen előbbre tart, mint a kortársai, szociális téren viszont sokkal hátrébb." Sok aspergeres gondolja úgy, hogy el kell rejtenie a másságát, és minden helyzetben úgy kell viselkednie, mint a neurotipikusoknak. "Szerintem sokkal fontosabb az, hogy reális képünk legyen önmagunkról, és hogy tisztában legyünk a többi ember mozgatórugóival. Az AS-sel élő emberek szociális nehézségei ugyanis sokszor abból származnak, hogy azt hiszik, mindenki úgy gondolkodik, ahogy ők. Ehhez keresnünk kell a visszajelzéseket, és fel kell térképeznünk, hogy hogyan működik a többi ember.”

Huszonévesen tanultam meg tízéveseknek evidens dolgokat

A szociális szabályok minél teljesebb megismerése is fontos. Semota szerint nincs azzal semmi gond, ha az ember időnként eltér az általánosan elfogadott szabályoktól - az igazi gond az, ha vakon bolyong a társas viselkedési szabályok útvesztőjében, úgy, hogy közben állandóan attól retteg, hogy mikor fog legközelebb a falnak ütközni. Ő az elmúlt 3 évben látott hozzá ehhez a munkához, pszichológiai szakkönyvek, kommunikációval foglalkozó önsegítő könyvek, saját tapasztalatai és egy life coach segítségével. "Furcsa, hogy huszonévesen tanultam meg sok dolgot, ami mások számára már 10-12 évesen evidens, de egyben nagyon érdekes is. Az önelfogadás is fontos, persze ez akkor a legnehezebb, ha az embert folyamatosan bántják és állandóan olyan visszajelzéseket kap a világtól, hogy ő rendellenesen működik, nem megfelelő, rossz stb. Aki folyamatosan önmaga ellen harcol, az rengeteg energiát veszít, pedig ezt az energiát építésre is lehet fordítani.”

A sorstársak közösséget alkotnak

Nagy áttörést jelentett számára, hogy a blog megnyitása után az egyik cikke kikerült az Index címlapjára. Ekkor szerezte olvasói nagy részét, akik magukra ismertek a posztjaiban. Meglepődött a visszajelzéseken, mert sosem gondolta volna, hogy ennyi ember van, aki hasonló problémákkal küszködik. Közülük többen később hivatalos diagnózist is szereztek. A blog tulajdonképpen ezeknek az embereknek a szócsöve lett, a kommentelőkből pedig egy közösség alakult ki, akik személyesen is ismerik egymást, és időnként össze is járnak.
”Természetesen nyitottak vagyunk, minden sorstársat szívesen látunk. A többiek nagy része többé-kevésbé ugyanazon ment keresztül, amin én. Ugyanúgy elveszettnek érezték magukat a világban, ugyanúgy idegenül mozogtak a többi ember között, ugyanúgy rengeteget bántották őket - és ugyanúgy sohasem kaptak a problémáikra méretezett, megfelelő segítséget.”

A férjemet is a blogon keresztül ismertem meg

Néhány érintett ma sem találja a helyét a világban, pedig tehetséges és intelligens fiatalokról van szó. Nagyon különböző emberek ők, valamiben jók, másban gyengébbek - más hozza lázba őket. Így mindegyikük más-más stratégiákkal próbálja kompenzálni az AS-ből fakadó hiányosságait.

„Számomra nagyon sokat jelent a velük való találkozás, beszélgetés, rengeteg olyan ötletet, tippet kaptam, amit a saját életemben is jól tudtam hasznosítani. A férjemmel is a blogomon keresztül ismerkedtem meg - ő is aspie, neki diagnózisa is van. Több szempontból is sorsszerű találkozás volt a miénk, és azóta is ő a leginspirálóbb ember az életemben. Ugyan két öntörvényű és nehezen alkalmazkodó embernek nem mindig könnyű az együttélés, de mivel mindketten tisztában vagyunk azzal, hogy a másiknak mi mindennel kell(ett) megküzdenie, minden problémát meg tudunk oldani.”

A fotó illusztráció.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.20 19:44:20Tyra3l

  Autism is a disorder of neural development characterized by impaired social interaction and communication, and by restricted and repetitive behavior. These signs all begin before a child is three years old.[2] Autism affects information processing in the brain by altering how nerve cells and their synapses connect and organize; how this occurs is not well understood.[3] It is one of three recognized disorders in the autism spectrum (ASDs), the other two being Asperger syndrome, which lacks delays in cognitive development and language, and Pervasive Developmental Disorder-Not Otherwise Specified (commonly abbreviated as PDD-NOS), which is diagnosed when the full set of criteria for autism or Asperger syndrome are not met.[4]
  [link]

  termeszetesen letezo betegseg, bar az ASD-bol talan a legenyhebb, ezek a betegek, ahogy a cikk is irja, ha nehezen is, de tudnak normalis eletet elni.

  Tyrael

 • 2011.03.20 20:01:23Frau Rindfleisch

  Temple Grandin-nak is ugyanez a betegsége, mégis ledoktorált és most a kolorádói egyetem professzora. Film is készült róla, nemrég vetítették valamelyik adón.

 • 2011.03.20 20:02:08az_eső_lába

  Már az első résznél is nehezményeztem, hogy a cikk szerzője a bevezető sorokban betegségként hivatkozik az Az Asperger-szindrómára.
  Tyra3l magyarul szintén betegséget említ, míg az általa hozott angol szövegben szereplő "disorder of neural development" inkább neurobiológiai fejlődési zavarként/ rendellenességként fordítható.

 • 2011.03.20 20:07:23Kobres

  @az_eső_lába
  En is igy gondolom, inkabb allapotkent tekintsunk ra, amivel egyutt kell elni, es ne betegsegkent.

 • 2011.03.20 21:26:54UFP P

  Mindegy hogyan szépíted, ez betegség, minden betegség ami a test normális működésétől eltérő működést eredményez.

 • 2011.03.20 21:28:14the return of faszharcos

  ahogy kurt énekelte: come AS you are :)

 • 2011.03.20 21:33:01Obi Wan

  ufp p : csakhogy jelen esetben nem lehet definiálni, hogy mi normális. Csak az átlagost lehet, és az attól való eltérést. Folytonos az átmenet, nincs egy éles határ, mint mondjuk a lábgombánál. Szerintem.

 • 2011.03.20 21:38:23UFP P

  "A betegség legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, mint az egészség ellentéte. A testi – lelki – szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség lehet örökletes, szervi eredetű, parazitás vagy sérülésből eredő. Ezenkívül lehet pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű is." - wikipédia

 • 2011.03.20 21:51:42dimitrisz

  WHO: egészség- testi lelki szociális jólét

 • 2011.03.20 22:17:51Obi Wan

  "amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét" - ez például pont nem igaz mindegyikükre.

 • 2011.03.20 22:18:18CateWheeler

  "Közülük többen később hivatalos diagnózist is szereztek." Ha még jogsiról vagy diplomáról lenne szó vagy tudomisén, de hivatalos diagnózist szerezni??...

 • 2011.03.20 22:23:42CateWheeler

  És "másság"?

 • 2011.03.20 23:03:24semotoid

  Ezért mondtam azt, hogy az AS egy eltérő képességkészlet. Vannak dolgok, amiben az aspik sokkal jobbak, mint a neurotipikusok (a továbbiakban NT-k) többsége (mintázatok felismerése, memória, apró részletek észlelése stb.), és vannak, amiben lényegesen gyengébbek vagyunk (íratlan társas viselkedése szabályok észrevétele, mimika értelmezése stb). És akkor a különféle szenzoros érzékelési zavarokról még nem is beszéltünk (túlérzékenység bizonyos érzékszervi ingerekre).
  A problémát az okozza, hogy az aspinak egy olyan világban kell léteznie, amit nem az ő igényeire szabtak, hanem az NT többségére. Mondok egy példát: az általános iskolában rengeteg órát fordítanak az olvasás megtanítására, ellenben a közösségben való viselkedést egyáltalán nem tanítják meg, mert úgy vannak vele, hogy ezt a legtöbb gyerek úgyis magától megtanulja.
  Én viszont úgy kerültem iskolába, hogy olvasni már eleve tudtam, a szociális dolgok viszont nagyon-nagyon nehezen mentek a fejembe.

  Szóval van egy alapvető távolság, amit át kell hidalni ahhoz, hogy az ember képes legyen funkcionálni. Akinek olyan a képességkészlete, hogy ezt lehetővé teszi, az sokszor magától is megoldja ezt (más kérdés, hogy mennyire sikerül önerőből megoldania, és mennyit sérül közben). A gond ott kezdődik, hogy sokan nem képesek egyedül elindulni ezen az úton, és a megfelelő segítséget sem kapják meg.

 • 2011.03.20 23:30:58nagybela2

  az a normális, ha az ember minden este a tv előtt ül. Na, akkor boldog.

 • 2011.03.20 23:50:17Csicsóka

  Rengeteg embert ismerek, akik nem képesek/akarnak (véleményem szerint) normális társas életet élni:)
  Itt azt írják, hogy az AS szindrómások többnyire nagyon értelmesek. Nincs melletük szülő/testvér/barát/jóindulatú ember, aki elmondja szóval, hogy egyes esetekben hogyan is kellene reagálni??
  Nem hiszem, hogy mindent rá lehetne kenni egy szindrómára...
  Mint teljesen hozzá nem értő írok. Mostanában azonban divat lett minden bajt máshol keresni (akár betegségben, génben, stb.)

 • 2011.03.20 23:52:48sushi7

  Aki szerint az AS kamu, az tényleg forduljon fel... amit nem ismerek, az nem létezik??? Ez a hozzáállás viszi oda a világot, ahova. Igen, nézzél tévét, csámcsogj celeb sztorikon és fogalmad se legyen az életről. Ismertem egy AS-es fiút, soha nem találkoztam hozzá fogható emberi értékkel, annak ellenére, hogy nem nagyon tudtunk közös nevezőre jutni. Közel a 40-hez szintén és gyermekien nyitott felém, olyan gesztusokkal, amiket bárki megirigyelhetne. Megszakadt a kapcsolatunk, mert így kellett lennie, de csodáltam azt, ahogy a bizonytalanságával és belső kis univerzumával képes volt ebben a társadalomban, rohanásban élni, kimondott és nem kimondott farkastörvények között. Nem több, nem kevesebb az egészséges embernél, csak más. Meg kéne tanulnunk elfogadni...

 • 2011.03.20 23:56:17sushi7

  Nem szintén, hanem őszintén :)
  Azt kifelejtettem, hogy zeneszerző.
  Neki sikerült megtalálnia a zenét, amiben kiteljesedhet.
  Szóval inkább segítenünk kellene nekik abban, hogy teljes életet élhessenek, nem pedig kamunak nevezni a betegségüket.

 • 2011.03.21 00:15:11semotoid

  @Csicsóka:

  "Itt azt írják, hogy az AS szindrómások többnyire nagyon értelmesek. Nincs melletük szülő/testvér/barát/jóindulatú ember, aki elmondja szóval, hogy egyes esetekben hogyan is kellene reagálni??"

  Ez azért nem működik, mert a kommunikáció folyamata olyan, hogy
  1) a másik ember ad egy kódolt jelzést
  2) te ezt a jelzést dekódolod
  3) adsz rá egy adekvát választ.

  Ott kezdődik a gond, hogy egy általános jótanáccsal nem sokra megyek, mert mindig egyedi helyzetekre kell reagálni.
  A másik gond az, hogy a másik ember jelzéseit nem tudom dekódolni, vagy nem teljesen jól dekódolom.
  Például ha szemtől szemben állunk, és beszélgetünk, látom, hogy nevetsz azon, amit mondok, de nem tudom eldönteni, hogy miért teszed. Vicces, amit mondok? Rajtam nevetsz? Azért nevetsz, mert zavarban vagy? Mindhárom eset más-más reakciót kíván meg, és ha félreértem a dolgot, akkor rossz választ adok, és mindig fennáll a veszély, hogy az, akivel kommunikálok, hülyének néz vagy faképnél hagy.

  Egyébként az AS-esek képességei is fejleszthetők, csak sokkal nehezebben és lassabban.

 • 2011.03.21 00:19:56Csicsóka

  Én sem tudom mindig dekódolni, hogy mit akar a másik. Olyankor nem adok rá választ. Ha nagyon akar valamit, mondja el!

 • 2011.03.21 00:20:13CateWheeler

  "aspik"... "és neurotipikusok (a továbbiakban NT-k)"
  Tényleg vannak gondok, készséggel elismerem, de hogy mik lehetnek azok, arra már nem szívesen térnék ki.
  Ráadásul - és ez még érdekesebb is szerintem - sajnálatos módon az ilyen szösszenetek úgy általában is ronthatnak mind a pszichológia, pszichiátria, mind pedig a kapcsolódó problémák hitelességén, azon túlmenően pedig a korrekt kezelések szükségességének és létjogosultságának szemléletén.

 • 2011.03.21 00:20:45Phátyol Ferenc

  magyarul bolondok. és ezek bazd köztünk élnek.

 • 2011.03.21 00:27:59semotoid

  @Csicsóka:

  Időről időre ez mindenkivel előfordul, ez világos.
  De más az, hogyha állandóan olyanok történnek veled, hogy beszélgetsz valakivel, kapsz egy jelzést, lefordítod valahogy, reagálsz rá, de a te reakciód gyökeresen más hatást vált ki, mint ahogy te elképzelted. És mondjuk ennek eredményeképpen valamennyi emberi közösség, ahol megjelensz, kiközösít, mert furcsának tartanak, és mert számukra érthetetlen módon viselkedsz. Ez nem olyasmi, amit bárki önszántából választana, hidd el.

 • 2011.03.21 00:35:39smartdrive

  "A neurotipikus (normális) ember képességgörbéje egyenletes, az aspergeres pedig bizonyos dolgokban nagyon jó, más dolgokban viszont nagyon-nagyon gyenge."

  nem

  a "normális" ember szinte mindenben nagyon-nagyon gyenge, bizonyos dolgokban meg (eseteg nagyon) jó

 • 2011.03.21 00:38:33tildy:)

  Phátyol : nem éppen. Egy időben ezt viselkedési zavarosnak, beilleszkedni képtelennek is leírták.

  Minap én is megcsináltam egy tesztet , 35ös eredmény, tehát lehetséges nálam is az asperger....
  Az biztos , hogy magyarázná a gyerekkoromtól kezdve lévő eltérő viselkedést, a részletek kiemelését, és még sok mást.

 • 2011.03.21 01:01:51Spiritmonger

  most mi van?
  vagy egy hete olvastam az indexen, hogy az amerikai pszichiátriai betegségek könyvében már nincs benne az asperger?

  nem lehet, hogy az AS nem is létezik, csak egy antiszociális személyiségzavar az egész?

 • 2011.03.21 01:51:24semotoid

  @Krujs:

  Agreed :)

 • 2011.03.21 01:51:42Krujs

  Nekem sikerült a Mensa tesztem, ilyen szempontból könnyebben megértenénk egymást, emellett az érzelmi intelligenciám átlagon felüli, remekül olvasok az emberek tetteiből.

  Szerintem nekem a legjobb:D

 • 2011.03.21 02:04:19Nyongatingo

  Az a baj ezzel a cikkel, hogy semmi informaciotartalma nincs. Nagy altalanossagban beszel arrol, hogy milyen problematikus ha valaki Asperger szindromas, de hogy ez konkretan miben nyilvanul meg es hogyan talaltak ra megoldast, azt egyetlen peldaval sem tamasztja ala. Az egyebkent erdekes cikk ezert szaraz es semmitmondo. Az en fiamat is teszteltek es kiderult hogy hatareset. Igy is allandoan kapcsolatban vagyok a iakolajaval, mert igaz hogy minden tanar szuperiornak talalja, de allandoan el kell neki magyarazni, hogy hogyan mukodnek a tarsadalmi normak es mit miert nem tehet meg ugy ahogy o azt elkepzeli. Viszont ezek a beszelgetesek nagyon hasznosak szamara es halas is ertuk. Szerencsenkre az osztalyaba osszegyujtottek a hasonlo problemakkal kuzdo tinedzsereket es oket kuldik matematika, sakk es egyeb tanulmanyi versenyekre, ahol tarolnak. Ez is egy megoldas, mivel nem erzik annyira masnak magukat es kepesek beilleszkedni egy kozossegbe, ami nagyon fontos minden gyerek szamara. En szemely szerint nagyon halas vagyok az iakolajanak, hogy nem csinalnak nagy ugyet a massagabol es oszinten segitenek ezeken a gyerekeken. Igaz, en kertem egy konzultaciot a tanarokkal az ev elejen es oszinten elmondtam nekik a helyzetet, lehet hogy ez is segitett. Ja es az USA-ban elunk...

 • 2011.03.21 07:55:57HUN_Sector

  minden második ember antiszociális, azaz rá lehet húzni az asperger béklyót. Én is ismerek egy ilyen srácot, bár neki a feltett életcélja, hogy robottá válhasson.
  Az AS nem olyan súlyos mint egy autizmus. Pár éve a duna tv-nek volt erről egy tényfeltáró riportja, javaslom annak a megtekintését.

 • 2011.03.21 08:43:13mildi

  @spiritmonger, nem lesz különálló szindróma. az as bekerül a jól funkcionáló autizmusba.
  amúgy az autizmus meg az antiszoc szemzavar rohadtul más dolgok...:(

 • 2011.03.21 09:01:06cseho

  itt lehet megnézni a DSM-V tervezetét, és a DSM-V szerint már csak autizmus spektrum zavar lesz, mindenféle alkategória nélkül:

  [link]

 • 2011.03.21 09:03:11cseho

  a DSM-V-ben már csak autizmus spektrum zavar lesz, mindenféle alkategória nélkül:
  [link]

 • 2011.03.21 09:04:12cseho

  bocs a duplázásért, elsőre úgy tűnt nem ment át

 • 2011.03.21 10:05:56az_eső_lába

  Nyongatingo
  Sajnos nem ez az egyetlen különbség a Magyarország és az USA között.
  Ahogy a hozzászólásokból kiolvashatod, nálunk a mássághoz való viszonyt alapból nem a tolerancia jellemzi. És akkor vedd figyelembe, hogy az ilyen jellegű cikkeket feltehetően az érdeklődőbbek, nyitottabbak olvassák el egyáltalán. És még köztük is számosan úgy gondolják, hogy a tőlük eltérő viselkedési formákba legjobb belerúgni.

 • 2011.03.21 12:28:31antiszociális exlúzer

  tildy:)

  Online teszt? Abban ne bízz. Kábé minden második embert aspergeresnek hoz ki.

 • 2011.03.21 13:02:52az_eső_lába

  antiszociális exlúzer
  tildy

  Szerintem, ha az itt sorolt jellemzők többé -kevésbé rátok is jellemzőek, akkor az egy olyan helyzet, amivel kezdenetek kell valamit. Ehhez képest nem segít nagyon sokat, hogy ennek milyen elnevezést tudtok találni.
  Nem megnyugatató, de ezen a szakma is vitatkozik. Szülőként az AS érintett gyerekemmel 7 különböző szakembernél jártunk. Nem tudtak érdemi segítséget adni, de még világos diagnózist sem. Ahogy tudom nincs is erre egységesen elfogadott kezelés.
  Most éppen az tűnik a szakma számára a legkonstruktívabb megoldásnak, hogy más kategóriába sorolják a tünetegyüttest.
  Én ezért tartom nagyon fontosnak, hogy nyilvánosságot kap a jelenség, mert talán egymás tapasztalataiból tudunk tanulni.

 • 2011.03.21 13:59:31semotoid

  @tildy

  az online teszt mellett azért nem árt más dolgokat is elolvasni.
  az aspiteszt sajnos egyrészt pontatlan, másrészt a sztereotip aspitulajdonságokat helyezi inkább előtérbe. szerezd meg Tony Attwood Különös gyerekek c. könyvét; az ugyan gyerekekről szól, de elég autentikus (és autisztikus :P ) forrás.

 • 2011.03.21 14:52:16semotoid

  @tildy

  az online teszt mellett azért nem árt más dolgokat is elolvasni.
  az aspiteszt sajnos egyrészt pontatlan, másrészt a sztereotip aspitulajdonságokat helyezi inkább előtérbe. szerezd meg Tony Attwood Különös gyerekek c. könyvét; az ugyan gyerekekről szól, de elég autentikus (és autisztikus :P ) forrás.

 • 2011.03.21 17:39:51szorokin

  !!!!

  Mindenkinek ajánlok egy könyvet

  mert szerintem (saját vélemény) forrásmű
  a témakörben, és nem nagyon ismert
  / azaz míg nem akadtam rá véletlenül egy pici könyvesboltban, addig nem tudtam róla /

  Donna Williams: Az autizmus - egyes szám első személyben

  egy okos autista (valszeg asperger féle) nő írta, aki kb 30as évei elején tudta meg h mi is van vele..........

  szépen módszeresen, alaposan végigelemezte a saját viselkedését, működését, -
  azaz nincs szó pszichiátriai/pszichológiai szakzsargonról
  ..E/1-es, azaz személyes, közvetlen formában :))

  egyszóval MINDENKINEK (nemcsak az aspi-knak vagy az autista gyanúsoknak ill ezek érintetteinek) ajánlom, melegen.

 • 2011.03.21 17:44:55CateWheeler

  Miért olyan rátartiak szerencsétlenek az okospapírjukkal? (Értem ezen a hivatalos diagnózist, vagy akár az önjelölt pszichologizálás eredményét)? Ok, ne legyen ciki, de mi ad okot a lobogtatására? Nem értem. Ha trollkodás, hát trollkodás, de bakker, lejáratjátok azokat is, akik normálisan állnak hozzá a bajukhoz, meg az egész pszichoszakmát, szégyen :(

 • 2011.03.21 17:49:07CateWheeler

  Ja és a töméntelen ész emlegetése is mellé, érdekes, a meg nem értett zsenikről mindig akkor "derül ki", kicsodák, mikor elmondják saját magukról. Buta, saját seggét nyaló lump népség. Na ennyi elég is volt, lehet csámcsogni a kommenten, én meg megyek dolgomra, mert van, szép napot mindenkinek.

 • 2011.03.21 19:26:05az_eső_lába

  CateWheeler
  Talán te mutatnád a példát, hogy hogyan kell normálisan állni a bajunkhoz?
  Vagy te képviselnéd itt a pszichszakmát, és próbálod megvédeni a lejáratástól?
  Esetleg a hatékony kommunikáció bevezető előadásának vázlatát próbáltad összefoglalni az előző két hozzászólásban?

 • 2011.03.21 20:28:36CateWheeler

  Hülye kérdésre hülye választ is vársz vagy csak úgy felteszed? Na jóéjt.

 • 2011.03.21 20:57:49az_eső_lába

  CateWheeler
  Mitől lettél ilyen indulatos?

 • 2011.03.21 22:39:57semotoid

  @CateWheeler

  Az általad írtakból arra tippelek, hogy te is érintett vagy valamiben, és mintha azt nehezményeznéd, hogy nem utálom magam eléggé, és nem szégyenkezem kellőképpen az állapotom miatt. Talán ez a bejegyzésből nem jön ki, de megjártam a poklok poklát, és kibaszott sokat kellett melóznom azon, mire élhetővé vált az életem. Nem erre hegyeztem ki a mondandómat, azért nem, mert attól senkinek se lesz jobb, ha megtudja, hogy nekem milyen szar volt, illetve jelenleg mennyit kínlódom. Inkább arra törekszem, hogy elfogadjam magam, a velem született tulajdonságokkal együtt (amibe a magas IQ ugyanúgy beletartozik, mint a "szociális retardáltság").
  A nyilvánosság elé azért álltam ki, hogy felhívjam a figyelmet erre az állapotra és segítsek annak, akik velem egy cipőben járnak, csak még nem tudják. Ha csak egy nem diagosztizált aspergeres kisfiú vagy kislány van, aki nekem köszönhetően jut el a megfelelő szakemberhez, akkor már megérte. Te is megteheted ugyanezt, írj egy levelet a divany.hu szerkesztőségének, beszélj magadról, és arról, hogy mi a bajod.
  Egyébként lehet, hogy inkább neked is azon kellene dolgoznod, hogy elfogadd magad, mert attól senkinek sem lesz jobb, hogy utálod magad. Neked sem. Illetve főleg neked nem.

 • 2011.03.22 05:55:27CateWheeler

  Az újabb válasz is melléfogott. Mellesleg kétlem, hogy sok segítséget adna egy ilyen tragikomikus cikk bárkinek is ilyen retardált kommentekkel (nem mind, nyilván, csak a legtöbbje) a tetejében, amiből az jön ki, h tkp gyakran komoly öntudat és büszkeség övezi az okospapírt. Erre amúgy a valódi, nem virtuális környezetben is rengeteg példa van sajnos, és rossz irányba viszi a szerencsétleneket, mert nemhogy mozdulni próbálnának ki a mocsarukból, hanem ehelyett még bizonyos élvezettel dagonyáznak is benne. Ez pedig egy idő után nem természetes, hanem sajnálatos.
  És nem indulat, hanem unalom, max. haggyámá' a baromságokkal baz+ hozzáállás. Olvasd újra.
  Ha valakinek a lelkébe tiportam, elnézést érte. Ugyanakkor ha már a hidegzujanyt nem lehet odaengedni, pótmegoldásnak ez is megteszi. Reális alap és hozzáállás, illetve annak igénye híján igen nehéz valamiről miről eszmecserét folytatni, reális megoldást keresni, találni, és egyáltalán a siker lehetőségével megkísérelni a dolgot.
  Még valaki próbálkozó? Nincs? No akkor jónapot, várnak a páciensek, bizony. Lehet őket sajnálni, ahogy én trollkodok, mindenki másnak is joga van :) Na szép napot mára is.

 • 2011.03.22 09:03:24az_eső_lába

  CateWheeler
  Az is lehet, hogy a szándékaid megfejtésére irányuló minden kísérlet hiábavaló. És az is lehet, hogy neked ennyi elég is, mert sikerült magadra irányítani a figyelmet. Azért néhány kérdés még így is marad:
  • Ha tényleg annyira unalmasnak találod az itt leírtakat, akkor miért vagy itt éjjel-nappal?
  • Miért zavar téged, ha a tiédtől gyökeresen eltérő megközelítéssel találkozol?
  • Azt végképp nem értem, hogy milyen „okospapírt” emlegetsz itt ilyen kitartóan?
  • Miért zavar téged, ha valaki „dagonyázik a mocsarában”? Kire gondolsz, ki dagonyázik itt?
  • A többi hozzászóló, aki vitába száll, megnevezi, hogy kinek a véleményét nem fogadja el. Te meg csak így bele a levegőbe?

  Tudom persze, hogy itt nincsenek írott szabályok………

 • 2011.03.22 14:50:52az_eső_lába

  Adalék a betegség - rendellenesség vitához:

  Further information: Sociological and cultural aspects of autism
  People identifying with Asperger syndrome may refer to themselves in casual conversation as aspies, coined by Liane Holliday Willey in 1999.[102] The word neurotypical (abbreviated NT) describes a person whose neurological development and state are typical, and is often used to refer to non-autistic people. The Internet has allowed individuals with AS to communicate and celebrate with each other in a way that was not previously possible because of their rarity and geographic dispersal. A subculture of aspies has formed. Internet sites like Wrong Planet have made it easier for individuals to connect.[9]

  Autistic people have advocated a shift in perception of autism spectrum disorders as complex syndromes rather than diseases that must be cured. Proponents of this view reject the notion that there is an "ideal" brain configuration and that any deviation from the norm is pathological; they promote tolerance for what they call neurodiversity.[103] These views are the basis for the autistic rights and autistic pridemovements.[104] There is a contrast between the attitude of adults with self-identified AS, who typically do not want to be cured and are proud of their identity, and parents of children with AS, who typically seek assistance and a cure for their children.[105]

 • 2011.03.22 14:51:27az_eső_lába

  a folytatás:

  Some researchers have argued that AS can be viewed as a different cognitive style, not a disorder or a disability,[9] and that it should be removed from the standard Diagnostic and Statistical Manual, much ashomosexuality was removed.[106] In a 2002 paper, Simon Baron-Cohen wrote of those with AS, "In the social world there is no great benefit to a precise eye for detail, but in the worlds of maths, computing, cataloguing, music, linguistics, engineering, and science, such an eye for detail can lead to success rather than failure." Baron-Cohen cited two reasons why it might still be useful to consider AS to be a disability: to ensure provision for legally required special support, and to recognize emotional difficulties from reduced empathy.[107] It has been argued that the genes for Asperger's combination of abilities have operated throughout recent human evolution and have made remarkable contributions to human history.[108]
  Forrás:[link]

 • 2011.03.22 17:38:09szorokin

  @CateWheeler:

  te is tudod, h az első cikkben..

  [link]

  ..elég színvonalas kommentek voltak.

  szóval miért felejted el azt a felét ?
  szelektív a memóriád ?

  mit is írtam az "okospapírt"/nagy iq megtudásának hatásairól ?

  Na mit ?

  Most másoljam be az egészet, h itt ne csinálhass úgy, mintha ott nem írtam (-tuk) volna meg ezt

  ?????

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta