Amikor egy email is életmentő lehet - lelkisegély a neten

A magányosok egyik legfontosabb kapcsolódási pontja a külvilággal az internet lehet. Számos olyan ember él elszigetelt magányban, akiknek valóban életmentő lehet a rendszeres chat-es vagy e-mail-es kommunikáció. Összegyűjtöttünk néhány léleküdítő szolgáltatást.

A munkánk nehezen mérhető

Hasznos és ingyenes szolgáltatásra bukkantunk a Lelkiposta.hu oldalán, ahol mentálhigiénés szakemberek, tapasztalt, több éves gyakorlattal rendelkező segítők, empatikus, szeretettel teli emberek segítenek a rászorulókon. A felhasználó megírhat mindent őszintén, amiről úgy érzi, meg kell osztania egy másik emberrel. Fórumozhat is, ha szívesen megosztaná gondolatait a többi olvasóval. A szerkesztők megőrzik az anonimitását, titkait, e-mail címét nem adják ki senkinek és a beküldött levelekre 72 órán belül válaszolnak, ám vallási és politikai kérdésekben nem foglalnak állást.

„A Lelkiposta 2007 októberében alakult. Megalakulásunk előtt sos telefonos lelkisegély szolgálatos ügyelők voltunk, így több év/évtized tapasztalattal bírunk” - kezdi Biró Beáta stábvezető. „Mentálhigiénés tanfolyamot végeztünk, ingyen és anonim módon segítünk a levélben hozzánk fordulóknak. 2008-ban kb. 250, 2009-ben kb. 340, 2010-ben 840 levelet írtunk! Ezek az adatok jól mutatják, hogy milyen sokan keresnek meg minket. A pozitív történettel kissé bajban vagyok, ugyanis a mi munkánk nehezen mérhető: többször előfordul, hogy 1-1 levelet váltunk a segítségre szorulókkal és nincs minden esetben visszajelzésünk az eredményről."

Féltékenység, megcsalás és a kommunikáció hiánya

Megtudtuk, hogy a problémák legszélesebb skálájával fordulnak hozzájuk: ilyen a társtalanság, a munkanélküliség és következményei (veszekedés a családban, a család szétesése, pénztelenség, lecsúszás), a szexuális problémák, párkapcsolati gondok, céltalanság, sodródás az életben, szülő-gyermek kapcsolat, alkoholizmus, és más szenvedélybetegségek. Aztán gyakoriak az iskolai problémák, a kiközösítés. Szintén gyakoriak a testi problémák, önértékelési zavarok és az öngyilkossági gondolatok. ”Célunk az, hogy feszültséget enyhítsünk azzal, hogy szabad teret adunk a levélíróinknak, akik kiírhatják magukból a fájdalmukat, bánatukat, gondjukat, pozitív visszajelzéseket adunk, összefoglaljuk, hogy mi mit látunk az életéről, hol tart és együtt próbálunk előre jutni" -mondja Beáta. "Nem adunk, adhatunk konkrét tanácsot, hanem a saját erőforrásokat próbáljuk előhozni (Mit tettem hasonló helyzetben? Van-e a környezetemben olyan családtag, ismerős, barát, aki tudna segíteni?), megerősíteni, támogatni és ezzel elindítani egy másfajta gondolkodást. Kívülről másként látunk a problémára, mint aki nap, mint nap benne van – ehhez tükröt tartunk neki. Mindezt név nélkül tehetik meg, a legteljesebb titoktartás mellett."

Félelem nélkül, együttérzéssel és megértéssel

Fotó: Matteo Parrini
Fotó: Matteo Parrini

Hasonló kezdeményezésre épül a Psyché.hu, ahol hasznos információkat, cikkeket talál az olvasó. Ugyanitt fórum és chat biztosítja a kommunikációt. Az oldal szerkesztőinek feltett szándéka egy olyan közösség létrehozása, ahol őszintén és félelem nélkül lehet beszélgetni a lelki problémákról. Ugyanakkor szeretnék betölteni azt az űrt is, amely a lelki támaszra szoruló szenvedők és a jelenlegi egészségügyi (mentálhigiéniai) ellátás között tátong. Ezt a webhelyet a béke, a nyugalom és a megértés szigetének szánják, ahol regisztráció után bárki elmondhatja a bánatát, örömét - és mindig lesz valaki, aki meg is hallgatja azt.

Reményeik szerint a közösségben bárki megtalálhatja azokat az embereket, akik segíteni tudnak, mégsem kívánják pótolni, vagy helyettesíteni a szakmai, szakorvosi ellátást, inkább ezek eléréséhez megpróbálnak tanácsokat adni. Pszichoterápiát nem vállalnak, és külön kérik, hogy senki ne várjon csodát egy egyszeri beszélgetéstől. A pszichológusok, pszichiáterek nem varázslók, akik majd helyettünk oldják meg a gondokat - ők csak megpróbálnak ebben segíteni. Mindezek mellett pszichológiai ismereteket is kívánnak terjeszteni, hozzáférhetővé tenni mindenki számára. Elindult már a HangosChat is, pszichológus vezetésével – ennek keretében élőszóban lehet beszélgetni a pszichológussal, vagy más vendégekkel. Elindításához le kell tölteni egy programot. A segítők általában 20 és 23 óra közt találhatók a chaten.

Az alkoholfüggőség társadalmi probléma

Kicsit már más a profil, de szintén a segítés a cél a Félúton Alapítványnál, ahol alkoholbetegeknek és játékszenvedély-betegeknek nyújtanak szakszerű segítséget, ha szükséges átmeneti, illetve nappali ellátással. Az alkoholfüggőség egy összetett lelki, szellemi és fizikai rendellenesség, amely az egész családot érinti. Külön kiemelendő, hogy az alapítvány saját épülettel is rendelkezik, ami a Félúton Centrum nevet viseli – itt tervezett és folyamatos klinikai szolgáltatást nyújtanak, ami az alkoholbeteg egészségügyi és szociális szükségleteihez igazodik, ezáltal lehetőség nyílik a sikeres felépülésre. Az intézményben igénybe vett szolgáltatások fizetősek, azonban az árakat az egyén anyagi helyzetéhez szabják. Ezután következik a teljes körű állapotfelmérés, hogy pontos képet kapjanak a jelentkezőről.

Az alapítvány 1996 óta rendszeresen vesz részt a Sziget Fesztiválon: egy 20 kérdésből álló tesztel tájékozódnak a fiatalok alkoholfogyasztási szokásairól, és az évente kitöltött 900-1200 teszt alapján azt a következtetést vonták le, hogy a fiatalok háromnegyedének lehet komolyabb mentális problémája az itallal.

Aki a rombolás szándékával érkezik, kitiltják

A Búra.hu oldalán számtalan kategóriában találtunk hírgyűjteményt. Maga az oldal alapvetően a lelki zavarokkal, problémákkal küzdő sorstársak, valamint hozzátartozóik közösségi segítőinek jött létre. Nem kínálnak terápiát, sem diagnosztikát: a honlapot a közösség tartja életben. Az oldal előnye, hogy a látogató valóban egy közösség tagjaként érzi magát. A legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy segítsenek egymásnak, miközben a szakmai információkat is igyekeznek naprakészen tartani. A Búra.hu időről időre szakemberi tanácsadást is nyújt, 2010-2011-ben dr. Ratkóczi Éva segíti a munkájukat, tőle lehet kérdezni a fórumban is. A nagyon durva, destruktív, másokra ártalmas hozzászólásokat kimoderálják, aki a rombolás szándékával érkezik, ki is tiltják a rendszerből. Bárki szabadon regisztrálhat, utána blogolhat, fórumozhat.

Ördögűzés rozmaringgal

A Szorongás.hu oldalon kellemes, olvasható, egészen pozitív hangulatú beszámolókat és cikkeket találtunk. Pánikblog is van, a Drog-tár fül alatt pedig hasznos cikkek olvashatók játékszenvedélyről, szexuális függőségről és droghasználatról. Dr. Net-től is lehet kérdezni (a kérdésre kapott válasz szintén ezen a lapon, az űrlap alatt lesz látható). A Biokúra fül alatt megtudtuk, hogy a rozmaring és az orbáncfű természetes és hasznos nyugtatószerek. Ördögűzéskor a pap legfontosabb segédeszköze a kereszt és a rozmaringág volt. Az ókori görögök az orbáncfüvet a megfáradt lélek megtisztítójának tartották, mert csökkenti a rosszkedvet és a depressziót.

Buddhista önkéntesek a rászorulókért

Buddhista oldalról megtaláltuk a Karúna Szolgálatot, melynek tagjai gyakorló buddhisták, akik feladatuknak tekintik az együttérzés, nyitottság, bölcsesség, nagylelkűség, elfogadás, türelem és etikus viselkedés alkalmazását a segítésben. Telefonon és e-mailben is lehet segítséget kérni. A Karúna a Buddhista Misszió, a Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség szervezeti keretei között, annak szellemiségét magáénak vallva jött létre és működik. Ezért elismeri és szolgálatában közvetíti a minden lényben meglévő Buddha-természet eszméjén alapuló egyetemes szeretetet és toleranciát. A Karúna tagjai tiszteletben tartják a szolgálatot kérő emberi méltóságát, szellemi, lelki, fizikai állapotát, világnézetét és vallási meggyőződését. A Karúna tagjai szolgálatukat kölcsönös megegyezés alapján, önkéntesen, titoktartási kötelezettség mellett, térítésmentesen végzik.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek