SPIRIT

Szeretetet inni: a japán vízguru mágiája

2010. október 31., vasárnap 15:55

A japánoknak nem csak a karaokét köszönhetjük, de a karaokeval felpumpált éltető vizet is, ami Maria Callas hangjára csillagot hány, ám a punk zenére kaktusz lesz. Megismerkedtünk egy forradalmi, vízen alapuló energiaforrással és bocsánatot kértünk a tengertől a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófáért. Dr. Masaru Emoto a világhírű vízguru hazánkban járt.

Dr. Masaru Emoto az Üzenetek a Vízből c. világsikerű könyv szerzője már harmadszor jár Magyarországon. A japán gondolkodó elmélete, mely szerint a víz képes reagálni az érzésekre és a gondolatokra, világszerte hatalmas visszhangot váltott ki az elmúlt években. A spirituális gyógyász Emoto a vizet terápiás célokra alkalmazza, forradalmi felfedezését pedig csodálatos és lélegzetelállító vízkristály fényképeivel támasztja alá. Dr. Masaru Emoto élőben is felvázolta elméletét és megmutatta csodálatos fényképeit A víz rejtett bölcsessége - A vízkristály fényképek jelentősége c. előadáson, az ELTE Gólyavárban:

„Mi vagyunk a víz, hiszen a megtermékenyített petesejt 96%-a víz, egy felnőtt ember víztartalma pedig hozzávetőlegesen 70%. Ha csökken a víztartalmunk, bánatosak leszünk és elmúlnak belőlünk a viccek. Egy egészséges vízháztartással bíró emberből folynak a viccek. Annak, hogy a víztartalmunk csökken, a humorérzékünk elvesztése az első jele, és az emlékezőképesség romlása a második. A víz boldogít.”

A víz helyettesítheti a gyógyszert?

Emoto kísérletei szerint az érzések és a gondolatok hatnak a fizikai valóságra. A vízkristályok zavarosak a negatív gondolatok hatására, de gyönyörű szerkezetet mutatnak a harmonikus zenére, színre, képre, szóra és a pozitív gondolatokra: „a megfelelően programozott víz helyettesítheti a gyógyszert, ezért barátkozzunk össze a vízzel. Köszönjük meg neki, hogy van és szeressük, mert testünk részévé válik. Ha csak úgy lenyeljük, a víz is így fog válaszolni, mert csak átszalad rajtunk. Ha 50% alá esik a szervezet víztartalma, meghalunk.”

Dr. Emoto elmesélte, hogy eleinte senki nem akarta kiadni azt a könyvet, ami azóta már világszenzáció, mert sokan úgy hitték, hogy a téma nem túl érdekes, nem is érdemes foglalkozni vele. A kísérlet lényege, hogy -25 fokon 3 órán át fagyasztanak petricsészében egy vízcseppet, majd egy speciális japán mikroszkóppal megvizsgálják a molekulák alakzatát. Eleinte nem sokan bíztak benne, hogy sikerül megfigyelni egy ilyen apró jelenséget, de végül nyertek.

Stresszoldás vízzel

Masaru Emoto 1943-ban született Japánban, és csak 50 éves korában fedezte fel a víz titkát.
Kutatásai során azt vizsgálta, hogyan néz ki a víz kristályszerkezete. Rájött, hogy a megfagyasztott víz - bár ugyanaz az anyag - nem mindig ugyanúgy néz ki, változó alakú kristályszemcséi lesznek a különféle külső hatások következtében. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába ugyanarról a vízről beszélünk, az mégsem mindig ugyanaz, ugyanis a külső hatások megváltoztatják annak tulajdonságait. Később azt vizsgálta, hogy milyen hatásai lehetnek gondolatainknak, a zenének, az imádságnak a jég kristályainak alakjára. Rájött, hogy a gondolatok hatással vannak a vízre, ugyanis ha jó gondolatokat táplálunk a víz felé, miközben megfagy, szép, kidolgozott kristályszemcséi keletkeznek a jégben, viszont ha kellemetlen zene szól közben, vagy egyszerűen csak mérgesek vagyunk, akkor ezek a kristályszemcsék amorfak, csúnyák lesznek. Ha pozitív töltésű vizet iszunk vidámakká válunk, ha szennyezett vizet iszunk, nem megfelelően tisztítottat, akkor ingerültek és stresszesek leszünk. Emoto nem egy szenteskedő álpróféta, hanem egy lelkes úttörő, aki ugyanolyan hétköznapi ember, mint mi: nem veti meg a sört, sem a jóféle alkoholt és dohányzik is.

A természetes vizek gyönyörűek

Ha rossz információval töltött vizet iszunk, az nekünk sem tesz jót, ezért egy vízkutató brigád rendszeresen vizsgálja a különböző világvárosok és kiemelt természeti helyek vizeinek állapotát, így megnézhettük, hogyan fest mikroszkópvégen Párizs, Németország és Svájc ivóvize. A német és svájci természetes vizek „kemények” de tiszták. Az alakzatukat leírni nem könnyű, de annyi körvonalazható, hogy Németország és Svájc vizeinek molekulái „szögletesek” Párizsé pedig nyüzsgő, bohókás alakzatot vesz fel. A japán Fuji-hegyből fakadó forrásvíz és a híres franciaországi Lourdes-i zarándokhelyről fakadó vizek „gyönyörűek”. Új-Zéland gleccserei és a Gangesz torkolatvize is sajátosan szép formát ölt az ötvenezerszeres nagyításban.

A víz szereti a delfineket

Ha egy pohár vizet helyezünk egy fotóra, vagy egy konkrét szóra, kifejezésre, az „megszínezi” a víz információ tartalmát. Ez talán azért van, mert a víznek van szeme és remekül tud olvasni vele? Nem, inkább azért, mert a világon mindennek határozott rezgése van, a víz pedig fölfogja azt. Amikor a vizet egy játékos delfineket ábrázoló fotóra helyezték 24 órán át, a víz molekulái szintén játékos, körkörös alakzatban helyezkedtek el. Amikor egy elefánt fotójára került sor, egy súlyos termet ormányszerű képződménnyel vált láthatóvá a mikroszkóp alatt.

A shinto templom képére harmonikus, virágszirmokra emlékeztető alakzatot vett fel. Ha a 'hülye bunkó' feliratra helyezünk egy pohár vizet, bármelyik jóérzésű ember megmondhatja a végeredményről, hogy leginkább egy fekete lyukra hasonlít, míg a 'köszönöm' szavunkon érlelt víz molekulái egy szép kitüntetésre vagy karácsonyfadíszre egyszerre emlékeztetnek. Ha egy olyan képre rakjuk, melyen „a nő a férfit szereti” akkor az eredmény egy domináns paca és egy alatta kellemesen elhelyezkedő, hozzá szerelmesen simuló kisebb objektum lesz, intimnek tűnő kapcsolatban.

A víz Maria Callas-ra esküszik, de a punk zenét rühelli

A zene vibrációja is hatást gyakorol a vízre. Amikor desztillált vizet raktak két hangszóró közé, és Maria Callas-tól a Pillangókisasszonyt kezdték játszani, a víz korábban bemért állapota változni kezdett: egy csillagos brosstű határozott alakját vette fel, briliánssal a közepén. Az Ave Maria is tetszik a víznek, könnyed, szűzies és gyönyörű formát vesz fel, ha „meghallja”, azonban a punk zenére tüskés, hegyes és barátságtalan lesz.

„Ám a testünkben lévő víz azt szereti a legjobban, ha mi magunk éneklünk neki” – folytatja Emoto, azzal dalra is fakad. A fotók vetítéséhez használt projektor a következő pillanatban karaoke szöveget kezdett közvetíteni a vászonra, a kutató pedig énekelni kezdett. Később bevallotta, hogy amikor még nem volt ennyire ismert, legalább hetente kétszer látogatott el karaoke bárokba: „Ha színpadot látok, mindig előjön belőlem a régi szokás!”

A magzatvíz hallani sem akar abortuszról

Tehát milyen nyelven beszél a víz? A kérdés megválaszolásához nem kell tovább mennünk a Biblia elejénél (Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige”) az ige szó, a szó rezgés és a kör be is zárult. A víz univerzális nyelvet használ, így minden nyelven működik, mert minden szónak van jelentése, így rezgése is. Jó vagy rossz. A magzatvízzel történő kísérletek során, ötvenezerszeres nagyításban megállapították, hogy az anyag természetes állapotában szép csillag alakzatot vesz fel, azonban, ha ráhelyezik az 'abortusz' feliratra, rémes, szabálytalan alakzatban rándul össze.

Minden víz információt tartalmaz és ha nem tiszteljük, akkor az sem fog minket: „A Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófa miatt egy ceremónia keretében bocsánatot kértünk a tengertől. Amikor végeztünk, a fejünk felett kissé szétnyíltak a felhők és egy szívalakra emlékeztető hasadék jelent meg. Úgy gondoltuk, ez annak a jele, hogy Isten megkapta az üzenetet. Mi a baj az olajjal? Az, hogy tele van halott állatokkal, így rossz a vibrációja, ezért allergiák és betegségek kialakulásához vezet a vele történő hosszabb érintkezés és gázainak belélegzése. Nem jó, ha használjuk, pedig szükség van rá. De valóban szükség van rá? Nincs más alternatíva? De van, és ezt a megoldást nem más jelenti, mint a víz.”

A víz az új üzemanyag

Az Ohmasa-gáznak nevezett találmány helyettesítheti az eddig ismert üzemanyagokat. A névadó Ryushin Ohmasa egy japán kutatócég elnöke, aki kidolgozott egy olyan módszert, melynek során hidrogén-oxigén gáz felhasználásával alacsony frekvenciájú rezgéseket juttat a vízbe, amelyet elektrolízis alá bocsátott. Így egy rendkívül stabil H2-O2-gázt nyert, ami alkalmas a motor alapú járművek meghajtására. Az új üzemanyag egyik pozitív tulajdonsága, hogy nem robban nyomás alatt.

Honnan tudni, hogy ez az egész vízmolekulás játék nem egy nagy humbug?
Sehonnan. Próbáld ki, és szerezz be harmonikus söralátéteket.
És ha működik is, honnan tudom, hogy nem csupán egyfajta önszuggesztióról van szó?
És akkor, mi van? Ha működik, és jól érzed magad tőle, akkor mindent megtettél.

Felmerül a kardinális kérdés, vajon mennyire művelt a víz, és tud-e a sorok között olvasni - mert mi történik akkor, ha egy ordas horogkeresztre tesszük, ami egyszerre jelent önkényuralmi jelképet és indiai szerencse szimbólumot. Vajon érdemes lenne víztornyaink belsejét vörös szívekkel és ragyogó buddhákkal kitapétázni? Ezek szerint, igen.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.10.31 16:41:18Callidus

  Ilyen az amikor a altudomanyt a tudomany koze tesszuk, es ezzel egy jol hangzo katyvaszt kapunk, amiben vannak teljesen egyertelmu (valodi) tudomanyos megfigyelesek, es kozejuk van szorva a hulyeseg. "Japan mikroszkop" sem kell, csak kozepiskolas szintu fizika, es biologia. Persze az iskolaban tanultakat a legtobben mar elfelejtettek igy johet letre az "ezoterikus" piaci res, amire az ilyen koklerek raugranak. Nagyon karos, mert az igazi tudomanyt hatraltatja, hiszen a kiabrandult emberek valodi eredmenyek helyett placebo hatast kapnak, es az sosem tart orokke, igy a valodi tudomanyoktol is elfordulnak. Az idejuket ilyen nyilvanvalo butasagokra vesztegetik. Humbug tisztan uzleti cellal.

 • 2010.10.31 17:59:50oraculum_dixit

  "a kiabrandult emberek valodi eredmenyek helyett placebo hatast kapnak, es az sosem tart orokke"

  Ja, mert a kemikáliák hatásai örökké tartanak, ugye?

  Siralmas, mikor a hozzád hasonló kockafejek arról papolnak, hogy alternatív módszerekkel "csak" placebo hatást lehet elérni.
  Rá kéne végre döbbenni, hogy az emberi szervezet öngyógyító-képessége sokkal erősebb, mint bármilyen gyógyszeripari csodaszer, és a placebónak még negatív mellékhatásai sincsenek!
  Azaz a tudomány jobban tenné, ha arra fordítaná a figyelmét, hogy hogyan lehet placebóhatást elérni, ahelyett, hogy lekicsinyelné ezt a fantasztikus jelenséget.

  Nem hiszem, hogy az emberek ki lennének ábrándulva, ha kemoterápia helyett placebókkal gyógyítanák ki őket a rákból, pl.
  Márpedig a dolog egyáltalán nem reménytelen. Ott vannak pl. a Simonton terápia elképesztő eredményei...

  De ugye a gyógyszeripar hatalmas érdekeltséget jelent, és ugye ők mind komoly emberek, akik a világért sem ismernék el, hogy voltaképpen nem sok szükségünk lenne a nagy tudományukra, ha hinnénk a saját erőnkben!

 • 2010.10.31 19:29:13saihulud

  Csak egy dolgot szeretnék kérdezni:

  Mitől van a placebo hatás?

  Egy tudós sem tudja. Tehát bármilyen ezoterikus dologra azt válaszolják, hogy biztos placebo. Bármire aminek kimutatható eredménye van, ráaggatják a placebo bélyeget, azaz valamit amiről nem tudják, hogy micsoda. (pl. homeopátia)

  Szerintem ez azért vicces. Megmagyarázni valamit egy ismeretlen dologgal. Ez nem öngól a tudománynak? :)

 • 2010.10.31 19:35:29hikori

  Ugyan, ki dönti el, mi az áltudomány, meg mi nem az? Néhány száz éve még az is szentségtörés volt, hogy a Föld forog a Nap körül. A transzcendens világszemlélet meg nem "hülyeség" és nem zárja ki a tudományt, aminek ma már eszméletlen határterületei vannak, csak a sötétagyú racionalisták nem látnak el odáig. Ugyan mi hátráltatja az "igazi" tudományt? Az "igazi" tudomány haladjon, ne érdekelje, hogy ki fordul el tőle, ez nem showműsor, hogy kell a nézettség. Majd ha az "igazi" tudománynak is lesz olyan tudása, mint amit egy placébóhatás jelent, akkor majd lehet választani. Ma már minden épeszű orvos is tudja világosan (csak kevesen vannak), hogy az emberi lélek, elme hatása a testre alapvetően befolyásolja a gyógyulásokat, és akinek egy csöpp esze van, az számításba is veszi a páciens önerejét a gyógyulásban.
  És hogy mi a humbug tisztán üzleti céllal? Az új meg új neveken kijövő szemét, mellékhatásokkal teli, függőséget okozó gyógyszerek, amelyek nagyszerűségéről megrendelt álcikkek zengenek ódákat, még a neves szakmai lapokat is becsapva.

  A "tudomány" és a szemellenzős képviselői csak magukra vethetnek, amiért szembefordultak az élő, érző, gondolkodó emberi lényekkel, és vágható, foltozható biokémiai "tárgyakká" aljasították le őket. Ezért nem kellene most azoknak, akiknek lelkük is van.

 • 2010.10.31 19:36:29hikori

  Ezért nem kelleneK most azoknak, akiknek lelkük is van.

 • 2010.10.31 21:14:20delejes

  A placebo hatás mérhető. Senki sem tagadja a létezését, de még senki sem tudott konkrét magyarázattal szolgálni rá. A probléma ezekkel a sarlatánságokkal az, hogy a placebo hatástól szignifikánsan ezek hatása sem tér el, legalábbis azokban az esetekben ahol elleneőrizhető vizsgálat történt.

 • 2010.10.31 22:15:18Lev Menachem

  Az a szégyen, hogy egy ilyen alak egy magyar állami felsőoktatási intézetbe beteheti a lábát. Ja hogy ELTE BTK, akkor már értem...

 • 2010.10.31 22:30:11Clearvoyance

  Az a szégyen, hogy önmagukat hú de nagyon okosnak gondoló emberek zsigerből elutasítanak mindent ami más, mint amit eddig tanultak.
  Csak halkan jegyezném meg, hogy annó Galileo tanai is merev elutasításra leltek.
  Az okostojások húzzanak vissza pipetta mellé, nekünk meg hagyják meg a kétkedést. Mert aki nem kételkedik a "már mindent tudunk" dogmában az soha nem fogja átlépni a saját korlátait. Ergo nem fejlődik. Aki meg nem fejlődik az szép lassan leépül.

 • 2010.10.31 22:59:42Lev Menachem

  Az a szégyen, hogy egyesek minden szart bevesznek ha megfelelő ezoterikus mázzal van leöntve, de ha neadjisten valami kritikát hallanak azt zsigerből elutasítják (tanlán mert fingjuk sincs az általános iskolai tananyagról sem).

  De ne aggódj "Dr"* Masaru Emoto , valószínüleg egyáltalán nem hülye, sőt, hülyére keresi magát ezzel a blődséggel.

  *(a Dr címet erős túlzásnak tartom , "In 1992 he received certification as a Doctor of Alternative Medicine from the Open International University for Alternative Medicine in India", forrás: [link] )

 • 2010.10.31 23:03:38pounderstibbons

  "Csak halkan jegyezném meg, hogy annó Galileo tanai is merev elutasításra leltek."

  Viszont Galileinek már akkor is voltak ellenőrizhető adatai.

  Emotóból meg bármit ellenőrzöl, az jön ki, hogy téved/hazudik.
  Akik szerint Emoto egy modern Galilei, próbálják meg következő kommentjüket Emoto-gázzal hajtott számítógépüknél megírni. Sok sikert!

 • 2010.10.31 23:27:29Lev Menachem

  pounderstibbons:

  a vicc az hogy még akár az is lehet hogy pár év múlva "Emoto-Ohmasa-gáz" fogja hajtani a gépem (mondjuk egy üzemanyagcellán keresztül), de bakker azért a durranógázt levédetni ohsama-gáznak ... (tudtommal középiskolai kémiaórán tananyag a durranógáz előállítása [demonstrálása] és akkor már a korrektség kedvéért 2H2 + O2 = 2H2O (+Q), ez a létező legegyszerűbb reakcióegyenlet, még én is tudom pedig rüheltem a kémiát)

 • 2010.10.31 23:41:47Martian

  "A placebo hatás mérhető. Senki sem tagadja a létezését, de még senki sem tudott konkrét magyarázattal szolgálni rá."

  Ha nincs kellőképpen kutatva, sztenderdizálva ez a hatás, elvi szinten problémás összevetésre használni.

 • 2010.11.01 00:08:57Martian

  Lev Menachem: ha körülnézel a neten, a leírások szerint az Ohmasa-gáz tulajdonságai eltérnek a szimpla durranógázétól, pl. jobban kompresszálható és ez előnyős lehet az alkalmazásánál.

 • 2010.11.01 00:30:10安徳拉希

  Emoto Maszaru (a Masaru Emoto hibás sorrend) rossz nyelvek szerint a doktori címét államilag nem elismert egyetemen szerezte...emellett Japánban is áltudósnak számít.

 • 2010.11.01 00:59:12Let's show cool bath

  Mint medikus, szeretnék helyre tenni pár dolgot. A placebohatás nemcsak mérhető, de magyarázható is bizonyíthatóan működő mechanizmusokkal. Az agy mindenkori állapota szoros kapcsolatban van a test összes többi részével, ennek megállapításához nem kell orvosi egyetem. Akit tartós lelki teherként ér a betegsége, abban felborul a vegetatív idegrendszer működése (kb. minden szerv működése eltér a normálistól valamennyire), a stressz állandó "menekülj-vagy-harcolj" készenlétet követel, aminek komoly szervi következményei vannak. Aki megnyugszik attól, hogy úgy érzi, jó kezekben van és már közel a gyógyulás, jóval kevésbé stresszel. Ennyi.

  Az meg, hogy egyes embereknek ilyen véleményük van arról az orvostudományról, amely hatalmas erőfeszítések, rengeteg munka és iszonyúan nagy tudású emberek áldozatos ténykedése révén nap mint nap csodákat művel, egyszerűen szégyen.

 • 2010.11.01 04:21:01petru

  Valaki kerdezte hogy ki donti el, mi tudomany es mi altudomany? Termeszetesen: a tudomany! Ez kb. olyan mintha egy perben az egyik felet biznak meg hogy itelkezzen :-)
  En szeretem a placebot. A patikaban ugy is szoktam kerni: van valami jo placebojuk (peldaul) kohoges ellen?

 • 2010.11.01 04:27:46petru

  Emoto a doktori cimet nem elismert egyetemen szerezte? Egy ket szot esetleg "doktori cimrol":
  a hiedelemmel ellentetben, a doktori cim nem azt jelenti hogy valaki nagytudasu stb. hanem hogy irt egy tudomanyos munkat (minden tiszteletem kulonben!)
  es ezert megkapta a titulust. Az esetek tulnyomo tobbsegeben, egy igen szuk teruleten kimutatott tudasert. Ez viszont felhatalmazza hogy belepofazzon akarmibe akar ert hozza, akar nem.

 • 2010.11.01 06:18:51Lev Menachem

  petru:

  Azt hogy Emoto vízmágiája tudomány-e, nem a tudomány dönti el, hanem hogy Emoto bácsi "tudományos kutatásai" megfelelnek e a tudomány módszertanának.

  De Emoto bácsi nem is óhajt megfelelni semmilyen tudományos kritériumnak, ezért nem is értem ez miért kérdés.Ez olyan mintha cukorból, aromából és lószarból összehányt cefrével neveznék szilvapálinkafőző versenyre, egyszerűen nem az a műfaj.

  Csak hát éppen ezzel él vissza, hogy megpróbálja tudománynak álcázni a fantazmagóriáit, ha azt írná a könyvére hogy beszívva halucinálta az egészet(ami valszeg közelebb áll a valósághoz) a kutya sem venné. A megtévesztés része még a doktori cím is, amit valami istenhátamögötti indiai természetgyógyászati szabadegyetemen szerzet, ezt kb még Disneylandben sem akkreditálnák (hiedelemmel ellentétben doktori címet nem adományozhat akárki , hanem csak az arra jogosult intézmények).

  Végezetül nézd meg a fenti képeket, ekkora önelégült pöcsfejt valószínüleg sose fogsz látni "hagyományos" kutatók között.

 • 2010.11.01 08:25:45Hentes2

  Jaj, de megörültem mikor észrevettem, hogy ilyen témájú cikket olvashatok az Indexen. Boldogan végigolvastam, elérzékenyültem s közben elhatároztam, hogy estére programozok magamnak egy szép új autót a víz által.
  Mindaddig kellemesen éreztem magamat, míg bele nem olvastam a kommentekbe.
  Én mélységesen hiszek benne és csak sajnálni tudom, hogy ennyi sötéttel és tudatlannal kell együtt élnem...

  Hentes

 • 2010.11.01 08:30:04Doktor Kotász

  Re:hikori
  "Ugyan, ki dönti el, mi az áltudomány, meg mi nem az? Néhány száz éve még az is szentségtörés volt, hogy a Föld forog a Nap körül."

  Ez még ma is tudományos szentségtörés, mert a Föld nem forog a Nap körül, hanem kering a Nap körül. Forogni a saját tengelye körül forog a Föld.

  Persze, ha odatetszett volna figyelni az általános iskolában, akkor nem beszélne ennyi sületlenséget, és értené, hogyan fagy meg a víz, meg a kristályszerkezetek miként alakulnak ki, hogyan hat egy kristály kialakulására a "fizikai" rezgéshullám, azaz a hang.

  És akkor nem lehetne becsapni téged értelmetlen marhaságokkal.

 • 2010.11.01 08:45:00Doktor Kotász

  Re:Clearvoyance
  "Az a szégyen, hogy önmagukat hú de nagyon okosnak gondoló emberek zsigerből elutasítanak mindent ami más, mint amit eddig tanultak.
  Csak halkan jegyezném meg, hogy annó Galileo tanai is merev elutasításra leltek.
  Az okostojások húzzanak vissza pipetta mellé, nekünk meg hagyják meg a kétkedést. Mert aki nem kételkedik a "már mindent tudunk" dogmában az soha nem fogja átlépni a saját korlátait. Ergo nem fejlődik. Aki meg nem fejlődik az szép lassan leépül."

  Na éppen ez az, hogy te vagy az aki nem kételkedik! A tudomány az, ami mindenben kételkedik, és minden új eredményt megpróbál megcáfolni, de ha arra a következtetésre jut, hogy igaz, akkor azt beolvasztja magába.

  Itt viszont arról van szó, hogy hallottál egy új elméletet, és kételkedésnek helye nincs, mert aki nem hisz a víz mágikus erejében, az hülye. Csak azért, mert tudományosnak látszó szöveget használ, és neked az jön le az egészből, hogy a régi tudomány begyöpösödött képviselői kiközözítik a forradalmár új tudóst.

  Ls ilyenkor veszitek elő Galileit példának.
  Pedig Galilei pont a másik oldalon állt. Ő képviselte a tudományt, míg a vádlói az ezoterikát. Tehát nem ez az ember a Galilei, hanem ez a vádlója, csak fordult a kocka, mert már nem a vádlók vannak a ranglétra tetején, hanem a Galileik. Viszont sajnálatos, hogy az ostobaság, a tudatlanság térnyerése azt is eredményezheti, hogy a Galileik háttérbe szorulnak, és az ezoterikus vádlók kerülnek előtérbe.

 • 2010.11.01 09:07:14Cobs

  csak éppen kedves Doktor Kotász lehet hogy létezik olyan FAKTOR még amit a jelenlegi tudomány kevésbé vesz figyelembe vagy egyátalán nem. Részemről inkább támogatom az alternativ eljárások kutatását mint hogy nyomjam magamba a gyogyszer baromságot a 10 külön mellékhatásukkal együtt.

 • 2010.11.01 10:39:47Martian

  Let's show cool bath: a placebo hatást nem lehet pusztán a vegetatív idegrendszer állapotának javulásával, a stressz faktor csökkenésével magyarázni... jobbára szükséges, de nem elégséges feltétel. Ezt pl. HRV elemzéssel egyértelműen igazolni lehet.

 • 2010.11.01 10:55:44Doktor Kotász

  Re:Cobs
  "csak éppen kedves Doktor Kotász lehet hogy létezik olyan FAKTOR még amit a jelenlegi tudomány kevésbé vesz figyelembe vagy egyátalán nem."

  Csak azok a faktorok a tudomány körébe tartoznak, és nem az áltudományos húkuszpókuszba. Az áltudományos nyelvezet rendszeresen használ tudományos kifejezéseket, mint energia, rezgés, dimenzió, stb, csak éppen akinek halvány fogalma van a rezgésről, energiáról, dimenzióról, az tisztán látja, hogy ezeket a kifejezéseket félrevezetésből használják. Mert aki nem érti ezeket a kifejezéseket, annak pont elég magyarázatnak, hogy az univerzum energiáinak rezgése a nyolcvanhatodik dimenzióból bla-bla.

  Egyébként elég ránézni erre a görényre, hogy mekora önelégült faszfeje van! Alapítanak Indiában egy ezoterikus egyetemet páran, egymásnak osztogatják a doktori címeket, utána meg arra hivatkoznak, hogy ők tudósok. Szélhámos férgek, mint akik az EZO TV-ben vagy a konkurens csatornán emeltdíjas hívásért hülyítik az embereket.

 • 2010.11.01 10:57:48Lev Menachem

  Cobs:

  ezt magyarázd meg légyszi , mert sosem értettem. Van egy gyógyszergyár, alkalmaz sok 10-100 vegyészt, biológust, gyógyszerészt, genetikust meg egy valag más kutatómérnököt, ezek találnak egy szert ami valamilyen betegségre hatásos lehet, ezt aztán több éven keresztül kutatják, megnézik hogy a természetes anyag mely hatóanyaga milyen tulajdonsággal bír, kiválasztják azt az egyet, amire szükségük van az adott szerből, azt szintetizálják, majd újabb évekig kutatják az esetleges mellék és egyéb hatások, jönnek az állat kísérletek, majd végül 2-ős vakteszt embereken, így eltelt a szer felfedezése óta mondjuk 10 év, tudják mire jó, tudják mi az a 10 esetleges mellékhatás, és az milyen arányban fordulhat elő.

  De te nem bízol a termékben mert természetesen a gyógyszeriparnak és a háziorvosodnak az acélja hogy profitot termeljen, és gyógyszer-(DROG!!!)-függővé tegyen.

  Ehelyet az első jöttment nagydumás karateoktatóból táltoscsodagyógyásszá átvedlett gyógyító bálnahere kivonatában bízol, ami több ezer ismeretlen hatású összetevőt tartalmazhat (persze jobbesetben csak C-vitamin), amit soha sehol nem teszteltek, és természetesen SZINTE ingyen van, hisz a csodatáltosgyógyász pusztán jóindulatból kezel, és csöppet sem a te és hozzád hasonlók átbaszásból tartja fent magát (olykor sokkal jobban, mint a soksok évet tanulásba,munkába fektetett kutatók hada).

 • 2010.11.01 10:58:17Doktor Kotász

  Martin!

  Hogy a fenébe nem lehetne igazolni tudományosan a Placebóhatást! Semmi természetfeletti jelenség nem játszik benne szerepet, csak a természeti törvények.

 • 2010.11.01 11:19:44hikori

  Látja, Doktor Kotász, ez az. Ilyen az emberre nem figyelő, lekezelő, "tudományos okoskodás". Hogy bele sem tud gondolni, hogy valaki nem azért nem írja le, hogy a Föld kering a Nap körül, mert nem ismeri az iskolás kifejezést, hanem azért, mert egy közismert példát hoz, közismert szóhasználattal, segítségül a többieknek, amire mindenki biccent egyet, hogy "ja igen, megvan". Különben csak elmondom, hogy a forog is tökéletesen jó meghatározás, mivel azt jelenti: "valamely középpont vagy tengely körül körben mozog". Átlagemberek szóhasználatában kiválóan megfelel, mivel egyértelműen és pontosan kifejezi a lényeget.

  A víz megfagyásáról meg én nem írtam egy sort se, úgyhogy nem tudom, kinek címzi sértő sorait. Azt, amit leírt, én is tudom a kirstályszerkezetek kialakulásáról. Csak azt kellene ugye akkor már megmagyarázni, hogy mitől szabályos, szimmetrikus, harmonikus egy kristályszerkezet, ha pozitívnak tartott szavak, zenék, stb. érik, és mitől formátlan, aszimmetrikus, sérült, ha nem.

 • 2010.11.01 11:23:46hikori

  Ja, és ne tessék jönni azzal, hogy a Föld nem körben, hanem elliptikus pályán kering a Nap körül. Köszönöm.

 • 2010.11.01 11:25:07Martian

  Doktor Kotász: nem az általános igazolását vitattam, hanem a pontos működési mechanizmusának magyarázatát, sztenderdizálhatóságát hiányolom. E tárgyban egyébként jópár cikket találhatsz a szakirodalomban.

 • 2010.11.01 11:38:40Cobs

  Kedves Lev Manchem nem tudom de ha valóban képben vagy a gyogyszertermékek kutatásával kapcsolatban akkor nyilván tudod hogy a nagy kikisérletezett csodaszerek milyen 10 egyébb annyira durva dolgot váltanak ki a testedből mint adott esetben a betegséged. És ne probáld már ugy előadni mintha az összes gyoszergyártó cég a tökéletes legtisztábban történő meggyógytásra törekedne, (nyilván az átverést és meggazdagodásra törő vágyat egyébb termékek esetében se szabad kizárni, gondolva itt a homeopátiás dolgokra)
  és miközben fikázod az alternativáját miért hiszed hogy az tökéltesen van elleőrízve és miért hiszed hogy az a valódigyógyulsáod okozza. Mivel gyárak pénz orientáltak valoszinubb hogy bizonyos szerek esetében inkább függőséget okoznak, az állandó vásárlásuk miatt. Tehát nem őket fogom hinni a megváltásnak.

  Félreértés ne essék, vannak nagyon jó gyógyszerek. De azok többsége természetes alapanyagokat tartalmaz. És a komolyabb betegségekre, különösen a lelki problémákra egyátalán nem tudtak gyakorlatilag semmit érdemlemges eredményell szolgáló szert kitalálni.
  Ennyit a sok 10 millio kutatórol.

 • 2010.11.01 11:48:34Cobs

  Doktor kotász: nem az általad említett rezgés stb. gondoltam.
  Figyelj, lehet látni érdekes dolgokat. Sok olyan van amit meséltek nekem, de volt olyan konrét általam ismert eset is, hogy nem mondom milyen alternativ gyogyaszati kezeléstól (bizonyos meditációs dolog) olyanok gyogyultak meg akikról gyakorlatilag 1 év mulva már halált jósoltak. Persze lehet vannak véletlenek és a semmit mondást, átverést én is utálom.
  DE az ismeretlen faktorra nem az ilyet értettem mint a rezgést meg a többit, hanem pl. most kezdik felfedezni atomnoknál vannak állítolag sokkal kisebb részecskék is, sokkal sokkkal kisebbek amikről eddig nem tudtak. Szoval nem ezekre gondoltam AMIKET más ismer a tudomány, hanem amiket olyan megfoghatlanul (lehet félrevezetően) de például ugy fogalmaznak meg még hogy (élet)energia.

  Lehet hogy tudományosan még nem tartunk ott hogy bizonyítsuk a jelenség létezését, de müködését attol észlelhetjük.

 • 2010.11.01 11:53:14Martian

  Néhány példa a placebo-problémával kapcsolatban:

  [link]

  [link]

 • 2010.11.01 12:06:43petru

  Tagitjuk a teret Cobs?
  A homeopatiat mint humbugot is bevetjuk? Irto jo pelda, pl az angol kiralyi csalad is azert halt ki mert kizarolag a homeopatiat hasznalja (pardon, hasznalta hiszen kihaltak, mindegyikuk fiatalon hunyt el)

 • 2010.11.01 12:13:24petru

  A viz kulonleges tulajdonsagaihoz mar jo nehany tudos hozzanyult, a tudomany eszkozeivel. Csak egy a bibi: mihelyt bebizonyit valamit, azonnyomban kiebrudaljak a tudomany berkeibol, tobbe nem szamit tudosnak, tehat amit csinalt, az sem tartozik a tudomanyhoz.

 • 2010.11.01 12:29:16Lev Menachem

  Petru:

  Nem tudom honnan szeded ezeket a sületlenségeket, hogy az angol királyi család (kizárólag vagy egyáltalán) homeopátiás szereket használna, meg a kiebrudalt vízkutatókról, meg gondolom most jönnek majd a sztorik az olajcégek által legyilkoltatott vízautó feltalálókról, de tudod mit? Sztem előbb inkább küld szét 10 ismerősödnek az emailt, amit múlthéten kaptál egy rákos michigani kislánytól, aki még 1832-ben indította a láncot és ha megszakad , 20 évig nem lesz szerencséd :D

 • 2010.11.01 12:43:45yanchi345

  "elutasítanak mindent ami más, mint amit eddig tanultak." Na, ezért jó azoknak, akik semmit sem tanultak eddig. Ők könnyen elhisznek mindent.

 • 2010.11.01 12:49:18Lev Menachem

  Kedves Cobs:

  maradjunk annyiban hogy nem én írok fel magamnak gyógyszert hanem a háziorvosom, aki tisztában van a mellékhatásokkal, és mérlegel, és fel fogja írni az antibiotikumot ha kell, mert egy kezeletlen vesegyulladás sokkal nagyobb kockázatot rejt mint bármelyik más ismert mellékhatás, aminek nagyságrendekkel kisebb az esélye, hogy bekövetkezik, mint az hogy ha elmegyek egy sarlatánhoz és megmurdálok mert elhiszem hogy a fókafülzsír az egyetlen mellékhatásmentes gyógyszer a bajomra.

  És tudod miért? Mert évente sokmillió ember életét mentik ezek a jólbevált készítmények bizonyítottan, és ha a sokkmillióból, mondjuk 100 nak gyengül a hallása, hát még mindig inkább ez, mint vmilyen felülfertőzés.

  Közhely , tudom, de a kutyaszar is természetes, meg a gyilkosgalóca és a kígyóméreg is, de ezekről talán mégsem godnolod hogy sokat használ neked, csak mert természetes. (De ha összetettebben nézzük, az utóbbi sem természetes anyag hisz a kígyó méregmirigyei "szintetizálják" ugyanazokból az atomokból, amiből minden más természetes és mesterséges anyag felépül.)

  És az hogy a modern orvoslás sok betegséget egyszerűen nem tud kezelni, abból még nem következik hogy egy kuruzsló okosabb lesz, bármennyire is kénylmes ebben a hitben ringatózni, de vele szemben miért nem kételkedsz egy csöppet sem?(Ez lenne igazából a kérdésem hozzád, miért hiszel az egyiknek, és miért kételkedsz a másikban, ez mi alapján döntöd el?)

  Ja, és lelki bajokat kezelni gyógyszerrel agybaj, arra ott vannak a barátok, család, eseteleg papod, neadjisten pszichomókusod...

 • 2010.11.01 13:09:27inci-finci

  Sok olyan van amit meséltek nekem, de volt olyan konrét általam ismert eset is, hogy nem mondom milyen alternativ gyogyaszati kezeléstól (bizonyos meditációs dolog) olyanok gyogyultak meg akikról gyakorlatilag 1 év mulva már halált jósoltak. Persze lehet vannak véletlenek és a semmit mondást, átverést én is utálom.


  - pl. az NK sejtek aktivizálódtak. a meditáció igencsak enyhíti a lelki feszültségeket, lehetőséget ad az immunrendszernek hogy helyrehozza ami szét van baszva. ez jól mérhető és mérték is de te azért csak fantáziáljál az alernatív csodákról ;)

 • 2010.11.01 13:24:18Martian

  Lev Menachem: "És az hogy a modern orvoslás sok betegséget egyszerűen nem tud kezelni"

  Maradjuk inkább abban, hogy főként a "futószalagon" működő orvosi gyakorlat sokszor távol áll az elvi lehetőségektől, gyakran nem foglalkozik a lelki-pszichoszomatikus tényezőkkel, a betegnek rossz tapasztalatai keletkeznek és alternatív lehetőségeket keres.

  A természetgyógyászat egyik csapdája nem is feltétlenül a sarlatánság, hanem hogy sok esetben hasonló "futószalagon" találja magát a beteg... és persze az is, hogy a beteg saját felelősségét a gyógyteák, homeopatikus szerek vagy éppen csontkovácsolás sem adja vissza.

 • 2010.11.01 15:39:26tapangász

  Hmmm, az fel sem emrül bennetek, hogy ki is lehetna próbálni?
  Pl. megtanultok vizet programozni (vagy úgy hiszitek, hogy megtanultok) agykontroll vagy más tanfolyamon és ha mondjuk náthásak vagytok, akkor köptető helyett kipróbáljátok. Vagy szorulás esetén hashajtó helyett.
  Nem nagy ügy... ja és nekem működik. És tök mindegy, hogy palcebo hatás vagy még ismeretlen energiasugár...

 • 2010.11.01 17:52:15Cobs

  én egyátalán nem hiszek egyik módszerbe sem vakon....

 • 2010.11.01 17:52:48Cobs

  na h vazze eltünt a hosszu kommentem:))..a rohadt...nah mind1...

 • 2010.11.01 21:13:09van saját kérdőjeled?

  Az egész élet placebók sorozata.
  Az emberi elme határtalan.
  Még a gyógyszerek hatását is képes tolerálni.
  "Az agynak valóban csak kb. a 10%-a van teljes kapacitáson használva."

 • 2010.11.01 21:30:02viragimado

  Sajnálom azokat, akik maradnak a vegyszerek, gyógyszerek világában, csak mert a "tudomány" nem ad magyarázatot valamilyen jelenségre, mert nem tud, vagy nem akar.
  Olyan dolgok jelenlétét tagadják, ami teljesen nyilvánvaló. Csak vegyük a simán lakásban nevelt növényeket. Rajtuk is ki lehet próbálni dolgokat. Az állandó veszekedős, rossz hangulatú körtnyezetben elsatnyulnak, sokszor elpusztulnak, akkor is, ha egyébként jól gondozzák őket.
  Léteznek energiák, amiket nem látunk, egyiket-másikat a már említett "tudomány" is képes mérni.
  Mennyi idős a Föld? Mennyi ideje képes életet létrehozni? És mennyi idős a tudomány?
  Azt hiszem rengeteg dolgot nem tudunk, nem ismerünk, még csak nem is sejtünk még.
  AZt sem árt senkinek felismernie, hogy bizony a testünk, szervezetünk képes önmaga gyógyítására, regenerálására, ha hagyjuk!

 • 2010.11.01 22:54:27Reggie

  A hulyeket nem kioktatni kell arrol, hogy hulyek, hanem kihasznalni. Nalam peldaul gyogyito energia vizben oldva felaron elado:)

 • 2010.11.02 05:50:33petru

  Tisztelt Lev M.
  Ha te nem hallottal arrol hogy az angol kiralyi csalad mifele orvostudomanyt hasznal (szandekosan mondom hogy tudomanyt), akkor en itt beszelhetek ezerrel, akkor se hiszed el. Kezedet a szivedre es felelj erre! Mondhatok en most akarmit, hogy honnan szedem a suletlenseget stb. es akkor elhiszed? Szemelyes tapasztalatot elmondhatok, es azt is elhiszed? Miert? Hiszen te abban hiszel, hogy ez suletlenseg!

 • 2010.11.02 05:58:03petru

  Cobs, persze hogy nem kell vakon hinni. Pedig sokan igy tesznek. De ez egy irto komplex dolog. Hogyan kell hinni valamiben? Bennem mindeg megvan a kis ketelkedes minden irant, jocskan a szkeptikusok irant is. Mert az u.n. szkeptikusok annyira hisznek a sajat szkepticizmusokban, hogy magukat kepzelik a vilag kozepenek.

 • 2010.11.02 10:22:49Martian

  petru: "Mert az u.n. szkeptikusok annyira hisznek a sajat szkepticizmusokban, hogy magukat kepzelik a vilag kozepenek."

  De ha véletlenül PhD-d van színpadi bűvészetből, tárt karokkal várnak! :)

 • 2010.11.02 14:47:46Doktor Kotász

  Re:Cobs
  "DE az ismeretlen faktorra nem az ilyet értettem mint a rezgést meg a többit, hanem pl. most kezdik felfedezni atomnoknál vannak állítolag sokkal kisebb részecskék is, sokkal sokkkal kisebbek amikről eddig nem tudtak"

  Ne haragudj, de ezen csak mosolyogni tudok. Már az 1800-as években tudták, hogy az atomoknál vannak sokkal kisebb részecskék. De ne menjünk olyan messzire! Az atombombát 1945-ben robbantották fel, és már akkor is tudták, hogy aláncreakcióban a neutronok játszanak szerepet, és, hogy az atommag protonokból és neutronokból áll. Az elektron volt az első ismert részecske, ami kisebb az atomnál, hiszen az atom része, és abból jön ki. Ismerték a fotont, és arról is volt ekkor már elképzelésük, hogy a qvarkok alkotják a protont és a neutront. Az az érzésem, hogy fogalmad sincs arrül, hogy miről is beszélsz.

 • 2010.11.03 07:41:28Panni CsP

  vajon sötétben is lát a víz?

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta