SPIRIT

Vágy nélkül élni egyetlen napig

2010. július 27., kedd 14:05 |

A Krisna-völgyben megáll az idő, a nyugalom tapintható. Ha egy fiúnak megtetszik egy lány, három évig járnak, hogy kiderüljön, passzolnak-e. A templomban vigyázni kell, mit kívánunk, mert könnyen teljesülhet, és csak akkor kérjük az istenséget arra, hogy tépje ki szívünkből a vágyat, ha fel vagyunk arra készülve. A szerzetesekkel töltöttünk egy napot, megismerkedtünk a chilis csatnival, épp csak a fokhagymával nem, mert az itt nem ajánlott a vágykeltő hatása miatt. És láthattuk egy esküvő előkészületeit, amelyet aztán zárt körben tartottak.

Kőelefánton „kis Indiába” érkezve

Barangolásunkat kezdetben az istenek mosolya kísérte, süvítettünk az M7-esen, de a céltól
pár méterre belebonyolódtunk egy véget nem érő susnyásba. Kétszer mentünk el a célállomás
mellett, ráhajtottunk valami járhatatlan földútra, bár minden utcában nyilak vezetnek, csak éppen a célállomáson nem láttunk egy nagy feliratot, ami a megérkezést jelezné. Az egyszerű fehér oszlopok, melyek a völgyet nyitották, annyira belesimultak a Fő utca frontjába, hogy fel sem tűnt a mögöttük megbúvó lejárat. A portán engedélyt kaptunk, hogy kocsival is behajthatunk a park területére: immár csak egy sorompó választott el minket a paradicsomtól. Két életnagyságú kőelefánt köszöntött minket a gondosan karban tartott kőút mindkét oldalán, velünk párhuzamosan pedig a helybeliek által elkeresztelt Yamuna folyó csordogált. A folyamatos cirkuláció miatt a Krisna-völgy lakosságának teljes létszámát nehéz megállapítani, de hozzávetőlegesen 130-150 fő él itt.

A központba érve megpillantottunk egy tündéri, tradicionális indiai száriba öltözött kislányt, aki minden viszolygás nélkül belemarkolt egy adag lócitromba és érdeklődve szemlélte. Az anyukája nem száguldott vele azonnal a fürdőszobába, hogy három fertőtlenítővel lekezelje csemetéjét, hanem hagyta, hogy tapasztaljon. Az itt látható szemléletmód az, ami teljesen tükrözi az indiai kontemplatív nevelési elveket és a völgylakók filozófiáját. Nem biztos, hogy
mindenkinek törvényszerűen fel kell vennie a városi lüktetést, mert az egyszerűség néha
gyönyörteljes.

Semmi fokhagyma, de csatni van

Mivel reggel óta úton voltunk, örömmel hallottuk kísérőnktől, hogy az első állomás az étterem lesz, azon belül egy számunkra életmentő vegetáriánus ebéd. A helyi gasztronómia olyannyira autentikus, hogy a konyhában nem is használják a vegetáriánusok egyik alapélelmiszerét a tofut és egyéb szójakészítményeket. Amikor rákérdeztünk ennek okára, azt a választ kaptuk, hogy az étkezések annyira autentikusak, hogy a konyhán csak olyan ételt állítanak elő, amit Krisna is fogyasztott.

„Ha Krisnának megfelelt, megfelel nekünk is, mellesleg ami abban az időben nem volt jelen a gasztronómiában, azt mi sem használjuk. Így van ez a tofuval is. Ami a fokhagymát illeti, elismerjük, hogy egy finom és rendkívül egészséges termény, viszont annak vágykeltő hatása miatt mellőzzük az étrendünkből” - mesélte az egyik szakács. Ízletes és mutatós ebédünk puri lepényből, chilis csatniból (ez egy szósz, amibe a lepényt mártogatni szokás) és krumpliból, rizsből állt.

Puri lepény chilis csatnival
Puri lepény chilis csatnival

A park egész területén áramcsend van, elektromos áram csak az irodában és a konyha területén található, ahol elkerülhetetlen a használata - tudtuk meg kísérőnktől, Schiffrich
Orsolyától (avatott nevén Sulalitá Devi Dasi) aki pécsi születésű, 3 hónapja él Krisna-
völgyben, 2 éve szerzetes, és 7 éve hívő. Eltelve az indiai csemegéktől, megtekintettük a
templom nagytermét, a védikus jeleneteket ábrázoló, kézzel festett freskókat, az oltárt és
Nrisimha, Krisna félig oroszlán, félig ember formájának szentélyét, akihez védelemért,
oltalomért fordulhatunk, ha túlbuzognak bennünk a mohó vágyak. Azonban érdemes
vigyázni, mert ha az anyagi vágyakat hirtelen tépik ki a szívünkből, az sokkoló lehet a
felkészületlen ember számára.

A főépület egyik belső udvarában mozaikcsempés medence áll, amit csak a Ráda Kund
fesztiválokon töltenek fel vízzel, ezáltal időlegesen a megtisztulás szimbólumává válik. A
templomot kertészet, biofarm, istálló és néhány utcából álló falu veszi körbe, ahol szerzetesek
és családok laknak. Még egy iskolát is felhúztak, ám a Krisna suliban nincs nyári szünet,
az oktatás nyáron sem áll meg. Az osztály létszáma egyelőre 4-5 fő, viszont egy teljesen
felszerelt épületben tanulhatnak a diákok, ahol tornaterem, kézműves terem és külön oltár
is található. Kísérőnktől megtudtuk, hogy a gyerekeket az elejétől igyekeznek belevonni a
munkálatokba, hogy megtanulják, hogyan és miből lesz az étel.

Nyugdíjas ökrök és szent tavak

Még sosem hallottuk a Haribolt ilyen sűrűn egy nap alatt, úgyhogy meg is kérdeztük, mit jelent pontosan a jellegzetes köszönés. Megtudtuk, hogy „Énekeld Krisna szent nevét” a jelentése, és elég sűrűn használják, akárcsak a jóval ismertebb Gourangát. Az ökörkarámok mellett haladva feltűnt egy elkerített terület, ahol csak két állat tengődött – megtudtuk, hogy ez egyfajta állatelfekvő, ahol az idős, munkaképtelen, nyugdíjba vonult állatok békében kimúlhatnak. Elhaladtunk egy kisebb mesterséges tó mellett, melyből sziklaszobor emelkedett. Megtudtuk, hogy az impozáns tó egyfajta szent tisztító víz, amiben pancsolni is lehet, a bátrabbak még kellemes hátas ugrásokkal is próbálkozhatnak.

Az istálló most üresen állt, mert minden állat az ideális időjárást élvezte odakint. A falon egy hatalmas tablót fedeztünk fel, ahol az összes ökör fényképe ki volt rakva, szépen sorba, alattuk a nevükkel. Azonnal a CBA „Hónap dolgozója” tábla jutott eszünkbe, és nem tudtunk nem mosolyogni a dolgon. Az istálló végéhez két akkora ökör volt rögzítve, amekkorát még nem láttunk, egy kisebbfajta autó nagyságával vetekedett mindkét állat, akik unottan heverésztek, néha-néha ráérősen megcsóválva bojtos végű farkukat. Megnéztük a három nemrég született kis ökröt, majd tovább haladtunk.

A Krisna-völgy lakóházai közt sétálva óhatatlanul kibukott belőlem a kérdés, hogy milyen módon zajlik, ha egy Krisna-tudatú fiúnak megtetszik egy Krisna-tudatú lány. Megtudtuk, hogy ebben az esetben le kell jelenteni a viszonyt a vezetőségnek, és amennyiben beleegyeznek, 3 év együtt járás következik, melynek során kiderül, mennyire passzolnak össze a jelöltek, milyen módon tudnak társas kapcsolatot kialakítani. Arra nem tértek ki konkrétan, hogy ez idő alatt a szexuális élet engedélyezett-e, de gesztusaikból az derül ki a számunkra, hogy nem.

A főtéren belebotlottunk egy ifjú párba is, akiknek pont most lesz az esküvőjük. Idén kettő pár is egybe fog kelni, rendkívül látványosan. A tradicionális indiai esküvők mindig színpompásak és így lesz ez jövő héten is. A Búcsúra már most rengetegen jelezték jövetelüket. A menyasszony káprázatos ruhát ölt majd, kezeit hennával ékesítik, arcát festékkel díszítik, és legalább olyan sokáig öltöztetik az arát, mint a keresztény szokás szerinti fehér ruhás menyasszonyokat. A szertartás szerves része a Tűzáldozat, melynek során gabonát, ételt és virágokat szórnak a lángok közé. Ezt azonban már nem láthattuk, zárt körben tartották meg.

Krisna-völgy

A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm Somogyvámos határában található, a Balatontól 30 km-re. A 260 hektár területen ősi kultúrát ápolnak, és természetes életmódot folytatnak, földműveléssel és állattartással foglalkoznak, többek között a helybelieket is nagy számban foglalkoztatják. A „kis India” egy békés sziget, melyet egy időtlen lelki kultúra atmoszférája hat át. A templom, a biofarm, a védikus iskola, a tájat ékesítő tavak és ligetek szép és megnyugtató látványt nyújtanak az idelátogatók számára. A Krisna-völgy 1993-as megalapításakor még többnyire szerzetesek költöztek ide, de most már a letisztult családmodellt követő famíliák is élnek itt. A hívők minden reggel fél 5-kor kezdődő közös lelki gyakorlaton vesznek részt, ami aztán egész napra békés, meditatív tudatállapotot biztosít számukra. A vallásosság a kultúra minden területén megmutatkozik, áthatja a családi és társadalmi életet is. Krisna-völgy három különálló tevékenységet takar: vallás, turizmus, biogazdálkodás. Az elmúlt években egyre nőtt a vendégek száma, mára eléri az évi 25-30 ezer főt. A vendégek a Krisna-hívők életébe kapnak bepillantást.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.27 17:16:23Jucundus

  "Megnéztük a három nemrég született kis ökröt..." Az ökör nem születik, hanem csinálják: az ugyanis a kiherélt bika. Tehenekről lehet itt szó... meg egy pesti újságíróról. És a méhészetükről nem is írt.

 • 2010.07.27 17:23:10pucros

  Ezt a modellt jó lenne valami franchise szisztémában terjeszteni... vallás nélkül.

 • 2010.07.27 17:56:15Dhanur

  Nem mindenki alkalmas erre a lemondott életre, eképpen a Krisnások között is elég nagy a belterjesség... :D Nem úgy megy ám az, hogy az évtidezek során felgyülemlett vágyakat csak úgy megszünteti egy ilyen farmon töltött élet.

 • 2010.07.27 20:28:09Giulio

  Ott voltam, amikor indult ez a somogyvámosi farm.
  Időnként ellátogatok - külső cizelláltságukban egyre magasabb szinten léteznek, és egyre távolodnak attól az ideáltól, amit mozgalmuk alapítója oly sokszor hangoztatott:

  "Egyszerű élet - magas szintű gondolkodás."

 • 2010.07.27 21:11:10magyar bucó

  "az étkezések annyira autentikusak, hogy a konyhán csak olyan ételt állítanak elő, amit Krisna is fogyasztott."

  "Ízletes és mutatós ebédünk puri lepényből, chilis csatniból (ez egy szósz, amibe a lepényt mártogatni szokás) és krumpliból, rizsből állt."

  Krisna járt Amerikában, hogy evett krumplit? :o

 • 2010.07.27 23:23:51berciXcore

  Egyik évben ott laktam sátorban és önkéntesként segítettem 1 hetet a búcsú idején.
  Kedves emberek, nagyon nyugodt vidék, ízletes ételek, de úgy találtam, hogy sok témában vagyok más véleményen, és ezt nem tudtam összeegyeztetni magamban. Így aztán kikoptam mellőlük.

 • 2010.07.27 23:33:34pretender

  Alapvetően szimaptikus kezdeményezés (leszámítva a vallás részét), de mintha kezdene elüzletiesedni...

 • 2010.07.30 09:25:38Teker

  nem hiszem, hogy ez a fajta, sok lemondással járó életmód bárhol is meghonosítható lenne "vallás nélkül". az ott élő emberek pont a szellemi-ideológiai háttérből nyerik az erőt, hogy képesek legyenek ezt örömmel csinálni.

  btw ha Krisna isten, nyilván azt eszik amit akar, és nem kell amerikába mennie hozzá :P az mindenesetre jó, hogy a tofut nem ette meg, én is utálom! :D

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta