SPIRIT RÖVIDHÍR

Egyre több az anorexiás zsidó - aggódnak a rabbik

2011. április 18., hétfő 13:14

Házassági kilátások miatt sanyargatják magukat az ortodox zsidó lányok New Yorkban, ami aggasztja a rabbikat.

Eddig nem látott problémával szembesülnek Amerikában az ortodox zsidó vallási vezetők: a közösségeikben aggasztó módon megnövekedett a táplálkozási rendellenességekben szenvedő fiatal lányok száma - számolt be a New York Times. Egy 1996-ban, brooklyni ortodox iskolában készített kutatás szerint az ortodox lányok között másfélszer akkora volt az anorexiások száma, mint más demográfiai csoportokban. Azt a kutatást akkor nem publikálták, de egy 2008-as torontói vizsgálat megerősítette az eredményeket: 868 zsidó és nem zsidó középiskolást vizsgáltak, és míg a nem zsidó lányok 18%-ának voltak ilyen problémái, addig az ortodoxok közül minden negyedik küzdött anorexiával vagy bulímiával.

Az ortodox közösségekben a nők elég ellentmondó mintákhoz kénytelenek igazodni, ami megnehezíti az egészséges táplálkozást. A nőknek egyfelől szemérmesnek és visszafogottnak kell lenniük, a teljesen bevett házasságközvetítők viszont a legtermészetesebben érdeklődnek a menyasszonyjelölt (és az anyja!) ruhamérete után, ami lehetőleg ne haladja meg a 34-es méretet. A lányok eleve rá vannak utalva a diétázásra, ha jó férjet akarnak maguknak, és az ilyen okok miatt kialakult táplálkozási rendellenességeket nem mindig lehet kezelni - a kezelésnek ugyanis nyoma marad az illető egészségügyi kartonján, ami szintén rontja a házasulási esélyeket. További nehézséget jelent a zsidó böjti napok és az azokat lezáró bőséges étkezések betartása, hiszen az ilyen böjtöket követő nagy evések könnyen rakódnak le zsírpárnák formájában, amit a lányok szeretnének elkerülni. Sok rabbi kerül olyan helyzetbe, hogy össze kell békítenie a vallási előírásokat és az orvosi utasítást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta