SPIRIT RÖVIDHÍR

Miért félünk a vallásoktól?

2010. november 8., hétfő 15:16

November 18-án indul a VI. Létkérdés Konferencia - Vallás: Háború vagy Béke? címmel az ELTE BTK Gólyavárban. A konferencia idei témája a vallásokat szólítja meg. A délelőtti előadásokat délután nyílt kerekasztal beszélgetések követik.

A konferencián való részvétel – a már megszokott módon - teljesen ingyenes, hogy a szervezők ezzel is elősegítsék az akadályok nélküli párbeszédet eme létkérdésben. A helyfoglalás azonban a férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött!

Vallási identitásból vallási fundamentalizmus? A tradicionális vallásos meggyőződés nem tűri tovább a privát szférába való visszaszorítottságot: újból meghatározó helyet követel magának a világ egyre több pontján, mind a törvényalkotásban, mind a politikai intézményrendszer működésében. E követelés pedig nem mindig békés, korunk egyre súlyosabb problémája a vallási fundamentalizmusból származtatható terrorizmus. A különböző szélsőséges, terrorista csoportok sokszor vallási köntösbe bújtatva tevékenykednek, hitükbe kapaszkodva igyekeznek politikai pozíciókat megszerezni.

A vallás ilyen formán szükséggé válik. De vajon a hirtelen felszökő lázhoz hasonló gyors identitáskeresés teljesen veszélytelen? A természeti környezet pusztulásából fakadó krízisek, emberek millióinak éhezése, és a vallási identitási alapon szeparálódó társadalmak közötti együttes ellentét meddig fokozódhat? Hogyan kerülhetők el a vallásháborúk? Képesek leszünk megakadályozni őket, vagy éppen a vallások közötti ellentétek vezethetnek majd egyfajta világméretű válsághoz, akár a III. Világháborúhoz?

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

Időpont: November 18. csütörtök, 09.30

A részvétel ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta