A nőknél a banánsör után a meggysör a sláger

Szűrt és szűretlen, köleses, cseh, belga, barna, vörös és fekete - eddig a sörök. Csinos barna, vörös és fekete hoszteszek terelgették a tántorgókat - eddig a lányok. A banánsör a hatalmas érdeklődés miatt az utolsó nap már elfogyott, de aki nem inni, hanem kenni szereti a sört, találtunk neki söralapú kenceficéket is. Az I. Budavári Sörfesztiválon jártunk.

„Mennyi sör van itt, de elég sokan is vannak rá, ahogy látom” - állapítja meg a kapuban egy lófarkas fiatalember, majd az övén lógó tarsolylemezes, ősmagyar oldaltáskájából előhalászik egy telefont és már a bejáratnál kamerázni kezdi a világot. A kánikulát megszakító, szombat délutánra jósolt szupervihar sebes szél formájában már mutogatja magát, megborzolva a békésen áramló német turisták frizuráját. Kolbászillat, mézeskalács, a járdaszélen egy fiatal nő a Keresztapát adaptálta furulyára.

Már megszoktuk, hogy a Várban mindig tömeg van

Már hozzászoktunk, hogy ne várjunk sokat a várban zajló rendezvényektől, minden drága és felkészületlen a személyzet. A rendezvényszervezés evolúciójának újabb állomására érkeztünk, ugyanis a Sörfesztiválon ilyen mértékű gondoskodó udvariasságot még nem tapasztaltunk. Az 1 négyzetméterre eső hoszteszek aránya több volt mint kielégítő, készségesen tájékoztatták a betévedt látogatót a lehetőségekről.

Még a biztonsági őröknél is elmaradt a szokásos pokrócoid modor: nem is láttam a kedvenc típusomat, a szériakopaszon vöröslőt, aki minden látogatóra úgy néz, mint a híg ürülékre. Itt udvariasak voltak, előre köszöntek, ha pedig valaki eltévedt, elirányították, artikulálni is tudtak, és ha nincs 40 fok, tán még mosolyogni is láttuk volna őket.

1 sör/1 óra - péntek esti leltár

„Voltak, akik arról számoltak be, hogy viszonylag kevés közelharccal megúszták a sörfesztivált. Mi péntek este nem voltunk ilyen szerencsések”- meséli Dóra. „Már este 7-8 felé a Sziget fesztiválra emlékeztető tömeg volt, és akinek nem sikerült jó helyet szereznie, a színpadtól messze, az kénytelen volt az Oroszlános udvarban stand up commedy-t hallgatni. De volt ennél kellemetlenebb is: amikor végigálltad a sort a Belga sörök pultjánál, akkor közölték, hogy előbb zsetont kellett volna venned a pult bal oldalán, majd utána tudsz sört kérni. Újabb húsz perc sorbanállás következik. Aki az összeesküvés-elméletekre fogékony, simán érezhette úgy, hogy a sült kolbász is azért olyan sós, hogy még nagyobb legyen a kereslet a sörre. Csak épp sörhöz volt oly nehéz.”

A búzasört nem szabad hülyére hűteni

Valaki már alapozva érkezik: egy álmos lány Arany ászokos dobozt gyűröget - talán édes emlékek szakadtak fel benne a cirkuláló Keresztapa hallatán, amit azonnal sörrel kellett elnyomtatni. A rendezvény területén csak a fesztiválkorsóból lehetett szopogatni, ami 600 forintba került, de legalább visszaváltható volt.

A korábbi pálinkafesztivállal ellentétben nem kellett kártyázni, a pénz simán működött bent is. Biztos voltam benne, hogy megint parasztvakító lehúzásba csöppenünk, és minden orcátlanul drága lesz, de elfogadható volt. Egy korsó 500 forintba került, ami nem ördögtől való idefent, a napijegy pedig 1690 forintba fájt, viszont járt hozzá 1 korsó sör.

Az első utunk az Edelweiss sátrához vitt: azt tudtam, hogy az élvezet tovább fokozható, ha megúsztatunk benne egy frissen szelt citromot, azt viszont nem, hogy néhány rizsszemmel teljessé tehető az élmény, ugyanis a sör habja még szebb és keményebb lesz tőle, ráadásul egy árnyalatnyi plusz ízt is hozzáad. Megtudtuk, hogy a búzasört nem szabad hülyére hűteni, hiszen fűszeres ízei 6-8 fokon érvényesülnek igazán.

Úgy látszik, fekszik a magyarnak a gyümölcssör

Nagyon sokan mászkálnak málnaszörp jellegű itallal a korsójukban. Megállítunk egy háromtagú társaságot és megkérdezzük tőlük, mi az, és érdemes-e beruházni? Az egyik kedves lány még meg is kínált a korsójából, hogy empirikus alapon dönthessek. A biztonság kedvéért megállítottam még egy meggysörös lányt, akinek egy vastag fekete szívószál is kiállt az italából, de vele már inkább csak ismerkedni akartam. Megállapítottuk, hogy a nőknél a meggysör a favorit. Elkezdtük keresni, hol csapolják a meggysört és meg is találtuk a Gyertyános Kft. standját.

Tehát, kértünk meggysört, ami rövid úton ment is az Edelweiss után. Megtudtuk, hogy itt lehetett kapni a banánsört is, de az hamar elfogyott, helyette van a Nektár és a Tök sör. Arra jöttünk rá, hogy tulajdonképpen bármiből lehet sört csinálni.

Persze, a meggysör nem az a fajta úri élménysör, amit még Lord Meldrum is döntögetne, inkább amolyan csajos strandsör, ugyanis nem azt hozza, amit egy sörtől elvárna az ember, inkább a Calippo jégrém, a Szobiszörp és a Plussz pezsgőtabletta bizarr találkozását idézi. Hőségben mégis jól csúszik ez a Retro ízeket hozó ital. "Nagyon sok nőnél láttam meggysört, úgy tűnt, ez a sláger, ezért kipróbáltam. Hát borzasztó geil, olyan, mintha hat deci Meggy Márkához öntenél egy deci sört. Én maradok a Keserű Méznél"- fejtette ki a  szökőkút mellett Karola, úton az újabb pult felé.

Kevertük rendesen

Nem hagytuk ki a cseh sörök világát sem, így hamar a Litovel előretolt helyőrségénél találtuk magunkat. Aki nem ismerné, a Litovel egy hagyományosan főzött, világos lager típusú sör. Világos után, feketét, lefekvés előtt aszpirint: megérkeztünk a Guiness sátrához. Ők nem mentek bele az 500 forintos egységárba, (a Guiness, az mégis Guiness, akár fesztivál van, akár nincs), de így sem volt vészes: 1 korsó 800, ami ebben a kategóriában valóban diszkont ár, szépen elszopogattuk a kávéfagyik világát idéző, lágy habjával együtt.

Fekete sör után kis szünetet tartva megolvastuk, mi az a Palóc sör. Kóstolni nem kóstoltuk meg, de kérdezni kérdeztünk róla: megtudtuk, hogy ez egy telt ízű, zamatos sörfajta, harmonikus illatokkal és frissen csapolva hófehér habkoronát hoz. Kiváló ízét és megbízható minőségét arany diplomával ismerték el öt nemzetközi sörversenyen is.

Sört az orcára! Söralapú kozmetikumokat találtunk

A Manufaktúra standjánál söralapú kenceficékre bukkantunk. Megtudtuk, hogy mindegyik készítményben cseh sör van. Mert, ugye, a sör köztudottan kiváló B-vitamin forrás, és minden van benne, ami másnap hamar rendbe hozza a szétsörözött arcot. Ezek a sörös cuccok a hamisítatlan cseh sör mellett, sörélesztő-és komlókivonatot tartalmaznak, egyedi, különleges keserédes illatot kölcsönözve a kenőcsnek. Bőrtápláló arcpakolás sörélesztővel és shea vajjal 1850, bőrpuhító, testradíros tusfürdő anticellulit komplex-szel 1970 forint. Ezt a sok jóságot, mi belsőleg hasznosítottuk...

A felhalmozott folyadéktöbbletnek csak X %-a volt hajlandó izzadság útján távozni, a maradék a rendhagyó utat választotta. A vécékonténereket klasszik vécésnéni őrizte, előtte bizarrmód egy hatalmas akváriumban apró szemű, utazási irodás repicukor. Amikor feltettem magamban a kérdést, hogy mi az istenért, már hozta is a szél a választ: a néni egy kisfiúnak adta át éppen a tanítást, miszerint „aki nem mos kezet, nem kap cukrot!”. A regula tudatában vettem igénybe a vécét, ami tiszta volt, papírral is el volt látva, nem volt összehányva, hugyozva - szegénynek a fesztivál ideje alatt több hektolitert kellett nyelnie. Kifele természetesen kezet mostunk, de a cukrot meghagytuk másnak.

Négy napon át folyt a sör a Várban

Augusztus 25-én indult az I. Budavári Sörfesztivál. A négy napos sörünnepen közel százféle sörrel, utcabállal, színes programokkal, koncertekkel találkozhattak a látogatók. A sörkedvelő közönség hazai, cseh, német, angol, ír és belga söröket, ismert és népszerű márkákat, valamint kézműves sörkülönlegességeket kóstolhatott végig. Köleses, banános, barna, vörös, szűrt és szűretlen italok csalogatták a sörimádókat. Az idén először, hagyományteremtő jelleggel elindított Budavári Sörfesztivál különlegessége, hogy nagy gyártók és forgalmazók közkedvelt hazai és nemzetközi sörmárkái, valamint egyelőre kevésbé ismert, de egyre népszerűbb kis hazai sörfőzdék termékei egyszerre voltak jelen. Az augusztus 25. és 28. között az Oroszlános- és a Hunyadi udvarba látogató közönség egy helyen találkozhatott kedvenceivel.

Hordozható fazonkrumpli: enni is volt mit

Aki rövid szünetet kívánt beiktatni két korsó között, vadászhatott magának sült kolbászt 800-ért, virslitáskát 480-ért, perecet 180-200-ért, gulyáslevest 1400-ért vagy frankfurtert 600-ért. A legdrágább helyen tíz deka csülökért 600 forintot kértek, 1 szál kolbászért egy ezrest, a perec pedig már 500 forintra ugrott. Több helyen is meg kellett nézni, mert a kajaárak nagyon mozogtak, de a külföldieket nem nagyon zavarta, ugrottak az ungárisse szósszidzsra. A leghosszabb sort a krumplisütő előtt láttuk, mert 550 volt egy adag és ide már a vega sörimádó is beállhatott. Ráadásul a kézben hordozható fazonkrumpli ideális sörkorcsolya. Ami az alkoholmentes italokat illeti, a szokásos kóla-narancs üdítősort találtuk, de az ásványvíz fogyott leginkább, és a jégkása, 2 deci 400-ért.

Amikor megérkezett Haddaway, mi leléptünk

A legkellemesebb élmény akkor ért, amikor a Dunhill sátornál megkérdezték tőlem a lányok, hogy elmúltam-e már 18 éves? Nem akartam mondani, hogy már 32 is, mert addig akartam fürdőzni a ritka elismerésben, ameddig lehetett. Estefelé a Heineken sátorba betárazták a 90-es éveket, így az első Haddaway nóta után visszaváltottuk a korsónkat és elszállingóztunk. A vár melletti úton díszsorfalat álltak a taxik, nagylelkű tántorgókra vadászva. Visszatérő vendégek érkeztek a Várbusszal, ugyanis páran már söröskorsóval a kezükben szálltak le a járműről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek