SPICC

Limoncellós kólasorbet

2011. július 26., kedd 13:09

A kólafagyi sok citrommal nem csak a gyerekek kedvence, de ha még egy kis limocellóval is fel van dobva, akkor az igazi! Kólasorbet mellé egy kis kólásüveg-történelem.

Egy palack ezer arca, avagy a Coca-Cola palack evoluciója

Immár 125 éve iszunk Coca-Colát szerte a világon. Sok minden változott ez alatt az egy és negyed század alatt, kivéve a két legfontosabbat: a receptet és a logót. Bár sokan azt gondolják, hogy a világon mindenki által ismert, ikonikus kontúrüveg sem változott, ez azonban tévedés. A palackozás kezdetén még nem így nézett ki, és azóta is sok különleges kiadás készült belőle különböző, egyedi alkalmakra.

Az üdítőt 1899-ben kezdték palackozni, miután Asa Candler mindössze 1 dollárért eladta ennek jogát Benjamin F. Thomasnak, aki Chattanoogában még ebben az évben el is kezdte palackozni. Egy évvel később, Atlantában (Georgia, USA) megnyitották a második palackozót, amely napjainkra a The Coca-Cola Company központjává vált.

1915-re annyira népszerűvé vált az ital, hogy megjelentek a hamisítványok is – másolták magát az italt, az akkori egyen üveget és a logót is –, ezért szükség volt egy jól azonosítható formára, amelyet mindenki könnyen felismer. Ekkor született meg Alexander Samuelson tervei alapján a kontúrpalack, amely akár sötétben is könnyen beazonosítható. Az első változat azonban még jóval pocakosabb volt, mint a napjainkban ismert verzió. Az évek folyamán karcsúsítottak rajta, hogy könnyebben tölthető és szállítható legyen.

A kialakított formától eltérő, úgynevezett Export palackot hoztak létre 1926-ban. Erre azért volt szükség, mert a Coca-Colát be akarták mutatni az Egyesült Államokon kívül is. Ezek zöld üvegek voltak, arany fóliával, hasonlítottak az óceánjáró hajókon felszolgált pezsgősüvegekre. Az export palackok egészen az 1930-as évekig forgalomban voltak. Ma már azonban a gyűjtők legértékesebb relikviáinak számítanak.

A különböző ünnepi alkalmakra is folyamatosan születnek különleges kiadások. Így például 30 évvel ezelőtt, 1981-ben egy speciális palack készült Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer esküvőjére. Ez a palack is sok gyűjtő nagy álma.

A mára ikonikussá vált üveg az évek folyamán nagy karriert futott be, például számos filmben is feltűnt. Az egyik ilyen az 1981-es, Az istenek a fejükre estek című vígjáték. A film történetének középpontjában a modern civilizációban jól ismert Coca-Cola üveg áll, amely majdnem fejbevágja az arra sétáló busmant. Ő nem tudja eldönteni, mi lehet az égi csoda, ezért megpróbálja visszajuttatni azt az isteneknek, hiszen, ha a fejére pottyant, nyilván tőlük származik. Ezek után érdemes feltenni azt a kérdést, hogy vajon hány olyan pontja van a Földnek, ahol még nem ismerik ezt a formát.

A palack dizájnját sokszor igazították az aktuális divathoz vagy éppen sikertörténetekhez is. A Szex és New York című mozifilm bemutatója alkalmából Angliában a Diet Coke-nak készítettek egy limitált, „City Kollekció” névre hallgató kiadást, amelyet a film „divat géniusza”, Patricia Field tervezett.

Természetesen az itt említetteken túl is számtalan palack dizájn készült, mi csak néhány különlegesebbet említettünk meg. De ami mindig változatlan marad: a recept és a logó.

Nem csak a gyerekek szeretik a kólafagyit, a felnőttek is, főleg ha az egy kis limoncellóval van megbolondítva. Bár most épp nincs kánikula, egy-két nap múlva, amikor melegebb lesz, egészen biztosan jól fog esni. Gyerekeknek is hasonlóan készül, de a limoncello helyett pár csepp lime és citrom levével és egy csipetnyi reszelt citromhéjjal kell ízesíteni.

Első alkalommal furcsán hangzik, hogy a kólát forralni kell, de a fagyott ételeknek mindig enyhébb az ízük, így muszáj a kólát koncentráltabbá tenni.

Limoncellós kólasorbet

Hozzávalók:

1 l Coca-Cola

1 citrom leve

½ citrom héja

2 ek limoncello

a tálaláshoz citrom

A kólát öntsük egy kis lábosba, és tegyük bele a krumplihámozóval vékonyan lehámozott citrom héját is. Forraljuk addig, amíg kb. 6 dl lesz belőle. Nyomjuk bele a citromlét, és keverjük hozzá a limoncellót is. Hűtsük le, és szedjük ki belőle a citrom héját.

Öntsük a fagyigépbe, és készítsük el a sorbetet.

Tálaláshoz kaparjuk ki a citromok belsejét, és ebbe adagoljuk a sorbetet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta