SPICC

5 történelmi palack - a legdrágább 275 ezer dollár

2011. július 15., péntek 11:33

Hogy egykor mihez és hány fokon fogyasztották a Hitler arcképével ellátott bort, csak találgatni tudjuk, de mivel inkább repiajándéknak szánták és sima asztali bor volt az üvegben, jó helyen van a pince legmélyén. Aki a történelmi ízeket szereti, annak ajánljuk a Titanic-ról felhozott pezsgőt vagy a Tutanhamon Ale nevű sört, potom 76 dollárért.

Márciusban Adolf Hitler arcképével díszített bort árvereztek a Vaterán. A FührerWein közel 30 ezer forintért talált gazdára. A borok vélhetően propagandacélokat szolgáltak, ugyanis a diktátor rendíthetetlen antialkoholista volt. A palack tartalma sem politikailag, sem gasztronómiailag nem fogyasztható. Az erőviszonyok balanszírozását tekintve, a bor legalább vörös. A széria alapvetően nem csúcsbornak készült, hiszen abban az időben más bajuk volt a borászoknak. Hogy egykor mihez és hány fokon fogyasztották a FührerWeint, csak találgatni tudjuk, de mivel inkább repiajándéknak szánták, és sima asztali bort tartalmazott, igazából jó helyen van a pince legmélyén.

Felmerül a kérdés, hogy szabad-e az interneten Hitlert meg horogkeresztet mutogatni, és megvásárlásra felkínálni? A Vatera Kft. ügyvezetője korábban azt nyilatkozta, hogy különbséget kell tenni a gyűjteménybe szánt történelmi relikvia és az önkényuralmi jelképek nyílt terjesztése között. Tehát a numizmatikai tárgyak és bélyegek továbbra is maradnak, de a zászló vagy a Mein Kampf már nem.

Pincér! Hol van már az a jég?!

A Titanic vízrebocsátásakor ugyan elmulasztották a pezsgős felavatást, pár palack, ami a fedélzeten utazott, mégis a felszínre került. A Titanic nyughelyén, a fagypontközeli állandó hőmérsékleten, megfelelő környezetben vészelte át az évtizedeket az a néhány üveg pezsgő, melyeket pár éve hoztak fel. Ennek a korszaknak a pezsgője inkább édes volt, mint száraz: amikor kinyitottak egy megmentett üveget, még egy apró pukkanás is hallatszott és enyhe szénsav is megmaradt. A palackokhoz a moszkvai Ritz-Carlton szállodában lehetett hozzájutni 275 ezer dollárért.

A pezsgős hajóavatás szokása a viking időkbe nyúlik vissza, amikor a hajóhoz vérrel telt kupát csaptak – ezzel a felajánlással kívánták elnyerni az istenek jóindulatát. Ezt a szokást a többi kultúra is hamar átvette, és így ment ez a 17. századig, amikor is a vért bor váltotta fel, majd később pezsgő. Mivel a roncs helyszínét tömegsírrá avatták, hamar leállították a különböző tárgyak felszínre mentését. A jogi kiskaput az a hatalmas törmeléksáv jelentette, ami a kettétört hajóroncs két darabja között húzódik, ugyanis az már szabad préda - pezsgőből több bontatlan palacknyit hoztak fel innen. Az eddig felszínre került tárgyakból világjáró kiállítást tartottak, amely 1991 óta a világ 18 országában 16 millió látogatót vonzott – a tárlat 2007-ben hazánkba is ellátogatott, és a Millenárison kötött ki.

A világ legdrágább pezsgője

Folytassuk szintén pezsgővel: egy hongkongi aukción rekordáron kelt el egy 1928-as Krug pezsgő, ami ezzel elnyerte a világ legdrágább pezsgője címet. A világ egyik vezető pezsgőgyártójának egyetlen palackjáért csaknem 165 ezer hongkongi dollárt, átszámítva 4,8 millió forintot fizettek ki. A Krug vintage pezsgőben az a pláne, hogy túlnyomórészt egy adott évben szüretelt szőlőből állítanak elő egyetlen szériát. A korábbi rekorder egy 1995-ben kalapács alá került, 1990-es Louis Roederer - Cristal Brut volt, amit 17 625 dollárért adtak el. Amikor Johann-Joseph Krug 1843-ban megalapította a Krug pezsgő házat, az volt az álma, hogy a nevét a világ egyik legjobb pezsgője viselje. Az áhított cél elérése érdekében szigorú szabályokat hozott, melyek nem ismertek kompromisszumot, csak csúcsminőséget.

Leszármazottainak utasításba adta, hogy a recepten és az eljáráson nem változtathatnak soha, így hat generációval később is garantált ugyanaz a minőség. A Krug ház egyik fő elve, hogy limitált szériákkal dolgoznak – ha elfogyott a termés, egyszerűen nincs több palack. A borok gondosan válogatott chardonnay-ból, pinot noir-ból, pinot-ból és meunier szőlőkből készülnek. A hagyomány szerint kis tölgyfahordókban erjesztik az italt, és ez a momentum eredményezi azt a kivételes kifinomultságot, amit a Krug ház képvisel.

Nefertiti titkos söre

Királyi ízeket ígér a Tutanhamon Ale nevű sör, ami állítólag Nefertiti királynő kedvence volt. Az ősi, titkos recept egy egyiptomi Nap templom feltárása során került elő. Amikor a legendás recept a Scottish and Newcastle Sörgyár birtokába került, a University of Cambridge egyiptológusaival karöltve azon dolgoztak, hogy előállítsák az ősi italt. A régészek által, a múltból csapolt sör a Tutanhamon Ale nevet kapta, egyúttal kinevezték a világ legdrágább márkájának, ugyanis egyetlen palackért 76 dollárt kell kicsengetni. Miért ilyen drága? Azért, mert a limitált szériából egyelőre csupán ezer palack készült. Az ital Tutanhamon kincseinek londoni bemutatóján debütált először.

Egy híres vodka világkörüli útja

A Stolichnaya üvege egy kor és egy életforma szimbóluma mind a mai napig. A Stolichnaya legfőbb riválisa az orosz Standard Vodka – a vitát az robbantotta ki a két cég között, amikor a Standard megkérdőjelezte a Stolichnaya valódi oroszságát, ugyanis a Stolichnayát Oroszországban párolják le, viszont Lettországban palackozzák. A Stolichnaya forgalmazója Pernod Ricard azzal érvelt, hogy nem számít a palackozás helye, ha magát a hiteles orosz vodkát orosz földön párolják le. És azt a tényt, hogy mekkora szimbólum maga az üveg, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Eminem tavaly megjelent Love The Way You Lie c. videoklipjében egy Stolichnaya vodka több ízben is feltűnik, a nagy sikerű LOST c. sorozatban pedig Dominic Monaghan egy üveg Stolichnayát lop el, amit Megan Fox-szal oszt meg.

A Stolichnaya forrása az 1-es számú Moszkvai Állami Borraktár, amelyet 1901-ben a hatóságok arra hitelesítettek, hogy kiváló minőségű vodkát gyártsanak itt. Miután a Szovjetunió megszűnt, a Stolichnaya vodka továbbra is maradt a helyén, és világszerte exportálták. A siker talán abban rejlik, hogy megtartották a palack szovjet korszakot idéző címkéjét.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta