A világ leghosszabb borospincéje 200 km

Gyalog nem érdemes útnak indulni a több mint 200 kilométeres pincerendszerbe, ezért rendszeresen indítanak autós túrákat. A szökőkútból csak színes víz folyik bor helyett, de a pince gyomra 2 millió palack valódi bort rejt. Bánya volt, atombunker is lehetett volna, mégis borospince lett a Mileştii Mici-i vágatrendszerből.

Moldovában található a Mileştii Mici-beli borospince-rendszer, amely 2005-ben a Guinness Rekordok könyvébe is belekerült,mint a világ leghosszabb borospincéje. A pincejáratok hossza több mint kétszáz kilométeres, és körülbelül kétmillió palack bort tárolnak benne.

Atombunkernek nagy lett volna

A pince eredetileg nem bortárolásra épült. A környékbeli házak mind abból a mészkőből készültek, amit a pince helyéről, és annak környékéről kibányásztak az évek során. A hatalmas mennyiségű kő kitermeléséhez meg kellett erősíteni a vágatokat, így jöttek létre a ma is használt alagutak.

A mészkő kitermelését 1968-ban befejezték, ekkor kezdtek azon gondolkodni, hogy mit is lehet egy ekkora pincerendszerrel kezdeni. Ha lezárják, hatalmas összegekbe kerül az őrzése, és egy idő után életveszélyessé válik a környéke is. Ekkor döntöttek a vágatrendszer pincévé alakításáról, pedig az atombunker is szóba került, mint opció. A hőmérséklet odalenn egész évben 12-14 °C, a páratartalom 85-95%, vagyis kiválóan alkalmas borok tárolására.

A pince teljes hosszának a felét hasznosították eddig, és ennek a résznek is a fele lett polcosra kialakítva, ahol valóban borospalackok ezrei fekszenek egymáson, csak az alkalomra várva, hogy felbontsák őket.

Akár egy napig is autókázhatunk a borospalackok között

A pincejáratban az utcák különböző borfajtákról vannak elnevezve, és kizárólag gépkocsival, edzettebbeknek biciklivel érdemes közlekedni, akkora a távolság, amit meg kell tenni egy pincetúrán. Állítólag a szellőztető rendszer annyira jól működik, hogy a kipufogógázt egyáltalán nem érezni, de abban azért nem vagyunk biztosak, hogy ez jót tesz a boroknak.

Ebben a pincében érlelik a Negru de Purcari-t, ami II. Erzsébet egyik kedvenc bora. Ebből a borból egy palack ára százötven eurónál kezdődik, de ha erre nem is futja, akkor is érdemes befizetni egy másfélórás kóstolóval egybekötött pincetúrára annak aki arra jár. A túra tízezer forint körüli MDL-be kerül, ami pár bort, és pár falat borkorcsolyát is tartalmaz.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra