SPICC

A világ leghosszabb borospincéje 200 km

2011. június 27., hétfő 15:32

Gyalog nem érdemes útnak indulni a több mint 200 kilométeres pincerendszerbe, ezért rendszeresen indítanak autós túrákat. A szökőkútból csak színes víz folyik bor helyett, de a pince gyomra 2 millió palack valódi bort rejt. Bánya volt, atombunker is lehetett volna, mégis borospince lett a Mileştii Mici-i vágatrendszerből.

Moldovában található a Mileştii Mici-beli borospince-rendszer, amely 2005-ben a Guinness Rekordok könyvébe is belekerült,mint a világ leghosszabb borospincéje. A pincejáratok hossza több mint kétszáz kilométeres, és körülbelül kétmillió palack bort tárolnak benne.

Atombunkernek nagy lett volna

A pince eredetileg nem bortárolásra épült. A környékbeli házak mind abból a mészkőből készültek, amit a pince helyéről, és annak környékéről kibányásztak az évek során. A hatalmas mennyiségű kő kitermeléséhez meg kellett erősíteni a vágatokat, így jöttek létre a ma is használt alagutak.

A mészkő kitermelését 1968-ban befejezték, ekkor kezdtek azon gondolkodni, hogy mit is lehet egy ekkora pincerendszerrel kezdeni. Ha lezárják, hatalmas összegekbe kerül az őrzése, és egy idő után életveszélyessé válik a környéke is. Ekkor döntöttek a vágatrendszer pincévé alakításáról, pedig az atombunker is szóba került, mint opció. A hőmérséklet odalenn egész évben 12-14 °C, a páratartalom 85-95%, vagyis kiválóan alkalmas borok tárolására.

A pince teljes hosszának a felét hasznosították eddig, és ennek a résznek is a fele lett polcosra kialakítva, ahol valóban borospalackok ezrei fekszenek egymáson, csak az alkalomra várva, hogy felbontsák őket.

Akár egy napig is autókázhatunk a borospalackok között

A pincejáratban az utcák különböző borfajtákról vannak elnevezve, és kizárólag gépkocsival, edzettebbeknek biciklivel érdemes közlekedni, akkora a távolság, amit meg kell tenni egy pincetúrán. Állítólag a szellőztető rendszer annyira jól működik, hogy a kipufogógázt egyáltalán nem érezni, de abban azért nem vagyunk biztosak, hogy ez jót tesz a boroknak.

Ebben a pincében érlelik a Negru de Purcari-t, ami II. Erzsébet egyik kedvenc bora. Ebből a borból egy palack ára százötven eurónál kezdődik, de ha erre nem is futja, akkor is érdemes befizetni egy másfélórás kóstolóval egybekötött pincetúrára annak aki arra jár. A túra tízezer forint körüli MDL-be kerül, ami pár bort, és pár falat borkorcsolyát is tartalmaz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta