SPICC

Minden nyár slágere a cider

2011. június 8., szerda 14:11

Évről évre divatosabb Magyarországon is a cider. Ez a viszonylag alacsony alkoholtartalmú, szénsavas gyümölcsbor almából vagy körtéből készül, de főleg Skandináviában mindenfélével ízesítik. Jégbe hűtve, jégre töltve a legkellemesebb nyári ital. Természetesen a ciderből is, mint annyi minden másból a kis, kézműves ciderkészítők állítják elő az igazi minőséget, de a skála a két és fél literes hipermarketes műanyagpalackig elég széles.

Az ókori zsidók Shekar, a görögök pedig Sikera néven készítettek almabort, de legalábbis valamilyen erjesztett almalevet. Állítólag tőlük került a Gallok és a Baszkok kezébe a recept, akik forró, erjesztett almalevet és forró, mézes, fahéjas vízzel leöntött almateát is ittak. Ez utóbbi neve Phitarra volt. A IX. században Nagy Károly elrendelte, hogy a sörgyárak gyártsanak alma és körtebort is a számára. Meg kell hagyni, jó ízlése volt Károlynak.

Cidert csakis cider almából

A XIII. században Normandiában már az almabor kezdte kiszorítani a sört a legtöbb eladott szeszesital képzeletbeli dobogójáról, és ekkortól csaknem ugyanannyi almabort adtak el évente, mint amennyi sört. A XV. században a cider kultúra már megérett arra, hogy külön kezdjenek almafajtákat nemesíteni, kifejezetten almabor termelés céljára. A hagyományos, ciderhez való alma apró, nagyon kemény és gyümölcsként fogyasztásra alkalmatlan. Rostjai szinte elrághatatlanok, íze keserű. A cider must kétféle alma keveréke a keserű-édes és a keserű-éles almáé. Próbálkoznak más almafajták bevonásával is a termelésbe, de egyiknek se lesz olyan finom, karakteres az íze. Ezzel meg is válaszoltuk azt a kérdést, hogy miért nincs Magyarországon cider termelés, amikor minden nyáron azt hallani, hogy a kereskedők csak áron alul, fillérekért hajlandóak felvásárolni a léalmát.

1588-ban, Julien Le Paulimer orvos, kiadott egy könyvet, amiben az almabort, mint egészséges, a testre gyógyító hatással bíró italként mutatta be. Jó trükk, ismerünk ilyen keserű likőrt is Magyarországon. Még vöröskereszt is volt a kis zöld, gömbölyű üvegeken, amit aztán a valódi Vöröskereszt lecseréltetett fehérre.

Rengeteg adót termel

1720-ban a francia állam is érdekelt lett az adók révén az alma és az almabor termelésében, ezért támogatta a faiskolák létrehozását. Az 1860-as években filoxéra járvány elpusztította az európai szőlőültetvények nagy részét, így elsőszámú erjesztett ital Franciaországban az almabor maradt, mert borozni azt muszáj. Ekkoriban az addigi négymillió hektár almáskert tizennégymillióra nőtt.

Apának külön hordó

Anglia bizonyos helyein szokássá vált ebben az időben, hogy családonként két hordó ciderrel rendelkeztek. Az egyiket valóban ihatta a család minden tagja, gyerekek, nagyszülők, asszonyok is, de a másik csakis a férfié volt. Így nem kellett a hároméves gyereket félrelökni a hordótól, amikor apuka megszomjazott. A családfő külön bejáratú ciderét az almalepárlóban tartották, ahol reggel felsorakoztak a családfenntartó férfiak, és kinek-kinek belemérték a saját fakancsójába a napi fejadagját. Kezdődhetett a napi munka.

Dübörög a cider ipar

A második világháború után azonban az egész világon, így Angliában is nagyon megváltozott az emberek élete. A kis farmgazdaságok helyét a nagyobb termelőüzemek vették át. Bár most is találkozhatunk sok helyen pici házi cider üzemekkel, de a hipermarketek polcaira nem ők szállítanak, hanem hatalmas cider gyárak.

Az almát eredetileg lóval, vagy vízzel hajtott kőmalmokban zúzták össze. Természetesen ma már a malmokat áram hajtja, és nem kőből készülnek, a régi csavaros préseket pedig felváltotta a mechanikus, láncos prés. Ezután az almát hatalmas kendőkbe szedték, becsomagolták, és 10-12 réteget tettek belőle egymásra. Présben kinyomták a levét, amit hordókban érleltek. A maradék almát megették az állatok, komposztálták vagy pálinkát főztek belőle.

Jó lenne, ha Magyarországon is elkezdődne a cidernek való alma vagy körte termesztése. Rossznyelvek szerint a magyar borlobbi munkájának köszönhető, hogy nem kezdtek még cidergyártásba hazánkban. Jövő héten cidert tesztelünk, ugyanis a hipermarketek polcain egyre többféle gyöngyöző almabort találhatunk, nem árt tudni melyiket érdemes, és melyiket nem érdemes fogyasztani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.08 14:38:38Altaïr

  ALMABOR

 • 2011.06.08 14:52:47Artie

  Igya csak nyugodtan az almabort mindenki, aki akarja, én marha jól megvagyok nélküle, pedig állítólag egyszer marha jót ittunk Németországban egy Apfelwein-Lokalban.

 • 2011.06.08 15:07:18odinn

  "miért nincs Magyarországon cider termelés" - nagyon sokáig volt, almabor néven. Aztán lett egy remek bortörvényünk, ami előírja, hogy bor nevű ital csak szőlőből készülhet. Ezzel kiöntöttük a fürdővízzel együtt a gyereket is - hogyan gyártsunk almabort, ha nem lehet bornak hívni?
  Valamit nagyon kellene kezdeni a helyzettel, mert almánk az van. Nem is baj, ha nem kicsi és kemény, ettől lenne a magyar almabor más , mint a ciderek.
  Lobbizni kéne a parlamentben, összefogni az alma- és bortermelőknek, tőlem hívhatják ideiglenesen "magyar cider"nek is, aztán majd visszajön a józan eszünk, és megint almabor lesz a neve.

 • 2011.06.08 15:21:45Supernova

  Azt cáfolnám, hogy alacsony az alkohol tartalma. Legalábbis az Angliában kapható ciderek többsége nagyobb alkoholszázalékkal bír, mint egy átlagos sör. Minden abc-ben kapható 8-9%-os változat is. Persze ha egy kupica pálinkához hasonlítjuk valóban gyenge

 • 2011.06.08 15:32:49Otto von Bolschewich

  Mivel nem szeretem a bort, az összes hazai borvidéket elcserélném cideralma-ültetvényekre. :)

 • 2011.06.08 15:50:19ColT

  Alacsony az alkoholtartalma... Ja... 4,5%, de ha megiszol egyet, az olyan, mint 2x annyi sör :D:D:D:D

  Amúgy isteni finom nedű, imádom, csak sajnos rohadt drága :D

  sajnos általában nehéz a választás, hogy cider, sör, vagy bor (ha van rendes bor is éppen, nem csak kannás).

 • 2011.06.08 15:57:51Terézágyú

  A helyesírásra nem kell odafigyelni egy netes cikkben.

 • 2011.06.08 16:01:39Gige

  Nem ittam még cidert, De van egy talán mások által is ismert hasonló ( gondolom én, gyümölcsíz kevés alkohollal) italom, receptje a következő:
  1 rész fehérbor ( nálam a sajátom)
  1 rész bodza vagy málnaszörp
  2 rész ásvány vagy csapvíz, szódavíz.
  Nagyon finom, próbáljátok ki!
  Alkoholtartalma garantáltan alacsony.

 • 2011.06.08 16:27:54$pi$

  Mondjuk a cider-t összekeverni az almaborral, az hiba. Azt állítani, hogy alacsony alkoholtartalmú, az megint hiba. Azt állítani, hogy cider-t csinálni csak bizonyos típusú almából lehet, az csacskaság. Magyarországon cider-t tesztelni az megint csak hiba.

  Viszont az, hogy nálunk itt rohad ez a rengeteg alma, borkultúránk is van, a körülöttünk lévő országokban meg ölik egymást az emberek a jó cider-ért, az egyenesen bűn.

 • 2011.06.08 16:41:24Cirus

  AlmnaSÖR! Nem almabor!

  Valójában ez egy külön almafajta, amelyet külön erre a célra termesztenek, bár egyetértek $pi$-vel, valószínűleg többféle alma is felhasználható lenne rá.

  Az alkoholtartalma pedig általában magasabb, mint a söré.

 • 2011.06.08 16:43:10tildy:)

  Azt nem ertem, akkor miert van annyi korte cider, (magners, Kopparberg, stb) ha csak cideralmabol lehet....
  alkoholtartalma meg kb 5%.
  Egyebkent a sort nem szeretem, de ezt imadom. Otthon viszont 800-900 forintert piszok draga.

 • 2011.06.08 17:03:35$pi$

  Javaslom az almapezsgő kifejezést. A sörben maláta és *komló* is van, ez nem lenne szerencsés elnevezés.

 • 2011.06.08 17:09:45magyar bucó

  tildy:):

  A Lidlben ~400 forintért kapsz egy üveg (normandiai) cidert. Csak a száraz jó!

 • 2011.06.08 17:14:27magyar bucó

  ColT:

  Az átlagos világos sörök 4-5 % alkoholt tartalmaznak. Az átlagos ciderben is ennyi van.

 • 2011.06.08 17:15:37magyar bucó

  Supernova:

  "Minden abc-ben kapható 8-9%-os változat is."

  Sörből is.

 • 2011.06.08 17:47:32Csokonai Vitéz Műhely

  Cirusnak van igaza. Inkább sör, mint bor, hisz élesztővel csinálják.

  Tildy:): Van körte cider is. Apukám pár éve csinált, és egész finom lett.

 • 2011.06.08 17:49:22sexmachine

  Régen nagy sláger volt. Almabor+diana, esetleg 1-2 andaxin.

 • 2011.06.08 17:59:23magyar bucó

  Csokonai Vitéz Műhely:
  "Cirusnak van igaza. Inkább sör, mint bor, hisz élesztővel csinálják."

  A bort is.

 • 2011.06.08 18:01:13magyar bucó

  [link]

 • 2011.06.08 18:06:33Jó Estét

  szájder

  a divany meg mondjon le

 • 2011.06.08 18:16:44kéne 1 nick

  A gallok és a baszkok is kisbetű. Ahogy a sekar (merthogy így írják), szikera (ezt meg így) és phitarra is. Meg alma- (kötőjel!) és körtebort.
  Valamint. ciderkultúra, almabortermelés (bár ezt magyarul almaborkészítésnek mondják), cidermust, cidertermelés (magyarul cidergyártás), keserűlikőr, filoxérajárvány, cideripar, ciderüzemek, cidergyárak.

  És ezenkívül is hemzseg a hibáktól a cikk.

  "A cider must kétféle alma keveréke a keserű-édes és a keserű-éles almáé."
  Aha...
  "Az almát eredetileg lóval, vagy vízzel hajtott kőmalmokban zúzták össze."
  Hát nem egészen:
  Az almát eredetileg lóval vagy vízzel hajtott kőmalmokban zúzták össze.
  Ha nem érted a különbséget, elmagyarázom.
  De kb. mint a náci vadász és a nácivadász közt.

  Ez meg az állatorvosi ló esete:
  "1588-ban, Julien Le Paulimer orvos, kiadott egy könyvet, amiben az almabort, mint egészséges, a testre gyógyító hatással bíró italként mutatta be."
  Helyesen:
  1588-ban (nincs vessző) Julien Le Paulimer orvos (nincsvessző) kiadott egy könyvet, amiben (amelyben) az almabort (nincs vessző) mint egészséges, a testre gyógyító hatással bíró italként (italt - vagy nem kell a mint, és akkor italként) mutatta be.

  Ha már fordítani nem tudsz, legalább magyarul tanulj meg olyan szinten, amiért érettségin már nem buktatnak.
  Mert ez így botrányosan szar. Mondhatnánk cider. Izé, cudar.

  A fenyegetésként említett teszt megírására felkérhetnél majd egy írástudót.
  Te nem vagy az.

  Ja, és a számoknak is nézz utána, mert a 14 millió hektár az 1,5 Magyarország. Ekkora területen biztos nem termesztettek almát, merthogy hegyek is vannak Franciaországban, meg gabonát és sok egyebet is termesztenek, és az ország teljes területe 54 millió hektár most, és akkoriban jóval kisebb volt.

 • 2011.06.08 18:21:58kéne 1 nick

  Altaïr, odinn:
  Nem egészen. Egyrészt lehet körtéből is, másrészt nem bor, inkább a sörhöz hasonló. Angliában egy csomó kocsmában csapolják is, mint a söröket. És sok helyen többfélét.

  ColT:
  A söré is 4,5% körüli.

  Gige:
  Macifröccs néven ismert a helyi kocsmákban.

  sexmachine:
  A 70-es - 80-as években a Parkan volt a divat. Már aki ilyenekkel divatolt.

  magyar bucó:
  A bort alapvetően nem, bár lehet fajélesztővel gyorsítani az erjedést.

 • 2011.06.08 18:32:25magyar bucó

  kéne 1 nick:

  Mindenképpen élesztővel erjesztenek. Használhatják a helyben megtalálható vaderjesztőket vagy adhatnak hozzá fajélesztőt. Az alma- és a szőlőlé is megerjed magától, a sör cefrézésekor viszont a hő elpusztítja a gabonaszemeken lévő vaderjesztőt, ott ezt valamilyen módon pótolni kell.

 • 2011.06.08 19:43:57BugaJakab

  Tilos magyarországon cidert, vagy bármi erjesztett italt csinálni ami nem szőlőből van.

 • 2011.06.08 19:51:14Dr. Suokup

  Kedves Posztíró!
  És te egészen véletlenül nem a ciderhungary alkalmazottja vagy?
  "Minden nyár slágere"... legfeljebb a pia-szempontból igencsak szánalmas Skandináviában és az gasztronómiai katasztófaövezet Britanniában. Ezeken a helyeken nyilván almából készül a bor - tudniilik a szőlő nem terem meg.

 • 2011.06.08 19:52:58sztewe

  Fujj. Múltkor volt (bal)szerencsém kipróbálni egy hipermarketes Cider t egy Normandiai Cider t
  hát mit mondjak olyan az íze mintha egy láda léalmát 1 hónapig rohasztottak volna egy dohos pincében és aztán csináltak volna belőle bort. Majd kiöntöttem, aztán gondoltam egyet beleöntöttem egy lábasba tettem hozzá fahéjat cukrot epret, és felforraltam, így az ihatatlan Cidreből finom forraltbor lett, ami kihűtve jégkockákkal fenséges volt. De 'nyersen' ehh.

 • 2011.06.08 22:21:59magyar bucó

  Dr. Suokup:

  Sok cidert készítenek (és fogyasztanak) Franciaországban, ami nem gasztronómiai katasztrófaövezet és a szőlő is megterem náluk.

 • 2011.06.08 22:41:21ColT

  Alkoholtartalom : Én is tudom, hogy a sör is 4-5%. De érdekes módon, hiába ugyanannyi a cider, jobban üt.

 • 2011.06.09 06:59:57Nyersike

  pontosan! Mi van Franciaorszaggal, Spanyolorszaggal, ahol ugyancsak nepszeru a cider, es van szolo is...
  Egyebkent szerintem bor a cider, almabor. A jo cidert ugyanugy hordoban erlelik.

 • 2011.06.09 07:56:08XocoLatte

  Bulmers. Pont.

 • 2011.06.09 10:20:24salfordlad

  Magners az igazi, ír 17 féle almából, illetve a körte ciderük (vagy perry) is príma. Én a British Store-ból szerzem be (www.britishstore.hu), itt a legnagyobb a választék Magyarországon. Érdemes még kipróbálni a svéd Kopparberget (kapható ugyanitt), egyre népszerűbb már Angliában is nem véletlenül...

 • 2011.06.09 10:30:24

  Szerintem meg ne tegyünk semmit, várjuk meg amíg a szlovákok el kezdik gyártani szábolcská álmá néven és majd behordjuk onnan.

 • 2011.06.09 11:48:29Birkesz

  A cider fincsi, bár valóban sokaknak nem jön be. Állítólag az angoloknál is mostanában kezdenek rákapni a fiatalok újra, mert eddig inkább az idősebbek italának tekintették.
  Az egyetlen bajom vele, hogy már másfél üveg elfogyasztása után másnap mindig eszméletlenül fájni szokott a fejem tőle a fejem.

 • 2011.06.09 13:20:36kéne 1 nick

  XocoLatte:
  Másnak meg más.
  Pont.

  Nyersike:
  A viszkit is. Lehet, hogy a cider valójában viszki?

  EÖ:
  Legföljebb szabolcské jábloko néven.

  Birkesz:
  Vegyél nagyobb üveggel, és abból elég 1-et meginnod. Akkor majd nem fáj a fejed.

 • 2011.06.09 16:40:33Nyersike

  haha :) termeszetesen a szoloborhoz hasonlatos volt a dolog, de ugyesen kiragadtad a lenyeget :) en egyebkent a Cider Budapesten keresztul jutottam hozza ciderhez (http:\\www.almabor.hu)

 • 2011.06.10 21:10:21kéne 1 nick

  Nyersike:
  Én meg bementem a tesóba/madaras tesóba/egyéb nagyáruházba, és levettem a polcról. Olde English, K, Gaymer és hasonlók, van vagy 5 fajta mindenhol.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta