SPICC

A sörivás nem hízlal, ráadásul szépülhetsz is tőle

2011. május 14., szombat 14:48

Nyáron a sörnél kellemesebb asztaltársaságot el sem lehet képzelni, ráadásul számos pozitív élettani hatása is van. A vesekő kockázatát a mértékletes sörfogyasztás bizonyítottan csökkenti, a legújabb kutatások szerint pedig szerepe lehet a rákkal szemben folytatott küzdelemben is. Napi egy pohár sörtől pedig még nem vagy alkoholista.

„Nem múlik el nap, hogy ne innék egy üveg búzasört – meséli Adrienn (39). Persze, nem egyhajtásra: délutántól estig elkortyolgatom. Szeretem az ízét és érzem, hogy jót tesz. Igazából csak egy pohárral kívánok a nap végén, de a boltban az üveges a legkisebb kiszerelés, és ha már kinyitottam, meg is iszom mindet. Bár nem túl csekély az alkoholtartalma, van, hogy meg sem érzem, mert jólesik. Egy óra múlva már nincs hatása: végigszalad rajtam. Érdekes, hogy szórakozóhelyen inkább a bort kívánom.”

Bizonyítottan csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát

A mértékkel fogyasztott sörnek számos jótékony hatása van. A sör a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne bőrszépítő B-vitamin, ezen belül niacin, riboflavin, B6-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága még, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

A sör kevés kalciumot tartalmaz és sok magnéziumot, vagyis megelőzheti az epe- és vesekőképződést (a vesekő kockázatát a mértékkel történő sörfogyasztás bizonyítottan kb. 40%-kal csökkenti). A nyugtató magnéziumtartalom miatt pedig eredményesen lehet kiáztatni egy kis sörben a lefáradt idegeket. A komlóban lévő anyagok megakadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását: ez jó indok lehet a napi sörfogyasztásra, de csak mértékkel: egy nap 0,33 liter 4,5 %-os sör, azaz 12 g alkohol fogyasztása megengedett .

Szabadgyök killer

A sörben oxidációs folyamatokat gátló anyagok vannak, így szerepe lehet a rákkal szemben folytatott küzdelemben is. A bor ezen kedvező tulajdonságát gyakran emlegetik, viszont kevésbé ismert tény, hogy a sör is tartalmaz ilyen anyagokat. Egy pohár sör több, mint kétszer annyi oxidációt gátló anyagot tartalmaz, mint az ugyanakkora alkoholtartalmú fehérbor és fele annyit, mint a vörösbor. Emellett a sörben található molekulák kisebbek, így a szervezet könnyebben és gyorsabban tudja őket hasznosítani, mint a szilárd anyagokból származó vagy a borban lévő nagyobb molekulaméretű szabadgyök képződést megakadályozó anyagokat.

Mennyi az annyi?

A komlóban lévő oxidációt gátló anyagok (flavonoidok) első sorban a gyomor-bélrendszeri daganatok, a mellrák és a pajzsmirigyrák leküzdésében játszhatnak szerepet. Emellett szíverősítő, és csontritkulást megelőző hatásuk is van. Egy liter sör a napi ajánlott ballasztanyag-bevitel 20%-át tartalmazza, egyes sörfajták akár a 60%-át. A sör segíti az egészséges bélműködést, pozitív hatással van az emésztésre, és a tápanyagok felszívódására, és csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Legújabb vizsgálatok szerint azonban sem a kocsmai vedelők, sem azok nincsenek védve a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben, akik egyébként nem isznak sok alkoholt, de egy alkalommal felhajtanak 4-5 pohár sört. Általánosságban kijelenthetjük, hogy a mértéktartó sörfogyasztás semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, amennyiben az illető nem szenved szív-és érrendszeri betegségekben, vagy diabéteszben. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen minőséget választunk.

A sör nem hizlal

Sőt! Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt egyes diéták kiegészítője is lehet. Európa számos országában nevezik a has fölé lerakódott zsírréteget sörhasnak - azonban a mértékletes sörfogyasztás és az elhízás között nincs összefüggés. Akik magas vérnyomás vagy magas vérzsírszint miatt nátrium-, fehérje-, zsír- és koleszterinszegény táplálkozást kénytelenek folytatni, a nátriumban szegény, zsír-és koleszterinmentes sör a diéta hasznos kiegészítője lehet. A sör ugyanis kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb alkoholmentes ital.

Sörlap: mit hozhatunk inni?

Lambic/Lambiek: a legismertebb spontán erjesztésű sörfajta. Hazája Belgium, nevét Lembeek faluról kapta, ahol először készítették. Nagyon száraz, kissé savanykás, szinte szénsavmentes, gyümölcsös aromájú sörfajta, amelyet fogyasztanak magában, de sokszor ízesítve is, így különböző alfajtái jöttek létre.

Ale: az egyik legismertebb felső erjesztésű brit sörfajta, melynek színe a világos sárgától a sötétebb rubinig, szinte a feketéig terjed. Átlagos alkoholtartalma 4-8%. Altípusai közé tartozik a száraz Bitter Ale (ezen belül a barna Brown Ale és a világos Pale Ale), az édes Cream Ale, a whisky ízére emlékeztető Scotch Ale, és a vöröses színű Irish Red Ale. Sok helyen kedvenc az édeskés, testes, "fekete" Stout, és a sötét színű, kissé csokira emlékeztető ízű Porter is.

Belga erős ale: a belgiumi Moortgat sörfőzdéből származó erős, világos, fehér Ale különlegessége a három szintes erjesztés (melegerjesztés, hidegérlelés, utóerjesztés palackban), valamint a felhasznált különböző élesztők. Általában szűretlen sörök, alkoholtartalmuk a belga sörök között is kissé magasak, 8%-12%.

Trappist: a trappista sörök a fennmaradt valódi Trappista kolostorokból származnak. Erős, magas alkoholtartalmú, téglavörös-mahagóni szí­nárnyalatú ínyenc sörök.

Lager: alsó erjesztésű sör, egyik legismertebb típusa a Pils sör, amely az elsők között volt sikeres az alsóerjesztésű sörök kategóriájában. Nevezetes alsó erjesztésű sör a Bock sör is.

Pils/Pilsner/Pilsener: a Pils 1872-ben lett divatos sör Berlinben, és így lett előbb a németek, majd egész Európa egyik legkedveltebb söre. Fontos jellemzői az igen magas komlótartalom, és a tartós habkorona. A pilseni aranyszínű, illatos, virágos bukéval rendelkező, lágy és elegánsan száraz, komlós utóízű világos sör, amelynek alkoholtartalma 4-5%.

Bock/Bok: alapanyaga 1/3 rész búza, és 2/3 rész árpa. Ez utóbbi több fajta, pörkölt illetve kevésbé pörkölt szem keveréke. Hagyományosan a tavaszi hónapokban fogyasztott édesen malátás, és gazdag illatanyagú Lager sör, amelynek színe a fehértől a sötétbarnáig terjed, és alkoholtartalma általában magas, 6-8%.

Búzasör: eredetileg felsőerjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsóerjesztésű élesztőt is adnak hozzá. Élesztősen zavaros, karakteres, gyümölcsös, frissítően pezsgő, fűszeres aromájú ital. Citromkarikával szervírozzák, alkoholtartalma 5.6%.

Rák ellen sört?

Különösen a komlóban lévő anyagok esetleges rákmegelőző hatását és a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében való szerepét lenne fontos feltárni. Az egyes országokban az orvosok véleménye megoszlik az alkoholfogyasztással kapcsolatban, így a sörfogyasztás kérdésében is. A sörrel kapcsolatban végzett kutatások eredményei szerint a sör a vörösborhoz hasonlóan – melyről már régóta tudjuk – olyan anyagokat tartalmaz, melyeknek szerepe lehet a rák megelőzésében.

Néhány évvel ezelőtt, mikor egészségre ártalmas anyagokat mutattak ki a sörben, az alkoholos ital kedvelőinek is elment a kedve a sörivástól. A '80-as években például nagy mennyiségű nitróz-amint találtak a sörben. A nitróz-aminok a legveszélyesebb rákkeltő anyagok (karcinogének) közé tartoznak. A méreganyagok az előállítás során kerültek a sörbe, a maláta szárítása (aszalása) közben, ugyanis a szárításra használt gázégő olajából a nitrogéngáz közvetlenül érte a malátát. Azóta, hogy a baj okát felismerték, a malátát indirekt módon szárítják. Mára a sörgyártás folyamatában gyakorlatilag nem kerülhetnek nitróz-aminok a sörbe.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeit természetesen nem minden esetben lehet kivetíteni az emberi szervezetre gyakorolt hatásokra. Még további vizsgálatokra van szükség annak megállapítása érdekében, hogy az egyes élelmiszerek és italok, így a sör is, tartalmaznak-e olyan anyagokat, amelyek hatásosak bizonyos betegségek megelőzésében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.14 16:02:25Blogger Géza

  "A sörivás duplán káros a köszvényesek számára: az alkohol gátolja a húgysav ürülését, a sör szárazanyag-tartalmának egy része húgysavvá alakulva távozik a szervezetből!"

  [link]

 • 2011.05.14 16:05:06Blogger Géza

  [link]

 • 2011.05.14 16:12:51Majolika

  A sörtől másnap felmegy a vérnyomás. Bármennyire mondják, hogy jó, nem az, inkább valódi szőlő bort kell inni mértékkel. A szívre, az erekre, idegekre egyaránt jó hatással van.

 • 2011.05.14 18:02:06magyar bucó

  "a malátát nem indirekt módon szárítják"

  Duplán sikerült tagadni.
  Nem direkt vagyis indirekt.

  (Direkt - vagyis közvetlen - volt a régi szárítási mód, manapság indirekt szárítást alkalmaznak.)

 • 2011.05.14 18:04:17magyar bucó

  Majolika:
  "A sörtől másnap felmegy a vérnyomás."

  Még aznap is, ha az asszony még ébren van, amikor hazamegyek. :)

 • 2011.05.14 18:04:46Goompah

  Milyaza felső meg alső erlyesztésű sör?

 • 2011.05.14 18:14:25magyar bucó

  A felső erjesztés esetén az élesztő úszik a sörben (viszonylag melegen erjesztenek), alsó erjesztés esetén meg leülepedik az aljára (hidegen erjesztenek).

 • 2011.05.14 18:31:57Majolika

  magyar bucó
  hát ez az:) nem szépít a sörívás, hiába is írják:)

 • 2011.05.14 18:39:54ortilio

  Nekem menthetetlenül felmegy tőle a vérnyomásom, szarabbúl látok tőle, a bortól nem.
  A Bock sörökről meg annyít, hogy tele vannak karamelizált cukorral.

 • 2011.05.14 18:47:00Goompah

  magyar bucó:

  Köszönöm. :)

 • 2011.05.14 21:35:06f@szh@rcos

  akkor az alkoholmentes sör a király :)

 • 2011.05.14 21:43:28kéne 1 nick

  Hogy nem hízlal, az tuti, mert ilyen szó nincs.
  Olyan van, hogy hizlal, meg olyan, hogy hízik.

  Meg olyan, hogy félanalfabéta sajtósegédmunkás, aki újságírónak képzeli magát.
  Ráadásul olyan szar helyesírással, hogy a cikkben talán egyetlen hibátlan mondat sincs.
  Remélem, ezért nem kaptál pénzt. Mert meg nem dolgoztál érte.
  Olyan alapvető hibákat elkövetni, mint melléknév nagybetűvel (trappista), közszavak nagybetűvel (irish red ale stb.) - ez már általános iskolában is bukást von maga után.

  "A komlóban lévő oxidációt gátló anyagok"
  Azaz azok az anyagok, amelyek a komolóban lévő oxidációt gátolják? Mert ez így azt jelenti.

  A sör nem asztaltársaság, hanem ital. Az asztaltársaság az egy asztanál ülő emberek neve.

  "a legújabb kutatások szerint pedig szerepe lehet a rákkal szemben folytatott küzdelemben is"

  Ha sokat iszol, meghalsz májzsugorban, mire rákos lennél?

 • 2011.05.14 22:26:36csupasz gőte

  A sör jó dolog, a legjobb, ami számomra iható alkohol! :D
  És szép is vagyok és sovány is:D
  A cikk tartalmával nyelvtanilag bajlódtam, de kedvenc italom, így nem ekézem a szerzőjét!
  :D

 • 2011.05.14 22:41:51Desiderata

  Ezt a cikket melyik sörgyár szponzorálta? :D

 • 2011.05.15 06:06:20mustang64

  Itt csak antialkeszok szólnak hozzá?
  Az élet nagy igazsága: Egy sör mindig belefér!

 • 2011.05.16 02:00:51kéne 1 nick

  mustang64:
  Én pl. iszom sört - ha másért nem, azért, mert a legtöbb helyen nincs jó bor, és a gyenge minőségű sör (Arany ászok, Dreher, Borsodi világos, Soproni világos stb.) sör iható, a vacak bor (mondjuk Duna-Tisza közi kékfrankos vagy bármelyik Varga pincészt-bor) meg ihatatlan - csak nem áltatom magam olyan baromságokkal, amik a cikkben össze vannak hordva.

  Azért iszom, mert jólesik.
  És nem gyártok hozzá ideológiát.

 • 2011.05.16 02:01:46kéne 1 nick

  -sör

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta