SPICC

Fiatal borásznak lenni menő

2011. május 8., vasárnap 13:09

Minden évben Etyeken, a Rókusfalvy teraszon nagy közös kóstolót tartanak a fiatal borászok, melyet hajnalig tartó buli követ. Az UniWine választás során a jelenlévők is megkóstolhatják a borokat, és eldönthetik, hogy megegyezik-e az ízlésük a fiatal borászokéval.

Az idősebb borászok maguk is támogatták, hogy létrejöjjön egy olyan egyesület, amely összefogja a fiatalokat, hiszen az idősebbek számára több fórum is létezik, de valahogy a 'gyerekek' kevésbé találkoztak egymással – meséli Árvay Angelika, a Junibor elnöke arra a kérdésünkre, hogyan fogadja a szakma és a szakma öregjei az egyesületüket.

„Örülnek annak, hogy immár 3 éve sikeresen működünk. Úgy érzem, egyre komolyabban érdekli őket, hogy miről hogyan gondolkodunk, hiszen látják, hogy mindannyian keményen dolgozunk. Szeretnénk egyre jobb borokat készíteni, és ebben természetesen számítunk a sokrétű tapasztalatukra is.”

A jó borászok segítik egymást

A Junibor fiatal borászok közösségének célja a szakmai fejlődés mellett a saját generációjuk megszólítása a jó bor nevében. A Junibor azoknak a szőlész-borász hallgatóknak, akik gyakornokként kívánnak szakmai tapasztalatot szerezni, olyan adatbázissal is szolgál, ahonnan megtudhatják, melyik pincészeteknél helyezkedhetnek el. „Már a Junibor alakulásánál egyik fontos célunkként tűztük ki, hogy a gyakornoki munkát, (franciául “stázsolást”) szeretnénk elterjeszteni a magyar borászdiákok körében is. Sok tapasztalatunk van mind a gyakornokok fogadásában, mind a stázsolás terén. Évről évre megfordulnak nálunk franciák is, németek is. A Junibor egyik tagja nem régiben vett részt a nemzetközi MoWine gyakornokközvetítő programban, és ennek keretében dolgozhatott Franciaországban. Egy másik fiatal Erasmus ösztöndíjjal tanult egy évig Németországban. Ezen élmények mindegyike kis siker: gyakorlatias tudást, szakmai kapcsolatokat és jó barátokat szereztünk - egy kicsit jobban bekerültünk általuk a világ bor-vérkeringésébe."

Kulturált és mértékletes borfogyasztás

Minden évben augusztus végén/szeptember elején Etyeken, a Rókusfalvy teraszon rendeznek egy nagy közös kóstolót, amit hajnalig tartó buli követ. Már másodszor történt meg a „UniWine” választás, amikor az ott lévő borok közül kiválasztják a kedvencüket és az ITD – Hungary lehetőséget biztosít ennek a bornak, hogy megjelenjen egy külföldi kiállításon. Természetesen a jelenlévők is megkóstolhatják a borokat, és eldönthetik, hogy megegyezik-e az ízlésük az övékkel. Az etyeki megjelenés állandó program, és eddig még szerencsére a rossz idő, a vihar sem riasztotta el a fiatalságot.

„A jó borok készítése mellett célunk, hogy az egyetemeken, főiskolákon népszerűsítsük a kulturált és mértékletes borfogyasztást, és a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy milyen sokszínű ital a bor. Eddig a Corvinus Egyetemen és a Debreceni Egyetemen tartottunk egynapos programot: először egy kerekasztal-beszélgetés zajlott a szakma prominens személyiségeivel, majd borbemutató következett. Ezen kívül mindig szép számmal akad megkeresés, tavaly volt néhány kisebb fesztiválunk Budapesten és Egerben is.”

Megtudtuk, hogy évente 2-3 alkalommal közösen ellátogatnak Juniboros társaikhoz: így jártak már Sopronban, Balatonlellén, Villányban, Egerben. Ezek az összejövetelek nagyon fontosak, hiszen itt ismerik meg egymást közelebbről, így ezek igazi csapatösszerázó programok. 2011-ben első ilyen programjukat Szekszárdon tartották, megvitatták az elmúlt év történéseit, és együtt tervezték meg az Egyesület programjait és irányát - nem utolsó sorban megkóstolták a szekszárdi tagok kiváló borait.

Az év fiatal borászának ajánlata

Tavaly, az egri megmérettetésen 59 fiatal magyar borász közül Demeter Csabáé lett a 2010 Fiatal Magyar Borásza díj.  "A siker nem az enyém. A siker a boroké, kollégáimé, a fogyasztóközpontú kommunikációé, mindazon borkedvelő embereké, akik támogattak minket a siker felé vezető úton" – mesélte az átadón. Megkérdeztük a díj tulajdonosát, hogy mit jelent neki és a Demeter pincészetnek az elismerés. „Elsősorban sok-sok örömteli percet! Rengeteg gratulációt kapunk szinte minden percben. Ez a díj azt mutatja, hogy jó úton járunk. Sokat dolgozunk azon minden nap, hogy jó borokat készítsünk és méltóak legyünk ahhoz, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatunk. Aminek a legjobban örülök, hogy a sok nemzetközi elismerés és díj után végre egy magyar kitüntetést is kaptunk.”

Megkérdeztük Demeter Csabát arról is, hogyan látja a fiatal borászok jelenlegi helyzetét, jövőjét. „A jelen nehéz. Napról napra él minden magyar borászat, ha bevallja, ha nem, és ez a jobbik eset. Valakinek még ennyire sem megy. A fiataloknak egy szerencséjük van, hogy van jövőjük és idejük kivárni a változást.” Megtudtuk, hogy Demeternek három kedvence van saját pincészetéből: a Hanga, amivel tavaly aranyérmet nyertek Bordeauxban, a ½ 8 Siller, ami egy igazán egri és gasztrobor, és természetesen az XY, ami a legkomolyabb vörösboruk: „Az utóbbi években minden elismerést bezsebelt, amit csak lehetett. E díj sokat változtatott a jövőképünkön, ami nem nagy a tervünk csupán annyi, hogy megduplázzuk a tavalyi forgalmunkat. Ezután pedig szőlőt fogunk telepíteni, ráadásul magyar fajtákat, mint a Turán, Menoir, Hárslevelű, stb. Szeretnénk ha egyszer visszaállna a magyar bor hírneve a világban és ezért pénzt, energiát, munkát nem sajnálva küzdünk minden nap. Bízom benne, ezen díj után nagyobb befolyásunk lesz ebben a munkában.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta