Fiatal borásznak lenni menő

Minden évben Etyeken, a Rókusfalvy teraszon nagy közös kóstolót tartanak a fiatal borászok, melyet hajnalig tartó buli követ. Az UniWine választás során a jelenlévők is megkóstolhatják a borokat, és eldönthetik, hogy megegyezik-e az ízlésük a fiatal borászokéval.

Az idősebb borászok maguk is támogatták, hogy létrejöjjön egy olyan egyesület, amely összefogja a fiatalokat, hiszen az idősebbek számára több fórum is létezik, de valahogy a 'gyerekek' kevésbé találkoztak egymással – meséli Árvay Angelika, a Junibor elnöke arra a kérdésünkre, hogyan fogadja a szakma és a szakma öregjei az egyesületüket.

„Örülnek annak, hogy immár 3 éve sikeresen működünk. Úgy érzem, egyre komolyabban érdekli őket, hogy miről hogyan gondolkodunk, hiszen látják, hogy mindannyian keményen dolgozunk. Szeretnénk egyre jobb borokat készíteni, és ebben természetesen számítunk a sokrétű tapasztalatukra is.”

A jó borászok segítik egymást

A Junibor fiatal borászok közösségének célja a szakmai fejlődés mellett a saját generációjuk megszólítása a jó bor nevében. A Junibor azoknak a szőlész-borász hallgatóknak, akik gyakornokként kívánnak szakmai tapasztalatot szerezni, olyan adatbázissal is szolgál, ahonnan megtudhatják, melyik pincészeteknél helyezkedhetnek el. „Már a Junibor alakulásánál egyik fontos célunkként tűztük ki, hogy a gyakornoki munkát, (franciául “stázsolást”) szeretnénk elterjeszteni a magyar borászdiákok körében is. Sok tapasztalatunk van mind a gyakornokok fogadásában, mind a stázsolás terén. Évről évre megfordulnak nálunk franciák is, németek is. A Junibor egyik tagja nem régiben vett részt a nemzetközi MoWine gyakornokközvetítő programban, és ennek keretében dolgozhatott Franciaországban. Egy másik fiatal Erasmus ösztöndíjjal tanult egy évig Németországban. Ezen élmények mindegyike kis siker: gyakorlatias tudást, szakmai kapcsolatokat és jó barátokat szereztünk - egy kicsit jobban bekerültünk általuk a világ bor-vérkeringésébe."

Kulturált és mértékletes borfogyasztás

Minden évben augusztus végén/szeptember elején Etyeken, a Rókusfalvy teraszon rendeznek egy nagy közös kóstolót, amit hajnalig tartó buli követ. Már másodszor történt meg a „UniWine” választás, amikor az ott lévő borok közül kiválasztják a kedvencüket és az ITD – Hungary lehetőséget biztosít ennek a bornak, hogy megjelenjen egy külföldi kiállításon. Természetesen a jelenlévők is megkóstolhatják a borokat, és eldönthetik, hogy megegyezik-e az ízlésük az övékkel. Az etyeki megjelenés állandó program, és eddig még szerencsére a rossz idő, a vihar sem riasztotta el a fiatalságot.

„A jó borok készítése mellett célunk, hogy az egyetemeken, főiskolákon népszerűsítsük a kulturált és mértékletes borfogyasztást, és a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy milyen sokszínű ital a bor. Eddig a Corvinus Egyetemen és a Debreceni Egyetemen tartottunk egynapos programot: először egy kerekasztal-beszélgetés zajlott a szakma prominens személyiségeivel, majd borbemutató következett. Ezen kívül mindig szép számmal akad megkeresés, tavaly volt néhány kisebb fesztiválunk Budapesten és Egerben is.”

Megtudtuk, hogy évente 2-3 alkalommal közösen ellátogatnak Juniboros társaikhoz: így jártak már Sopronban, Balatonlellén, Villányban, Egerben. Ezek az összejövetelek nagyon fontosak, hiszen itt ismerik meg egymást közelebbről, így ezek igazi csapatösszerázó programok. 2011-ben első ilyen programjukat Szekszárdon tartották, megvitatták az elmúlt év történéseit, és együtt tervezték meg az Egyesület programjait és irányát - nem utolsó sorban megkóstolták a szekszárdi tagok kiváló borait.

Az év fiatal borászának ajánlata

Tavaly, az egri megmérettetésen 59 fiatal magyar borász közül Demeter Csabáé lett a 2010 Fiatal Magyar Borásza díj.  "A siker nem az enyém. A siker a boroké, kollégáimé, a fogyasztóközpontú kommunikációé, mindazon borkedvelő embereké, akik támogattak minket a siker felé vezető úton" – mesélte az átadón. Megkérdeztük a díj tulajdonosát, hogy mit jelent neki és a Demeter pincészetnek az elismerés. „Elsősorban sok-sok örömteli percet! Rengeteg gratulációt kapunk szinte minden percben. Ez a díj azt mutatja, hogy jó úton járunk. Sokat dolgozunk azon minden nap, hogy jó borokat készítsünk és méltóak legyünk ahhoz, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatunk. Aminek a legjobban örülök, hogy a sok nemzetközi elismerés és díj után végre egy magyar kitüntetést is kaptunk.”

Megkérdeztük Demeter Csabát arról is, hogyan látja a fiatal borászok jelenlegi helyzetét, jövőjét. „A jelen nehéz. Napról napra él minden magyar borászat, ha bevallja, ha nem, és ez a jobbik eset. Valakinek még ennyire sem megy. A fiataloknak egy szerencséjük van, hogy van jövőjük és idejük kivárni a változást.” Megtudtuk, hogy Demeternek három kedvence van saját pincészetéből: a Hanga, amivel tavaly aranyérmet nyertek Bordeauxban, a ½ 8 Siller, ami egy igazán egri és gasztrobor, és természetesen az XY, ami a legkomolyabb vörösboruk: „Az utóbbi években minden elismerést bezsebelt, amit csak lehetett. E díj sokat változtatott a jövőképünkön, ami nem nagy a tervünk csupán annyi, hogy megduplázzuk a tavalyi forgalmunkat. Ezután pedig szőlőt fogunk telepíteni, ráadásul magyar fajtákat, mint a Turán, Menoir, Hárslevelű, stb. Szeretnénk ha egyszer visszaállna a magyar bor hírneve a világban és ezért pénzt, energiát, munkát nem sajnálva küzdünk minden nap. Bízom benne, ezen díj után nagyobb befolyásunk lesz ebben a munkában.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra