SPICC

Női borok márpedig nincsenek!

2011. május 5., csütörtök 13:55 |Bárdos Sarolta egy fiatal Tokaj-hegyaljai borász. Csak a női bor kifejezés hozza ki a sodrából. A falu, ahol családjával él, nagynak számít a környéken, hiszen több mint ezerháromszázan lakják. Fiatalok, költözzetek Bodrogkeresztúrra!

Egy borásznő, aki nem szereti, ha az újságírók női borokról, női borkészítésről kérdezik. Szerinte nincs női bor, aki azt mondja, hogy minden bor, amit nő készített felismerhető, az nem mond igazat. Ha a nőiesség átszivároghatna a hordókba, a boraiért verekednének a férfiak. Bárdos Sarolta Bodrogkeresztúron él férjével és két gyermekével.

Gyertek, fiatalok!

A Kertészeti Egyetem elvégzése után a fiatal pár nem ment külföldre dolgozni, hanem azonnal visszaköltöztek a pici szülőfaluba. Sajnos nem gyakori döntés ez a fiatalok körében - meséli Bárdos -, a diplomások szinte mind máshol keresnek állást, de a gimnáziumi osztályból is csupán öten maradtak a vidéken. Pedig a jól képzett fiatalokra nagy szüksége lenne a környéknek, ők talán megállíthatnák Tokaj-hegyalja elöregedését. Akik nagyvárosokban élnek, azt hiszik, unalmas az élet vidéken, rossz az oktatás és óvodai ellátás. Pedig igazán családias a hangulat az iskolában, ahol csak tíz-tizenöt gyerek van egy osztályban. Itt mindenkire jut idő, senki nem tud megbújni a harmincöt osztálytársa között. De ahhoz, hogy az iskolát ne szüntessék meg, fiatalok, gyerekek kellenek.

A lángok összehoznak

Falun élni azt jelenti, hogy az ember egy közösség része, megáll egy pár szót váltani a bolt előtt a szomszédasszonnyal, tudja, hogy mi történt a bácsival az utca végén. Pár éve leégett a bodrogkeresztúri faluház. A tragédia összehozta a falut: miután rájöttek, hogy a tíz méteres lángokat hiába is próbálják eloltani vödörrel, mindenki csak állt, és némán nézte, ahogy az épület porig égett. Hatalmas volt a csend az emberek között, egy hang nem jött ki senki torkán, és ez a csend napokig eltartott. A faluház azóta, többek között a helyi emberek adományaiból újjáépült.

Családi hagyomány

Bárdos Sarolta már kiskorában is arról álmodozott, hogy egyszer saját szőlőbirtoka lesz. A nagypapának is volt szőlője, ezt osztotta szét a gyerekei között. Miután a fiatalok elvégezték az egyetemet, egyszerűen édesanyjának szegezte a kérdést, nem akarja-e folytatni a szőlőadományozás remek családi hagyományát? És az édesanyja nem szakította meg a tradíciót. Innen már nem volt megállás, újabb szőlőparcellák, majd szőlőtelepítés vette kezdetét. Bodrogkisfalud határában a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben hat hektár szőlőt telepítettek 1999-ben és 2004-ben.

Tízéves a Tokaj Nobilis, és Bárdos Sarolta pár éve már nem alkalmazottként készíti mások borait, hanem a saját családi vállalkozásukban áll helyt. Kicsit könnyebb is így, hiszen két kicsi gyerekkel egyszerűbb, ha saját maga tudja beosztani az idejét.

Szerencsére úgy tűnik, a jó példa ragadós, egyre többen vannak a környéken, akik - látva a szomszédos nagyobb birtokokon folyó munkát - maguk is ellestek pár dolgot, amit a saját szőlőjükben is felhasználnak. A fiatalok egyre jobban hajlanak arra, hogy másképp műveljék meg a szőlőjüket, mint a szüleik, vannak, akik már tanácsot is kérnek ebben. Persze azok, akik a szőlő eladásából élnek, soha nem fognak olyan komoly terméskorlátozást alkalmazni, mint amit a Tokaj Nobilis területén, de az biztos, hogy egyre többen tartják szépen rendben a szőlőjüket.

Decemberben egy karácsonyi vásáron beszélgettünk a borásszal, és akkor ábrándozott arról, hogy milyen jó lenne pár szintén hegyaljai kolléganőjével egy olyan borvacsorát csinálni, ahol élő zene szól, ahol a nők lehetnek a középpontban, és nem azért, mert valaki kiérzi a parfümük illatát a pohárból. Az ötletet továbbgondoltuk, így örömmel jelenthetjük be, hogy május 15-én a Pesti Lámpás étteremben a Dívány bemutatja a 9 nő című borvacsorát, ahol a tokaji borok találkoznak a streetfood-dal. Részletek itt!

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.05 14:50:01szanalmas

  A női bornak halszaga van, ezt mindenki tudja, csak a buta női borászok nem...

 • 2011.05.05 14:52:32Szibarita

  Tehat azert jo az iskola, mert nem 35, hanem 15 gyerek jar oda, de jo lenne, ha tobben lennenek, mert akkor nem szuntetnek meg. Ebben csak szerintem van durva onellentmondas?

 • 2011.05.05 14:54:44Szibarita

  Azon is elgondolkodtam, hogy ha en a tulajdonosom erdekeltsegerol irok egy meltato cikket, akkor milyen modon tudnek megfelelni a magammal szemben tamasztott moralis elvarasoknak a kiegyensulyozott tajekoztatassal kapcsolatban?

  A neten nem tilos a bujtatott reklam?

 • 2011.05.05 15:06:14Karmadealer

  Női bor márpedig van, és semmi köze ahhoz aki készítette hanem attól női hogy illatos, behízelgő, fecserésző női társaságban könnyen feloldódó, nem pedig nehéz, tanninos vagy határozott savaival férfiszájjal birkózni való.

 • 2011.05.05 15:12:13mortansen

  Szibarita nincs itt ellentmondás, az egy osztályban 15 fős tanulói létszám oktatási, a 35-ös létszám gazdasági kategória.
  Az már egy sajátos helyzet, hogy a gazdaság minden más egyéb ágazatot felül ír.
  Gondolj csak az egészségügyre, legalább annyira "ellentmondásos".

  szanalmas: Bocs, de azt kell mondjam: der Idiot:)

 • 2011.05.05 15:54:47kopp

  Már elnézést, de ez hülye! :)
  A női bor "kifejezést" nem arra használják, h ki készítette, hanem, h melyik nem képviselői isszák inkább! És általában a nők isszák az édesebb borokat v aki kevésbé boros, ezért hívják így! Atyagatya...! :):):)

 • 2011.05.05 16:39:08Uzel

  10-15 gyerek van egy osztályban, ha több gyerek lenne, az már több osztályt jelentene okostóni.

 • 2011.05.05 17:50:56antiszociális exlúzer

  szanalmas

  _Hal_szaga? WTF?

 • 2011.05.05 18:12:51ComLo

  szimpatikusnak tünt egy interjú egy női borásszal de iszonyat semmitmondó lett az egész, helyenként pedig kifejezetten buta és unszimpatikusnak hat a "borásznő".
  Én értem hogy arra alergiás a hölgy ha valaki szerint egy női borász által készített bor más karakterisztikájú mint egy férfi borász bora. De a cikkből baromira nem ez jön le (mert ugye van vagy 3 mondat a borászatról összesen).
  A többi rész meg.... nos... Megtudtuk hogy falun pletykálnak az emberek... vidéki kis iskolákban kevesebb gyerek van... kevés a fiatal vidéken... egy olyan embernek aki 30 évet húzott le egy atombunkerben ebben lehet is némi információ..
  Az pedig kifejezetten ellenszenves ahogy indult... szerintem a 30 fős osztályból nem -en maradtak volna ott ha anyukától kikönyöröghettek (!!!) volna egy Tokaji szöllőt.

 • 2011.05.05 19:18:29400m

  Szerintem meg nagyon aranyos ez a nő! És ott mindenki kaphat anyukájától egy szőlőt, mert az idősek már nem tudják megművelni szőlője meg mindenkinek van. Nem Bordeux-ban van ez, ott is 4-500 ezer ft egy szőlő, nem tízmilliók. Ez meg egy női lap, nem metszési tanácsadó.

 • 2011.05.05 19:23:01tralalla

  Nekem is érdekes egy olyan sztori, ahol valaki nem a nagyvárost választja, hanem a kis szülőfalujában marad EGYETEM után. Szimpi fiatal csaj.
  @ComLo: Kikönyörögni egy szőlőt? Ha anyám könyörögne akkor se kéne egy szőlő, mint ahogy az emberek 99%-nak szintén nem. Hidegben metszeni, kapálni a melegben, aztán vagy el tudod adni azt a bort vagy nem. Velem ne toljanak ki!

 • 2011.05.05 20:59:50ComLo

  @tralalla: Egyrészt, ha vidéken nőttél fel és ezzel foglalkozik az ismeretségi kör akkor dehogynem kellett volna a szőlő.
  Másrészt agrármérnöki egyetem után az lett volna a fura ha megpróbál a fővárosban elhelyezkedni. Ne értsd félre a borászok 99,9%-a így kezdte, családi nyomásra azt tanulva, családi birtokon. Ebben semmi különleges nincs, hacsak nem vesszük azt hogy egyetem után elkunyerálta a szülei birtokát, nem kezdett el velük közösen dolgozni, vagy nem saját birtokon indult (a cikk szerint).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta