SPICC

Hétvégén is annyit iszunk, mint húsvétkor

2011. április 30., szombat 13:08

Budapesten húsvét hétfőn nem szállítottak beteget a detoxikálóba. Kevesebbet innának a magyarok, mint pár éve? Sajnos erről nincs szó, hazánkban hivatalosan 800.000 alkoholista él. Harminc éve, amikor még a férfiak többsége locsolkodni járt húsvét hétfőjén, valóban megugrott a részegek száma. Manapság húsvétkor sem isznak többet, mint egy átlagos hétvégén, vagyis állandóan sokat iszunk.

Vasárnap három, húsvét hétfőn délután 5-ig egyetlen egy részeget sem vittek be a fővárosi Nyírő Gyula Kórház kijózanító állomására. Funk Sándor osztályvezető főorvos a Független Hírügynökségnek elmondta: kivételes ez a helyzet, de nem szabad komoly következtetéseket levonni ebből, hiszen évek óta nagyjából ugyanannyi, azaz átlagosan napi 4-8 az alkoholmérgezéses esetek száma. Az addiktológus egy pozitív tendenciát lát: egyre kevesebb a betegek között a fiatalkorú.

Húsvétkor is annyit iszunk mint hétvégén, rengeteget

A detoxikáló állomásokon húsvétkor is nagyjából ugyanakkora a forgalom, mint egy átlagos hétvégén.

Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője szerint egy átlagos hétvégén egy nap alatt körülbelül 30-32 ember fordul meg náluk a túlzott alkoholfogyasztás miatt, közülük általában 3-4 fiatalkorú.

Egyre fiatalabbak

Általában 15 éves diákok a legfiatalabbak, akik detoxikálóba kerülnek, de volt már 11 éves beteg is Magyarországon. Természetesen szilveszterkor a legnagyobb a forgalom. Érdekes, hogy húsvétkor tolerálják az emberek az ivást, elfogadják, ha valaki lerészegedik, de már elítélik a gyerekek itatását. Húsz-harminc éve még kampányolni kellett azért, hogy a locsolkodó nagyobb gyerekeknek ne alkoholt, hanem csokoládét adjanak. A javulásért sajnos nemcsak a felelősségteljesebb alkoholfogyasztási szokások felelősek, de nagy mértékben közrejátszik az is, hogy a családok inkább magukban ünnepelnek vagy kirándulást szerveznek erre a napra, így nem is találkoznak annyi alkohollal.

Örömteli, hogy a társadalom már egyértelműen elítéli mind a gyerek, mind a terhes vagy szoptatós kismamák italozását.

Nincs gyomormosás

Ennek ellenére egész Európában sokkal többet isznak a diákok, mint régebben. A 15–16 éves európai diákok nyolcvan százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, derült ki egy nemrégiben készült felmérésből. A helyzet Magyarországon is romlik, pár év alatt ötven százalékkal nőtt a detoxikálásra szoruló tinédzserek száma.  Az addiktológiai osztályon a közhiedelemmel ellentétben nincs gyomormosás vagy hánytatás, csupán orvosi megfigyelés. Súlyos alkoholmérgezéssel ugyanis leállhat a légzés vagy a keringés. Ha nincs probléma, a beteget hagyják kijózanodni magától, majd legkésőbb 24 óra múlva elengedik a detoxikálóból.

Nem csak fizetésnapon

A hetvenes években az alkoholfüggőség a 30–40 éves korosztály problémája volt leginkább. Ma már nem ritka, hogy alig húszéves fiatalok komoly alkoholproblémákkal küzdenek. Pár évtizede még tudták előre, hogy hétvégén, ünnepnapokon és fizetésnapon kell nagyobb forgalomra számítani. Manapság már hétköznap is rendszeresen visznek be a kórházakba magatehetetlen részeg embereket, a nyugdíj érkezésekor pl. nyugdíjasokat. Sokan már régi ismerősként érkeznek az osztályra, nem ritka az a beteg, aki szinte havonta detoxikálásra szorul.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.30 13:31:06dalospacsirta

  Gondold meg, és igyál! Örökké a világ sem áll...

 • 2011.04.30 16:07:52Harcimarci

  7-8 éven keresztül napi 6-8 whisky, + 10-12 üveg komlóbefőtt volt az adagom, és 650-700.000 Ft/év a számlám.Egy bohókás pillanatomban elgondolkoztam ezen, és naponta csökkentve a fogyasztásomat,kb 5 nap alatt teljesen abbahagytam a csobolyólengetést, pedig már éjjelente állandóan távoli, monoton zenét hallottam(delírium!), és muszáj volt 1 cigit whiskyvel szétcsapatni! Nem vagyok 1 jellembajnok, a gyógyíthatatlan betegségemre - palliativ terápiaként - napi 2 doboz cigit alkalmazok, de volt annyi emberi tartásom, hogy az eszement piálást abbahagyjam. Javaslom minden leszokni vágyónak az én módszeremet.

 • 2011.04.30 17:59:55Megköszönöd az italt,hazamész, kivered

  Szerintem inkabb dobb el a cigid es terj vissza a napi 2-3 egyseg minosegi pia elfogyasztasara.

 • 2011.04.30 20:49:40Hock

  A pia öl, butít és romba dönt. Igaz ez a mondás, az emberek félnek szembenézni a saját problémáikkal, így az alkoholba menekülnek. Nagyon nehéz kérdés ez és lehangoló. Amúgy nem csak mi magyarok vagyunk ezzel gondban a világ alkohol fogyasztásának egy jelentős százalékát Európában isszák...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta