SPICC

Húsvéti likőrválogatás: A tojáslikőrtől a Hello Kitty vodkáig

2011. április 23., szombat 13:50

Két éve a hűtőben áll Józsi bácsi rettenetes pálinkája, mégsem fogyott el a fele sem? Semmi kedved ötezer forintot fizetni egy üveg kontyalávalóért? Itt a húsvét, remek alkalom egy kis pancsolásra a konyhában. Nem véletlenül mondják a pálinkafőzők, hogy a mézes pálinka nem is igazi pálinka. Mézzel otthon is elfedhetjük vele a rettenetet.

Mézes pálinka:

0,5 liter pálinka
2 dl méz
1 rúd fahéj

Ha nagyon rossz a pálinka, lehet még bele tenni pár szem szegfűszeget, szegfűborsot és fél rúd vaníliát is. Ízlés kérdése, hogy mikor szűrjük át, de két-három nap állás után a fűszereket ki lehet szedni belőle.

Ágyas-mézes pálinka:

0,5 liter pálinka
20 dkg aszalt gyümölcs (ha nem vegyes pálinka vagy törköly az alap, akkor próbáljunk meg olyan aszalt gyümölcsöt használni, mint amiből a pálinka készült)
2 dl méz

Chilis-mézes pálinka:

Igencsak megosztó, de vannak rajongói. Inkább hibás gyümölcspálinkát használjunk erre a célra, a törköly és a chili meglehetősen bizarr kombináció.

2 dl pálinka
1 pici chili maggal vagy mag nélkül
1 szelet lime
4 ek méz

Pár nap után, vagy amikor kellően csípősnek érezzük, szűrjük le.

Tojáslikőr az alap:

Húsvét a tojáslikőr ideje is, hiába isszák karácsonykor az angolszász országokban. Ilyenkor sok patikában már hiánycikk a tiszta szesz, ez nem probléma, olcsó vodka is megteszi. Ebben az esetben tej helyett használjunk két deci tejszínt.

6 tojás sárgája
0,5 liter tej
1 rúd vanília
25 dkg cukor
3 dl 96 fokos tiszta szesz (patikában kapható)


Forraljuk fel a tejet a vaníliarúddal. Közben keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, és szűrjük hozzá szépen fokozatosan a forró tejet, folyamatosan kevergetve. A szeszt csak a végén keverjük hozzá! Hűtsük be egy éjszakára, mielőtt felhasználnánk. Eláll egy hétig, de hűteni kell!

Tojáslikőr karamell:

Ugyanúgy készül, mint az alap, csak a cukrot karamellizálni kell, és nem a tojások sárgájához, hanem a tejhez kell keverni. Vanília helyett egy kiskanálnyi fahéjat tegyünk bele.

Tojáslikőr naranccsal:

Szintén az alap tojáslikőr változata, csak a vaníliarúd mellé egy narancs héját is a tejbe főzzük, majd az alkohollal együtt fél deci narancslét keverünk bele.

Hello Kitty vodka, perverz, mégis mindig elfogy:

0,5 liter vodka
10 dkg eper
6 szem piros, töltetlen keménycukor, lehetőleg eper ízű
0,5 rúd vanília
Egy literes üvegbe tegyük az epret, az összetört cukrot és a vaníliarudat. Fontos, hogy a vodka teljesen ellepje. Egy hét után szűrjük le. Ha teszünk a vodka mellé egy deci tiszta szeszt, akkor leszűrni sem kell.

Citromlikőr aka limoncello:

0,5 liter vodka
2 db kezeletlen citrom krumplihámozóval leszedett héja
20 dkg cukor
2 dl víz


A vodkát rátöltjük a citromhéjra, majd belenyomjuk a levét is. Pár napig, de ha van időnk, akár két hétig is érleljük, majd leszűrjük. A cukorból sűrű szirupot főzünk a vízzel, ezzel édesítjük a vodkát. Jéghidegen a legjobb.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.04.24 12:13:25magyar bucó

    A rossz pálinka legfeljebb jégoldónak alkalmas, emberi fogyasztásra nem.
    A jellegtelen, nem elég aromás párlatok javíthatóak fel némi ízesítéssel.

    "96 fokos tiszta szesz (patikában kapható)"

    Évek óta nem kapható, csak 70%-os.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta