SPICC

A borászok bebizonyították, hogy tudnak főzni

2011. február 6., vasárnap 15:14

A borászok nem ijednek meg a konyhától, sőt, volt akinek annyira megtetszett a hatalmas marhahús, hogy szeretett volna azzal aludni. Szerencsére a többiek éhesek voltak, így minden a tányérokon végezte. Élményfőztünk a Zwack ház borainak alkotóival.

A borászoktól azt várjuk, hogy értsenek a gasztronómiához, mozogjanak otthonosan a konyhában, hiszen ha ők nem tudnak igazán jó ételeket készíteni a boraikhoz, akkor hogyan várhatnák el ezt másoktól? Érdekes, hogy amíg a legtöbb borász valóban tud főzni, addig vannak olyan szakácsok, akiknek sajnos fogalmuk sincs a borok világáról.

Zwack Izabella menedzsel pár borászt, akik Zwack munkatársaival együtt úgy döntöttek, összejönnek egy budapesti főzőiskolában, hogy csoportokban mutassák meg egymásnak, mit tudnak fakanállal a kezükben. Bár a versenyt komoly szakmai zsűri bírálta-Segal Viktor, Molnár Attila (Arany kaviár) és Ipacs Géza-, az este igencsak vidámra sikeredett, és minden étel elfogyott.

Miután kiosztották a recepteket, látszott, senki nem ijedt meg a rá váró feladattól, legyen az rák curry, hatalmas marha steak, sütőtök krémleves, vagy egy egyszerűnek tűnő tarte tatin. Bebizonyosodott - amit eddig is tudtunk -, ha a sütőtöknek nincs jó íze, egy kis tokaji aszú megmenti a levest, de ha az egyik darab marha nincs kellően megérlelve, akkor hiába a gondos elkészítés, a végeredmény akkor is rágós marad. Ismerős helyzet: ha rossz a szőlőtermés, gyenge lesz a bor is. Szerencsére két darab hús készült, és az egyik tökéletesre sikeredett.

A rák curry annyira ízlett mindenkinek, hogy mire a zsűri megkóstolta, már a fele eltűnt a wok körül cirkuláló borászok szájában, pedig mindenki kezében csak egy kiskanál volt. A nyertes azonban egyhangú döntés alapján a tarte tatin lett. Mint Segal Viktor eseményzáró értékelésében elmondta, ez a recept tűnik a legegyszerűbbnek, de pont ezért nagyon bevállalós. Nem szabad se túl édesnek, se túl vajasnak tűnnie.  Nem jó, ha túl kevés a tészta vagy rossz ízű az alma.

Tarte Tatin

A Tarte Tatin, a francia karamellizált almatorta  először 1898-ban készült el, és születését egy igazi véletlennek köszönhetjük. A franciaországi Lamotte-Beuvronban működő Hotel Tatin egyik tulajdonosa, Stéphani Tatin egy hagyományos almás pitét készült sütni, de megesett vele ugyanaz, ami a magyar pék feleségével: ott felejtette az ételt a tűzön. Csak az enyhe karamell illatra lépett a konyhába, de már sajnálta kidobni az almát, így a tetejét fedte be a tésztával, és tálalásnál kiborította azt, a vendégek legnagyobb örömére.

És íme a recept:

Hozzávalók a tésztához

15 dkg sima liszt

10 dkg vaj
3 dkg cukor
2 tojássárgája
Hozzávalók az almához:
5 alma megpucolva, negyedekbe vágva
pár csepp citromlé
4 dkg vaj
10 dkg cukor

A meghámozott almagerezdekre citromlét csepegtetünk, hogy ne barnuljon meg. A tésztát gyorsan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és minimum fél órára a hűtőbe tesszük. Közben egy tűzálló edénybe (a legjobb a vastag falú öntöttvas serpenyő) beleszórjuk a cukrot, majd rádobjuk a vajat, és addig hevítjük, amíg elolvad. Ekkor szépen belerendezzük az almagerezdeket, és negyed órát a tűzön hagyjuk, amíg a cukor megkaramellizálódik. Kinyújtjuk a tésztát, és az almára fektetjük.

200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosan a legfinomabb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta