SPICC

Biobor: túlmisztifikált trend vagy tényleg jobb?

2011. január 22., szombat 14:21

Három pincészet kínálatát és tevékenységét vizsgáltuk meg. Létezik biomust is, amely 0% alkoholtartalommal küzd az absztinensek és várandós anyák kegyeiért.

Ha megállítanánk az utcán néhány embert két üveg borral, nem tudnák eldönteni, melyik bio és melyik nem, ugyanis ízre ugyanolyan a bio, mint a nem bio. De még ezen a kategórián belül is megítélhető a jó vagy a rossz biobor.

Mitől bio?

A biobor annyit jelent, hogy ellenőrzött termesztési eljárással termelt szőlőből, előírt borászati technológia szerint készült, tanúsítvánnyal ellátott bor. A bor kizárólag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó saját vagy vásárolt szőlőből készülhet. A szőlővel, borral érintkező edények, kádak, tartályok készülhetnek fából, acélból, csempézett betonból és felhasználási engedéllyel rendelkező műanyagból, a palackozáshoz pedig kizárólag üvegpalackok engedélyezettek, de ajánlott az újra hasznosított palackok használata is. Ezen kívül csak klórmentes parafadugók jöhetnek szóba, pecsét- és besugárzásmentesen, a dugó jelölése pedig csak égetéssel történhet.

Érett sárgadinnye és játékos savak

Hogy megvizsgáljuk a hazai helyzetet, megtaláltuk a Hárs családi Biopincészetet, ahol megtudtuk, hogy a bio vagy ökotermelés számukra egyfajta tudatos gazdálkodást jelent. "Lényeg, hogy a természet törvényeivel mindig harmonizáló módszereket alkalmazunk, és elutasítunk minden természetet pusztító eljárást" - olvassuk a pincészet weboldalán a filozófiát.  "Így a bio garancia a minőségre, és arra, hogy a termék nem tartalmaz semmilyen az emberi szervezetre káros anyagot. A szajki szőlőhegy szubmediterrán klímájának, és rendkívül kedvező feltételekkel telepíthető és művelhető I. osztályú szőlőterületének köszönhetően kiváló hely a biotermesztésre." Az itt termesztett bioszőlőket kézzel szüretelik és válogatják, ami alapja a biobor és biomust készítésnek. A Királyleányka nevű biomustjuk 0% alkoholtartalommal küzd az absztinensek és várandós anyák kegyeiért: szüretek ízét, hangulatát idéző, könnyű frissítő gyümölcsital, ami tartósítószert nem tartalmaz."

A számos borfajta közül a Szajki Chardonnay mozgatta meg a képzeletünket, hiszen ez a szőlő adja a híres francia pezsgők egyik alapborát is. A korán szüretelt Chardonnay bora friss szénára emlékeztető, finom, elegáns illattal, és élénk, játékos savakkal rendelkezik. Teljes érésben szüretelve, megfelelő klimatikus viszonyok között gazdag és elegáns savképet mutat. Illata zöldalma- és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető, fejlődőképes, egyenletesen felfelé ívelő minőségre képes, ezért vált a világ egyik legkedveltebb borává. A pincészet filozófiája: „A szőlő állandó törődésre szorul, csak a legtürelmesebb termesztő képes rá, hogy megértse a lelkületét, csak ő csalogathatja elő belőle a teljes értékét. Így érhető el, hogy a zamatok izgalmasabbak és csodálatosabbak legyenek bármely más bornál."

Szintetikus növényvédőszer stop

Az ökológiai termesztésből származó borok összetételükben nem igazán különböznek a hagyományos módon termesztett szőlőből készült boroktól. Élettanilag aktív vegyületek (pl. polifenolok) sincsenek nagyobb mennyiségben ezekben a borokban, persze ez az adott szőlőfajtától is függ, de érzékszervileg nem lehet különbségeket tenni. Igazából a borok „bio”- tulajdonságát a szőlőtermesztési és borkészítési javaslatok, megszorítások határozzák meg. Az ökológiai termesztés alapja a talaj és a termőhely viszonyaihoz alkalmazkodó, kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenálló fajták alkalmazása, a szintetikus kémiai növényvédő szerek használata azonban tilos. A szőlő gombás megbetegedései ellen elemi réz és kéntartalmú szerek használhatók, korlátozott mennyiségben. A borkészítés során - szintén alacsonyabb mennyiségben - megengedettek egyes kémiai szerek használata, például a kénezéshez.

Klasszik védelem: csak rezet és ként

A Dobosi pincészet 2002-ben kezdte az átállást a bio termesztésre. Először óvatosan, nem az egész területet bevonva, csak próba jelleggel. Tartottak a betegségektől, de kellemes meglepetésként érte őket, hogy egy kicsit több kézimunkával, egy kicsit nagyobb odafigyeléssel, kiváló minőségi szőlőt tudtak termelni. Így mára a teljes területükön ökogazdálkodás folyik. Megtudtuk, hogy a bioszőlészet főleg abban különbözik a hagyományos műveléstől, hogy nem lehet felszívódó permetszereket használni, nem lehet semmiféle vegyszert, gyomirtót, műtrágyát bevinni a területre. A pincészet konkrétan a rezet és a ként használja növényvédőszerként, amit már több száz éve is használtak elődeink. Céljuk mindig is az volt, hogy ezt a nagy múlttal rendelkező italt igyekezzenek a régi jól bevált módszerekkel megtermelni. Hogy a szőlő minősített biotermék legyen, azt három év sikeres átállásnak kellett megelőznie, a régebbi, évjáratos boraikon ezért nem szerepel a bio felirat. A pincészet a klasszikus borok mellett bioborok és 100%-os szőlőlevek termelésével és értékesítésével is foglalkozik. Emellett boraikra egyedi címkéket is készítenek.

Stabil és friss marad

Megkérdeztük, hogyan készül náluk a biobor és tapasztalatuk szerint mekkora rá a kereslet. „A borkészítésnél a legfontosabb szempontnak tartjuk, hogy egészséges szőlő alapanyaggal dolgozzunk, a szőlőt minél gyorsabban feldolgozzuk - a mustot ülepítjük, szűrjük és hűtjük, hogy teljesen megtisztított mustból készüljön a bor vagy szőlőlé” – meséli Mindszentiné Dobosi Icu ügyintéző. „Az ülepítéshez bentonitos derítést használunk, ami a zavarosító fehérjéket, és más zavarosító anyagokat megköti (a bentonit egy természetes agyagásvány). Az erjedés beindításához szükség esetén természetből szelektált fajélesztőket használunk. A must feljavítása kristálycukorral nem lehetséges. Az erjesztés irányítottan alacsony hőmérsékleten történik, hogy a káros baktériumok és élesztők ne tudjanak elszaporodni. Az így előállított bor sokkal stabilabb, és alacsonyabb kénszinten is stabil és friss marad. Ez a kénszint pontosan fele a bortörvény által engedélyezettnek. Végül a bort készre szűrjük, és palackozzuk.”

Megbízható, tartósan jó minőségű borok

A biobor készítése a bio szőlő alapanyag termelésével kezdődik, a biotermelésben szabályozott rendszer alapján. A biotermelés nem egy növényvédőszer cserét jelent, hanem egy teljesen új rendszert, amelynek az alapja az ökológiai egyensúly fenntartása, és az ebbe legkisebb mértékű beavatkozás: „Fontos, hogy nem műtrágyákkal túldoppingolt termelést folytatunk, amely magába hordozza a növények betegségre való fogékonyságát. Gyakorlatunkban a gombabetegségektől eltekintve teljes mértékben működik, és az egyéb betegségek és kártevők ellen semmilyen védekezést nem folytatunk (atkakártevők, moly stb.) A gombabetegségek ellen szükség esetén a réz és kén hatóanyag-tartalmú növényvédő szereket használunk. Szeretném megjegyezni, hogy az elemi kén nem vegyszer, hanem az élő szervezeteknek a szén után a második legfontosabb építő eleme. Ezért ennek használatára semmilyen mennyiségi korlátozás nincs. A réznél a környezet kímélése érdekében határértékek vannak, melyek betartása nem okoz gondot. A bioborok készítésének szabályai országonként eltérő."

"Az egységes Európai Uniós szabályozás jelenleg folyamatban van. Magyarországon jelenleg ezt a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi, a honlapján minden részletesen megtalálható. Személyes megtapasztalásaink alapján borainkat azért, mert bio, még viszonylag kevesen keresik (10%), de az igényesen elkészített biobor semmiképpen nem lehet rosszabb, mint a konvencionális borok. A bioborok árainál is nagy szórás alakulhat ki. Megfelelő jó árat, egy-egy pincészet csak a megbízható, tartósan jó minőségű boraival érhet el. A Dobosi Pincészet értékesítésének sikere is ebben áll.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta