SPICC

Panyolán megszaladt a kóstolás, de a másnaposság elmaradt

2010. november 28., vasárnap 09:05

Bevallom, a kóstolás kicsit túlszaladt az elfogadható mértéken, másnap mégis úgy ébredtünk, mintha csak ásványvizet ittunk volna. Panyolán szilvából van a kerítés: mindenkinek van saját fája, még az óvodában is saját termésből főzik a gyümölcslevest. Mi azonban most inkább a pálinkakészítéssel ismerkedtünk.

Panyolára megyünk, ami valahol Kelet-Magyarországon van, közel a hármashatárhoz. Ennyit tudtunk mindössze, amikor elindultunk, no meg annyit, hogy ha lehajtunk az autópályáról, már döcögős a folytatás.

Meghívásra érkeztünk, Méhész Zsuzsa a Panyolai Elixír munkatársa hívott meg minket, pár héttel azután, hogy egy rendezvényen elénk tett pár pohár valódi panyolai szilvapálinkát, ami mi tagadás, nagyon a kedvünkre való volt.

Minden kertben terem szilva

Pálinka kóstolóra érkeztünk, de többet kaptunk. Ebéddel vártak bennünket, helyi specialitások: áttört, tejszínes aszalt szilva leves, harcsapaprikás kapros-túróscsuszával, előtte, közben és utána pálinka. A harcsát a ház végében fogták, hiszen ott folyik a Szamos, a Túr, de karnyújtásnyira a Tisza is. A szilva pedig ott terem minden kertben, az utak mentén, az ártérben.

Sosem permetezik, valójában bio

Falusi vendégszállásunkon a házigazdáink igazi, sűrű, rézüstben főtt szilvalekvárral kínáltak reggelire, úgy tűnik, nem csak pálinka fő a Nemtudom szilvából. Ez a szilvafajta magától, magról szaporodik az ártérben, tulajdonképpen bio, hiszen soha nem permetezik, csak ősszel leszüretelik. A Szilvaút mentén szinte csak ez a szilva terem: van ugyanis Nagyszilvaút, és Kisszilvaút. A Nagyszilvaút Naményból indul, és ugyanide vezeti vissza a látogatót, míg a Kisszilvaút Penyigétől Panyoláig visz.

Penyigén található a Lekvárium, az ország első szilva- és lekvármúzeuma, ahol a szilvatermesztés és feldolgozás folyamatát is megismerhetjük. Panyolán pedig többek között a Panyolai Elixírt főzik.

A gyönyörűen felújított és kibővített pálinkafőzdében, mely látványosságnak sem utolsó, klasszikus magyar kisüsti módszerrel készülnek a kiváló minőségű pálinkák. Természetesen a fő attrakció a szatmári szilva, de további kilenc gyümölcsből, így például kajszibarackból, cseresznyéből, meggyből, almából, piros- és feketeribizliből, sőt, bodzából is készítenek pálinkákat.

Az alkoholt már alig érezni

Az alapnak számító Panyolain kívül megtalálhatóak a palettán a hagyományosnak mondható ágyas és mézes pálinkák, de igazi különlegességekkel is találkozhatunk, mint például az Eszencia. Ennek alapja a magában is párját ritkító Elixír, mely "gazdag gyümölcságyon pihenve először elveszti mennyiségének kétharmadát, a maradék sűrű, olajos eszencia pedig a végletekig koncentrálva őrzi a gyümölcs ilyen töménységben soha nem tapasztalt tulajdonságait." Fantasztikus olyan pálinkát inni, amely méz nélkül is mézédes és bódítóan gyümölcsös. Az alkoholt már szinte nem is érezni.

De a főzdében nem csak a pálinkát töltik a poharakba, hanem végigvezetnek a gyümölcsszürettől a pohárig tartó úton, közben bemutatva a főzde működését. Este megkóstoltunk mindent, ami ezekben a gyönyörű réz üstökben főtt, mellé helyi almát, diót és szabolcsi töltött káposztát ettünk, ami abban különbözik a Budapesten megszokottól, hogy édes káposztalevélbe töltik, majd paradicsomosan főzik meg. Éreztük, hogy másnap bánni fogjuk, hogy nem ettünk  belőle „eleget”, de egyszerűen nem bírtuk a tempót, zsebre pedig mégse tehettük.

Bevallom, a kóstolás kicsit túlszaladt az elfogadható mértéken, másnap mégis úgy ébredtünk, mintha csak ásványvizet ittunk volna.

Napközben megnéztük a túristvándi vízimalmot, és a környék nevezetességeit, de este újabb pálinkázás várt ránk, spontán vacsoravendégekkel, akikről később kiderült, hogy nem csupán egy háromgyerekes család tagjai, de a polgármester családja.

Saját fáról gyümölcslevest az óvodának

Nem hiába, a jó termék még kevés. Ahhoz, hogy valami ennyire tökéletes és kerek legyen, mint a Panyolai pálinkák, emberek kellenek. Olyanok, mint Méhész Zsuzsa és családja, akik az asztalukhoz ültetnek vacsorára, és mindent megmutatnak, ami nekik érték a kicsi falujukban, vagy olyanok, mint Muhari Zoltán polgármester, aki bogyós gyümölcsfákat ültet az óvoda kertjébe, és abból főzeti nyáron az ovisoknak a gyümölcslevest, vagy olyan fesztivált szervez nyáron, ami a fővárosban is megállná a helyét. De mondhatnám csak a boltost, aki árulja a helyiek lekvárjait is.

Eleinte csodálkoztunk, hogy lehet az, hogy itt van ez a pár fiatal, ebben a nagyon pici faluban, és úgy látják az életüket, mint mi, akik kívülállók vagyunk, és messziről jöttünk. Aztán kiderült a turpisság: Zsuzsa és családja, de a polgármester úrék is mind betelepülők. Pesti karrierjüket adták fel, vagy mellé vállalták be a szerelmüket, Panyolát. Panyola nem egyszerűen a pálinka hazája, hanem sokkal több annál: egy hely, amit szerelemmel építenek!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.28 10:10:30borovi

  Imádom a panyolai pálinkát! Rendszeresen szoktam kapni ottani ismerőstől saját szilvát meg almát, és isteni az Elixír is (a bodza kivételével mindet kóstoltam már), de az Eszenciáról még nem hallottam. Most kíváncsivá tettél! ;)

 • 2010.11.28 10:15:49uzza

  Ezt a címkés Panyolai pálinkát (Panyolai Elixír) lehet kapni minden rendezvényen, nem több mint másodosztályú tömeg termék.
  Az ilyen és ehhez hasonló szervezkedések fogják lejáratni sajnos a minőségi "Szatmári" pálinka jó hírét. Ez van amikor a "biznisz" legyúrja a tradíciót.

 • 2010.11.28 11:00:02K.Okoschka

  Az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések próbálják lejáratni a "Szatmári" pálinka jó hírét, sok sikert hozzá, mi addig koccintunk!

 • 2010.11.28 11:30:00jones5555

  Gyerekek! Az igazi pálinka 50 fokon kezdődik. Itt a képen nem sok 50-est látok! Szabolcsi vagyok, És alma pálinkát főzetünk évek óta! 51-53 fokos! Na az igazi! Szatmárban pedig tessék háztól venni! Ott lesznek csak igazi finomságok!!

 • 2010.11.28 11:57:47uzza

  magyarázat K.Okoschkának

  "Szatmári" pálinka lejáratása = Panyolai Elixír = másodosztályú tömeg termék.

  "Szatmári" pálinka jó híre = TRADÍCIÓ = "Szatmárban pedig tessék háztól venni! Ott lesznek csak igazi finomságok!!"

 • 2010.11.28 13:34:33huli

  de azt remélem tudod, hogy azt a pálinkát is ugyanott főzik, amit te csináltatsz! 40 fokos pálinkától meg nem kell erősebb, mert csak neked fog megártani!

 • 2010.11.28 14:15:49Palex

  A pálinkát nem az erőssége határozza meg.
  Ha az a meghatározó, akkor az egy sz@r.
  Az íz és az aroma a lényeg, függetlenül attól, hogy 38-as, 40-es, 45-ös, 50-es, vagy erősebb.
  Panyolai Elixír amúgy nem rossz.
  Ha ennél rosszabb nem is készülne Magyarországon, már baj nem lenne.
  De van sajnos, sok rosszabb.

 • 2010.11.28 15:07:45sutpet

  Nekem ízlik a Panyolai Pálinka, főleg a meggy és a szilva. Ha boltban veszek akkor lehetőleg ilyet veszek.
  Nem tudom miért kell "fikázni" ami jó. Palex-nak van igaza nem az ereje számít a pálinkának.
  Szoktam vennei házi pálinkát, biztos forrásból, de legalább fél évig pihentetem.
  Sok okos a "bika "pálinkáját hűrve issza, a vacak ize miatt.

  A pálinka teszteje : másnap fáj-e a fejed?

 • 2010.11.28 16:30:00♥ Kitty ♥

  Nem az szamit hany %-os az alkoholfoka egy palinkanak(vagy barmilyen mas alkoholnak). Hanem az, hogy ne undorral idd meg(mert nem jo az ize, vagy eppen tul eros), illetve utana ne bufizzel tole egesz este. :S
  Ha pedig picit tulszalad a lo, akkor masnap ne legyen tole semmi bajod...
  Ha a %-ra gyursz, akkor igyal absinthe-ot.

 • 2010.11.28 16:44:04ideasz

  Számba nem vennék ilyen kommersz bolti löttyöket.

 • 2010.11.28 17:29:57SzatmáriVitriol

  Leszólhatjátok mások véleményét, de a panyolai pálinkát inkább a PR emeli ki a pálinkák sorából.
  Keveset konyítok hozzá, nincs is kedvem imidzset rombolni, de egy a sok közül!

  Arról nem beszélve, hogy nekem már okozott palackozott barack löttyük vendégek előtti beégést!

  Azt nem tagadom, hogy több napos evés-ívás vendéglátás után nekem is enyhülne kritikus véleményem!

 • 2010.11.28 17:51:17dorkoka

  Békési vagyok, (nem Békés Városa) ami szintúgy híres a Békési szilvapálinkájáról. A Szatmárival egy minőség. Nálunk 2C-fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, kicsit magasabb a cukortartalom, erősebb a pálinkánk kicsit, viszont akkora hagyománya nincs itt mint Szabolcsban a pálinka ivászatnak és szinte minden szilva pálesz. Felénk a brutál erős pálinkákat főznek, főleg disznóvágáson kerül elő. Sokat beszélnek az erejéről, erősnek kell lennie, huhognak is a böllérkedők, itt ez a tradíció. Én nem szeretem azt a pálinkát amitől még fél óra múlva is szilva a leheletem és marja az 58 fok a gyomromat. De itt ilyen terem, senki sem hígítja. Bár gyengültek a pálinka szubkultúra hatására. Németekkel itattuk, akik snapsz lópisisek. Fülükön vették a levegőt a réz elejétől egy fél óráig, átjárta a szilva a tüdejüket. Sokáig kerülgették, utána újra összeszedték a bátorságot és óvatosabban iszogatták. Tetszett nekik alapvetően, megértették és átérezték a minőségét a nyugat eu. égetett szeszekhez képest. Bejött nekik az Unikum is, elismerően nyilatkoztak-a német keserű hozzáértők. Meg is lett a böjtje. Nagy vörös lógó fej. A magyar lány (unokatesó) német férje elmagyarázta a spanjainak mi is a magyar élelmiszer. Haza felé a kocsikat súlyosan túlterhelve vitték a magyar zöldséget, gyümölcsöt, főleg a kisgyerekesek mivel ilyeneket ezek nem is ismertek, csak az ízetlen holland mennyiségit. Felszerelkeztek szeszeinkből és kolbászainkból is.

 • 2010.11.28 17:52:56dorkoka

  Sokan túl sok jelentőséget tartanak a főzésnek. Pedig a gyümi minőségen van a hangsúly. Apám állami vízügyi telepén(lakhelyén) 40 éves szilvafák vannak(már ami lassan ki nem pusztult). Kis szemű, kemény, cukorédes rosszul termő régi fajta. Emlékszek arra az évjáratra amikor a réz eleje 60 fok felé sikeredett és lefolyáskor különválasztottuk az elejét. Tartalmat adott a kerítés szaggató szlogennek, a hegesztést is széttépi a vaskerítésen haza felé bukdácsolva.
  Irigykedek a szabolcsiakra a sok fajta!!! kitűnő pálinkájukért.
  1 konyakos.

 • 2010.11.29 14:58:56K.Okoschka

  Mindkettő fontos. Jó anyagból rossz főzőmester is tud elfogadható pálinkát főzni, de rossz gyümölcsből jó főzőmester se tud jó pálinkát. Számokban kifejezve 70%/ban múlik a gyümölcsön és a cefrézésen, 30%/ban a főzőmesteren/technológián. De nem érdemes a szőrszálhasogató részletekbe menni, nem ez a fontos. Hanem az, hogy egyrészt élvezni kell, ami nálunk néha nehezen megy, mert jobban szeretünk panaszkodni, irigykedni meg kritizálni. Másrészt pedig hasznos, mert rengeteget segít a vidéknek. Egy olyan főzde, mint pl. a Panyolai - de mondhatnék más vidéki példát is -, nagyban hozzájárul a helyiek életének javitásához és önbecsülésük növeléséhez. Ez is elég jó dolog.

 • 2010.11.30 21:33:21Elíxir Szellemi Vezetői

  A Panyolai Elixír nem azért van, hogy részegedjetek, hanem azért, hogy üzenet legyen a számotokra, hisz a nap sem szűnhet meg az égen amíg a legutolsó emberhez is el nem ér az Evangélium.

  Szeretett Kritikusaink gondolom értitek, hogy miért kell, hogy a Panyolai Elixír mindenütt megtalálható, minden ember számára, mindenhol elérhető legyen. Mivel a világon egyetlen egy Elixír nevű Pálinka van és amíg az Űr kegyelméből ez a Pálinka méltó erre a névre addig ez a Pálinka és ez a név együtt megtartatik. Mert minden egyes dolog amivel érintkezünk vesz el tőlünk vagy ad nekünk. Azért, mert ez mindig csak adott, mint ahogy most is, ezt az Evangéliumi üzenetet mindannyiunk számára.

  Alapjáraton nekünk a Panyolai Elixír "jármú", hogy Lukács Evangéliuma 16. fejezet 9. vers alapján Lelkeket mentsünk meg. Az Úr dicsőségére!

 • 2010.11.30 22:37:55Elíxir Szellemi Vezetői

  A Panyolai Elixír nem azért van, hogy részegedjetek, hanem azért, hogy üzenet legyen a számotokra, hisz a nap sem szűnhet meg az égen amíg a legutolsó emberhez is el nem ér az Evangélium.

  Szeretett Kritikusaink gondolom értitek, hogy miért kell, hogy a Panyolai Elixír mindenütt megtalálható, minden ember számára, mindenhol elérhető legyen. Mivel a világon egyetlen egy Elixír nevű Pálinka van és amíg az Úr kegyelméből ez a Pálinka méltó erre a névre addig ez a Pálinka és ez a név együtt megtartatik. Mert minden egyes dolog amivel érintkezünk vesz el tőlünk vagy ad nekünk. Azért, mert ez mindig csak adott, mint ahogy most is, ezt az Evangéliumi üzenetet mindannyiunk számára.

  Alapjáraton nekünk a Panyolai Elixír "jármű", hogy Lukács Evangéliuma 16. fejezet 9. vers alapján Lelkeket mentsünk meg. Az Úr dicsőségére!

  (Javítva két elírt szó miatt)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta