SPICC

A jó pálinka nem aljasít: Zwack Sándorral poharaztunk

2010. november 14., vasárnap 08:38 |

Hazánkban a mézes pálinkának van a legnagyobb sikere, mert a magyar alapvetően édesszájú. A nők körében különösen kedvelt ital: 10 nőből 9 a mézes páleszre esküszik. Kellemes bódulatban poharaztunk, és közben megtanultunk rendesen kóstolni.

A kecskeméti túrán Zwack Sándor volt a kalauzunk, aki elárulta, hogy a pálinka töretlen népszerűségnek örvend, sokan a konyak és a whisky helyett isszák: „Amikor Magyarországra jöttem, azt láttam, hogy pálinkát inni ciki, de ma már egyenesen divat lett. Büszkék vagyunk rá, hogy ebben nekünk is szerepünk volt és tovább tudjuk vinni a hagyományt.”

Kajszibarack pálinka welcome drinkkel indult a túra és megtudtuk, hogy a hungarikumnak számító magyar kajszi, már a XVI. században ismert volt Európa szerte. A pálinka illatában a magyar kajszi csodálatos, összetéveszthetetlen aromáját élvezhetjük, olyan tisztán, mintha csak magát a friss, tökéletesen beérett gyümölcsöt szagolnánk. Kóstolva telt, krémes, gazdag, utóíze figyelemreméltóan hosszú.

A jó pálinkától nem fájhat a fej

Megtekintettük az egész telepet, a lepárlótól a palackozó üzemig – a lepárlóban az az ismerős illat fogadott minket, amit minden gyakorlott turista tapasztalt már, amikor a falu szélére ér, ahonnan szag alapján meg tudja már mondani, melyik házban főznek valami kerítés szaggatót.

Annyi információt kaptunk a szuperpálinka főzésről, hogy néha egyenesen ipari kémeknek éreztük magunkat. Minden italból folyamatosan lehetett repetázni és valamennyi kortynál éreztük, hogy ettől nem fog fájni a fej, se most, se másnap reggel, mert ezek az italok olyan tiszták, hogy bármilyen műtétnél lehetne fertőtleníteni vele bemetszés előtt... A kecses Nemes Pálinkás üveg kiürülte után is hasznos, mutatós darab - a lakás dísze lehet, rakhatunk bele tengerparti homokot, díszkavicsot, ügyesebbek beleszuszakolhatnak potpurit is.

Az egész üzemben otthonos, családias miliő uralkodik, nincs rohanás és levegőben remegő feszültség, mint a hasonló üzemekben. Reggel jönnek a nénikék, leülnek a szalag mellé és ráérősen címkézik a palackokat. Idilli kép, idilli munka! Megtudtuk, hogy a kulturált alkoholisták itt csak minőségi cucchoz juthatnak hozzá, melyek igazi kézműves remekek.

10 nőből 9 a mézes páleszre esküszik

A házigazda Zwack sarj mellett Gulyás Csaba italszakértő, és Árvai Andor pálinka-főzőmester mesélt pálinkás kulisszatitkokat. Magyarországon a legnagyobb sikere a mézespálinkának van, mert a magyar alapvetően édesszájú. A nők körében különösen kedvelt ital: 10 nőből 9 a mézes páleszre esküszik. Ám a mézes pálinka nem hivatalos kategória, mert ízesített, így a pálinkaművészet értelmében „nem tiszta”.

Gulyás Csaba 11 éve csak a Zwack család privát italszakértője: „Mindenkinek, aki itt dolgozik van valami kötődése a Zwack családhoz. Kecskeméten nagy múltra tekint vissza a barackpálinka-főzés, írásos emlékek már  a XVIII-XIX századfordulótól említik” Nem véletlen tehát, hogy itt működik a Zwack Pálinka Manufaktúra, amely Európa egyik legmodernebb manufaktúrái közé tartozik. Az itt készülő italok alapanyagát képező kiváló minőségű, érett gyümölcsöket kézzel válogatják, magozzák, felezik, ezzel is óvva a különleges értékű, fajtaazonos, hagyományos és erdei gyümölcsöket. Az erjesztés húsz hatalmas, 8,5 méter magas rozsdamentes tartályban történik. Ezt követi a korszerű lepárló készülékekben a desztilláció, amely biztosítja, hogy csakis a „gyümölcs lelke” kerüljön a limitált szériás, sorszámozott palackokba.

„Ha már az alapitalokról beszélünk, a whisky - akármilyen fajta is - mindig csak gabonából készül, a vodka is vagy burgonyából vagy gabonából készül, a rum pedig a cukornád levéből vagy melaszból erjesztett ital – esetükben nem lehet limitációról beszélni, tömeggyártás van, tehát korlátlan mennyiségben előállíthatók. A pálinka ezzel szemben több lehetőséget tartogat, mert számos gyümölcsből lehet főzni, ezáltal ezerarcú és változatos ital.”

Nem mindegy, milyen pohárból kóstolunk

A kóstoláshoz egy speciális, ún. tulipános poharat használtunk, amely szakértőnk szerint a legalkalmasabb az összélmény kialakításához, mert alakja miatt leveszi az alkoholos jelleget és felerősíti a gyümölcsös jegyeket. Először távolról illatolunk a pohár felé, majd orrunkkal fokozatosan közeledünk.

Ezt követi egy kisebb, majd egy nagyobb korty. A teljes íz, és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az előbb említett tulipánforma, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy felületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Így elég, ha egy kicsit megdöntjük a poharat, és mozgatjuk, hintáztatjuk az italt - és máris érezzük, élvezzük illatát.

A pálinkát nem szabad csak úgy egy szuszra, egyetlen hörpintésre meginni, csak lassan kortyolgatva, ízlelgetve szabad fogyasztani. Ha a pálinka hibátlan minőségű, akkor néhány perccel a fogyasztása után is érezhetjük, hogy milyen kellemes illatok szabadulnak fel az üres pohárból. Ilyenkor találkozhatunk a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel, amelyek sokat érnek, és fontos minőség-meghatározó tényezőként is szerepelnek. 2010. szeptember 27-e óta feltételekkel otthon is lehet főzni pálinkát. 86 liter, 50 százalékos pálinkát főzhetünk, de csak a család fogyasztására és csak a saját cefrénk lepárlását végezhetjük. A főzőüst térfogata azonban csak legfeljebb 100 liter lehet.

Kiegyensúlyozott krémes ízek

A kóstoló első alanya a birs pálinka volt: ízében és illatában a lédús, zamatos birs különleges aromáját élvezhettük. Gyümölcsös, citromos, grapefruitos jegyek, jellegzetes, enyhe fanyarság, gazdag ízaroma - mindezt a háttérből felsejlő leheletnyi fűszeresség emeli a tökéletesség magaslataiba. "Ezt a minőséget nagyon nehéz reprodukálni az otthon főzött pálinkával, mivel ott zömében a minél magasabb szesztartalom elérése a cél  – nagyon nagy energiát és figyelmet kell befektetni, hogy ilyen minőségű művészet és kulináris érték legyen egy párlatban” – meséli szakértőnk."

A második menet a fekete ribizke pálinkáé volt – a megtanult kóstolási módszerrel közelítettünk hozzá és az átütő élmény nem maradt el: illatában, az alapanyagául szolgáló fajták elegáns gyümölcsös aromajegyei játsszák a meghatározó szerepet.

A pálinka általános aneszteziológiai hatása miatt ajánlatos az egyes tételek között semlegesíteni a szájüreget, ehhez a legjobb a sima, szénsavmentes víz. Következő meseszép pálinkánk a cigánymeggy volt, ami szintén nem a körömlakklemosó jellegű házi pálinkák hírét dicsőítette, hanem a tiszta és gyümölcsös nedűket. Mandulás, fanyarság érkezik, amit annak köszönhet, hogy fajlagosan nagy a magja és ez visszaköszön ízében is. Nincsenek harsány dimenziói, de érettebbé tehető, ezért sárgásabb a színe. Megtudtuk, hogy a hordós érlelés a legrosszabb borokon is javít, értékesebbé teszi őket, így történt ez aktuális pálinkánkkal is, ugyanis minőségjavításból - és, hogy fokozzák az élvezeti értékét - tölgyfahordóban érlelték.

Mindössze néhány ezer palack készülhet csak

Hogy az illatokban rejlő dimenziókba is bekukkantsunk, végeztünk egy ún. szárazpróbát, ami annyit jelent, hogy a fenékig ürített poharat fél percig kézben dédelgetjük, majd beleillatolunk. Valóban érezni lehetett a tölgyfahordó, és egy asztalosműhely összetett, egyedi illatát. Megkóstoltuk a Nemes Besztercei Szilva Pálinkát is, és megtudtuk, hogy a besztercei szilva a legkitűnőbb szilvafajta, ezért nagyszerű pálinka alapanyag. Illatában a besztercei szilva jellegzetes édeskés, fűszeres aromái jutnak érvényre lenyűgöző határozottsággal. Gazdag, összetett ízhatással, kellemes melegséget árasztó harmóniával rendelkezik.

Újra kell építeni a magyar pálinka imázsát

Kellemes bódulatban kértünk még repetát, majdnem mindegyik fajtából, és rájöttünk, hogy ez a fajta pálesz nem aljasít, a kortyoló úgy érzi, hogy korlátlan mennyiséget is képes lenne befogadni (és bent tartani) így emelt fővel lehet spicces az ember. Zwack Sándor 2005 óta a párlatok arca és nagykövete, célja, hogy hazai és nemzetközi szinten is megismertesse és megszerettesse a kézzel palackozott, limitált mennyiségben kapható Nemes Pálinka családot.

Úgy véli, újra kell építeni a magyar pálinka imázsát. A kategóriának alapvetően a megítélését szeretné a helyére tenni, a helyes fogyasztási szokások kialakítására, a pálinkakultúra fejlesztésére törekszik. A pálinkákban válogatott fajtájú, fajtaazonos gyümölcsök találhatók, így válhat hangsúlyossá és érzékelhetővé a fajtára jellemző egyéni karakter, íz és illat. Kézzel palackozzák és végül évszámmal ellátva egyénileg sorszámozva kerül forgalomba. A magyar pálinkakedvelők egyre többen vannak, és egyre igényesebbek, nemcsak a hagyományos ízeket fogyasztják szívesen.

Teával jobb, mint a rum

“Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum.” - mondta a hagyomány szerint a brit trónörökös, Edward walesi herceg, amikor 1936-os magyarországi látogatása alkalmával megkóstolta a kecskeméti barackpálinkát. A trónörökös ezt követően egész életében előszeretettel fogyasztotta a kecskeméti nedűt, s ezt a hagyományt mind a mai napig folytatta a brit uralkodó család többi tagja is. Zwack Sándor szerint nincs még egy olyan nemzet, amelyiknek a pálinka lenne a nemzeti itala.

Fotó: Hernádi Levente

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.14 10:23:02jatti1

  A tisztelt cikk íróját vagy lefizették, vagy még nem ivott igényesen elkészített (cefrézett, lefőzött) házipálinkát. Természetesen a háziban is van rossz, de vannak igen kiválló minőségűek is. Aki a mennyiségre utazik azé lehet "kerítés szaggató", de aki a minőségre azé legtöbbször nagyon finom. Az az ember aki csak azért iszik, hogy berúgjon úgyse fizeti meg a pálinkát, inkább vesz szeszes italt.

 • 2010.11.14 11:33:26stikasz_1

  A Zwack az nagyon gáz. Az a cikk is gáz, ami a pancskirályokat fényezi. Vilmos szeszes italt a pórnépnek, mi?

 • 2010.11.14 11:48:49don-kanyar

  A Zwack pálinkák iszonyú rosszak. Amilyen jó a Pr-juk, olyan pocsék a termékük. Mindegyiknek van egy műanyagos mellékíze- így a híresztelések ellenére, biztos, hogy rohadt gyümölcsöt is erjesztenek a cefrében. Volt egy jófajta Kecskeméti Hírös pálinka is, amit miután megvettek, iszonyú rossz lett az íze. Ha rám hallgattok nem vesztek Zwackot, csak mást

 • 2010.11.14 11:59:29ree

  Tényleg hiányzik az (x) az aljáról.
  Egy kalap alá venni az összes házi főzésű pálinkát meg legalább akkora hiba, mint azt feltételezni, hogy a fekete ribizli az egy szőlő fajta. Feltételezem, nem szőlő törkölyből főzik. (Bár, ki tudja!?...)

 • 2010.11.14 12:25:01f@szh@rcos

  szar lőre ez is, a metil az igazi

 • 2010.11.14 12:31:07norris53

  A Zwack ÚR pálinkái lehet hogy jók még az is lehet hogy felveszik a versenyt a házi pálinkával de kurva drága és kétely bennem ott van - amikor nem termett magyar országon mert el fagyott az egész országban ( egy bizonyos gyümölcs )ők nagy mennyiséget dobtak piacra a belőle főzött pálinkából ?

 • 2010.11.14 12:54:00MA

  Zwacknak lehet, hogy van jó prémium pálinkája, de a neve alatt rengeteg igénytelenül rossz cucc is forgalomba kerül.

  A házipálinka éppen olyan, mint az otthon elkészített étel, amiről senki nem mondja, hogy "jól lehet lakni vele, de élvezetet nem nyújt". Megfelelő hozzávalóból, kellő gyakorlattal és odafigyeléssel ugyanúgy lehet kulináris élvezetet alkotni otthon ételből is és pálinkából is. A nemzeti büszkeség mellett pedig fontos az egyén és a kisebb közösségek büszkesége is.

  A gasztronómia (így a pálinka) esetében is igaz szerintem, hogy a csúcs technológiai eljárások, a méregdrága berendezések és a molekuláris biológia tudományos szintű ismerete által hozzáadott érték nem képes ár/érték arányban jó eredményt produkálni.

  Végül egy jó példa a Zwack termékek megítéléséről. Tegnap egy legénybúcsút tartottunk, ahol eredeti kézműves Calvados mellett számos házi pálinka került az asztalra. Mind elfogyott, be is rúgott mindenki, de még ekkor is teljes volt az egyetértés, hogy a Zwack Vilmost ne bontsuk meg, inkább menjünk be valamelyik kocsmába és ott igyunk tovább...

 • 2010.11.14 13:03:36norris53

  Hát te tudod én azért azt mondom - kóstolj meg egy jó házi főzésű pálinkát és azután -még mielőtt be rúgnál kóstolgasd a Zwack úr neve alatt készült kocsmai -pálinkának nevezett - valamit - na az nem pálinka az kukorica cefréből főzött tiszta szesz és vegyi úton elő állított aroma !

 • 2010.11.14 14:24:38kelleman

  Speciel nem értek egyet. Zwack nemespálinkából még sosem kóstoltam rosszat és ezt nem tudom elmondani a konkurenciáról. És nem nagyon vonnék párhuzamot az otthon kotyvasztott kerítésszaggatóval, mert a manufakturális páleszeknek egy előnyük van az otthon pancsolttal: kézzel válogatott, tiszta gyümölcs megy bele, nem pedig mindenféle kukacos rohadvány, ami csak leesik. (Tisztelet a kivételnek.) Srácok, hátrább az egerekkel, sajnos, el kell fogadni, hogy a minőség pénzbe kerül.

 • 2010.11.14 14:28:04Gubcsinyúl

  Speciel nem gondolom, hogy le kellene szoknom a mézesről.

 • 2010.11.14 14:29:31kelleman

  Próbáld a Fertődi málnát (ZSP). Életedben nem akarsz mást inni.

 • 2010.11.14 14:34:45Coyote82

  Lehozod ezt a cikket ma, és meg se említed, hogy Siófokon több napos pálinkafesztivál zajlik. Pesti kommersz aljanépe vagy.

 • 2010.11.14 14:39:07A.. Közbiztonság Szilárd

  A Zwack pálinkái mondjuk ritka szarok.

  Gubcsinyúl:
  Ne szokj le róla. Csak ne mondd róla, hogy pálinka, mivel csak katyvasz.
  (Igazából a legyet is hülyeség lenne megpróbálni lebeszélni arról, hogy szart egyen.)

 • 2010.11.14 15:59:14jani_a_hegyről

  ez valami vicc?
  zwack és pálinka egy cikkben?
  Aki kiad ilyen Fütyülős, meg Vilmos cuccokat az üzeméből az csak lejáratja ezt a különleges párlatot. Menjetek már el Göcsejbe, vagy Szabolcsba ér kérdezzétek meg hogy csinálják/ták. Elárulom, hogy még csak nem is keverik a gyümölcsöt, egy főzetbe csak egy fa termése mehet, ilyet hol csinálnak ezek a nevetséges nagyüzemek? a kosher szilva, meg a híröst ne nevezzük pálinkának. A kontraszt kb mint a házi barack lekvár és a nagyüzemi "dzsemm-disznócsont örlemény gél" között.
  Bosszantó látni, hogy egy-egy pénzember lehetőséget kap osztani az észt, mi meg max itt a lap alján elégedetlenkedhetünk, ezek meg röhögnek a markukba.

 • 2010.11.14 17:08:21stikasz_1

  Úgy látom, még sok-sok marketingre költött millióra lenne szükség, hogy az emberek többsége ne legyintsen a Zwack ipari hulladékaira. Legalább hetente egyszer megjelenhetne egy olyan cikk is, hogy nem csak idehaza, hanem világszerte is mindenki Zwack-italokat követel a kocsmákban. Én mindent elhiszek, főleg ha betoltam pár pohárral valamelyik pancsukból. Az alkohol olcsó, abból biztos sok van benne.
  (Vajon jól esik ennyire rossz visszhangú cikket olvasgatni az érintettnek? Nyilván nem, de hát nem kellett volna lejáratni a nevet. Balek.)

 • 2010.11.14 17:36:19Beru

  jani_a_hegyről,
  itt nem a Vilmosról meg a Fütyülősről van szó, az Isten áldjon meg! olvasd el a cikket!

 • 2010.11.14 18:01:21norris53

  Beru---
  Te olvastad a cikket ?
  ha igen akkor mond meg - hogy lesz a szőlő törkölyből -feketeribizke pálinka ?????????????

  "A második menet a fekete ribizke pálinkáé volt – a megtanult kóstolási módszerrel közelítettünk hozzá és az átütő élmény nem maradt el: illatában, az alapanyagául szolgáló fajták elegáns gyümölcsös aromajegyei játsszák a meghatározó szerepet, amit nemes tölgy aroma fest alá szelíden. Kóstolva telt, kiegyensúlyozott, kifejezetten krémes érzetet kelt. Harmonikus ízvilága egy hosszú utóízben teljesedik ki. Kitűnő minőségű, tökéletes érettségben szüretelt szőlők törkölyéből, tölgyfahordós érleléssel készült."

 • 2010.11.14 18:16:07kvadrillio

  NEM SZERETEM A PÁLINKÁT. EGYIK FAJTÁJÁT SEM.
  ÉS EZT MÉG A SOK VACSORACSATA SEM TUDTA BEFOLYÁSOLNI.
  Jobb vörösborbúl is csak félévente két kortyot ! :D

 • 2010.11.14 18:51:56sompalinka

  Nos, a cikk néhány pontatlanságtól eltekintve, jól visszaadta a Zwack minőségi pálinkáinak lényegét. Ez még akkor is tény, ha a kommentezők egy része ilyen-olyan meggondolásból, tájékozatlanságból, helyenként rosszindulatból közelítették meg a kérdést. Nem vagyok a Zwack ügyvédje, de a szakmaiatlanul ágálóknak ajánlanám, látogassák meg a manufaktúrát, így a helyszínen győződhetnek meg a szakma színvonaláról, talán ezt követően lenne hiteles, átgondolt a véleményük. Aztán meg nem illendő keverni a házi főzési metodikát, és annak végeredményét, egy korszerű rendszeren készített produktummal, még akkor sem, ha a szubjektivitást el kell fogadni! A tájékozatlanságot, a szakmaiatlanságot, a stílust viszont nem!

 • 2010.11.14 19:37:30stikasz_1

  sompalinka: Egyik oldalról árulom az ízesített szeszes italt, másik oldalról meg higgye el nekem mindenki a csúcsszínvonalú manufaktúrát? Aki vackokkal keresett sok pénzt és többségében most is hulladékot árul, az vegye magára ennek minden terhét. Pont. (Elképzelted, amint Szepsy a Metróban saját név alatt 200 forintos kannás bort árul? Ja bocs, 1000 forintos, de semmirevaló alföldi lőrét, a "márkanév" miatt.) A "Zwack" és a "minőségi" egy mondatban vicc, és az is marad, amíg ugyanazon név alatt fut kommersz. Ez manapság egy rosszul csengő márkanév.

 • 2010.11.14 19:47:09szigpet

  Azért nem kéne össze írogatni mindenféle hitelrontó hülyeséget, azoknak akik otthon főzik a rohadt gyümölcsből a házi szart, cigivel a a szájukban, hátha még fel is robbantják magukat.
  A Zwack igen is minőségi termékeket gyárt, a Fütyülőst + Vilmost, meg még pár ilyen terméket nem is hívnak pálinkának, mert az csak párlat! De itt biztos mindenki ért hozzá.
  Sőt amióta van Magyarországon pálinkatörvény, azóta szigorú szabályok vannak a pálinka előállítására.
  Ja és a Zwack gyárban szépen le is perkálják az jelentős mennyiségű adót minden egyes liter pálinka után. Biztos azok akik otthon főzik és most itt fikáznak Ők is fizetik az adót!
  Előbb gondolkodni kéne és nem fikázódni!

 • 2010.11.14 19:59:19virus

  szigpet!

  Osztom a véleményedet minden téren.Nem ártana egy kicsit informálódni a kedves kommentelőknek!

 • 2010.11.14 20:02:28templomosvetito

  Csak csatlakozni tudok a zwack-undormányok klubjához; anyósomtól kaptam jó másfél éve egy mézes szilvát, fütyülős üvegest (már ez önmagában perverz, mármint a barackos imago-t átváltani erre...). Tavalyról isteni kajszim elfogyott, gondoltam bedobom ezt a mézest a közösbe. Üvweg be a fagyasztóba - e szokás rabja vok egy ideje, ha tehetem fagyasztóból veszem elő a páleszt. No, ekkor jött a meglepi: a Zwack-féle mézes szétesett vizes jégkására és vmi löttyre, amit semmiképpen sem neveznék pálinkának. Ezek után nekem ne píároljanak itt, eddig se' vettem, eztán meg végképp...

 • 2010.11.14 20:51:48Sárfehér

  „Ezzel szemben az otthon főzött pálinka megfelel a célnak, be lehet tőle rúgni, de művészet és kulináris érték nem lehet belőle”

  Ezek után tényleg azt várjátok, hogy a házi pálinkafőzők ne menjenek neki a cikknek???? Mi az, hogy otthon nem lehet szemenként kiválogatni a gyümölcsöt a cefréhez??? Meg az, hogy jó pálinkát csak "modern" készüléken lehet főzni? Megjegyzem, a modern készülékek sokkal inkább szólnak a gazdaságosságról meg a kihozatalról, mint a minőségről - természetesen, azért egy alap minőségi szint megtartása mellett. És mivel ízben azért van veszteség, folyton hangoztatják, hogy "olyan a fogyasztói igény, hogy az illat a lényeg".

  A Zwack pálinkafőzdéről egyébként én még csak jót hallottam, de stikasz_1-nek bizony, sok igaza van abban, amit mond. Pl. ezért nem veszek soha a Teleki pincészettől vagy a Varga pincészettől prémium bort sem. Zwack Izabella borait ellenben nagyon szeretem, de nem is láttam az ő nevével még soha becsületsüllyesztő bort.

  Egyébként meg mi ez a folytonos, kényszeres vagdalkozás a házifőzők felé? Nem kéne inkább a hivatásosoknak és a házifőzőknek összefogni a minőségi magyar pálinkáért? Igen, háznál is főznek borzasztó pálinkát, meg kereskedelmi főzdében is, de mindkét helyen készülnek remek tételek is. Nem tudjátok elképzelni, hogy emberek otthon szemenként kiválogatják a gyümölcsöt, dédelgetve cefrézik és erjesztik, és aztán gondosan összerakott, korekt, kuktás (!) főzőből odafigyelve lefőzik? Utána meg nem adják el, hanem a barátoknak - rokonoknak büszkélkednek vele? És hogy ezek a tételek minőségben felveszik a versenyt a kereskedelmikkel? Vagy nagyon is jól tudjátok, és ezért ez a folytonos sárdobálás?

 • 2010.11.14 20:53:15Sárfehér

  templomosvetito: Tisztelettel kérlek, szokjál le a pálinka behűtéséről. Csak szobahőmérsékleten... :)

 • 2010.11.14 20:53:25Napi okosság

  Úgy látszik Magyarországon mindenki k*csög:
  aki szegényebb, aki gazdagabb; aki tehetségesebb, aki butább; aki pesti, aki vidéki; aki tanul, aki dolgozik (proli), aki vállalkozik, aki nyugdíjas, aki sikeres és aki nem, soroljam még?
  Ez egy ilyen ország. Nálunk a "színarany" is lehet szubjektíven minőségtelen szar, nekünk mindenbe bele kell kötni. És még meg is ideologizáljuk a hülyeséget.

 • 2010.11.14 20:59:35templomosvetito

  ja, tom, rossz szokás... sajna

 • 2010.11.14 21:03:18templomosvetito

  de bocsesz, az említett kajszi(m), igaz, nem én főztem, csak csendestárs (lóvéval) voltam a gyümölcsben-főzésben, abszolút versenyképes cucc lenne (lett volna, de sajna elfogyott) piacon is...

 • 2010.11.14 22:11:45MA

  szigpet

  "Azért nem kéne össze írogatni mindenféle hitelrontó hülyeséget, azoknak akik otthon főzik a rohadt gyümölcsből a házi szart, cigivel a a szájukban, hátha még fel is robbantják magukat."

  Szóval nem rohadt gyümölcsöt használok, hanem egészségeset, nem cigizem, hanem pipázom, ami nem értem miért lenne gond, hiszen a gázégő nyílt lángja sem okoz robbanást (szellőztetés a trükk neve), amit lefőzök az nem szar, komoly szakember is megdicsérte már.

  Ki is akkor a hitelrontó?

  A cikkben eleve nekirontottak a házi főzésnek.

  A folyton a minőség garanciájaként emlegetett modern technológiáról meg annyit, hogy ezek szerint 20-30 évvel ezelőtt nem is létez(het)ett minőségi bor vagy párlat?

  Ugyan már. Tény, hogy vannak divatos technológiák, és ízlésbeli trendek a párlatoknál is, ahogy a boroknál, de az évezredes technológiákkal és eszközökkel is lehet kiváló minőséget alkotni.

  Zwack pedig sajnos beleszaladt abba, hogy ugyanazon a márkanéven akarja eladni a csúcsminőséget és a pancsolt szart. Megy így is, de az igazi király akkor is az olyan pálinkamester lesz -nem nevesítem-, aki minden főzetét maga ellenőrzi le, és ha nem tetszik neki, akkor hívja a VPOP-t és megsemmisíti.

 • 2010.11.14 23:12:32gerabera

  Na, azért tisztázzunk valamit: vannak azok a tradicionális magyar márkák, amelyeket a Zwack volt olyan kedves tovább vitt, pl. a Fütyülős vagy a Vilmos. Ezek klasszikusan olcsó(bb) termékek, eszenciából - de jó minőségű, tiszta eszenciából, jól összerakva. Kár hőbörögni, mert nagyon-nagyon sok ilyen ital van ma a placcon (üzleti forgalomban), és a Zwack ilyen termékei ráadásul kategóriájukban minőségben is és ár/érték arányban is teljesen rendben vannak. (Mixerként dolgozom egyébként, mielőtt megkérdezitek.)
  A cikk viszont NEM ezekről szól, hanem a Zwack Sándor által vitt brandről, a Zwack Nemespálinkákról. Ezek nagyon magas minőségű, kis szériás többszörös díjnyertes cuccok. Én a magam részéről nem vagyok mindegyiknek a rajongója, de a körtéjük és a fehérszeder pálinkájuk világbajnok. Nem értem a házi főzés / manufakturális főzés vitát: a jó pálinka titka az, hogy be kell tartani a szabályokat. Ha betartod (lásd az egy fa egy hordó elvet), akkor valószínűleg jó pálinkát főzöl. Ha értesz is hozzá, érdekel is a történet, akkor meg még jobbat.
  És igen, a jó párlatok drágák. Drága az alapanyag, drága a technológia fegyelem, nagy az adó. És ezt is tudomásul kell venni. Ha pedig nincs pénzed és be akarsz nyomni, vegyél inkább valami tucatviszkit. A pálinka drága műfaj, srácok.
  Ja, és még valamit: Árvai Andor az egyik legnagyobb király a szakmában. Nagyon mókás volt a kommentek felzúdulásait olvasni, ilyet utoljára a redukciós/hagyományos háború idején láttam a borászoknál. Epic.

 • 2010.11.14 23:27:05asimlis

  Nem értem, mintha a kommentek nagy részében kicsit túltengene a nagylöttyös indulat. A cikk egyáltalán nem a házi pálinkafőzésnek megy neki, csak rögzít egy - egyébként szomorú - tényt. Azzal, hogy liberalizálták a házi pálinkafőzést, most tényleg boldog-boldogtalan pálinkát fog főzni otthon. A jó pálinkához pedig tényleg szakértelem, tapasztalat és türelem kell és ez nincs meg mindenkinek. És nem is lesz - ezt a siófoki pálinkafesztivál színvonala is jól mutatja (onnan jövök, és konkrétan fel vagyok b_szva. Nna. Még valamit: a Zwack párlatok nagyon jók, de a mézes vilmos meg a társai nem pálinkák, hanem szesz tartalmú italok (italtörvény). Ez két külön műfaj. Mégmég valami: riszpekt a Zwacknak a kecskeméti üzemért, tavaly az apósommal megnéztük, és mindkettőnk szerint csodát csináltak. Azok, akik fikálódnak, nyugodtan gondolják végig: megmaradhattak volna a kaptafánál, ők meg technológiát hoztak, munkahelyeket teremtettek.

 • 2010.11.14 23:32:58kozzzzo

  Coyote82 @ Igen, pesti aljanép vagyok
  Templomosvetito @ Te pedig hülye, ha hűtöd a pálinkát.

 • 2010.11.15 10:38:50Sárfehér

  Gerabela, Asimlis: Igen, egyetértünk, ez a cikk nem erről szól. Mint ahogy írtam, a kecskeméti üzemről én is csak jót hallottam, és tök jó lenne a cikk, de minek nem odavaló mondatokkal belerondítani? Lehetne máshogy is írni: pl. "sajnos, nagyon sokan csak az alkoholt keresik a pálinkában", "sok a házi pálinkafőzők közt a tévhit", stb., és erre még nem is lehetne mit szólni. Az ilyen kategórikus kijelentések viszont, mint amik a cikkben szerepelnek - igaz, mellékesen - , bizony, mind csizma az asztalon, és teljesen tönkrevágják a mondanivalót. Egyesekben meg fölmegy tőle a pumpa, ne csodálkozzatok.

 • 2010.11.15 14:11:40Kebnekaise

  Most komolyan az a baj, hogy valaki felépít Kecskeméten egy pálinkafőző manufaktúrát és igyekszik legjobb tudása szerint valami jót alkotni? Van aki a házipálinkára esküszik, ez rendben van, de azért borkóstolóra sem úgy utazunk Villányba, hogy a helyi hétvégi telkeken, hobbiból készített, műanyagpalackos házibort ízleljük meg. Ezt jelenti a művészet és a kulináris érték, ami a pálinkafőzésben ugyanúgy benne van, mint a borászatban. Azért valljuk be, hogy a házibulikba és baráti összejövetelekre hozott házipálinkákról általában az alkoholfoka az, amit elsőként megemlít az üveg büszke tulajdonosa.

 • 2010.11.15 14:49:13Sárfehér

  Kebnekaise: Nem. Az a baj, hogy egy korrekt cikkben, ami egy remek pálinkafőzdéről szól, szükségtelenül odateszik, hogy "márpedig háznál csak sz.rt lehet főzni". Az, hogy te nem kóstoltál eddig jó házipálinkát, a saját egyéni problémád.

  Az se igaz, hogy házibort nem lehet nagyon jót csinálni. Az ún. kézműves borászatok ugyanazokat az egyszerű módszereket használják, amit otthon is meg lehet csinálni, minden csak hozzáállás kérdése.

 • 2010.11.15 18:23:54bestboy

  A Zwack Nemespálinkák védelmében: nagyon jók, nagyon magas szinvonalúak. Hol az otthonfőzött pálinkák ellenes kirohanás? Sehol sem találom.

 • 2010.11.15 21:11:40Sárfehér

  bestboy: Külön neked idemásolom még egyszer, egyébként a "Kiegyensúlyozott, krémes ízek" cím után következő bekezdés alján található:

  „Ezzel szemben az otthon főzött pálinka megfelel a célnak, be lehet tőle rúgni, de művészet és kulináris érték nem lehet belőle” – meséli szakértőnk.

  Kicsit később:

  "...ami szintén nem a körömlakklemosó jellegű házi pálinkák hírét dicsőítette.."

  Bár lehet, hogy én értem félre, és ez igazából a házipálinka dicsőítése.

 • 2010.11.16 10:30:05bestboy

  Bocs, de én tényleg nem érzem benne a "kirohanást". Ez egy vélemény. Az utóbbi időben ittam jó házi főzésű pálinkát is, de többször ittam borzasztót. Még most is van a szekrényemben olyan, amit 10 éve ! kaptam ajándékba, és egyszerűen ihatatlan. Minden évben megkóstolom, hátha változik, de nem. (Ha így haladok, még kb. 60 évig fogom kóstolgatni.) Lehet, hogy Gulyás Csaba fogalmazhatott volna árnyaltabban is és a mondatába belefért volna egy "zömében" kifejezés, de a cikk alapvetően nem a házilag főzött kerítészsaggatókról szól, hanem a Zwack nemespálinkákról, nem? Ez is egy nagy vihar egy lavórban. A pálinkaszakértő talán rosszul szólt, az igen mélyen tisztelt kommentezők meg ugyanezen a nyomon elindulva még durbvbábban általánosítanak. Ha pedig Gulyás Csaba annyira komolyan gondolta ezt a mondatát, szerintem hívja meg az elszabadult kommentelőket egy kis baráti poharazgatásra: ő hozza a Zwack nemespálinkákat, a tisztelt társaság meg a házilag főzött páleszt, aztán közösen döntsék el, melyik a jobb.

 • 2010.11.16 10:31:48kozzzzo

  Na, erre befizetnék.

 • 2010.11.16 14:18:49sompalinka

  "Megtudtuk, hogy a hordós érlelés a legrosszabb borokon is javít, értékesebbé teszi őket, így történt ez aktuális pálinkánkkal is, ugyanis minőségjavításból - és, hogy fokozzák az élvezeti értékét - tölgyfahordóban érlelték."
  Azt gondolom némi tévedés van a hordós érlelés körül, ugyanis az érlelés, szakmai értelemben a szakma csúcsa, ahol eredendően más minőségű termék jön létre, amely ugyan magán hordozza az eredeti pálinka jegyeit, de azok az érlelési aromákkal kiegészülve, kivételes komplexitást mutatnak! Tehát topminőség keletkezik, ez egyben azt is jelenti, hogy az érlelés nem a "rossz minőség" javítását célozza! Persze elfogadom, javíthat is, de az érlelésnél nem az a cél hogy a gyengéből, jobbat produkáljunk, hanem a jóból még jobbat! Ez így már más filozófia!

 • 2010.11.16 21:01:24jatti1

  Szigpet! Igen! A törvényben előírt adót befizetem! :) Ha ez a törvény ami most van, akkor ezt tartom be.
  Mindenki másnak! A felháborodások oka, hogy minden pálinkás cikkben ami valamilyen nagy pálinkafözö társaságról szól, mindig ott van (csak úgy mellékes odavetésként), hogy házilag nem lehet jó pálinkát főzni. Izlések és pofonok nem egyformák, tehát nekem lehet jó az a házipálinka ami a cikk írójának nem, és fordítva is igaz.

 • 2010.11.16 22:17:53sompalinka

  jatti1
  Ezért szép, és hálás tevékenység a pálinkafőzés, mert szubjektív, de...
  Azért a pálinka nem csak ízlések és pofonok kérdése, nem árt ha ezen egyszerű népies alaptételt szakmai korlátok közé szorítjuk, mert a pálinkafőzésnek léteznek fontos, nem megkerülhető szabályai! Ha az alapszabályokat szakszerűen alkalmazzuk, akkor akár ízlés szerint készülhet jó pálinka, ellenkező esetben a pofonok érkeznek! Ha van szaktudás, technika, technológia, akkor lesz olyan pálinka, amely nekem is jó lesz, és másnak is nagy valószínűséggel tetszeni fog! Ekkor senki sem fog háborogni! Meg kell próbálni!

 • 2010.11.17 09:00:18Sárfehér

  sompalinka: Ez nagyjából így is van, csak azt azért meg kell jegyezni, hogy néhány egyszerű szabály betartásával már korrekt pálinka készíthető. Ugye, az otthoni pálinkafőzést nem azért tiltották, mert az egy bonyolult, nehezen megtanulható, veszélyes technológia lenne, ebben az esetben u.i. fölösleges lett volna a tiltás. Épp ellenkezéleg, azért tiltották, mert egy egyszerű, könnyen megtanulható, és biztonságos technológia. A mesterszintű pálinkákhoz valóban komoly gyakorlat szükséges. Az összes többi szöveg, pl. hogy másfél milliónál olcsóbb készüléken nem lehet jó pálinkát főzni, csak misztifikáció (magyarul ködösítés), esetleg fantázia és műszaki ismeretek hiánya.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta