Nem az alkohol, a gyümölcs a lényeg - elindult a Spicc rovat

Pelle László civilben egy banknál dolgozik, de kreatív lényét a pálinkafőzésben éli ki. Édesapjától megtanulta, hogy minőségi pálinkát nem a lehullott, hónapokig rothadó gyümölcsből főzünk. A videóban azt is elmondja, hogyan kell a pálinkát kóstolni. Interjúnkkal elindult a Díványon a Spicc rovat: benne minden, ami alkohol.

Nagyapáink disznóvágás előtt bedobott felese és egy valódi párlat között pont annyi a különbség, mint a kétliteres pet palackban a tűző napra kitett bor, és egy palack csodálatos mádi tokaji aszú között. Nem véletlen a hasonlat, nem csak a párlatok viselik Pelle László nevét, de mádi borait is megvásárolhatjuk pl. a Bortársaságnál.

Ne étkezés előtt igyuk

Megtudtuk, hogy pálinkából is lehet évjáratosat készíteni, mert a gyümölcstől függően változik a minősége, de pár évnél tovább nem szabad tárolni, mert oxidálódnak az ízek, az illatok. Sajnos egy párlatnál a termőhely apró különbségei  nem adhatóak  úgy vissza mint egy bornál, így terroir párlatokról nem beszélhetünk, de a termővidék nagyon is számít. Nem mindegy, hogy a barack Kecskeméten, vagy Göncön termett.

Fontos, hogy a párlatokat soha ne az étkezés előtt igyuk, mert lezsibbasztja az ízlelőbimbókat, így már nem tudjuk annyira élvezni az ételeket, de egy vacsora végén, egy finom barackos pitéhez nagyon kellemes kísérő lehet egy barackpálinka.

A barátok annyira kedvelik a magyar pálinkát

Hogy lesz egy bankvezetőből párlatkészítő? - kérdeztem Pelle Lászlótól. "Úgy, hogy sokat dolgozik külföldön, ahol a barátok annyira kedvelik a jóféle magyar pálinkát és bort, hogy egye többet foglakozik a gondolattal, jó lenne egy szőlő, és ha már úgy is van a családnak gyümölcsöse is, azokkal is jó lenne kezdeni valamit. Úgy, hogy érzi, mindenkinek el kell mondani, mitől jó egy pálinka, hogy mindenki értse, nem az alkohol, hanem a gyümölcs a lényeg"- mondta.

„Van egy miskolci társam, aki Bükkaranyoson kezdett bele a vállalkozásába, és amikor hallotta, hogy én Nyékládházán lakom, megkeresett, így vásároltunk lepárlót. Természetesen nagyon szívesen leülök az üst mellé, és tekergetem a szelepeket, ez kikapcsolódás számomra, de azt, hogy napi tizennyolc órában üljek a pálinkafőzőben, és főzzem mások pálinkáját is, hogy meg tudjak élni belőle, az nem nekem való munka. Az nekem sok,vagy inkább kevés, attól függ honnan nézzük.

Egyensúly a hivatali élet és a pálinkafőző lét közt

"A termékeim arculatát egy barátom tervezte, azt mondja, hogy azért lett szőlőbirtokom, hogy valami kreatív dologgal kiemelkedjek a multis életemből. Hogy legyen valami hozzám köthető, valami, amit rólam neveznek el. Úgy érzem, igaza van".

Ez nem teljes önmegvalósítás azonban. "Nem minden fázisát én végzem a munkának, csak ha én termelném a gyümölcsöt, én lennék a pálnikamester, és én szitáznám a címkéket, akkor lennék valóban én. Így ez inkább a kreatív lényem kibontakozása. Próbálok egy egyensúlyt fenntartani a budapesti hivatali életem, és a pálinkafőző létem között. Ilyenkor ősszel úgy jövök be az irodába, hogy nem merem a kezem az asztal felé tenni, mert fekete a szilvától a körmöm. Rögtön tudják bent, hogy gyümölcsöt dolgoztam fel. Szeretek ott lenni akkor, amikor a gyümölcsöt szüreteljük, akkor, amikor a gyümölcsöt feldolgozzuk, és akkor is, amikor kifőzzük. De az, hogy ez a gyümölcs hogy erjed, nem rajtam múlik. Egy barack négy nap alatt leerjed, utána megnézhetjük, hogy milyen pálinka főtt belőle."

Igényesen kimagoztam

Arra a kérdésre, mi a legjobb érzés a számára, Pelle így válaszolt. "Azt látni, amikor az emberek megkóstolnak egy jó pálinkát, amibe jó gyümölcsöt raktam, ami pont a megfelelő időpontban lett leszedve, igényesen kimagoztam, megerjesztettem, jól lefőztem. Akkor az első kortynál elmosolyodnak, és azt mondják, hogy Úristen, ilyen pálinkát még nem ittam! Ez az a pillanat amiért azt mondom, hogy ez egy misszió."

"2009-ben pici nyereséget hozott, de idén veszteséggel zárjuk majd az évet sajnos a rossz gyümölcstermés miatt, de árat emelni nem szeretnék. 2009-ben 3400 üveg pálinkát készítettem 11 ízből. Idén mindössze 2400 palack lesz, mert csak ennyi gyümölcs termett. Egy ilyen terméket nem szabad pocsék csomagolásban a vásárló elé tenni. Egy pálinkának, aminek valódi barack íze van, annak a csomagolásának is tükröznie kell a minőséget.”

Címlapfotó: Carsten Tolkmit

Oszd meg másokkal is!
Mustra