SHOPAHOLIC

Jövőre jönnek az új IKEA húsgolyók!

Edicsek 2014. április 22., kedd 13:35

Nemcsak új konyha és új polcrendszer, vagy új PS modellek kerültek az IKEA kínálatába, az éttermekbe is érkeznek az újítások. A Daily Telegraph értesülései szerint 2015-től vegetáriánus és csirke húsgombócokat is kérhetünk majd az áruházláncban. A vállalat a döntését azzal is indokolja, hogy a népszerű, sertés- és marhahúsból készült gombócok tömegtermelése magas széndioxid-kibocsátással jár együtt, írja a hvg.hu. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az eredetei Kötbullar húsgolyó eltűnik, közölte a Dívány megkeresésére az IKEA hazai képviselete.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: mit érnek a nappali arckrémek?

etelka 2014. április 20., vasárnap 16:19

Mit tudnak az átlagos arckrémek? Tényleg védenek a nap káros sugarai ellen? Ez már csak azért is kérdés, mert egyre magasabb a napsütéses órák száma, melyek kinél a szeplőket, kinél a leégést és a bőr gyors öregedését okozzák. A Test magazin arra volt kiváncsi, vajon megfelelő védelmet nyújtanak-e az arckrémek, illetve, hogy eközben megfelelően táplálják és hidratálják-e a bőrt.

Mi ellen védenek?

A krérmek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek, utóbbi a rákot és a leégést okozza, előbbi pedig a korai bőröregedésért és a ráncokért felel. Érdekes, hogy míg a 2008-as tesztelés során még nem találkoztak olyan krémmel, mely az UVA sugarak ellen is védett volna, később viszont már szinte minden krémben megtalálható ilyen hatóanyag, és a vizsgálatok alapján tényleg bele is került a termékekbe.

Ulriche Heinrich professzor, a witteni egyetem tanára felhívja a figyelmet arra, hogy már a fiatalokat is óvni kell a káros sugárzástól. "Az intenzin napsütés minden korosztály számára okozhat visszafordíthatatlan károsodásokat. Mivel a bőr nem felejt, ezért azok akár több év elteltével okozhatnak gondokat." Heinrich mindenképpen azt tartaná célravezetőnek, ha tavasszal és nyáron UV-szűrős krémet használna mindenki. Ha a hegyekbe vagy a tengerpartra megy, évszaktól függetlenül védekezzen a káros sugárzás ellen. Ezeken a helyeken az UV-sugárzás rendkívül erőteljes, arra érzékenyek minimum 30-50-es krémekben gondolkozzanak.

És akkor jöjjenek a sokkoló számok: a Robert Koch egyetem felmérése szerint Németországban évente 220000 új bőrrákos esetet regisztrálnak, és ezek legfőbb okozója az UV-sugárzás. Heinrich keményen fogalmaz: véleménye szerint a túl sok napsütés, a mindig barna bőr vágya 30-40 évvel később a bőrrák okozója lesz.

A reklámokkal csak óvatosan

A Test magazin szerzői szerint a La-Roche Posay, az Yves Rocher és a Vichy parabénmentesnek hirdetik a krémeiket. Ez azt sugallja, hogy ezek a krémek jobbak, mint a többi krém. A Stiftung Warentest megállapítása szerint ugyanakkor ez nem igazolható. A parabéneket évtizedek óta használják a kozmetikai iparágban konzerválószerként, és bebizonyosodott, hogy nem okoznak gondokat. A kritikusok ugyanakkor azt hozzák fel, hogy ezek a szerek beavatkoznak a hormonrendszerbe. Az Európai Bizottság álláspontja szerint azonban ezek az anyagok (a metil- és etilparabének, valamint a butil- és propilbarabének) biztonságosak. A kérdés, hogy akkor mit használnak a parabének helyett, és a helyettesítő termékek megfelelően biztonságosak-e.Ugyanakkor egy vizsgált krémben sem találtak csírákat, ami mindenképp jó jel.

shutterstock 107220491
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 éve romlott terméket is találtak egy győri boltban

Edicsek 2014. április 18., péntek 15:20

Az elmúlt napokban a sonkával, tojással és fűszerekkel is gond volt, most szimplán lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak egy győri vegyeskereskedésben, írja az MTI. A boltban először nem adtak nyugtát a NAV ellenőrének, majd az árukészlet átvizsgálásakor kiderült: akad ott 1700 kiló romlott élelmiszer, amit az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai találtak meg. A Dívány értesülései szerint a vegyeskereskedés nem tartozik egyetlen üzletlánchoz sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olcsón is lehet jó és menő fülhallgatót venni!

Edicsek 2014. április 18., péntek 15:13

A fülhallgató az, ami az utcán, a munkahelyén, edzés közben és akár otthon is hű társa a szórakoztatásban, kikapcsolódásban de akár pihenésben vagy csak abban ha egy kis magányra vágyik. Nem mindegy tehát, hogy hogy szól, de az sem, hogy hogyan néz ki, ráadásul a legtöbb áruházban ki sem nagyon lehet próbálni őket. Éppen ezért mi most annyit próbáltunk ki, amennyit csak tudtunk, és elmondjuk, melyik milyen. A végkonklúzió az, hogy nekünk is nehéz lenne választani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Visszahívtak egy fűszerkeveréket a Pennyből

.syl. 2014. április 18., péntek 10:35

Visszavonja a TeutoMarkenvertrieb GmbH gyártó vállalat a „Timbu Színesborsfűszerkeverék, pikáns Egészbors, 35 g" terméket, mivel elképzelhető, hogy termelés közben üvegdarabkák hullottak a keverékbe egy hibás darálófejből, írja az MTI.

shutterstock 77566798

A cég tájékoztatása szerint a visszavonás azt a 2017 decemberéig használható terméket érinti, amely az L4069AA sorozatból származik és a Pennyben árusították. A visszavonás nem érinti a Penny által forgalmazott egyéb Timbu elnevezésű terméket, írja a gyártó a közleményében. A Penny a gyártó felhívására kivonta a terméket a forgalmazásból, a megvásárolt terméket bármelyik üzletben vissza lehet váltani, az árat visszafizetik vásárlási bizonylat, a kasszaszalag nélkül is.

Tojásokat hívtak vissza a Lidlből

.syl. 2014. április 17., csütörtök 16:36

„Magyar friss tojás" – állt annak a Lidlben forgalmazott terméknek a dobozán, amit a napokban ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai, és amiről kiderült, valójában pont semennyire sem magyar. Inkább lengyel, írja honlapján a Nébih.

1dhe3379
Fotó: NeBIh

A hivatal április 17-én azonnali hatállyal megtiltotta a tételek forgalomba hozatalát és elrendelte a kereskedelmi forgalomból való kivonásukat. Az ellenőrzésre a húsvéti kiemelt akció során került sor, melyben a sonkák, édesipari termékek mellett a tojás is fokozott figyelmet kap. Az akció keretében nemrég egy olyan kistermelőként regisztrált vállalkozónál is jártak, aki egy kazánházban, koszban készítette elő a húsokat az ünnepekre. Akkor több mint 2 tonna terméket foglaltak le.

Ha van pénze, megéri a hitelkártya

.syl. 2014. április 16., szerda 21:33

A hitelkártyáról a többségnek azonnal a harmincas, vásárolgató szinglik ugranak be, holott egyrészt már egy amerikai felmérés is alátámasztotta, hogy az egyedülálló nők nem vásárlással kompenzálnak, másrészt pedig a hitelkártyát családok is tudják okosan használni. Feltéve, hogy egyébként is rendelkezésükre áll az az összeg, amit elköltenének a hitelkártyával – árnyalta a témát a Díványnak Homa Péter, a Bankkártya.hu szakértője.

shutterstock 183558113
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kazánházban, koszban készítette elő a húsokat

Edicsek 2014. április 16., szerda 17:42

Több mint 2 tonna terméket foglaltak le az elmúlt hetekben egy kistermelőként regisztrált árusnál a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei. A vállalkozó nem tudta igazolni az áruk (egyebek mellett sonkák, kolbászok) eredtét, telephelyén pedig megdöbbentő higiéniai állapotok uralkodtak –közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen szállással is mehet nyaralni

Edicsek 2014. április 14., hétfő 11:13

Nyaralástervezéskor két sarkalatos pont van a legtöbb embernél, melyből az egyik az utazási költségek, a másik a szállás. Az utazásra szerencsére itt vannak már a különböző fapados légitársaságok és a legolcsóbb repülőjegy keresők. A szállásra pedig megoldásként az egyre népszerűbb otthoncserélős vagy éppen ingyen szállást biztosító oldalakat tudjuk ajánlani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van élet a kuponos hétvégén túl is

Edicsek 2014. április 11., péntek 12:45

Sokan epekedve várják az úgynevezett kuponos hétvégéket, amikor is valamilyen újság mellékleteként kezükbe kerül egy csomó különböző kedvezményre jogosító bón. Ekkor van az, hogy a plázákban annyira sem lehet mozdulni mint karácsonykor, mindenki egymást lökdösi az akciós termék beszerzésének reményében, a vásárlók idegesek és türelmetlenek, az eladók pedig sírógörcs közeli hangulatban gyűrögetik a papírkuponokat. Mindenki nyugodjon meg, van élet a kuponos hétvégén túl is.

shutterstock 25777810
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így képes manipulálni egy doboz müzli

Edicsek 2014. április 9., szerda 16:54

Elgondolkozott már azon, hogy miért terveznek minden, gyerekeknek szánt müzlisdobozt ugyanúgy, azaz valami nagyméretű vicces rajzfilmfigurával, aki épp a terméket fogyasztja lelkesen? Persze, vághatná rá, hiszen a vicces rajzfilmfigurákra a gyerekek buknak, nyilván ettől működik a dolog annyira! Persze, ez a része logikus, de nem csak azért, illetve nem ennyire egyszerűen működik a dolog, mint gondolná. Mert azt észrevette már, hová néznek ezek a figurák? Merthogy ha jól megfigyeli, nem önre: jóval lejjebb, úgy derékmagasságban keresik a szemkontaktust.

Igen, egy friss tanulmány szépen bizonyította, hogy a figurák tekintete, még inkább a tekintetük iránya egy nagyon is gondosan megtervezett marketingstratégia része, melynek a célja természetesen a reménybeli vásárló beszippantása. De mi a helyzet itthon?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helyreigazítás

Tuna Judit 2014. április 9., szerda 15:45

Lapunk 2014. március 8. napján megjelent „Szemeteszsák-körkép tavaszi nagytakarításhoz” címmel közölt írásunkban, annak eredeti verziójában tévesen állítottuk, hogy az összehasonlításunkban szereplő egyes, a Rossmann által forgalmazott termékek összesített fajlagos ára négyszerese az első helyezett Aldi áraihoz viszonyítva, továbbá azt is, hogy ezeket a termékeket a Rossmann az összehasonlításban szereplő másik drogéria, a drogerie markt áraihoz képest is majdnem háromszoros áron kínálja. A valóság ezzel szemben az, hogy a fajlagos ár szerinti összehasonlításban a Rossmann a második helyet éri el. Az általunk tévesen közölt adatokat tartalmazó táblázatok valós adatai a következők:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne cserélje le a tavalyi bicajos szettjét

Becca 2014. április 8., kedd 13:33

Azt már megírtuk, hogy egy nőnek sportolás közben is számít, hogyan van felöltözve, most meg körbejártunk, hogy feltérképezzük, ezt mennyire lehetséges vállalhatóan megoldani , ha idén tavasszal úgy döntünk, bicajra pattannánk. Nem voltunk elájulva egyik üzlet választékán sem; valahogy nem annyira megnyerő az idei tavaszi felhozatal, mint ahogy azt előző körképeink során megszokhattuk. De ne keseredjen el, hiszen ahogy Sinya is megmondta: nem feltétlen kötelező biciklis szettben végignyomni egy kisebb bringás kiruccanást, bár, ha túrázni indul, azért jobban jár, ha párnás, bélelt nadrágot vesz fel. 

DecathlonHervisIntersport-háromszöget térképeztük fel (a Columbia és a Northface se maradt ki, csak épp biciklis cuccaik nem voltak). A jó hír, hogy a többi háromban viszont mindenhol találtunk számunkra elfogadhatót - hol olcsóbban, hol nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel a hajfestékekkel legyen óvatos mostanában

zezse 2014. április 4., péntek 17:05

Még a kizárólagos hazai forgalmazó, a Presto-Pilot kft. sem tudott arról, hogy növényi hajfestékük veszélyesnek minősített mikroorganizmussal lehet szennyezett, holott a HVG cikke szerint egy általuk itthon forgalmazott hajfesték márka (Khadi) két árnyalata is felkerült az EU-s riasztási listára. Az ún. RAPEX lista a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere az EU tagállamai között, erre az említett Khadi termékek mellett további három, itthon egyáltalán nem forgalmazott növényi hajfesték (Henna márkanévvel) került fel a szlovák közegészségügyi hivatal jelzése alapján.

Azt, hogy a kérdéses termék eljutott-e Magyarországra, senki nem tudja megmondani, ugyanis a megadott adatok alapján beazonosíthatatlan a gyártási széria, az mindenesetre biztos, hogy a Khadi márka a megadott színekben (Light brown és Black árnyalat) jelen van a hazai piacon. A német gyártócég állítja, hogy termékeik nem veszélyesek az egészégre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 gyakorlati tipp a közös kasszán éléshez

Gyulai Bence 2014. április 4., péntek 11:07

Nagyon sok kapcsolatot nehezítenek meg a pénzügyek, hiszen roppant nehéz átmenet tud lenni az, hogy az ember egy ideig maga dönti el, hogy mire mennyit költ, aztán belép egy kapcsolatba, családja lesz, és hirtelen sokkal több lesz a szempont, amit figyelembe kell venni a pénz beosztásakor. Rengeteg kapcsolat tönkre is megy a pénz miatt, de hogy az ön kapcsolatával ne ez legyen, olvassa el az alábbi tippeket! Egy amerikai személyes pénzügyi tanácsadó blogjából származnak, Amanda Grossman tippjeit és tanácsait 6 pontban foglaltuk össze alább.

shutterstock 103950185
Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hittük, a Starbucks a legdrágább kávézó

Edicsek 2014. április 3., csütörtök 17:27

Most, hogy végre jó az idő, nyílnak a kiülős helyek, és nahát, rögtön tele is vannak. De minek is szervezné ismerőseivel a kávézgatásait egy zsúfolt teraszra, ha kérheti az italát  elvitelre is, hogy kiüljenek vele egy parkba (vagy akárhová a szabadba) és élvezzék egy kicsit a napsütést? Amíg elég jó idő lesz a szabadban sörözéshez vagy fröccsözéshez, egy jó kávé vagy forró csoki éppen ideális választás egy napozgatós traccspartihoz. Olyan kávézókat kerestünk tehát, ahol adnak elvitelre kávét, olyat, ami tényleg kávéból készült, és ezek legnépszerűbb termékeit hasonlítottuk össze. Fontos tudni, hogy ezek a kiinduló árak, érdemes óvatosan bánni az olyan kérdésekkel, hogy kér-e rá tejszínhabot vagy valamilyen ízesítést, mert ezek már jelentősen megdobhatják a végösszeget (a kalóriatartalomról nem is beszélve). Jó hír viszont, hogy mindezeket kérheti koffeinmentes változatban, szójatejjel vagy zsírszegény tejjel is, és elvitelre kérve is ugyanannyiba kerülnek. 

Mi mit jelent?

Espresso: Eredetileg a készítés módját jelenti. Magas hőmérsékletű vizet nagy nyomáson engednek át a kávén, hogy minden íz és illatanyag átkerüljön az italba.

Cafe Latte: 1/3 rész eszpresszó, 2/3 rész gőzölt tej, a tetején tejhabbal. Ismertebb nevén tejeskávé.

Cappucino: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej és 1/3 tejhab, esetleg egy kis kakópor kerül az ital tetejére

Forró csoki: Egyesek szerint ugyanaz, mint a kakó, mások szerint az a különbség, hogy a kakaó az kakaóból készül, a forró csoki pedig csokiból. Nemrég teszteltük is őket.

Forrás: Kávéházak Lexikon, Kávékorzó

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szociopaták a neten árulnak... nem is tudjuk, miket

Edicsek 2014. április 2., szerda 20:46

Az Etsy az az oldal, ahova bárki felrakhatja saját maga által gyártott portékáit, vagy egyéb régiségeket. Nem azon az elven működik, mint mondjuk az Ebay, hiszen nem kimondottan arra találták ki, hogy megunt dolgait árulja és licitálni sem kell, itt tényleg mindenki a saját kézügyességét és kreativitását mutathatja meg a világnak. A rengeteg otthon készített ékszer és művészi munka között a nagy számok törvénye alapján felbukkan néhány olyan művész is, akikkel nem biztos, hogy szívesen találkoznánk egy elhagyatott sikátorban. A valószínűsíthető sorozatgyilkosok mellett pedig ott vannak azok, akiket szimplán csak nem értünk. Kattintson, és megnyílik a rémségek kicsiny galériája!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az olcsó wc-tisztítók pont ugyanazt tudják, mint a drágák

etelka 2014. április 1., kedd 10:41

Folyadék, zselé, hab - csak néhány a WC-tisztítók típusai közül. Árban is hatalmas az eltérés az egyes fajták közt, a választék pedig hatalmas. Mit kell tudnia egy jó WC-tisztítónak? Erre kerestük a választ a német Test magazin segítségével.

A teszt a következőképp zajlott: 15x7,5x0,8 cm-es carrarai márványt használtak a vizsgálathoz. 100 grammnyi tisztítószert hordtak fel meghatározott módon az anyagra, majd 10 percen keresztül hagyták állni. Leöblítették és szárították, majd a száradás után újra ellenőrizték a súlyt. A súlykülönbség adta ki, hogy mennyi vízkövet tudott leszedni a megadott szer.

shutterstock 103865948
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, hol a legolcsóbbak a tejtermékek?

Becca 2014. március 31., hétfő 15:11

A legtöbben abban az áruházban veszik meg a tejtermékeket, amelyikben a nagy bevásárlást is szokták végezni. Így vagyok ezzel én is, mivel meg voltam győződve arról, hogy a Tescóban a legolcsóbbak a tejtermékek, aztán kiderült, hogy nem, sőt, a szemlézett boltok közül ez a legdrágább, ha az összesített fajlagos árat vesszük alapul. Ezen felbuzdulva most minden üzletben a legolcsóbb tejtermékeket kerestük*. Nem különösebben lepett meg bennünket, hogy ezek leginkább saját márkások voltak – az Interspar és a Tesco egy-egy terméke kivételével.

DSC00663
Fotó: Dívány

Az üzletek között ábécésorrendben haladunk, a poszt alján az összesítő táblázatban megnézheti, melyik bolt kínálja legjobb áron a termékeit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most akciós a kólaillatú muskátli és a margarétafa!

Edicsek 2014. március 29., szombat 16:14

A meteorológusok szerint visszatért a tavasz, így ha a múlt héten ránk hallgatott, és megvette hozzá a felszereléseket, most akár neki is eshet a palántázásnak, magvetésnek és virágültetésnek. Az Obiban a legnagyobb a választék, ott olyan dolgokat is kap akciósan, amiről eddig nem is sejtette, hogy létezik. Körülnéztünk, hol mit tud megvenni akciósan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Málnás termékeket hívott vissza a Tesco

Edicsek 2014. március 28., péntek 15:34

A Tesco nemzetközi hálózatának egyik beszállítója figyelmeztetést kapott a holland szakhatóságtól, miszerint az egyik, holland kereskedelmi forgalomba került, málnát tartalmazó termékükben norovírus mutatható ki. A holland szakhatóság a beszállítóval történt egyeztetések után úgy döntött, hogy nem szükséges a termék visszahívása, ennek ellenére a Tesco polcairól lekerül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Személyi kölcsön kellene? Mutatjuk, honnan ne

Edicsek 2014. március 27., csütörtök 19:48

Közeleg a nyár, el kellene utazni külföldre, egy új ruhatárra is szükség lenne, csakhogy festeni sem ártana már, és pont pár napja romlott el a hűtő? A vége mindegyiknek ugyanaz: több pénz kellene, mint ami van, és persze lehetőleg hamar. Ismerős persze nincs, akitől kölcsön lehetne kérni – ugye önnek is a személyi kölcsön ugrott be legelőször? Megnéztük, hogy melyik banknál mennyit kell visszafizetnünk azonos összeg és futamidő esetén. Csodát azért ne várjon: az egyik legfőbb szabály, hogy nyaralni, ruhatárat frissíteni, karácsonyi ajándékokat vásárolni semmiképp se hitelből próbáljon, de még a lakásfelújítást vagy drágább tartós fogyasztási cikkek vásárlását is lehetőleg enélkül érdemes megoldani. Ha mindezek ellenére mégis szüksége van rá, akkor itt vannak a főbb tudnivalók.

shutterstock 121757047
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így módosulnak a jótállás szabályai

Edicsek 2014. március 26., szerda 17:29

Módosulnak a kötelező jótállás szabályai. Ezentúl nem lehet elhalványuló szöveggel átadni a vásárlónak a jótállási jegyet, és az építkezőknek, épületfelújítóknak is differenciáltabbá válik az eddig egységes 3 éves jótállás - adta hírül az MTI.

shutterstock 143836480
Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: tudja, mit ad a macskájának?

etelka 2014. március 24., hétfő 11:43

Nem tudom, mindenkinek olyan-e a macskája, mint az enyém: veszek neki tesztjelleggel egy újfajta konzervet, boldogan befalja - majd amikor felbátorodva veszek neki ugyanebből egy kartonnal, naná, hogy másnaptól rá se néz.

Valószínűleg a német macskák rendesebbek, ezért is volt olyan bátor a Test magazin, hogy megmondja, melyik termékeket ajánlott vásárolni nekik. Nem voltak restek, és 32 konzerv- illetve zacskós eledelt teszteltek le, plusz egyet, ami vegetáriánus.

shutterstock 157112807

A németet fontosnak tartották, hogy a csomagoláson szerepeljen az összetétel, a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. 15 terméken ezek eleve nem voltak megtalálhatóak, így csak elegendő és hiányos címkét kaphattak.

Nem meglepő, hogy az állateledelekre is vonatkoznak bizonyos szabályok, akárcsak az emberi felhasználásra készített termékek esetében. A pontos szabályozást itt találja meg.

A túl sok foszfor tönkreteszi a vesét

Az erős csontokhoz a macskáknak foszforra és kalciumra van szüksége. Csakhogy nem mindegy, mennyire: mindkét ásványi anyagnak a megfelelő mennyiségben kell jelen lennie az ételben ahhoz, hogy felszívódjon, az viszont nem jó, ha túl sok kerül a szervezetbe belőlük - főleg hosszú távon. A túl sok kálcium csökkenti más fontos anyagok felszívódását (mint a cink vagy a réz), a túl sok foszfor pedig a veséket teszi tönkre. A rossz eredményt elért termékek esetében pont kalciumból és cinkből találtak túl sokat. A Félix pl. kalciumból a napi bevitel nyolcszorosát, foszforból pedig a hétszeresét tartalmazza a megadott napi beviteli értékből.

Ez csak azért probléma, mert a macskáknál az egyik vezető halálok a vesebetegség.

Hús az egészségért

Az állateledelekben lévő húsnak tökéletesen egészséges állatokból kell származniuk, és általában belekerülnek a belsőségek, a máj, a tüdő és a szív is. A legtöbb termék csirkét és marhát tartalmaz, de van sertés és pulyka is, de a gyártók általában egy húsféle nevét írják rá nagybetűkkel a csomagolásra, még akkor is, ha csak 4% húst tartalmaz. Vagy ennyit se: a Fressnapf által forgalmazott Multifit Ragout nevű termékre például a nyúl szó került, a labor viszont nem találta nyomát sem az említett húsfélének.

Összeesküvés elmélet

Néhány macskabarát szerint a gyártók simán belekevernek valamilyen titkos összetevőt a termékekbe, hogy a macskákat rászoktassák az adott ételre. Prof.dr. Ellen Kienzle, a Ludwig-Maximilian Egyetem szakállatorvosa szerint azonban nincs semmilyen titkos összetevő. Egyes gyártók a cukortartalommal próbálnak meg "trükközni", de "a macskák nem érzik a cukrot" - nyugtat meg minket az állatorvos.

Hogy készült a teszt?

33 tasakos és konzerv macskaeledelt teszteltek, ebből kettő minősített biotermék, egy pedig vegetáriánus volt.

Táplálkozás-fiziológiai minőség (mennyire minőségi az összetétel): 60%

A tápanyagokat egy 4 kilogrammos, enyhén elhízott macskára számolták ki, akinek a napi kcal felvétele 210.

Etetési útmutató: 20%

Az etetési útmutatónál azt vizsgálták, hogy a megadott mennyiség megfelelő-e az állat számára, illetve, hogy van-e ajánlás az egyéni eltérések számára, mint a fajta, a kor vagy épp az aktivitás nagysága.

Káros anyagok 10%

A termékeket vizsgálták ólomra, higanyra, arzénra kadmiumra. Higanyt egy termékben sem mutattak ki.

Megfeleltetés 10%

Megfelel-e a szabályozásnak az adott termék, mennyire olvasható a rajta látható szöveg, illetve, mennyire felel meg az élelmiszerhatósági előírásoknak.

A nyertesek

Hét terméket minősítettek nagyon jónak vagy jónak a tesztelők. A minőség és az ár nem mutatott egyenes arányú arányosságot, ugyanúgy kapott jó eredményt diszkonttermék, mint drága. A táblázatba csak azok a termékek kerültek be, melyek elérhetőek a magyar piacon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: melyik a legjobb természetes hajfesték?

etelka 2014. március 23., vasárnap 10:55

Vannak emberek, akik szeretnének más színű hajat, viszont nem szeretnének kemikáliákat használni, ezért növényi hajfestéket keresnek. A henna ezek közül a legismertebb,de számos cég kísérletezik már növényi festékekkel. Ezekben nincs hidrogén-peroxid, mely képes az eredeti hajszínt eltüntetni, és a helyére a festékpigmenteket tenni. Sokan viszont roncsoló hatása miatt ódzkodnak ettől az anyagtól, és szeretnék elkerülni a használatát. Azt fontos tudni, hogy a növényi festékek esetében is érvényes a valamit valamiért elv: bár hidrogén-peroxid hiányában nem roncsolják a hajat, nem is képesek igazán világosítani, bármennyire is szeretnénk. A német test magazin 4 növényi festéket vizsgált meg 20 tesztalany részvételével, akik kipróbálták a festéket.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés