SHOPAHOLIC

Teszt: mindegy, hogy cukormentes vagy cukros kólát veszel?

2017. április 21., péntek 14:38

Állítólag az új receptúrával már alig van különbség a cukormentes és klasszikus kóla íze között. Vajon a szerkesztőségünkön is kifog ez a teszt?

Zéró és sima - vagy ahogyan többen hívjuk, normális - kólának az íze is más, vagyis csak volt, ha minden igaz. A gyártó ugyanis változtatott a receptúrán, ezzel pedig a sajtóközlemény szerint még közelebb jár a hagyományos kóla eredeti ízéhez a cukormentes verzióé. 

A címke szerint az összetevők listája nem változik, de továbbfejlesztették a receptet és az ízkeveréket, ezzel pedig abban bíznak, hogy egyre többen próbálják majd ki a cukormentes verziót. Ebben javarészt az is közrejátszhat, hogy a kólával szembeni egyik legnagyobb ellenérv minden fórumon, hogy rengeteg benne a cukor. Ezzel szemben a zéró kólában meg nincs, ezért aki tudatosabban választ, annak ott van az mint opció. Kérdés persze, hogy mennyire hasonlít az íze a megszokotthoz. Ennek jártunk utána a jól megszokott vaktesztes módszerünkkel, vagyis csak a tesztvezető tudta, hogy melyik szám melyik kólát rejti, és a tesztelők egymással sem beszélték meg a tippjeiket. 

80 százalékban kitalálták, hogy igazi vagy zéró kólát isznak

A tesztelőknek mindössze csak a 20 százaléka keverte össze a zéró és a klasszikus kólát, persze torzítja az eredményt, hogy gyakorlatilag 50 százalék esélyük volt, hogy jó választ adjanak, az viszont árnyalja a képet, hogy akik eltalálták, nagyon magabiztosan állították az igazukat. 

Nem sikerült konszenzusra jutni abban, hogy melyik az édesebb

"Ez a zéró, mert ez édesebb" - írta az egyikünk, aki pont nem találta el ezzel a logikával, hogy akkor most melyik is a cukormentes és melyik nem. Más tesztlapokon is megjelent, hogy a zéró utóíze édesebb mint a kóláé. Volt, aki azért ismerte fel kapásból a zéró ízét, mert általában azt fogyasztja mert a klasszikus kóla túlságosan édes neki. "Semmi íze, de nem olyan rossz, mint volt az tény" - fogalmazta meg véleményét egyik tesztelőnk, aki ritkán iszik kólát, éppen ezért ha iszik, akkor csakis kizárólag klasszikus kólát vesz magához.

Abban azonban mindenki egyet értett, hogy még mindig érezhető a kettő között a különbség, és senki sem fintorgott vagy esett kétségbe. Egyedül a Port.hu állandó kritikaírója fogalmazott meg negatív véleményt mindkét kólával kapcsolatban: "Mintha valaki felöntötte volna szódavízzel a fogmosó poharamat, aztán az így kapott löttyöt telenyomta volna a legolcsóbb édesítőszerrel" - írta a zéró kólára. "Citromízű gagyi citromporból, rossz utóízzel. Kólának csapnivaló, vízkőoldónak viszont alighanem kiváló lenne a fürdőszobában" - szól a vélemény a klasszikus kóláról a filmkritikustól.

Ne maradj le semmiről!

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés