Dagadt egerek hesszeltek a baranyai élelmiszerboltban

Több mint százféle lejárt élelmiszert próbáltak eladni egy baranyai településen.

Vásárosdombó élelmiszerboltjában a tulajdonos kissé félreértelmezte a retróláz kifejezést, és lejárt szavatosságú termékekkel töltötte fel az árukészletét, ami pedig még esetleg fogyasztható volt, annak egy részén az egerekkel kellett megosztoznia a vásárlóknak. 

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal egy baranya megyei üzletet látogatott meg, de arra nem volt felkészülve, hogy súlyos higiéniai hibák miatt azonnal fel kell függeszteni a bolt tevékenységét. A bolt egy lakóingatlan hátsó kertjében található, és aki járt már anno garázsüzletben, az ezen még nem is akad fenn, azon viszont már sokkal jobban, hogy az eladótér, a raktárak és a kézmosó helyiség egyaránt erősen szennyezett, a falakról hullik a vakolat és a festék, ráadásul penészesek is. És ez nem minden,  a koszos polcokon pedig a termékek egy része is poros volt, a kenyereket és péksüteményeket pedig piszkos rekeszekben, a földön tárolták.

A termékek túlnyomó többségénél (összesen 87 tételnél) lejárt a fogyaszthatósági-, illetve minőség megőrzési idő. Az ellenőrök találtak többek között 2013-ban lejárt székelykáposzta-, rakott káposzta-, valamint sárgaborsó főzelék konzervet és citromsárga ételszínezéket, de 2014 év végi minőség megőrzési idejű étkezési zselatint és mandarin konzervet is. Azok a termékek pedig nem múzeumi darabok, erősen szennyezettek, porosak voltak, vagy lekaparták róla a lejárati időt.

És nemcsak emberek jártak vásárolni oda, hanem egerek is, igaz, ők egyszerűen beköltöztek a raktárba és rájártak a sertészsírra, ettek hozzá kenyeret, ha pedig elrontották a gyomrukat a lejárt élelmiszerektől, vagy csak egy kis édességre vágytak, akkor pedig háztartási kekszet falatoztak. 

A súlyos higiéniai problémák miatt az üzlet működését azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök. Emellett elrendelték 105 tétel, több mint 200 kg, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszer megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van. Az ügyben milliós nagyságú bírság várható. A bolt árukészletéről itt találsz képeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek