SHOPAHOLIC

Elhasaltak a nagy nevek a gyümölcsjoghurt teszten

2017. március 31., péntek 14:13

A gyümölcsjoghurtok tesztjén már az is jó eredménynek számított, ha több volt a készítményben a gyümölcs, mint a cukor.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsjoghurtot tesztelt az összetevők listája alapján, külön figyelmet fordítva a gyerekeknek szánt termékekre. A joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, származási helyét vizsgálták, valamint azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy potenciálisan allergizáló hatású karragént, guargumit vagy kármint. Az ismert márkák mind elhasaltak.

A lista eleje

Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot, viszont az első kivételével mindegyik tartalmaz aromát és színezéket is. Első lett a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt, második a Desira földiepres joghurt, harmadik a Nöm Fasten epres joghurt.

A Danone, ami nem is látott gyümölcsöt 

A lista végén 9 termék végzett, mivel 10 pontot sem értek el: Eridanous Greek Style joghurt eperkészítménnyel, Zott Szívecske joghurt eper, Danone könnyű és finom, Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital, Maly Gazda Joghurt - epres gyümölcságyon, Riska epres krémjoghurt, Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény, Frankenland Fit eper- sovány savanyú tejkészítmény. Ezek azok a gyümölcsjoghurtok, amik gyümölcsöt alig tartalmaznak (a legtöbbjüknek 5% alatt volt a gyümölcstartalma), cserébe van bennük rengeteg cukor, aroma, színezék és allergizáló összetevő. 

shutterstock 519440869

Két termék, a Danon Frozen és a Danon Nap mint nap joghurtital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. Habár a nevükben is csak „eperízű” elnevezés szerepel, ami megfelel a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, mégis megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól - áll a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében. 

A gyerekeknek szánt joghurtok sem arattak osztatlan sikert

Összesen 4 esetben a csomagolás alapján úgy ítélhető meg, hogy a gyártók kifejezetten a gyerekeket célozzák meg az adott termékkel. Ha azt gondolnánk, legalább a gyerekekre való tekintettel jobb minőség várható el, tévednénk: 2 termék mindössze 9 ponttal a lista végére került, ezek a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital valamint a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital. A másik kettő 11 ill. 12 ponttal szintén elég gyengén szerepelt: Danett Danonino Eper, Ekomilk Land Epres ízű.

Mindegyik gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk (a Danone Frozen egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt), több bennük a cukor, mint a gyümölcs, van bennük aroma, és többnyire színezék is. Érdekesség, hogy a Danone két másik terméke gyümölcstartalom, illetve gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt, mint a gyártó kifejezetten gyerekeknek szóló terméke. A szintén gyerekeknek szánt Ekomilk Land Epres ízű terméknél nem derült ki a cukortartalom a csomagolásról. Mindenesetre gyümölcsből ez a termék is csak 5%-ot tartalmaz.

Ne maradj le semmiről!

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés