Kiskirályként bánunk a háztartási gépeinkkel

A gyerekkoromban futó Jetson család rajzfilmsorozat óta álmodom egy robotasszisztensről, aki ott segít, ahol tud. Mondjuk, amíg én a házimat csinálom, vagy olyan halaszthatatlan dolgaim intézem, mint mondjuk a kutya dögönyözése, és nem jut időm olyanokra, mint a takarítás, ő majd megcsinálja helyettem. De ha éppen elakadok a háziban, akkor is segít, vagy viccet mesél és szórakoztat. Kiderült: mire felnőttem, már valóra is vált az álmom de mégsem vagyok maradéktalanul elégedett vele. Az is, hogy egy kétmilliós tévét pikkpakk felhajítok a falra és még működik is utána, azon meg már meg sem lepődök, hogy kopogok a hűtőajtón is ahelyett, hogy kinyitnám. Kalandjaink az Innofesten.

Az LG minden év februárjában bemutatja az európaiaknak is azt, amit a szerencsések már láthattak Las Vegasban a CES-en. Idén a nagy újdonságok a díjnyertes OLED W tévék voltak, ahol a W a Wallpaper, vagyis a tapéta rövidítése, és pontosan azt jelenti, amire elsőre is gondol: egy tévét, ami mellett a hipervékonynak reklámozott telefonom plus size modellnek néz ki. De ott van a robot, ami egyszerre cuki, ahogyan a gigantikus szemeivel pislog és egyszerre ijesztő, mivel akár a sütőt is előmelegíti, így isten ments, hogy egyszer is véletlenül felrúgjam és bosszút forraljon. De kiderült, hogy jobb, ha egy hűtőajtón is kopogunk, mielőtt kinyitnánk, sőt ki sem kell nyitni. És bár a hangsúly azon van, hogy mindent össze lehessen kapcsolni mindennel, rájöttem, hogy sokkal inkább afelé halad a tudomány, hogy minden valami teljesen másnak tűnjön, mint ami valójában.

A poszternek látszó tévé

Az LG egy ideje elkötelezte magát az OLED technológia mellett, ez ugye az a típus, ahol a folyadékkristályos panelek több ezer, önállóan is vezérelhető képpontból állnak, és minden egyes képpont saját fényforrással rendelkezik, így külön-külön lehet kivilágítani őket, ettől lesznek olyan hatásosak a színek és élesek a kontrasztok. Ráadásul, mivel nem kell bele semmilyen panel, ezért sikerült megalkotni az eddigi legvékonyabb OLED tévét, ami bőven vékonyabb, mint egy telefon a maga 2,57 milliméterével – nem elírás, tényleg ennyire vékony. Felmerül a kérdés, hogy vajon azt jelenti-e ez, hogy a telefonokhoz hasonlóan hajlik is-e a készülék, és a válasz az, hogy igen, hajlik. Nagyjából annyira, mintha egy ugyanolyan vastagságú, keményebb műanyag lapot tartana, de a jó hír az, hogy a tévét viszonylag ritkán hordja az ember a farzsebében, a falon meg jól mutat, ha egyáltalán nem emelkedik ki a síkból. Főleg, hogy egy baromi vékony, mágnesezett fali konzolra lehet felapplikálni olyan könnyen, hogy ez még nekem is ment elsőre, és aztán még a fali konzollal együtt sem emelkedik ki a tévé a síkból. 

A robotporszívónak látszó biztonsági őr

Már járt nálunk az LG előző generáció Hom-Bot robotporszívója, ami most új funkcióval bővült: kapott egy kamerát is és távolról is elérhető. A robotporszívó a SmartThinQ deep learning programjának, vagyis a folyamatos tanulásnak köszönhetően egy idő után felismeri a tárgyakat, megjegyzi az alaprajzot és felismeri ha például nem tolta vissza a széket, vagy ha éppen útban van, vagyis diszkréten jelzi, hogy menjen már odébb, mert sosem végez a takarítással. Ezért is jó, hogy távolról irányítható, így szent marad a béke ön és a robotporszívója között. Másrészt kapott egy kamerát, ami igazából teljesen ésszerű döntés volt, hiszen nem csak arra jó, hogy a munkahelyén az unalmasabb napszakokban elindítsa a robotot és megnézze, hogyan harcolnak a macskával, hanem arra is, hogy bármikor, bárhonnan szét tudjon nézni a lakásban például egy nyaralás alatt, vagy lecsekkolja a gyereket tényleg tanul-e. Ja és emellett felszívja a koszt is. Egyébként még két új típusú porszívót dobott piacra az LG, az egyik egy vezetéknélküli változat, amit nem kell huzigálni, mert megy a gazdája után, mint egy kutya, a botporszívó pedig csendes, rendkívül jó a szívóereje és baromi könnyű. 

A hűtő, ami mellesleg tablet is

A Knock On technológia már régóta ismerős lehet, ez az, amikor kopogni kell a telefon kijelzőjén és az feloldódik, vagy megjelenti az értesítéseket. Tavaly óta a hűtőnek is tud kopogni, hogy felgyulladjon benne a villany és lássa mi van benne, ezzel pedig megspórolja magának a hűtőnyitást és nem megy ki a hideg. Persze a kérdés az, hogy melyik a nagyobb energiaveszteség, a fényár vagy a gyors hűtőnyitás, de állítólag a világítással messze kevesebb energiát fogyaszt mintha kinyitná az ajtót. A hűtő ajtaja nem csak átlátszó tud lenni, hogy lássa mi is van benne, hanem egy hatalmas kijelző is egyben. Ez pedig arra szolgál, hogy az átlátszó hűtőajtón lássa, melyik termék mikor jár le, sőt le is stoppolhatja például az utolsó szelet tortát, ugyanis a címkéken nem csak azt állíthatja be előre, hogy még hány napot ad annak a terméknek, hanem virtuálisan matricát is tehet rá, hogy kié. Sajnos ez sem védi meg az utolsó szelet tortát attól, hogy valaki a címke ellenére megegye, de arra már semmiképpen sem tud hivatkozni, hogy nem látta, hogy másé az a szelet. természetesen a hűtő minden rekeszébe bele tud nézni a boltból is, így nem fog feleslegesen vásárolni csak azért, mert elfelejtette van-e még otthon elég felvágott. A hűtő ajtaja egy gigantikus tabletként is tud üzemelni, ahol például videókat nézhet meg, hogy főzés közben zenét hallgasson, a receptvideót nézve haladjon a főzéssel, vagy éppen ne maradjon le a meccsről, amíg megcsinálja a pattogatott kukoricát vagy kitölti a sört. Na és persze rendelhet is a hűtőn keresztül. "Adott a lehetőség, hogy a vásárlóink a hűtőjükön keresztül intézzék a napi bevásárlást, ha itthon is készen állnak majd rá az okoshűtő tulajdonosok, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a hazai környezetre is alkalmazzuk ezt a funkciót" - mondta Erik Yoon, az LG márkamanagere

Ha ez önnek még egyelőre túl sok, vagy aggódik, hogy nem fér be a konyhába az egyébként valóban méretes hűtőszekrény, akkor ott vannak a kisebb méretű modellek, amik pedig már annyira energiatakarékosak, hogy be sem lehet őket sorolni, hiszen a jelenleg ismert A+++ energiatakarékos jelölés határértékénél is 20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak és csendesek is. Ennek a titka abban rejlik, hogy a hagyományos helyett lineáris kompresszorral működnek, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy kevesebb alkatrész végez kevesebb, de ugyanolyan hatékony munkát, ezzel pedig energiát spórol, kisebb a zaj és 10 év garanciát kapott.

A mosógép, ami tulajdonképpen két mosógép

Tavaly az LG Signature család tagjaként jelent meg a Twin Wash mosógép, ami tulajdonképpen egyszerre rögtön két mosógép. Hogy minek kell egy ilyen? Hát hogy egyszerre tudjon például fehér ruhákat és színeseket mosni, vagy kímélő mosást beindítani ugyanakkor mint mikor a koszos játszós ruhákat mossa. A mosógépnek két dobja van, az egyik nagyobb, a másik pedig egy kisebb, így gyakorlatilag egy kicsit magasabb előltöltős mosógépe lesz, aminek az aljában is van egy dob, oda is pakolhat ruhákat. Különböző kapacitásokban lesz elérhető a piacon és mivel a mosógép alapvetően felfelé terjeszkedik méretben, így nem kell aggódnia, hogy nem fér be a fürdőszobába, ráadásul még így sem olyan nagy, hogy átveszi a hatalmat az egész fürdő felett. 

Cuki robot, ami mindenre figyel

TV, hűtő és porszívó már nem újdonság a lakásban, de ott a Hub, vagyis egy kis robotszerű szerkezet, ami gyakorlatilag az összes okos eszközének a központja lehet. Tudja, hogy mikor járt le a mosás, tudja irányítani a hálózatra között készülékeket, leveszi a fűtést ha kisüt a nap, felkapcsolja a légkondit ha beköszönt a kánikula és szeretne egy kellemes hőmérsékletű lakásba hazaérni. Lehet vele beszélgetni mint mondjuk a telefonján Sirivel, csak éppen ez a robot sokkal de sokkal cukibb. Tulajdonképpen olyan, mint egy kis háziállat, amire legszívesebben egy cuki kis csokornyakkendőt adna az ember, vagy egy hawaii inget, hogy abban táncoljon a zenére. Mindent kontrolál, bármire tudja a választ és bármikor benézhet rajta keresztül az otthonába. Olyan, mint egy kis asszisztens, aminek legszívesebben még az ügyfélkapus azonosítómat is megadnám, hogy intézzen helyettem bármit. És ugyanakkor pont ez benne az ijesztő is, a robot, ami mindig ott van, mindent irányít, mindent lát és aki folyamatosan megismeri a tulajdonosát, ugyanis a Smart ThinQ rendszer lényege, hogy a felhasználó viselkedésmintáit, napi rutinját és otthoni környezetét folyamatosan analizálva segítsen neki. Igazából én már attól frászt kaptam, mikor a Google Asszisztens felismerte, hogy valószínűleg azért megyek minden nap ugyanabban az időben a Flórián Térre, mert az a munkahelyem és egy idő után elkezdte írni, hogy figyeljek oda, mert késés várható a 9-es busz vonalán. De mindez semmi, ahhoz képest, amit a Hub Robot, az okos TV vagy akár a hűtő tud a tulajdonosáról. Azonban ha már látta a Gépek Lázadása című filmet, pontosan tudja, hogy egy cuki robot is besértődhet ha véletlenül felrúgja, miközben az éjjel botorkál a mosdóba és akkor Isten Ments attól, hogy be tudja gyújtani az okossütőt. 

Ijesztő elsőre, de messze még a gépek lázadása

Persze nyilván nem ez jelenti az okos háztartási eszközök legnagyobb veszélyét, sokkal inkább az. ha valaki illetéktelen is be tud nézni a lakásába a porszívón keresztül, amíg ön dolgozik. Erre persze mondhatja, hogy semmi izgalmasat nem fog látni, de  azért valóban veszélyes ha az okosotthonok sebezhetővé válnak. "Rendkívül fontos számunkra a biztonság, ezért a belső szabályozásunk kevésbé megengedő mint a hivatalos szabályozás, keményebbek a tesztjeink és azok a kritériumok, amiknek meg kell felelni egy terméknek, mint amit a szakhatóságok vagy hivatalos szervek elvárnak tőlünk. A magánszféra védelme az egyik legfontosabb ügy a világban és fontos, hogy morálisan is úgy közelítsünk ehhez a kérdéshez, hogy a magánügyeink biztonságban legyenek, miközben a technikai fejlődés a felhasználók céljait szolgálja és segítse őket" - mesélte Erik Yoon, az LG Magyarország márkamanagere, aki hozzátette, hogy kiemelten fontosnak tartják, hogy ezek az eszközök ne gyűjtsenek semmilyen érzékeny személyes adatot. "Vannak természetesen olyan információk, amik az eszközök jellegéből és a felhasználói élmény növelése szempontjából elengedhetetlenek, de ezeket nem tároljuk és nem kötjük össze személyekkel" - hangzott a megnyugtató válasz. 

A magyar vásárlók szeretik és használják is az okoseszközöket

A piacon az okostelefonok és az okostévék a legelterjedtebbek, de megfigyelhető, hogy a magyarok nagyon gyorsan elkezdik használni az okos funkciókat és szeretik is őket. "Már a közszolgálati csatornák is elérhetőek HD felbontásban, és nyitottak az emberek a technikai újdonságokra. Koreában, az Egyesült Államokban és Angliában is most indulnak az első 4K (3840X2160 pixel felbontású rendkívül éles és részletgazdag felbontás - a szerk.)  adások, és lassan ezek is elérhetőek lesznek itthon is, például a Netflixen, Youtube-on vagy a Filmboxon keresztül stream szolgáltatásként. A technológiai újítások folyamatosan jönnek hozzánk is, és azok a termékek, amiket idén bemutattunk, talán még futurisztikusnak tűnnek, de lehet, hogy már jövőre vagy két év múlva a mindennapi életünk részévé válnak" - mondta Yoon. És valóban, most még mi is rácsodálkoztunk a robot hub-ra, pedig a koreai reptéren már ott van a nagytestvére, aki beszállókártyát nyomtat, információkkal szolgál a járatokról, és akár el is kíséri az utast a megfelelő kapuhoz. Az persze még egyelőre elképzelhetetlen, hogy a Blahán ilyen robot szedegesse fel a csikket, de néhány év, és talán már a Nyugati pályaudvaron is megtudhatja egy szomorú szemű robottól, hogy... most éppen mennyit késik a vonat. 

Jön az új telefon is

Az LG G6-ot az idei MWC-n jelentette be a koreai gyártó és első ránézésre nem tűnik rossznak. A korábbi moduláris felépítés helyett a G6 most a kijelzőjével újít nagyot, ugyanis az 5,7 hüvelykes QHD+ (2880x1440) felbontású kijelző 18:9-es arányú képernyőt kapott, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megszokott szélesség mellett a hosszúsága nagyobb, ennek azok örülhetnek igazán, akik a telefonjukon szeretnek filmet nézni, illetve játszani. Hozzá is csaptak a készülékhez egy 200 dollár értékű játékcsomagot, én pedig alig várom, hogy a Family Guy játékomban végre elmozdíthassam az óvatlan pillanatban nagyon szélre rakott építményemet, amik azóta az enyészeté lettek, annyira kiesnek, viszont egy készüléken sem sikerül kiimádkozni őket onnan. A kameráról annyit, hogy a hátlapi dupla kamerája 13 MP-es és egy-egy 125 fokos látószögű lencsét kapott, amivel elég menő panorámaképeket lehet készíteni. Emellett alkalmas 4K videók rögzítésére és az 5 Mp-es előlapi kamerája is 100 fokos látószögű, vagyis a csoportos szelfik is sokkal egyszerűbben készíthetőek. Víz- és porálló, az IP68 szabvány szerint, ami emberi nyelvre lefordítva azt jeleni, hogy szakadó esőben simán használhatja, és akkor sem lesz semmi baja, ha 30 percig másfél méteres vízben van, vagyis teljes mértékben kádba- és vécébezuhanás-kompatibilis, sőt még medencébe is ugorhat vele. 4 GB RAM-ot és 32/64 GB memóriát kapott és ez bővíthető, az akkumulátora pedig 3300 mAh-s. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra