Azt se tudják már a cégek, mit okosítsanak fel

Okoságy, okoshajkefe, sugárvédett alsónadrág, cipőbe épített porszívó, okoszuhany, virtuális valóság-cipő – ez csak néhány olyan tárgy, amivel az idei Las Vegas-i CES-en találkozni lehetett. A Consumer Electronic Show 50 éve mutatja meg merre halad a tudomány és technológia, és mik lesznek a következő évek trendjei, ha technológiáról van szó.

Az egyértelmű, hogy az egyik legforróbb téma még mindig az önvezető és egyre okosabb autók kérdése, a virtuális valóság újításai, a hordható okoseszközök, na meg az évek óta népszerű IoT, azaz a Dolgok Internete, na meg hogy hova fejlődhetnek még a mobiltelefonok (az elképzelések szerint most épp a felcsavarható képernyők irányába). De idén is megjelentek azok az első hallásra is elképesztőnek tűnő technikai újítások, amelyekről nehezen hihető, hány évet dolgoztak rajta fejlesztőmérnökök, és hogy valaki komolyan gondolta, hogy ezekre mindenképpen szüksége van az emberiségnek. 

Hajtogatógép, ami megmenti a házasságát

A Foldimate egy olyan szerkezet, amibe beakasztgatja a pólókat, majd a szerkezet professzionálisan összehajtogatja (sőt, ha nem elég jó a szaga, akkor öblítőt locsol rá, vagy éppen fertőtleníti), majd szépen élére hajtogatva kiadja a ruhát. A reklám szerint ezzel akár a házasságát is megmentheti, vagy éppen több időt tölthet a családjával, ami tényleg klasszul hangzik, főleg, ha van elég hely erre a lakásban. Merthogy a kisfilm szerint a szerkezet akkora, hogy csak a nappaliban fér el, és ott is nagyjából egy szekrény méretű helyet foglal. Szóval, hogy ne legyen balhé többé a hajtogatásból, jó, ha van egy tágas mosókonyhája, meg nagyjából 200 ezer forintja, mert ennyibe kerül majd, ha piacra dobják a hajtogatógépet. 

Bevásárol az okoskuka

Nem is a kuka az okos, nevezzük csak kuka okosítónak azt a szerkezetet, ami  szemetében "turkál", hogy önnek legyen étele. Ez elsőre valóban undorítónak hangzik, de az így felokosított kuka működésének az a lényege, hogy amikor ön kidob valamit, a szerkezet leolvassa a termék vonalkódját és felteszi a bevásárlólistára. Sőt, ha szeretné, a kukája meg is rendeli valamelyik online áruházból a dolgokat, de az is lehet, hogy a telefonjával szinkronizálva ön ellenőrzi, mi az, ami elfogyott és venni kell belőle újat. A reklám szerint így már nem baj többé, ha az ön férje egy életképtelen balfék, akinek eddig hiába írta fel a bevásárlólistára, hogy "ketchup", számára megugorhatatlan feladatot jelentett kiválasztani, milyen márkát vegyen és milyen kiszerelést. De ennek mostantól vége, most már őt is el lehet küldeni bevásárolni, mert a 36 ezer forintos kukaokosító őt is kiokosítja! 

Nincs több elrontott barkácsprojekt

Szintén a CES-en mutatkozott be az alkalmazás, ami a félresikerült barkácsprojektek számát csökkenti. A lényege, hogy az ötletekhez bevásárlólistát is összeállít, hogy például ne a későbbi használat során derüljön ki, hogy talán mégsem az volt a megfelelő típusú fa az adott projekthez. Ha pedig eljön az a pont, hogy elakad a barkácsolgatásban, akkor telefonos segítséget kérhet és egy szakértő megtávszakérti, miért áll annyira csálén az a képkeret, vagy miért nem köt meg a ragasztó. 

Villanykörte, ami telefontöltő is

Az éjjeliszekrényes telefontöltés annyira általános probléma, hogy szinte minden évben előjön a nagyobb technológiai kiállításokon. A nagyobb cégek a vezeték nélküli, beépített töltőket találták ki erre, a Mega Tiny Corp pedig egy villanykörtét, amibe a telefonja töltőjét is be tudja dugni, közben pedig használhatja hagyományos éjjeli lámpaként is a 11 ezer forintos égőt. Vagy mondjuk vehet egy hosszabbítót is akár, de hát az annyira előző századi dolog. 

HERO-MTC-PowerBulb-USB-Bulb-Charging 0014 DSC 1163 1024x1024
Facebook

Divatos kémszemüveg

Azt hitte, hogy a fényképezős szemüveg csak a hidegháborús kémek kiváltsága volt? Tévedett, ugyanis ön is vehet kémszemüveget, ami egy kis jóindulattal jól is néz, ki és még HD videót is felvehet: 100 fotót vagy 2 perces videót csinálhat vele, ráadásul bírja a vizet és az izzadtságot is – mármint abban a 35 percben, amiben működni tud, de a hírszerzés már csak ilyen dolog, gyorsan kell dolgozni, na. Egyébként a hivatalos ismertető szerint ez pont ideális sportoláshoz (mondjuk biciklivel felveszi, milyen buktatón fog hamarosan lezuhanni?) dokumentáláshoz (például az orvosok műtét közben készíthetnek fotókat vagy videót), de jó lehet tanuláshoz is gyorsan lefotózni az érdekesebb oldalakat, illetve biztonsági okokból, például rendőröknek az intézkedés rögzítésére. Az ára egyelőre még nem ismert, de tavasztól elérhető lesz, ha valaki James Bond szeretne lenni a villamoson. Vagy bárhol. Félórára.

PogoTec-0242-0245
Facebook

Életre kelnek a gyurmák

Nem feltétlenül kell azonnal farkast kiáltani, ha a technika beveszi magát a játékok piacára, hiszen ettől még nem lesz a gyerekből azonnal naphosszat számtógépes játékok előtt ülő virtuális gyilkológép. Legalábbis a Playdoh újdonsága pont nem az a vonal, hiszen a gyurmajáték lényege, hogy az elkészített figurákat beszkennelheti, így megjelennek egy virtuális világban és máris egy játék főszereplőivé válnak, vagy bárhol feltűnhetnek a virtuális térben. A kezdőcsomag 11.500 forint körül kapható, ebben persze nincs benne a tablet ára, viszont az alkalmazás ingyenes.

Ufóktól is védő alsónadrág

Végre nem kell tartania a férfiaknak attól, hogy a wifi, a kóbor mikrohullámok, az elektromos sugárzás, vagy mondjuk a földönkívüliek sugarai súlyos elváltozásokat, esetleg betegségeket okozhatnak. Itt van ugyanis a mindentől védő alsónadrág, ami nemcsak kényelmes, de közben mindezektől a káros sugárzásoktól is véd – persze a kérdés az, miért csak ezen testrészüket szeretnék védeni a férfiak még az agyuknál is jobban; és hogy oké, de akkor most mi lesz a nőkkel? A viccet félretéve, többször több helyen bizonyították már, hogy például az ölbe tett laptop nem tesz jót a férfiaknak, erre megoldás lehet ez a 13 ezer forintos alsónadrág. Vagy az, ha nem teszi az ölébe a laptopot. 

A világ legfurább headsete

Az idei CES egyik legfurcsább és egyben legnagyobb hülyeségnek tűnő terméke a Hushme, egy kütyü, ami újraértelmezi a headset fogalmát. Az alapkoncepció lényege, hogy mikor nyilvános helyen van, mondjuk egy étteremben vagy egy buszon, és ott mindenképpen nagyon titkos és személyes dolgokat szeretne megbeszélni telefonpartnerével, akkor sajnos mások is hallják az üzenetet, sőt akár le is tudják olvasni a szájáról. Na de ha vesz egy ilyen, elsőre inverz fülhallgatónak tűnő kütyüt (egyelőre nem tudni, mennyiért), akkor senki sem fogja hallani, hogy valami titkos vagy kínos dologról beszél. Viszont mindenki számára egyértelművé válik. És nem is tűnik túl kényelmesnek. 

Okosserpenyő

Akciósan 229 dollár, azaz majdnem 70 ezer forint az első okosserpenyő. Hogy mi van ebben, ami a kevesebb mint tizedennyibe kerülő serpenyőkben nincs? Mondjuk beépített mérleg, hogy egészen pontosan tudja, mennyi hagymát hevít éppen az olajon. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy és akkor ez mégis miért jó, amire a válasz az, hogy azért, mert akkor a kalóriatáblázatban könnyebben tudja vezetni az adatokat. Emellett a receptekhez lépésről lépésre követheti az instrukciókat (mondjuk ez a többi receptnél is így van), viszont ezzel kitalálhat sajátot, ugyanis azt is elmentheti, hogy mit főzött: belemondhatja a nyélbe, hogy mit tett bele, hogy annyira jó lett most a tésztaszósz, mint eddig soha, az okosserpenyő meg elment mindent a készítés módjáról, hogy legközelebb is össze tudja hozni az igazán jó mártást. Persze mindezt azonnal meg is oszthatja ismerőseivel, hogy ők is kipróbálhassák a receptet.

  

Okoszuhany

Tévedett, ha azt hitte, hogy majd pont a zuhany marad ki az okosításból. A Moen zuhanyzók telefonról irányíthatóak, hiába, hogy a telefonok többsége egyáltalán nem bírja a zuhanyzói közeget. Na de eddig mennyit bosszankodott azon, hogy a megfelelő hőmérsékletet eltalálja, vagy hogy az első 5 másodpercben hideg a víz? Arról nem is beszélve, hogy hiába találja meg a megfelelő hőmérsékletet, a következő zuhanyzásnál ugyanúgy be kell állítani mindent! Kivéve, ha van okos zuhanyfeje, mert akkor elmenthet különböző profilokat a megfelelő hőmérsékletekkel, sőt beállíthatja a zuhanyzása hosszát is, hogy ne késsen el. Sőt már a telefonjáról elindíthatja a zuhanyt, hogy pont a megfelelő hőmérsékletű legyen a víz, mikor belép a zuhanyzófülkébe. Mindez 1225 dollárba, azaz nagyjából 350 ezer forintba kerül, de azt azért el kell mondanunk, hogy ez az olcsóbb verzió, ami a masszázszuhanyokhoz nem is feltétlenül jó. 

Okossíp

Az okosÍtott sípot nem tüntetésekre találták ki, nem mondja meg, hogy mikor kamuzik a politikus, aki éppen felszólal, viszont segít megvédeni a tulajdonosát, vagy legalábbis megpróbálja. A nagyjából 12 ezer forintos okoskütyü működési mechanizmusa szerint ha például ön elmegy este futni, vagy akár csak éjjel egyedül megy haza, akkor vegye magához a sípot, a mobiltelefonján pedig állítsa be, hogy kiket értesítsen az eszköz és az alkalmazás, ha baj van. Ha nem érzi magát biztonságban, akkor vagy megnyom egy gombot, vagy egyszerűen belefúj a sípba, ami nemcsak sípolni fog, de azonnal értesíti is a megjelölt személyeket és elküldi nekik az aktuális tartózkodási helyét, amit percenként frissít is. Ha pedig úgy érzi, elmúlt a veszély, akkor erről is tájékoztatni tudja az eszközzel az ismerősöket. Persze jó kérdés, hogy mit tehet egy ismerős akár több kilométer távolságból, ha kap egy ilyen üzenetet, hiszen a rendőrséget sem egyszerű odaküldeni azzal, hogy "nem tudom mi a baj, de megfújta az ismerősöm a sípját". Mindenesetre aggódó szülőknek ez is lehet egy lehetőség, ha a gyereket először engedné el egyedül, de a nyomkövetős-pánikgombos-telefonos gyerek-karórához már túl nagynak érezné magát a kölök. Ja, és a kütyü ennyiért azért hagyományos sípként is funkcionál. 

1313-495x400
Facebook

Okoságy

Ha egy síp lehet okos, naná hogy egy ágy is lehet az. Sőt, a Sleepnumber 360 annyira menő ágynak tűnik, hogy csak óvatosan nézze meg a videót, mert sanszos, hogy utána gyűlölni fogja a saját ágyát. De az is félő, hogy egy ilyen ágyból nem is akar majd kikelni, pedig olyan pihentetően alszik majd, mint még soha. Na de hogy mitől is lehet okos egy ágy? Például attól, hogy külön állíthatja a két térfél keménységi szintjét úgy, ahogyan ez önnek és párjának a legkényelmesebb. Az ön hagyományos – mondjuk ki: BUTA! – ágya bizonyára értetlenül áll az előtt is, hogy ön éjszakánként alvópózt vált! Bezzeg az okos ágy: ő azonnal alkalmazkodik ehhez, és változtat az alátámasztáson. Fogadjunk, hogy ön eddig hagyományos módon kutyát (esetleg macskát) használt a lábai melegítésére. Az okos ágy viszont ezt is megteszi önnek: gyengéden megmelengeti a lábát, mert állítólag így könnyebben el tud aludni. Ha ez mind nem volna elég, az ágy természetesen monitorozza az alvását is, így mikor felébred reggel kipihenten, megnézheti mennyit dolgozott az ágya ezen a pihentető alváson. És amivel a párkapcsolatokért sokat tehet: az okoságy a horkolást is érzékeli, így többé nem önnek kell bökdösnie alvópartnerét, hogy hagyja abba a horkolást, intézi ön helyett az ágy. Sajnos egyelőre még nem lehet megvásárolni, de idén ígérik a bevezetést, addig pedig maradnak az éjszakák a hülye hagyományos ágyában.

Okoshajkefe

Kiderült, hogy a hajával is törődhetne többet, hiszen nem elég ha látja, hogy rosszul áll vagy zsíros, sokkal jobb, ha ebben egy fésű és egy applikáció is megerősíti. Az okoskefe úgy működik, hogy van benne egy mikrofon, ami fésüléskor a haj hanghullámaiból megállapítja, ha haja zsíros, száraz, töredezett vagy károsodott. Ez viszont lehet, hogy nem is a haj hibája, hanem öné, ezért a beépített gyorsulásmérő megnézi milyen lendülettel és mennyire erősen fésülködik. Aztán ezeket kielemzi, a telefonján pedig megnézheti milyen termékeket kellene használnia, hogy szebb legyen a haja. Mivel a Withings együttműködő partnere a Kérastase, nem meglepő módon Kérastase termékek kellenek majd a hajának, hogy szebb és egészségesebb legyen. De legalább a vibráló fésűnyéllel még a fésülködési technikáján is javíthat. Az okos hajkefe 2017 közepétől lesz elérhető, akkor derül majd ki az ára is. A rossz hírünk annyi, hogy sajnos ebből is ki kell szednie a kihullott hajat, öntisztító funkció nem lesz rajta. 

Virtuális valóságban nem ciki a zokni szandi

Természetesen nem maradhatnak ki a VR játékokkal kapcsolatos fejlesztések sem az idei CES-ről, amik közül az egyik legfurcsább ez a nem túl szép Taclim Cerevo szandál volt. De amennyire béna dolog az igazi világban szandálban kalimpálni a szoba közepén, annyira menő a virtuális világban létezni egy ilyennel, ugyanis ennek segítségével például azt is érezheti, ha sárban vagy homokban mászkál. Vagy képzelje el azt, amikor egy jól irányzott pörgőrúgással átküldi a falon az ellenfelét! Vagy legalább belerúg a pajzsába. Na ugye, hogy mennyire menő ez a virtuális világban! 

taclim01
Facebook

Voltak azért használható dolgok is

Azért ne gondolja, hogy csak hülyeségeket mutattak be, amik közül úgy sem jut el hozzánk semmi, hiszen voltak ennél sokkal izgalmasabb és mindenképpen hasznosabb bejelentések is.

Ilyen például a négyfunkciós mosórendszer a Samsungtól, ami a Flex Wash és a Flex Dry elemekből áll. Előbbi a mosó rész, ami egy kategóriájában hatalmasnak számító elöl töltős és egy kisebb felül töltős mosógépet ötvöz egybe. Vagyis egyszerre, mégis elkülöníthetve moshatja a fehér és a színes ruhákat, és akkor sincs gond, ha csak kisebb mennyiséget mosna, hiszen nem kell megvárni, amíg tele lesz a mosógép. A FlexDry szárítógép pedig ugyanezen az elven szárítja a ruhákat.

Az LG egy olyan TV-t mutatott be, ami annyira vékony, hogy gyakorlatilag úgy néz ki, mintha csak egy posztert vagy képet tett volna a falra, viszont élethű képeket és színeket kap, olyat amilyet egy poszter sosem tudna. Bemutatták a Smart InstaView Door-in-Door okoshűtőtjüket is, amivel távolról is belenézhet a fridzsiderébe, ha meg otthon főzőcskézik, a 29 colos LCD kijelzőn akár recepteket is nézegethet. De mostantól lebegő hangszórókat is tehet szerte a lakásba, hogy jól szóljon a TV, vagy könnyebb legyen a reggeli ébredés zenére. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek