Nem kell aggódnia a a szállodás mágneskártyája miatt

Ön is találkozott már a legújabb Facebookos rémisztgetéssel, miszerint ha szállodába megy – mondjuk szilveszterezni, kipihenni a karácsonyi fáradalmakat, nyaralni vagy szimplán csak kikapcsolódni –, nagyon óvatosan kell bánnia a szobaajtót nyitó mágneskártyával? Merthogy arra a szállodások a fél életét és az összes személyes adatát rátöltik, hogy aztán a nagy adatmaffia könnyedén lelophasson mindent? Ön is becsomagolta már a hűtőmágnest – ahogy a Facebook-kamuhír megoldásként ajánlja –, hogy kijelentkezéskor addig mágnesezze a kártyát, amíg az használhatatlan lesz? Kirakhatja.

Hatalmas kamu

Íme a Facebook-post, ami rendőrségi felhívásnak hazudja magát, és ami miatt boldog-boldogtalan érzi úgy, hogy az adathalászok csak arra kíváncsiak, hogy a nyaralása alatt hányszor lépett be a szobába. 

FIGYELEM! AMIKOR ELUTAZOL, VIGYÉL MAGADDAL EGY HŰTŐMÁGNEST! NAGY SZÜKSÉGED LESZ RÁ A SZÁLLODÁBAN! HOGY MIÉRT?

Tudtad, hogy hotelszoba mágneses belépőkártyája egy csomó személyes adatot is tartalmaz, mint például:

– neved

– lakcímed

– szoba száma (be és kilépés adatok)

– hitelkártya száma és annak lejárati dátuma

Amikor visszaadod a kártyát a szálloda személyzetének, bárki könnyedén leolvashatja az adataidat a kártyáról, mivel az adatok tárolva vannak a kártyán mindaddig, ameddig a következő vendég adatai kerülnek fel rá. A következőt tanácsoljuk:Soha ne add vissza a belépőkártyát a hotelnek. Tartsd meg emlékbe (emiatt nem szabad megbüntessenek), vagy a fekete sávon alaposan húzzál végig egy hűtőmágnest, majd ellenőrizd le, hogy ki tudod-e nyitni az ajtót utána vagy sem. Ha az ajtó nem nyílik, akkor valószínű sikerült megsemmisíteni a kártyán lévő adatokat. Ez egy rendőrségi tanács. Küldd el ismerőseidnek is!

Ezzel szemben az igazság

Ha egy percig is elhitte, hogy nemzetközi adathalász-szervezetek emberei ücsörögnek wellness szállodák halljánál, hogy az ön adatait lopkodják a visszaszolgáltatott ajtónyitó kártyákat feltűnésmentes miniradarral meghekkelve, akkor van egy rossz hírünk. Illetve a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének van egy rossz híre, ugyanis nekik is elküldtük a felhívást. Válaszukban finoman jelezték, hogy ez baromság, valamint el is magyarázták, hogy miért: azért, mert a szállodai vendégszobák nyitására szolgáló kártyán kizárólag a zár működtetéséhez szolgáló kód található. Azaz vendégnek semmilyen személyes adata (neve, címe, bankkártya száma, stb.) nem kerül a kulcsra, már csak azért sem, mert ezekre nincs semmi szükség a zár működtetéséhez. Ezek a kódok minden új vendégnél mások, éppen azért, hogy a kártya elvesztése esetén illetéktelen ne tudjon a szobát kinyitni.

"Tájékoztatásul még annyi, hogy a szálloda egyes munkatársai – takarítónő, gondnoknő, műszaki személyzet, stb. – ugyancsak rendelkezik a vendégszobák nyitására alkalmas kulcsokkal, melyek a munkájuk elvégzéséhez szükségesek. Ezek a munkakörhöz kapcsolódó kóddal vannak ellátva, a vendégek biztonsága érdekében. Ez azt jelenti, hogy a szoba ajtaján levő zár memóriája nyilvántartja, hogy az ajtót a vendég vagy a személyzet – ez utóbbi esetében milyen munkakörben dolgozó – nyitotta ki" - írták megkeresésünkre. 

Persze, mondhatja a szemfüles olvasó alufólia-sisakja és chemtrail-elhárító függönyei mögül, még jó, hogy nem ismerik be! Hát ezért a rendőrség az, aki felhívja a figyelmet erre a visszaélésre! Épp ezért annak is utánajártunk, valóban rendőrségi felhívás volna-e a Facebookon terjedő közlemény? Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya azonban megerősítette a gyanúnkat: "Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztálya nem tett közzé sajtófelhívást a tárgyban, ilyen visszaélésről a rendőrségnek nincs tudomása" - áll válaszukban.

Persze az mindig jó, ha fokozottan odafigyel a nyaralása alatt is értéktárgyai és adatai biztonságára, de az is igen hasznos, ha már itthon elkezdi mindezt. Például azzal, hogy nem lájkolgat a Facebookon adathalász és kamufelhívásokat terjesztő oldalakat és nem osztja meg őket. Kellemes pihenést!

shutterstock 203829109
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek