SHOPAHOLIC

Nem kell aggódnia a a szállodás mágneskártyája miatt

2016. december 29., csütörtök 09:46

Ön is találkozott már a legújabb Facebookos rémisztgetéssel, miszerint ha szállodába megy – mondjuk szilveszterezni, kipihenni a karácsonyi fáradalmakat, nyaralni vagy szimplán csak kikapcsolódni –, nagyon óvatosan kell bánnia a szobaajtót nyitó mágneskártyával? Merthogy arra a szállodások a fél életét és az összes személyes adatát rátöltik, hogy aztán a nagy adatmaffia könnyedén lelophasson mindent? Ön is becsomagolta már a hűtőmágnest – ahogy a Facebook-kamuhír megoldásként ajánlja –, hogy kijelentkezéskor addig mágnesezze a kártyát, amíg az használhatatlan lesz? Kirakhatja.

Hatalmas kamu

Íme a Facebook-post, ami rendőrségi felhívásnak hazudja magát, és ami miatt boldog-boldogtalan érzi úgy, hogy az adathalászok csak arra kíváncsiak, hogy a nyaralása alatt hányszor lépett be a szobába. 

FIGYELEM! AMIKOR ELUTAZOL, VIGYÉL MAGADDAL EGY HŰTŐMÁGNEST! NAGY SZÜKSÉGED LESZ RÁ A SZÁLLODÁBAN! HOGY MIÉRT?

Tudtad, hogy hotelszoba mágneses belépőkártyája egy csomó személyes adatot is tartalmaz, mint például:

– neved

– lakcímed

– szoba száma (be és kilépés adatok)

– hitelkártya száma és annak lejárati dátuma

Amikor visszaadod a kártyát a szálloda személyzetének, bárki könnyedén leolvashatja az adataidat a kártyáról, mivel az adatok tárolva vannak a kártyán mindaddig, ameddig a következő vendég adatai kerülnek fel rá. A következőt tanácsoljuk:Soha ne add vissza a belépőkártyát a hotelnek. Tartsd meg emlékbe (emiatt nem szabad megbüntessenek), vagy a fekete sávon alaposan húzzál végig egy hűtőmágnest, majd ellenőrizd le, hogy ki tudod-e nyitni az ajtót utána vagy sem. Ha az ajtó nem nyílik, akkor valószínű sikerült megsemmisíteni a kártyán lévő adatokat. Ez egy rendőrségi tanács. Küldd el ismerőseidnek is!

Ezzel szemben az igazság

Ha egy percig is elhitte, hogy nemzetközi adathalász-szervezetek emberei ücsörögnek wellness szállodák halljánál, hogy az ön adatait lopkodják a visszaszolgáltatott ajtónyitó kártyákat feltűnésmentes miniradarral meghekkelve, akkor van egy rossz hírünk. Illetve a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének van egy rossz híre, ugyanis nekik is elküldtük a felhívást. Válaszukban finoman jelezték, hogy ez baromság, valamint el is magyarázták, hogy miért: azért, mert a szállodai vendégszobák nyitására szolgáló kártyán kizárólag a zár működtetéséhez szolgáló kód található. Azaz vendégnek semmilyen személyes adata (neve, címe, bankkártya száma, stb.) nem kerül a kulcsra, már csak azért sem, mert ezekre nincs semmi szükség a zár működtetéséhez. Ezek a kódok minden új vendégnél mások, éppen azért, hogy a kártya elvesztése esetén illetéktelen ne tudjon a szobát kinyitni.

"Tájékoztatásul még annyi, hogy a szálloda egyes munkatársai – takarítónő, gondnoknő, műszaki személyzet, stb. – ugyancsak rendelkezik a vendégszobák nyitására alkalmas kulcsokkal, melyek a munkájuk elvégzéséhez szükségesek. Ezek a munkakörhöz kapcsolódó kóddal vannak ellátva, a vendégek biztonsága érdekében. Ez azt jelenti, hogy a szoba ajtaján levő zár memóriája nyilvántartja, hogy az ajtót a vendég vagy a személyzet – ez utóbbi esetében milyen munkakörben dolgozó – nyitotta ki" - írták megkeresésünkre. 

Persze, mondhatja a szemfüles olvasó alufólia-sisakja és chemtrail-elhárító függönyei mögül, még jó, hogy nem ismerik be! Hát ezért a rendőrség az, aki felhívja a figyelmet erre a visszaélésre! Épp ezért annak is utánajártunk, valóban rendőrségi felhívás volna-e a Facebookon terjedő közlemény? Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya azonban megerősítette a gyanúnkat: "Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztálya nem tett közzé sajtófelhívást a tárgyban, ilyen visszaélésről a rendőrségnek nincs tudomása" - áll válaszukban.

Persze az mindig jó, ha fokozottan odafigyel a nyaralása alatt is értéktárgyai és adatai biztonságára, de az is igen hasznos, ha már itthon elkezdi mindezt. Például azzal, hogy nem lájkolgat a Facebookon adathalász és kamufelhívásokat terjesztő oldalakat és nem osztja meg őket. Kellemes pihenést!

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés