Lecsapott a NÉBIH a rákkeltő állatos kekszre

Horvátországból származó, vanília ízesítésű állatfigurás babakekszet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak megnövekedett akrilamid tartalma miatt - írja honlapján a NÉBIH. A 30.09.2017. minőségmegőrzési idejű, LOT 208 azonosítójú, Koestlin márkajelzésű terméket tehát senki se adja oda a gyermeknek!

12.16 Koestlin baba keksz
Igor Nobilo - www.igornobilo.info +385 98 411 171 / nebih.hu

Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba következtében, nem megfelelő hőkezelés (jelen esetben: túlsütés) miatt alakulhatott ki.

A gyártó az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből, de szerencsére az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer, a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) időben riasztást rendelt el.

A Koestlin keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a NÉBIH kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt babakekszek csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat mielőtt azt gyermekeknek adnák, és ha rendelkeznek az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, a gyerek semmiképp se fogyassza el!

Termékadatok:

  • Márkajelzés: KOESTLIN
  • Termék neve: Babakeksz vanília ízesítéssel
  • Kiszerelés: 180 g
  • Tételazonosítók: LOT 208
  • Minőségmegőrzési idő: 30.09.2017.

Jó, jó, de mi a fene az az akrilamid?

Az élelmiszeripari feldolgozáskor és az otthoni főzőcskézéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Oszd meg másokkal is!
Mustra