SHOPAHOLIC

Leginkább bulizásra szórja el a pénzét az Y-generáció

2016. november 28., hétfő 12:56

Az Y generációnak alig marad pénze a havi számlák rendezése után, a szórakozásról mégsem hajlandó lemondani. Többek közt ez is kiderült a Jófogás és a GKI közös kutatásából, amely a generációk jövedelmi körülményeit és pénzköltési szokásait vizsgálta. A több mint 10 000 hazai internetező bevonásával készült felmérés rávilágít arra, hogy a pénzköltési lehetőségeket és szokásokat nem a kor-, hanem sokkal inkább az életszínvonalbeli különbségek határozzák meg. De mire is költenek a legtöbbet az Y-generációsok? Mutatjuk!

shutterstock 166520561

Y-generáció

Ez a generáció az 1982-1995 között születetteket foglalja magában. Gyerekkorukban rengeteget törődtek velük, sokkal többet, mint bármely korábbi generációval, ezért legtöbben különlegesnek érzik magukat. Sokuk fölött még húszas éveikben is ott köröznek a gyereküket elengedni nem akaró szülők, így védettséget éreznek. Csapatban szeretnek dolgozni és ambiciózusak, erősen motiváltak, racionálisak és hosszú távra terveznek.Nagy nyomás nehezedik rájuk, mivel sokkal bizonytalanabb gazdasági környezetben lépnek ki a világba, mint a szüleik.

Magam is az Y-generáció tagja lévén egyáltalán nem lepődtem meg a kutatás eredményein. Saját magamon, és kortársaimon is azt tapasztalom azokat a dolgokat, amik a kutatásból kiderültek: az Y generációs fiatalok 30%-a él a szülőkkel, 70%-uk pedig már elköltözött a szüleitől és megpróbálnak önállóan élni. Kevesen vannak, akik olyan jól keresnek, hogy támogatni is tudják keresetükből a családjukat: a tízezres válaszadói bázis minden 7. résztvevője nyilatkozta azt, hogy megosztja szüleivel keresetének egy részét.

Az otthonról való kiszakadással a kiadásaik összetétele és az élethelyzetük jelentősen megváltozik az Y generációsoknak, azonban a fiatalkori szokásokhoz való ragaszkodásuk megmarad. A kutatásból kiderült, hogy miközben az összes válaszadó csupán 20%-a költ szórakozásra, legaktívabban ezt az Y generáció teszi: hetente legalább 2 alkalommal buliznak, ami duplája mind a Z, mind az X generáció kikapcsolódási gyakoriságának. Az Y generációnak alig marad pénze a havi számlák rendezése után, a szórakozásról mégsem hajlandó lemondani.

Ne maradj le semmiről!

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés