Sajnos hiába használ Manna Szappant, továbbra is ekcémás marad

A Gazdasági Versenyhivatal ötmillió forintra bírságolta a Manna Natúr Kozmetikum Kft.-t, amiért megalapozatlan gyógy- és egészséghatásokkal reklámozta a szépségápolási termékeit 2013 júliusától 2014 októberéig - olvasható a szervezet honlapján. Az összeget 30 napon belül be kell fizetnie a cégnek. Az eljárás 29 féle kozmetikumnak minősülő Manna terméket érintett, többek között szappanokat, fürdőgolyókat, szépségolajokat, illóolajokat.

manna
manna.hu

Ezek közül külön kiemelték az EkcémaStop csomagban szereplő Extra szűz olívaolaj szappannal, Mézes kecsketejes szappannal és a COCO shea vajas szappannal kapcsolatos aggályos kereskedelmi gyakorlatot, amely során a cég a termékeknek megalapozatlan gyógyító hatásokat, bizonyítatlan egészségre vonatkozó kedvező hatásokat, és egyéb, bizonyítékokkal alá nem támasztott hatásokat tulajdonított. 

A GVH kiemelte: a piaci szereplőknek igazolniuk kell a kozmetikumoknál is az általuk közzétett állítások valóságtartalmát, főleg a különböző betegségek, egészségi problémák megelőzését, megoldását, tüneteik kezelését ígérő üzeneteknél. A hatóság tudományos megalapozottságot vár el a kozmetikumok gyógyhatásának bizonyításánál, a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt kell rendelkezniük a bizonyítékokkal.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett termékekből származó időszaki árbevételt vette alapul, de enyhítő körülményként értékelte, hogy a Manna az együttműködési szándéka jeleként módosította kereskedelmi gyakorlatát és bevezette a 100 százalékos pénzvisszafizetési garanciát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek