Kínai telefon: megéri vagy sem?

Kínai telefon? Igazi kínai? Noname? Nemá'! Dehát ez egy iPhone! Kicsit Samsungos, nem? Nagyjából ezeket a kérdéseket kaptam meg, amikor két héten át a Coolpad márka telefonjával rohangásztam. A kínai gyártó ugyan saját hazájában meglehetősen ismert – annyira, hogy csak a Samsung és a Lenovo ért el több vásárlót –, ám itthon nem igazán felkapott még a neve. 

Pedig a nálunk járt telefon, a Max az idei CES-en aranyérmet nyert a Private Space technológiáért, ami annyit tesz, hogy a készüléken belül két teljesen különböző profilt hoz létre. Két Facebook, két Google. SIM-kártyából is kettő fér bele, 

Csomagolás, megjelenés

Szép és letisztult. Komolyan mondom, sokkal emlékezetesebb, mint bármelyik márkás telefoné. Az arany és a fekete színek szépek, az anyag tapintása szuper. Persze ez nagyjából 5 percen át okoz örömöt, a belbecs jóval fontosabb. A telefonhoz jár egy töltő, egy USB kábel és egy fülhallgató – nincs túlragozva. A készülék olyan, mint az iPhone és a Samsung szerelemgyereke: lekerekített élek, tökéletesen illesztett pontok, fém váz, többfunkciós ujjlenyomat érzékelő, elő- és hátlapi kamera. Két SIM kártya tehető bele, mint a kínai telefonok esetében ez megszokott, de az egyik helyett kerülhet bele Micro SD kártya is. 

Az alapbeállítások szépiaszíne borzalmas, nem lehet megtalálni rajta rendesen az ikonokat, de lehet választani mindenféle variációt. Mondjuk a széptől ezek is messze vannak, de legalább nem olyanok, mintha folyamatosan be lenne kapcsolva az akku kímélő mód. A mérete nem zavaróan nagy, de kompaktnak vagy totál egykezesnek nem nevezném a 152 x 75,7 x 7,6 mm és 170 gramm súlyú készüléket. 

A belbecs

Számos appal kapjuk a készüléket, ilyen például a 13 éves kor után nagyjából élvezhetetlen rock tapéta, amely a hátteret változtatja meg. A navigációs sáv állítható, a folyamatosan látható üzemmód mellett lehetőség van az eltüntetésére is. Az apróságokon túl jó, hogy be lehet állítani az ujjlenyomat olvasót arra is, hogy exponáljon, gyorstárcsázzon, vagy hívás közben rögzítse a beszélgetést. Az olvasó nagyon pontos, 10-ből 10x sikerült vele kinyitni a képernyőt, csak meg kellett szokni, hogy állandóan izgatni kell a hátlapját. A téli időben extra érzékenyre is állítható a készülék, hogy kesztyűs kézzel is működjön az érintőképernyő.  

Fotók

A hátlapon egy 13 megapixeles, elöl pedig egy 5 megapixeles kamera kapott helyett. A hátlapi kamera számos beállítást enged meg, az éjjeli, a fotó, a beauty és a pro módok közül lehet választani. Az expozíciós időn is lehet változtatni, és elérhető a panoráma mód is, nem is beszélve a beauty és szelfi módokról, amiknek épp annyira semmi értelmük, mint amennyire Rogán Cecília rajong értük, de tíz percig el lehet játszadozni velük. 

A Pro módban záridőtől a fehéregyensúlyig lehet állítgatni a dolgokat, de fotós kollégánk azért így sem ájult el tőle. Zenehallgatásra viszont jó, nem nagyon jó, nem elájulósan jó, teljesen átlagos, de azért ez még mindig a jó kategória. 

Telefonálás, akkuidő

Mint szinte mindegyik kínai készülék, a Coolpad is két SIM-kártyával kerül a boltokba, dual standby megoldással. Választani kell ugyan, hogy két SIM vagy nagyobb tárhely, de az alapverzió 64 GB-t biztosít alapesetben, ami több mint elég. Az akksi 2800 mAh-s, számos energiatakarékossági mód áll rendelkezésünkre, tapasztalatunk szerint egy-két napot simán bír mindenfajta cicó nélkül. A töltési módból is több van, a gyorssal pillanatok alatt kap naftát a készülék, de hagyhatjuk rá is a döntést.

Az itthon százezer forintra beárazott készülék egyáltalán nem rossz, nem gagyi és azt sem éreztük, hogy nem érné meg az árát. Kérdés, mennyire működik jól a szervizelés, illetve milyen az alkatrészellátás. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek