Legálisan se a maradék festéktől, se az injekciós tűtől nem szabadul meg

Festés, felújítás után mindig marad néhány félig üres festékesvödör vagy doboz, higító vagy egyéb oldószer, egyéb vegyszerek, amiket az ember nem is nagyon tudna beledobni a kukába (gyakran bele sem férnek), másrészt meg tudja róluk, hogy veszélyes hulladéknak minősülnek, így nem is keverhetőek a kommunális szemét közé. Ha pedig nagyobb műtétje, esetleg törése volt, nagy valószínűséggel adott az orvos vérhígítót, hogy bizonyos ideig szurkálja a hasába, nehogy trombózisa legyen. A festékes vödrökben és a tűkben a közös kapocs nem túl sok, maximum annyi, hogy Budapesten legálisan egyiket sem tudja leadni. 

Festékek - betelt a kvóta, marad a lomtalanítás

Budapesten az elmúlt időszakban már csak egyetlen helyen, a XXII., Nagytétényi út 341-343. alatt lehetett leadni a festés után visszamaradó festékeket, hígítókat és egyéb, veszélyes hulladéknak minősülő holmit, amely már önmagában is teljesen abszurd. A cím Békásmegyertől például 30 kilométerre található, tömegközlekedéssel másfél órába kerül odajutni, és vajon mennyire reális egy lakásfelújításnyi festékmaradványt tömegközlekedéssel odaszállítani? Szóval feltételezhető, hogy a lakásfelújítók hány százaléka teszi meg valóban ezt a távot.

Ráadásul most épp ott sem lehet leadni a festékmaradványokat sem, áll az FKF honlapján, mivel elérték a maximálisan befogadható mennyiséget. Az egyetlen jó hír, hogy ez állítólag csak ideiglenes: a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt közlése szerint "A XXII. Nagytétényi úti 335 sz., valamint a XV. Károlyi M. u. 166 sz. alatti hulladékudvarainkban várhatóan egy-másfél hónap múlva ismét leadhatók lesznek a festékes vödrök, dobozok".

Az FKF azt tanácsolja, hogy az ilyen hulladékoktól való megszabadulásra a lomtalanítást használják ki a felújítók, persze nem úgy, hogy kirakják a veszélyes hulladékot a fotelkupacok tetejére. Lomtalanításkor minden körzetben az elszállítás napján gyűjtőpontot üzemeltet az FKF, ahol szintén leadhatóak a festékek, illetve oldószerek, így azok a kedves lakosok is megszabadulhatnak tőluk, akiknek nincs a közelében hulladékudvar, valamint azt is megindokolták, miért nem lehet leadni a gyűjtőudvarokban a maradék anyagokat: "A festék és az oldószerek veszélyes anyagok, átvételük nagyon szigorú feltételrendszerhez kötött, amelyeket hulladékudvaraink döntő többsége adottságaik miatt nem tud teljesíteni." - írták válaszukban.

A sajtóosztály további javaslatokat is tett: "A szelektív gyűjtőkbe csak olyan hulladékot célszerű dobni, amelynek az újrahasznosítása megoldott. Az egyéb hulladékokat a feldolgozás előtt kiválogatják és vagy égetésre, vagy a lerakóba kerülnek. Ha nincs más megoldás, akkor inkább a kommunális gyűjtőtartályba tegye, ne a szeletívbe. Nagyobb mennyiség esetén meg lehet kérdezni a gyártót, esetleg működtet valami átvevőpontot, vagy saját visszagyűjtő hálózatot." 

A jó hír, hogy a cég tervezi a festékek átvételét két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában is, a XV., illetve a XVIII. kerületben.

Fecskendők és tűk - csak a szívás 

A vérhígító, EPO, vagy bármilyen más injekció csak gondokat okoz - a használójának. Ez az, amit tényleg nem dob az ember szívesen a szemétbe, ha van más lehetőség. Ha  krónikus panasz miatt kap rendszeresen injekciókat, és jó fej a patikus vagy a háziorvos, akkor leadhatja náluk, esetleg a szakrendelőben. Ezt viszont egyiküknek nem kötelező felajánlaniuk, a kórház, a háziorvos és a patika is mind fizet a veszélyes hulladékokat elszállító cégnek. 

13938583 10205517194608821 2795017656654101696 n

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságát is megkerestük, akik válaszukban azt írták, hogy előttük is ismert háztartásokban keletkezett egészségügyi hulladékgyűjtésének problémája. Ennél sokkal többet mondjuk nem: "A hulladékok kérdéskörét elsődlegesen a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza, amely a Földművelésügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Ennek megfelelően a Földművelésügyi Minisztériummal a kérdés rendezése érdekében a rendeleti szintű szabályozás kialakítása folyamatban van. Bízunk abban, hogy az előkészítés alatt álló szabályozás mind közegészségügyi-járványügyi, mind környezetvédelmi szempontból a kor követelményeinek megfelelő jogi környezetet teremt" – írták.

A szabályozás kialakítása a jelek szerint elég lassan zajlik, ugyanis egy 2014-es Origo cikkben már szintén megkeresték őket ahol az alábbiakat válaszolták: "A helyzet rendezésére folyamatban van a lakosságnál keletkezett egészségügyi hulladékok elhelyezésének kérdését is szabályozó miniszteri rendelet kidolgozása. A közeljövőben megszülethet a kérdés mind közegészségügyi és járványügyi, mind környezetvédelmi szempontból is megfelelő jogi-szakmai szabályozása" - írta az EMMI akkori válaszában, ami legalább nem szóról szóra ugyanaz, mint amit mi kaptunk.

Egy gyógyszertáros javaslata, hogy addig is – jobb híján – a használt fecskendőket gyűjtsék egy pet palackba, majd azt lezárva helyezzék a kukába: ezzel legalább a balesetveszélyességet sikerül elkerülni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra