Külföldi nyaraláson mobilinternetezni már nem luxus

Néhány évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt, hogy wifi nélkül is folyamatosan online tudjon lenni a külföldi nyaralás alatt az ember. Vagyis csak a szállodába érve tudta feltölteni a képeket a Facebookra, nem tudott bejelentkezni útközben minden egyes látnivaló online helyére, és az otthoni hírekről sem értesült azonnal. Idén nyáron ezeken már nem kell aggódni, a nagy szolgáltatóknál sem a külföldi hívások díja, sem a mobiladat forgalom nem kerül vészesen sokba. 

Telekom

Nyaralás előtt érdemes választani egy kiegészítő csomagot mind a telefonáláshoz, mind az adatforgalomhoz, ugyanis míg a Next csomagokkal ingyenesen hívhat és fogadhat hívásokat európai nyaralása alatt, ugyanez Domino csomaggal vagy például Move csomaggal már 4,3 forintos hívásfogadást és 68.1 forintos hívásindítást jelent. Internetezéshez a Travel & Surf csomagok közül választhat. Ha csak minimális adatforgalmat használ és megelégszik azzal, hogy a Facebookon bejelentkezzen, vagy néhány üzenetet írjon, akkor 690 forintos napidíjért vehet 10 MB internetet. 1990 forimtért 200 MB-os keretet tud 3 napig felhasználni, míg most akciósan 4990 forintért vehet 1 GB internetet, ami egy hétig áll rendelkezésre. Ráadásul az internetezésen felül az EU Roaming többletdíjakat sem kell kifizetnie ha itthonra kezdeményez vagy fogad hívást. Aki pedig sokat és gyakran utazik európán belül, annak jó választás az EU Plusz Roaming opció, amit Next csomagokhoz választhat havidíjas kiegészítőként. Ez Next XL csomagokhoz ingyen jár, a többi Next csomaghoz pedig havi 590 forintért kap 300 MB külföldön felhasználható adatforgalmat, ami havonta megújul. 

rebertdj
Shutterstock

Telenor

Kiegészítő csomag nélkül a Telenorosak se induljanak külföldre, csak ha egyáltalán nem akarják használni a telefonjukat. Ugyanis alap felállásban a belföldi percdíjain felül 19,17 forintot kell fizetni ha hazatelefonál és 4,37 forintot ha önt hívják. Ha SMS-t ír, akkor a belföldi SMS árára jön még 7,66 forint és a mobilinternetezés sem olcsó. Viszont ha kiegészítő csomagot vesz, akkor máris jobban jár mind a hívások, mind az adatforgalom területén, ráadásul elég sok típus közül válogathat. Adatcsomagok mellett olyat is vehet, amikben lebeszélhető percek is vannak, ráadásul akkor sem kell sokat költenie ha csak pár napra megy külföldre. Például napi 1790 forintért vehet olyan napijegyet, amelyben 50 MB adatforgalom és 30 perc beszéd keretet használhat fel, de 3490 forintért vehet 1 GB internetet egy hétre, amivel minden fotóját dokumentálhatja és még a navigációhoz is elég lesz, vagy 5990 forintért olyan adatcsomagot, amiben egy hét alatt 2 GB-os keretet kap. Itt is készültek havidíjas csomaggal azoknak, akik sokat utaznak, nekik 1500 forintos havidíjért jár havonta 100 MB internet és minél nagyobb az alapcsomagja, annál több lebeszélhető perc. 

Mire figyeljen ha külföldön használja a telefonját?

  • Telefonja beállításai között győződjön meg róla, hogy nincs letiltva a a roaming használat, illetve állítsa be az automatikus hálózatkeresést, hogy ne önnek kelljen minden országban megtalálnia az igazit. 
  • Ha nem vesz kiegészítő adatcsomagot, jobban jár ha letiltja készüléke beállításai között az adatroamingot, mert néhány nem várt automata frissítés vagy bejövő e-mail nem várt költségeket okozhat. 
  • Navigációhoz használjon offline térképeket és még otthon, wifin keresztül töltse le készülékére. Ezzel sok megabájtnyi adatforgalmat meg tud spórolni. 
  • Jó dolog az ingyenes wifi, de azért óvatosan használja, főleg ahol semmiféle azonosítást nem kér a rendszer. Vásárlásokat semmiképpen se intézzen ingyenes és nyilvános wifin keresztül. 
  • Ha mégis hirtelen nagyobb adatmennyiségre vagy beszédre lenne szüksége, a kiegészítő csomagokat SMS-ben külföldről is megrendelheti csak jegyezze fel elutazása előtt, hova és mit kell elküldenie. 
  • Bár sokan hiszik azt, hogy a hívó félnek is többe kerül, ha olyat hív, aki külföldön tartózkodik, ez nincs így. Plusz költség csak a nyaralót terheli. 

UPC Mobile

A UPC Mobile érthetően azoknak éri meg a legjobban, akik egyébként is UPC-előfizetők. A csomagajánlataik már csak azért is jók, mert már az olcsó előfizetésekhez is korlátlan adatforgalom jár, ami valamiért a nagy szolgáltatóknál még mindig hatalmas luxusnak számít, pedig az okostelefonok világában kézenfekvő lenne, hogy lehessen is azt használni valamire. A UPC előfizetésekkel a Wi-Free hálózatot ingyen lehet használni még külföldön is. A telefonálás természetesen az EU-ból a legolcsóbb, innen 19 forintba kerül a hívásindítás, ha önt hívják akkor az 4 forintba kerül. 7,5 forintot kell fizetnie, hogy SMS-ben megírja, hogy megérkeztek és jó a szállás, míg az MMS és a megabájtonkénti adatforgalom is 19 forintba kerül.

Vodafone

A Red EU előfizetéssel rendelkezők járnak a legjobban, ők ugyanis ugyanúgy telefonálgathatnak külföldön mintha itthon lennének mióta  eltörölték a roaming díjakat. A csomagok lényege, hogy a lebeszélhetőség és az adatkeret nem csak Magyarországon, hanem az EU országaiban is ugyanúgy felhasználható, vagyis ha korlátlan beszélgetést enged a tarifája, akkor az EU országaiból is korlátlanul telefonálhat haza. Ha még nem Red EU az előfizetése, akkor extra költségek és kötelezettségek nélkül válthat erre vagy más EU csomagra amik az EU területén a hazaival megegyező feltételeket kínálnak, vagy napi 990 forintért tud venni EU napijegyet, amivel szintén az otthoni tarifáját terjesztheti ki az EU országaira. A világ napijeggyel 1990 forintos díjért (ha Kelet-Európába vagy Ázsiába utazik 2990 forintos napijegyért érhető el), így pedig gyakorlatilag bármennyire messze is utazik, haza tud telefonálni, vagy nyugodtan tud internetezni. 

EU országok roaming díjai
Szolgáltató Hívásindítás / perc Hívásfogadás / perc SMS küldés MMS küldés Mobiladat Kiegészítő csomag beszélgetéshez Kiegészítő adat csomag
Telekom (Next díjcsomagok) 0 forint 0 forint 23 forint (Next S csomag) 0 forint (Next M csomagtól) 19.1 forint 19.1 / MB Adatforgalommal Igen
Telenor Belföldi percdíj + 19,17 forint 4,37 forint Belföldi SMS díj + 7,66 forint na Belföldi adat + 19.17 forint Igen Igen
UPC 19 forint  4 forint  7,5 forint 19 forint 19 / MB nincs nincs
Vodafone   Belföldi percdíj + 19,17 forint   4,37 forint   Belföldi SMS + 7,66 forint   Belföldi MMS + 19,17 forint   Belföldi adatkeret + 19,17 forint   Igen   Igen
shutterstock 197492441
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek